Başbakan Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Açıklaması

"Bütün meselemiz, birincisi, Türkiye'ye yönelik yeni bir büyük mülteci akını olmasın, olacak ise bu Suriye sınırları içinde karşılanacak bir şekilde güvenli bölgeler şimdiden ilan edilsin, Halep'in düşmesi senaryosu da dahil olmak üzere. İkincisi, Suriye'nin bütününe umut verecek bir yaklaşım sergilensin, şu şehre, bu şehre, şu kesime, bu kesime değil. Üç, savaş suçları ve insanlık dışı uygulamalar konusunda ayrım yapılmasın, ister terör örgütü ister rejim, hepsine tavır gösterelim" "(Kılıçdaroğlu'nun, 'MİT'in içinde bir grubun sadece CHP için görevlendirildiği' açıklaması) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve kurumları, böylesine hafife alınacak bir yapı değil. Elinde bir delil varsa, çıksın ortaya söylesin; yoksa delil olmadan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurumlarını yıpratmaya çalışmasın.

21.11.2014 21:35

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün meselemiz, birincisi, Türkiye'ye yönelik yeni bir büyük mülteci akını olmasın, olacak ise bu Suriye sınırları içinde karşılanacak bir şekilde güvenli bölgeler şimdiden ilan edilsin, Halep'in düşmesi senaryosu da dahil olmak üzere. İkincisi, Suriye'nin bütününe umut verecek bir yaklaşım sergilensin, şu şehre, bu şehre, şu kesime, bu kesime değil. Üç, savaş suçları ve insanlık dışı uygulamalar konusunda ayrım yapılmasın, ister terör örgütü ister rejim, hepsine tavır gösterelim" dedi.

Davutoğlu, Irak ziyaretinin ardından Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden görüşmesine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye ve ABD'nin stratejik ortak ve müttefik olarak, bölgede ve dünyadaki her gelişmeyi istişare ettiğini dile getiren Davutoğlu, Suriye konusunda da son 3,5 yıl içindeki her gelişmenin her aşamada istişare edildiğini, Musul'a IŞİD saldırıları sonrası görüşme trafiğinin daha da arttığını anlattı.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama ile görüştüğünü ve Türkiye'nin perspektifinin paylaşıldığını hatırlatarak, geçen hafta kendisinin Obama ile Avustralya'da görüştüğünde konuya bakışını özetlediğini, onun kanaatlerini aldığını ve teknik birçok heyetin Washington'da ve Ankara'da görüşmeler yaptığını söyledi.

Obama'nın özel temsilcisi John Allen'ın iki kez Türkiye'ye geldiğine değinen Davutoğlu, Başkan Yardımcısı Biden ile bu akşam yemekte bir araya geleceklerini, yarın da Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşma yapacaklarını bildirdi. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin yaklaşımı belli. Biz, palyatif, geçici, konjonktürel ve noktasal bir yaklaşım yerine, daha kapsamlı, entegre ve bütün bölgeyi kuşatan, Ortadoğu bölgesinde kalıcı istikrarı temin etmeye dönük bir strateji geliştirmek gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla tabii Kobani'ye yardımcı olmamız gerekir, olduk, olacağız. Tabii ki Irak'ta Kürt bölgesinin istikrarını korumak için destek olmak lazım. Oldu Türkiye, olacak. Tabii ki IŞİD'e karşı mücadele etmek lazım. En fazla katkıyı Türkiye verdi, veriyor, verecek. Görmek istediğimiz husus, bütün bunların toplamında nasıl bir resim çıkacağı. Yani bir Kobani'yle uğraşırken, Halep yerle bir ediliyorsa ve oraya ses çıkarılmıyorsa, Suriye'de kalıcı istikrarı temin etmek mümkün olmaz. Bizim tek görmeyi arzu ettiğimiz şey, Suriye halkının iradesini temsil edecek, herkesin katıldığı bir yeni siyasi yapının doğması. Bunun başına kimin geleceğinden daha önemli olan, böyle bir yöntemin benimsenmesi."

Davutoğlu, Irak'ta seçim sonrasında herkesin katıldığı bir hükümet yapısı oluştuğunu ve hükümet kurulmasının ardından Bağdat'ı ilk ziyaret edenlerden birinin kendisi olduğunu ifade ederek, Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin en kapsamlı ziyaretinin de Türkiye'ye olacağını söyledi.

"Meselemiz kişiler değil, yöntem" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Irak'ta böyleydi, Suriye'de de. Irak'ta şu anda meşru bir yönetim ve muhatap alınan halkın seçtiği bir yönetim olunca, bakın önlerimiz nasıl açılıyor. Ama Suriye'de kendi halkını yok etmeye ayarlı, neredeyse halkın bir kesimini tümüyle tasfiye etmek üzere her türlü silahı, insanlık dışı silahı kullanan bir rejim Şam'da otururken, ülkenin diğer bölümünde çıkan bir terör örgütünü yok etmek suretiyle o ülkeye barış gelmez. Onu yok edin, ama Şam'da da Suriye'de de toplum kesimlerinin hepsinin katıldığı bir siyasal yapı oluşsun. Bütün meselemiz bu konuda, birincisi, Türkiye'ye yönelik yeni bir büyük mülteci akını olmasın, olacak ise bu Suriye sınırları içinde karşılanacak bir şekilde güvenli bölgeler şimdiden ilan edilsin, Halep'in düşmesi senaryosu da dahil olmak üzere. İkincisi, Suriye'nin bütününe umut verecek bir yaklaşım sergilensin, şu şehre, bu şehre, şu kesime, bu kesime değil. Üç, savaş suçları ve insanlık dışı uygulamalar konusunda ayrım yapılmasın, ister terör örgütü ister rejim, hepsine tavır gösterelim. Bunları tabii Sayın Biden'la da paylaşacağız, konuşacağız. Perspektifte Türkiye ile ABD arasında bir görüş ayrılığı yok. Nihayetinde onlar da Suriye'de demokratik bir temsil gücü olan yeni siyasal dönemin başlaması kanaatine sahipler ama zamanlama, atılacak adımlar konusunu senkronize etmek için bunları detaylı olarak görüşeceğiz."

"Türkiye'ye ve bölgeye dönük tehdit ortadan kalkana kadar da Türkiye bu çalışmalarını sürdürecek"

Başbakan Davutoğlu, bir soru üzerine, 1990'lı yıllardan bu yana Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik güvenlik riskleri de göz önünde bulundurularak, silahlı kuvvetlerin ve güvenlik birimlerinin Kuzey Irak'ta mevcudiyeti bulunduğunu ve uluslararası hukuk anlamında bunun karşılığı olduğunu dile getirdi.

Tehdit çeşitlendiğinde ve Irak'ın bütününü kuşatan bir tehdit söz konusu olduğunda güvenlik birimlerinin görev tanımları ve verecekleri eğitimlerin mahiyetinin değişmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, şöyle dedi:

"Bizim için önemli olan Irak'ın istikrarıdır, Irak içinde de Türkiye'nin sınır boylarındaki istikrardır. Bu konuda da zaten Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'yle yakın temaslarımız vardı. Geçmişte de vardı, son dönemde bu yoğunlaştı, arttı. Bugün ziyaret ettiğim eğitim merkezlerinde de bu çalışmalar yürütülüyor. Bunlar sadece bir kesime verilen eğitimler olmayacak, bölgede bulunan bütün meşru, o bölgenin istikrarı için önemli olan taraflara, gruplara da oranın istikrarı için bu eğitim çalışması yapılacak. Avrupa'dan ve birçok yerden bu çalışmalar için askeri danışmanlar Irak'a ve Kuzey Irak'a gittiler. Herkesin bu faaliyet içinde yer aldığı bir dönemde Türkiye'nin yaptığı çalışmaların, hem de bu çalışmaların yoğunlaşarak devam etmesini kimse olağanüstü bir durum olarak görmemeli. Son derece doğaldır. Herkesin ilgisinin çekildiği bir bölgede Türkiye'nin oranın güvenlik ve istikrarı için her türlü tedbiri almasından daha doğal bir durum olmaz. Bu tedbirleri aldık, alıyoruz, alacağız. Ben bu tedbirlerin ne şekilde alındığını takip için de Bağdat ve Erbil'de yaptığım ziyaretlerde gittim bizzat oradaki askerlerimizle, komutanlarımızla da görüştüm. Silopi'de de ayrıca değerlendirmelerde bulunduk. Türkiye, sınır boylarındaki her gelişmeyi dikkate alır, her gelişmeye dönük olarak da gerekli tedbiri alması Türkiye'nin ulusal güvenliğinin bir parçasıdır. Irak ve Suriye istikrara kavuşana kadar, Irak, Suriye'de Türkiye'ye ve bölgeye dönük tehdit ortadan kalkana kadar da Türkiye bu çalışmalarını sürdürecek."

"Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil"

Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "MİT'in içinde bir grubun sadece CHP için görevlendirildiği" açıklamalarına ilişkin bir soruya, şu yanıtı verdi:

"Ana muhalefet partisi konumunda olan birinin söylediği her iddia konusunda bin düşünüp bir konuşması lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve kurumları, böylesine hafife alınacak bir yapı değil. Elinde bir delil varsa, çıksın ortaya söylesin; yoksa delil olmadan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurumlarını yıpratmaya çalışmasın. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Kılıçdaroğlu'nu elinde ne delil varsa ispata davet ediyorum. Ama neden bu zamanlamada böyle bir açıklamaya ihtiyaç hissetti ona gelince, partisi içinde her gün farklı bir ses çıkıyor. Her gün partiden 'şu milletvekili mi, bu milletvekili mi kopacak' diye spekülasyon yapılıyor. Kılıçdaroğlu'nun liderliğini, partinin düzenini, disiplinini, Kılıçdaroğlu'nu ciddiye alan yok. Anadolu'da bir söz vardır:  Oynayamayan gelin 'Yerim dar, yenim kısa' dermiş. Liderlik yapamıyor, partisi neredeyse 8-10 parçaya ayrılacak durumda, bu parçalanmadan bu bozulmadan dışarıda bir aktörü hem de böyle gizemli bir şekilde sorumlu tutarak, kendisini kurtarmaya çalışıyor. Her iddiada bulunabilir ama bizim devletimizin kurumlarını yıpratmaktan uzak durması lazım."

Kılıçdaroğlu'na en iyi yanıtı, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'in "Biz yeteri kadar karışığız zaten, MİT'e ihtiyaç var mı doğrusu bilmiyorum" sözleriyle verdiğini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Kendi milletvekilleri bazen ondan daha aklıselim şeyler söylüyor, daha doğru okuyor tabloyu. Başka yerle ilgilenmek yerine şöyle evinin içine bir baksın yani arada sırada CHP Genel Merkezi'ne gitsin, milletvekillerini toplasın. Bu kadar devlet işi arasında ben sürekli milletvekillerimizle beraberim. Acaba Kılıçdaroğlu kaç milletvekiliyle görüştü? Başkasını suçlayacağına, otursun ev ödevini yapsın. Liderlik böyle olmaz. Her grup toplantısında birtakım ithamlarda bulunarak ya da yeni bir fikir ortaya atarak gündem değiştirmeye çalışmak çok basit bir davranış. İlkesel tutum alsın. Dersim olayında alamadığı ilkesel tutumu belli yerlerde alsın. Türkiye'nin her yerinde aynı dili konuşsun. Kendi partisiyle ilgilensin, devleti biz idare ediyoruz, o kendi partisiyle ilgilensin. Önce o küçük alanda bir liderliğini göstersin, sonra devlet kurumlarıyla uğraşacak şekilde tavır alsın, ondan sonra ciddiye alır konuşuruz. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Kimsenin Türkiye'de böyle siyasi hesaplarla kendi eksiğini, ayıbını örtmek için devlet kurumlarını yıpratacak bir faaliyet içine girmesi, kimseye yaramaz, hele Kılıçdaroğlu'na hiç yaramaz."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement