Antalya Eylem Planı'nda, G20 ülkeleri tarafından ortaya konulan büyüme stratejilerinin tam ve zamanında uygulanmasını temin etmek için çabaların artıracağı ve böylelikle taahhütlerin küresel ekonominin ihtiyaç duyduğu desteği sağlayacağı vurgulandı.
G20 Liderler Zirvesi'nin ardından, G20'nin küresel ekonomik toparlanmayı güçlendirmek ve güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi teşvik etmek adına atacağı kararlı adımlara yönelik Antalya Eylem Planı yayımlandı.
Planda, G20 olarak 2015'te cari ve potansiyel büyüme üzerinde baskı oluşturmaya devam eden küresel talepteki ve yapısal problemlerdeki yetersizliğin giderilmesine, daha güçlü ekonomik canlılık sağlamaya, küresel ekonominin dayanıklılığını artırmaya ve sürdürülebilirliğini desteklemeye odaklanıldığı belirtildi.
Bu yılki çalışmaların uygulama, yatırımlar ve kapsayıcılık kavramları etrafında şekillendiği ifade edilen planda, Antalya Eylem Planı'nın, "kapsamlı büyüme stratejileri ve diğer tüm geçmiş taahhütlerin zamanlı şekilde ve tüm unsurlarıyla uygulama", "küresel düzeyde yatırımlarda gözlenen düşük büyüme karşısında, yatırım ortamının iyileştirilmesi, verimli altyapı yatırımlarının teşviki ve KOBİ'ler dahil olmak üzere şirketlerin sağlam uzun vadeli finansman imkanlarına erişimlerinin kolaylaştırılması alanında önlemler içeren ülkelere özel yatırım stratejileri geliştirilmesi" ve "refahın toplumun tüm kesimleri arasında daha iyi paylaştırılması amacıyla daha kapsayıcı büyümenin desteklenmesi" gibi 3 ana bileşenden oluştuğu vurgulandı.
Planda, G20 üyelerinin çok yıllık taahhütlerinin yarısını uyguladığına, kalan taahhütlerin uygulanmasının da büyük ölçüde sürdürüldüğüne işaret edildi. Şu ana kadar hayata geçirilen taahhütlerin ortak büyüme hedefinin üçte birinden fazlasına karşılık geldiği belirtilen planda, "Bu önemli bir ilerlemedir ve kararlılığımızın sürdürülmesinin önemini göstermektedir. Büyüme stratejilerimizin tam ve zamanında uygulanmasını temin etmek için çabalarımızı artıracağız ve böylelikle taahhütlerimiz küresel ekonominin ihtiyaç duyduğu desteği sağlayacaktır" değerlendirmesine yer verildi.
Planda, güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme stratejisinin, etkinliğinin artırılması amacıyla güncellediği bildirildi.
Kısa vadede küresel büyümenin desteklenmesi kapsamında kamu maliyesi ve para politikalarının, küresel toparlanmanın hız kazanmasını sağlayacak şekilde, mali sürdürülebilirliği ve finansal istikrarı da dikkate alınarak belirleneceği vurgulanan raporda, yapısal reformların başarılı bir şekilde uygulanmasını da kolaylaştıracak talep yönlü tedbirlerin öneminin farkında olunduğu kaydedildi.
Yapısal reform gündemi derinleştirildi
Planda, verimliliği yükseltmek ve potansiyel büyümeyi artırmak için yapısal reform gündeminin derinleştirildiği belirtildi.
Eylemlerin, tüketici ve yatırımcı güvenini artıracak ve talep ile cari büyümeyi destekleyen kısa vadeli tedbirleri tamamlayacağı aktarılan eylem planında, küresel mali krizin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen işsizliğin, küresel düzeyde çok yüksek seviyelerini sürdürdüğüne işaret edildi.
Daha çok ve daha kaliteli istihdam oluşturmak, kadınların işgücüne katılımını artırmak, kayıt dışılığı azaltmak ve işgücü piyasalarının iyi işleyişini sağlamanın, G20'nin ana öncelikleri olduğu vurgulanan planda, üye ülkelerin, bu yıl istihdam alanında bazı önemli reformları gerçekleştirdiği ifade edildi.
Planda, ülkelerin hayata geçirdiklerinin yanı sıra, yapacakları reformlara da yer verildi. Bu kapsamda, Kanada'nın iş imkanlarını oluşturan ve artıranlar için artırılmış desteği ve endüstriyel araştırma için genişletilmiş fonlamayı içerecek yeni bir yenilikçilik gündemi başlatacağı aktarılan planda, Fransa'nın, işgücü piyasası esnekliğini artırmayı taahhüt ettiği ifade edildi.
Planda, Güney Kore'nin ise kamu, işgücü piyasası, finansal piyasalar ve eğitimin içinde bulunduğu dört sektöre ilişkin kapsamlı yapısal reformların parçası olarak işgücü piyasası esnekliğinin artırılması ve genç istihdamının teşviki için işgücü piyasası reformlarını hazırladığı kaydedildi.
- G20 üyeleri, küresel ekonomide rekabetçiliği artırmak için önemli politikalar uyguladı
Güçlü rekabet politikalarının, firmaların eşit koşullar altında rekabet edebileceği bir piyasa ortamı oluşturduğu ve yenilikçi işlerin büyümesi ile başarılı olmasına katkı sağlayacak bir çevre sağladığı belirtilen planda, rekabetçi piyasaların kaynakların etkin dağılımını destekleyerek yatırıma, istihdam oluşturmaya ve verimlilik artışına elverişli bir çevre oluşturduğuna dikkati çekildi.
G20 üyelerinin, küresel ekonomide rekabetçiliği artırmak için önemli politikalar uyguladığı vurgulanan planda, şu bilgilere yer verildi:
" Avustralya, Çin, Hindistan ve İngiltere, idari prosedürlerin basitleştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması için adım atmayı sürdürecektir. Avrupa Birliği, hizmetler sektöründe ve ağ sanayilerinde rekabeti teşvik edecek, ortak pazarı daha da bütünleştirecek ve sektörleri daha fazla rekabete açacaktır. Fransa, yeni ekonomik fırsatlardan faydalanmak için işgücü, mal ve hizmet piyasalarındaki düzenlemeleri daha fazla modernize etmeyi taahhüt etmektedir. Meksika, tekelcilik karşıtı reform uygulayarak enerji ve telekomünikasyon gibi kilit sektörleri rekabete açmakta, yolsuzlukla mücadele reformlarını uygulayacağını taahhüt etmektedir. Rusya, KOBİ'ler üzerindeki düzenlemelere ilişkin yüklerin azaltılması için adımlar atacaktır. İspanya, daha rekabete açık piyasalar için enerji ve ulaştırma sektörlerindeki reformların ve Marketin Birliği Kanunu'nun uygulanmasını hızlandıracaktır."
- Ticaret, küresel büyümenin lokomotiflerinden biri
Ticaretin, küresel büyümenin lokomotiflerinden biri olduğu belirtilen planda, "Çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan ve Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) ekonomik büyümenin ve kalkınmanın ilerletilmesindeki merkezi rolünü güçlendiren Aralık ayında gerçekleşecek Nairobi Bakanlar Toplantısında başarılı ve dengeli bir sonuca ulaşılması için, G20 ülkelerinin çaba sarf edeceğini öngörmekteyiz" denildi.
Üye ülkelerin bu yıl ticaret alanında birçok taahhüt verdiğine işaret edilen planda, Avustralya ve Çin'in, serbest ticaret anlaşmalarının en kısa zamanda yürürlüğe gireceğini taahhüt ettiği, Çin'in ayrıca, hizmet ticaretinin gelişmesini hızlandıracağı, gümrük işlemlerini geliştireceği ve sınır ötesi e-ticaretin gelişimini teşvik edeceği kaydedildi.
Altyapı sektöründe kaliteli yatırımların artırılması G20 için başlıca öncelik
Planda, yatırım ve altyapı yatırımları açığının bulunduğu bir durumda, özellikle altyapı sektöründe kaliteli yatırımların artırılmasının G20 için başlıca bir öncelik olduğu bildirildi.
Bu yıl, büyüme stratejilerinde yatırımları destekleyecek önemli tedbirlerin ortaya konulacağı aktarılan planda, şunlar kaydedildi:
" Arjantin, Brezilya, Kanada, Almanya, Hindistan, Endonezya ve ABD, önemli miktarda ilave kamu altyapı yatırımı gerçekleştirmeyi taahhüt etmektedir. Arjantin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye, büyüme ve yatırımlarını desteklemek için KOBİ'lerin finansman imkanlarını artıracak politikalar uygulamaktadır. Japonya, yönetişim sistemlerini değiştirerek, yatırımcılar ve şirketler arasında yapıcı diyaloğu teşvik ederek ve büyüme dostu vergi reformuna devam ederek iş ortamını geliştirecektir. Rusya, kredi ve kamu garanti imkanları yoluyla şirketlerin finansmana erişimini arttırmayı taahhüt etmiştir."
Genel yatırım seviyesinin arttırılması ile birlikte önceliğin, altyapı konusunda özel bir odakla kaliteli yatırımların sağlanması olduğu belirtilen planda, birçok G20 ülkesinin, bu kapsamda politikalar uyguladığı ifade edildi.
Planda, ülkelere özgü yatırım stratejileriyle bağlantılı olarak, ortak çok yıllık yatırım gündeminin uygulanması kapsamında bazı alanlarda ilerleme kaydedildiği de aktarıldı.
(Sürecek)
Son Dakika › Ekonomi › Antalya Eylem Planı (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?