hepsiemlak, "Ağustos 2021 Emlak Endeksi"ni açıkladı - Son Dakika
Ekonomi

hepsiemlak, "Ağustos 2021 Emlak Endeksi"ni açıkladı

hepsiemlak, "Ağustos 2021 Emlak Endeksi"ni açıkladı

hepsiemlak, üniversite eğitimi için en çok tercih edilen şehirler olan İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Konya ve Kocaeli'deki kiralık konutların son bir aydaki kiralık konut tablosunu ve ortalama metrekare değişim yüzdelerini ortaya koydu.

28.09.2021 10:52  Güncelleme: 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

hepsiemlak, üniversite eğitimi için en çok tercih edilen şehirler olan İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Konya ve Kocaeli'deki kiralık konutların son bir aydaki kiralık konut tablosunu ve ortalama metrekare değişim yüzdelerini ortaya koydu.

hepsiemlak açıklamasına göre, üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla birlikte binlerce öğrenci okuluna yakın, aradığı kriterlere uygun kiralık ev bakmaya başladı.

hepsiemlak aynı zamanda 18-24 yaş arasındaki kullanıcıların kiralık ev arama istatistiklerini de inceledi. Sonuçlar arz-talep dengesiyle üniversite öğrencilerinin en çok ev aradığı ilçelerde son 1 aydaki fiyat değişimlerine yansıdı. hepsiemlak platformu ziyaretçi verileri, aynı dönemde 18-24 yaş arası kullanıcıların kiralık ev arayışlarının yüzde 50 düzeyinde arttığını ortaya koydu. Büyükşehirlerin neredeyse tamamında aynı yaş grubunda ziyaretçilerin kiralık ev arayışları yüzde 50-100 arası oranlarda artış gösterdi.

hepsiemlak Ağustos Emlak Endeksi'nden elde edilen verilere göre çevresinde birçok üniversite bulunan İstanbul'un Maltepe ve Tuzla ilçelerinde yüzde 30 üzeri oranlarla kira fiyat artışı gerçekleşti. Avrupa yakasında ise öğrencilerin en çok tercih ettiği Şişli, Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy, Fatih ve Sarıyer semtlerinde yüzde 10-30 arasında artışlar göze çarptı. Çok daha fazla sayıda üniversiteye ev sahipliği yapan Avrupa yakasında talep artışları ortalamada daha güçlü oldu. hepsiemlak platformuna gelen 18-24 yaş aralığı kullanıcıların kiralık konut arayışları Avcılar'da yüzde 83, Şişli'de yüzde 78 ve Sarıyer'de ise yüzde 73 arttı.

Ankara Çankaya'da kiralar 1 ayda yüzde 25 arttı

Ankara'da 18-24 yaş arası kullanıcıların kiralık ev arayışındaki artış, İstanbul'dan da fazla oldu. Temmuz-ağustos döneminde bu yaş grubunun hepsiemlak'ta Ankara'da kiralık ev arayışları yüzde 65 arttı. Üniversite öğrencilerinin Ankara'da en fazla rağbet gösterdiği semtlerin başında Çankaya geliyor. Kiraların son 1 ayda yüzde 25 arttığı Çankaya'da özellikle 100. Yıl ve Bahçelievler semtleri öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Çankaya ile birlikte Sincan, Keçiören, Mamak gibi görece daha uygun fiyatlı semtler de öğrenciler tarafından sıklıkla incelendi. Bu ilçelerde kira fiyat artış oranları da yüzde 9-12 arasında gerçekleşti. Yenimahalle ve Etimesgut'ta ise kiralık konut fiyat artışı yüzde 2-5 olarak yansıdı.

Üniversite öğrencileri İzmir'de en çok Konak, Bornova, Balçova ve Karşıyaka'ya rağbet gösteriyor. En çok yerleşkeye ev sahipliği yapan Konak'ta ağustos ayında yüzde 20 üzeri fiyat artışları yaşandı. Bunun yanında hepsiemlak platformunda 18-24 yaş arası kullanıcıların Bornova ve Balçova'da kiralık ev aramaları yüzde 70-110 arası artış gösterdi. Buralarda fiyat artışları ağustosta yüzde 5 seviyesinde kaldı. Temmuz-ağustos döneminde Karşıyaka'da yüzde 1 gibi düşük bir oranda kiralık fiyat artışı gerçekleşti.

Eskişehir Tepebaşı'nda ve Odunpazarı'nda kiralar yüzde 7 arttı

hepsiemlak platformunu ziyaret eden 18-24 yaş arası kullanıcıların Eskişehir'de kiralık ev aramaları ağustos ayında yüzde 86 artış gösterdi. Üniversite öğrencileri Eskişehir'de en çok Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinde ev aramayı tercih ediyor. Hepsiemlak Ağustos Endeksi verilerine göre Tepebaşı'nda son bir ayda kiralık konutların ortalama metrekare fiyatlarında yüzde 7,6'lık bir artış gözlemlenirken Odunpazarı'nda bu rakam 7,1 olarak gerçekleşti.

Ağustos ayında hepsiemlak platformunu ziyaret edip Kocaeli'de kiralık ev arayan 18-24 yaş arası kullanıcı sayısı yüzde 85 arttı. Üniversite öğrencileri Kocaeli'de en çok İzmit bölgesinde yoğunlaşıyor. Son 1 ayda İzmit bölgesinde kiralık konutların metrekare fiyatları 12 TL'den 13 TL'ye çıktı. Öğrencilerin büyük bir bölümünün de tercih ettiği Gebze'de ise kiralık konutların ortalama metrekare fiyatlarının 13 TL'den 15 TL'ye yükseldiği görülüyor.

Üniversite öğrencilerinin hepsiemlak platformunda Konya'da kiralık ev arayışları ağustosta yüzde 72 arttı. Bu talep temmuz-ağustos döneminde Konya genelinde kiralık metrekare fiyatlarına yüzde 20 civarı artış olarak yansıdı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi hepsiemlak, 'Ağustos 2021 Emlak Endeksi'ni açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement