Dostluk, kardeşlik ve barış mesajları vermeyi hedefleyen "Bütünün Parçası" projesi, fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in objektif karşısına geçmesiyle başladı.
Medyadoktoru Yapım tarafından gerçekleştirilen ve Beyoğlu Belediyesi'nin de destek verdiği proje kapsamında, ilk aşamada 50 ünlü isim, İstanbul'un sokaklarında simitçi, kestane satıcısı, sokak çalgıcısı ve buna benzer daha birçok meslek dalında halkın içinden karakterlerle toplumsal bir mesaj vermek için objektif karşısına geçecek. Proje, fotoğraf sanatçısı Ara Güler'le başladı. Güler, proje için fotoğraf sanatçısı Eren Yiğit'e poz verdi.
Projenin yapımcısı Savaş Uğurlu, yaptığı açıklamada, önceki günlerde duyurulan projeye spor, sanat, ticaret ve iş dünyasından yaklaşık 50 ünlü ismin destek verdiğini söyledi.
Sezen Aksu, Tarkan, Kıvanç Tatlıtuğ, Burak Özçivit, Meryem Uzerli, Acun Ilıcalı, Burcu Esmersoy, Hande Yener, Murat Boz, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Vatan Şaşmaz, Rıdvan Dilmen, Hasan Şaş, Metin Tekin ve Ümit Davala gibi birçok isimle projeye ilişkin görüşmelerinin olumlu yönde sürdüğünü belirten Uğurlu, "Projemiz, daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz son dönemde filizlenerek gelişti. Fikrin ortaya çıkmasının ardından proje, birçok STK, iş dünyası ve ünlü isimden geniş ölçüde destek gördü. Beyoğlu Belediyesi'nin katkılarıyla da fotoğraf duayeni Ara Güler'le projenin startını verdik" dedi.
Sanat, spor ve iş dünyasından görüştükleri diğer kişilerden de olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Uğurlu, "Aslında hepimizin çamaşırları, aynı güneş altında kuruyor ve Türkiye olarak biz aslında hep biriz, aynı bütünün parçasıyız" değerlendirmesini yaptı.
Projenin, Türkiye'nin birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyduğu bu günlere rastlamasının tesadüf olmadığını ifade eden Uğurlu, "Kendi alanlarında başarılı olmuş ünlü isimlerin yer alacağı ve toplumun bütününü tamamlayan kaynaştırıcı bir proje. Amacımız, son zamanlarda yaşanan olumsuz bazı olaylar ile dış güçlerin ülkemizde oynadığı büyük oyunları göz önünde bulundurarak, toplumumuza dostluk, barış ve kardeşlik alanında 'bir bütünün parçasıyız' mesajını vermek" dedi.
Uğurlu, projenin sonunda "Bütünün Parçası" ismiyle, yıllar önce yurtdışında birçok ünlünün seslendirdiği ve dünyada yankı uyandıran "We are the Champions" gibi bir müzik albümü de çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
- "Beyoğlu, küçük İstanbul'dur"
Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler de bu tür projelerin insanların kaynaşması açısında verimli olduğunu, özellikle eski İstanbul dönemlerinde böyle etkinlikler yapılmadığı için insanların bazı sosyal kopukluklar yaşadığını, ancak şimdi bu tarz toplumsal projelerle toplumda ayrışma gibi sorunların daha az yaşandığını anlattı.
Ara Güler, İstanbul'un tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatarak, "İstanbul, nüfusu 20 milyon olan devasa büyüklükte bir şehir. Tarihte 20 milyon nüfusu barındıran başka büyük bir şehir yoktur. İstanbullu olmak, büyük bir şanstır. Çünkü bu kadar medeniyetin birleşimi sonucu ortaya son derece zengin bir kültür çıkıyor. Bu da birçok önemli şair, yazar ve mimarın bu topraklarda yetişmesine sebep oluyor" diye konuştu.
Beyoğlu'nun adeta "küçük İstanbul" olduğunu ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani İstanbul'un küçük bir yansımasıdır. Burada yaşayan insanlar da engin bilgi ve tecrübeleriyle sanata, bilime, spora büyük katkıda bulunmuşlardır. Bu kültür hazinesi, mutlaka değerlendirilmelidir. Bu anlamda ben yıllarca çektiğim fotoğraflarla İstanbul'dan sokak sokak kesitleri dünyaya aktardım. Başka arkadaşlarım da başka hizmetlerde bulundu. Bu anlamda hepimiz bu toprakların ürünüyüz ve hepimiz aslında bir bütünüz."
- "Hep birlikte Türkiye'yiz"
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise projenin, yerkürede insanoğlunun birlikte yaşamaya mecbur olduğu ve birlikte yaşama fikrinden filizlendiğini belirterek, "Medeniyetler, başkalarıyla yaşamayı başardığı ölçüde güçlü olurlar" dedi.
Dünyada ayrışan, bölünen ülkelerin çok zor durumda kaldığını, Suriye'de, Irak'ta ve Bosna'da üzücü olayların yaşandığını anımsatan Demircan, bu tür olaylarının yaşanmaması için insanlara "Bütünün Parçası" gibi sosyal sorumluluk projelerinin hatırlatılması gerektiğini söyledi.
Beyoğlu'nun kültürel anlamda önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Demircan, "Beyoğlu'nda, sadece İstiklal Caddesi'ni dolaştığınız zaman, yalnızca mimariden hareketle buranın zenginliğini ve tarihsel boyutunu anlayabilirsiniz. Museviler, Hristiyanlar, Süryaniler, Yahudiler, onların yaşam şekilleri, inşa ettikleri binalar, hepsi bütünün bir parçasıdır. Hepsi mozaiğin bir rengidir" değerlendirmesinde bulundu.
Ahmet Misbah Demircan, insan olarak bir yaşamı bölüştüklerini ve herkesin uğraş alanları olduğunu, bir şeyleri üreterek, taş üzerine taş koyarak hayatı anlamlandırmaya gayret gösterdiklerini, bu yönüyle de bütünün bir parçası olduklarını aktardı.
Beyoğlu'nun mikro ölçüde İstanbul'un tamamını yansıttığına ve kültürel farklılıkları bir arada bulundurduğuna işaret eden Demircan, şunları kaydetti:
"Beyoğlumuz, farklılıklarla olduğu sürece vardır. Burası, ürettiklerinizi kıymetsizleştirmez, bunlara hayat verir. Beyoğlu; turizm, kültür-sanat ve üniversiteler şehridir. Ama Beyoğlu'nu Beyoğlu yapan en önemli özellik, farklılıkları bir arada bulundurması ve harmanlamasıdır. Dolayısıyla böyle olunca bu tür projeler, bize hep anlamlı geldi ve bunlar bizi anlattığı için bu tür projelere kayıtsız kalamadık. Dünyada her zaman böyle sosyal projelere ihtiyaç var. Sosyal anlamda faydalı hiçbir projeye kayıtsız kalmıyoruz. Yeni ve faydalı farkındalık yaratan her projeye ev sahipliği yapmaya hazırız. Çünkü biz, hep birlikte Türkiye'yiz."
Medyadoktoru Yapım tarafından hazırlanan, kreatif direktörlüğünü Ersin Özel'in yaptığı projede, ünlü isimler İlyaz Özel'in tasarladığı kıyafetleri giyerken, fotoğraf çekimlerini ise Eren Yiğit yapıyor.
Son Dakika › Güncel › 'Bütünün Parçası' Projesi Ara Güler ile Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?