Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-4

Dha Yurt Bülteni-4

DİYARBAKIR'DA ÇEVİK KUVVET BİNASINA BOMBALI ARAÇLA SALDIRI (EK)1)PATLAMADAN SONRA GÖZALTINDAKİLER BAŞKA YERE NAKLEDİLDİDiyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesinde Aydın Arslan Bulvarında bulunan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne yönelik saldırıra yaralananlar kentteki çeşitli hastanelere sevk edildi.

04.11.2016 12:00

DİYARBAKIR'DA ÇEVİK KUVVET BİNASINA BOMBALI ARAÇLA SALDIRI (EK)

1)PATLAMADAN SONRA GÖZALTINDAKİLER BAŞKA YERE NAKLEDİLDİ

Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesinde Aydın Arslan Bulvarında bulunan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne yönelik saldırıra yaralananlar kentteki çeşitli hastanelere sevk edildi. Patlamanın hedefi olan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde çeşitli suçlardan gözaltında bulunan şüphelilerin ise saldırıdan sonra Silvan yolundaki Polis Okuluna nakledildiği öğrenildi. Patlama sonrası olay yerine çok sayıda sağlık, UMKE ve itfaiye ekipleri yönlendirilirken, yaralı sayısının fazla olmasından dolayı bazı ambulansların 4-5 yaralıyı birden taşıdıkları belirtildi. Saldırı sonrası çevre illerden de sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar kentte bulunan kamu ve özel hastanelere kaldırıldı.

Saldırının bulunduğu bölgede vatandaşların yaşadığı binalarda büyük hasat meydana gelirken, bazı dükkan ve evlerde göçük oluştu. Göçük altında kalan yaralı vatandaşlar enkaz altından çıkarılırken, bölgede bazı noktalarda enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Kentte polis olağanüstü güvenlik önlemi alırken, özellikle hastanelere giden yollar ve hastane önlerinde önlemler artırıldı. Kentte tüm sağlık çalışanları ve emniyet birimleri göreve çağrıldı.

Hastane önünde görüntü almak isteyen basın mensuplarına polis olayla ilgili yayın yasağının bulunduğu hatırlatılarak görüntü alınmasına izin verilmedi.

DİYARBAKIR/DHA

=============================================================

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARI GÖZALTINDA

2)HDP'Lİ YÜKSEKDAĞ VE YILDIRIM'IN İFADESİ BİTTİ, ÖNDER VE PİR İFADE VERİYOR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında dün Ankara'daki evinde gözaltına alınarak Diyarbakır Adliyesine getirilen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın soruşturma savcısına verdikleri ifade işlemi sona ererken, savcılığın kararı beklendiği öğrenildi. Ankara'da dün gözaltına alınan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreya Önder ve Diyarbakır'da gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir'in ise soruşturmaya yürütülen Cumhuriyet savcısına verdikleri ifade işleminin sürdüğü öğrenildi.

BALUKEN BİNGÖL'DE

Dün gece Ankara'da gözaltına alınan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, hakkında soruşturmanın yürütüldüğü Bingöl'e getirilerek adliyeye sevkedildi

MİLLETVEKİLLERİ ZEYDAN VE IRMAK HAKKARİ'YE GETİRİLDİ

HAKKARİ Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan ile Selma Irmak, Hakkari'de savcılığa sevkedildi.

Yürütülen soruşturmalar kapsamında Zeydan ve Irmak Ankara'daki evlerinde gözaltına alındı. Gözaltına alınan Irmak ve Zeydan uçakla Van'a, Van'dan da helikopterle Hakkari'ye getirildi. Zeydan ve Irmak daha sonra da soruşturmayı yürüten savcılığa çıkarıldı. Hakkari adliyesi çevresinde ise yoğun güvenlik önlemleri alındı.

DİYARBAKIR-HAKKARİ-BİNGÖL/DHA

======================================================

3)CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU: SEÇİMLE GELENLERİN GİDİŞ YOLU SEÇİMLE OLMALI

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu İzmir' de Belediye başkanlarıyla biraraya geldiği toplantıda HDP' ye yapılan operasyonu değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, "Seçimle gelenlerin gidiş yolu seçimle olmalı. Baskı yöntemleriyle susturacağız derseniz o ülkeye barışı getiremezsiniz. Elbetteki teröre hep birlikte dur demek zorundayız bunda hiçkimsenin en ufak bir tereddütü yok. Ancak terörle mücadelenin akıl ve mantıkla yürütülmesi lazım" dedi.

GÖRÜNTÜLER DHA FEED ' TEN CANLI YAYINLANDI

İZMİR/DHA

====================================================

4)HATİCE KÜBRA'YI KAÇIRAN KADIN YAKALANDI

GAZİANTEP'te evlerinin önünde kaybolan 2,5 yaşındaki ikizlerden Hatice Kübra Çakıroğlu'nu kaçıran 46 yaşındaki Firdevs K., 15 gün sonra polis ekipleri tarafından yakalandı.

Geçen 20 Ekim günü Ocaklar Mahallesi'nde kaçırılan ve bir gün sonra tekrar evin önüne bırakılan 2,5 yaşındaki Hatice Kübra'yı kaçıran Firdevs K.'nın izine polis ekiplerinin güvenlik kamerası ve çevre mahallelerdeki 5 bin kişinin ifadesine başvurması sonucunda ulaşıldı. Yapılan soruşturma sonrasında Firdevs K., dün akşam saatlerinde polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan 1 kız annesi Firdevs K.'nın ilk ifadesinde 5 yıl önce bir çocuğunun öldüğünü belirterek, "Çocuğum öldükten sonra boşluk hissetim. Hatice Kübra'yı da sokakta gördüm, sahipsiz olduğunu görünce alıp gittim" dediği öğrenildi.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Kadının güvenlik kamerası görüntüsü(ARŞİV)

Ahmet ÖZER/GAZİANTEP,

=======================================================

5)SURİYELİ MİNİK RENİM'İN İLİK NAKLİ İÇİN 999 EURO'YA İHTİYACI VAR

SURİYE'nin Lazkiye kentinden iç savaş dolayısıyla Türkiye'ye sığınan ve 5 yıldır Osmaniye'de yaşayan 30 yaşındaki anne Ayşe Ebiş, yaklaşık 2 yıl önce 'Akdeniz Anemisi' hastalığı teşhisi konulan ve ilik nakli yapılmasına karar verilen kızı 6 yaşındaki Renim Abdullah Derviş için uygun donörün Almanya'da bulunduğunu ancak işlemler için 999 Euro yatırılması gerektiğini söyledi. Baba 36 yaşındaki Muhammed Derviş'in inşaatlarda çalıştığını ve maddi durumlarının iyi olmadığını kaydeden Ayşe Ebiş, bu paranın ödenmemesi durumunda naklin gerçekleşmeyeceğini söyledi. Osmaniye Merkez Kurtuluş Mahallesi 7012 sokakta oturan Muhammed Derviş ve Ayşe Ebiş çiftinin 2 çocuğundan biri olan Renim Abdullah Derviş, hastalanınca Adana Balcalı Hastanesi'ne götürülerek tedavisine başlandı. Yaklaşık 2 yıl önce de Akdeniz Anemisi hastalığı teşhisi konulan küçük kızın tedavisi için uygun ilik nakli için donör aranmaya başlandı ve İstanbul Kemik İliği Bankasına (KİBANK) müracaat yapıldı. Aramalar sonucunda uygun donör Türkiye'de bulunamayınca ailenin izni alınarak yurt dışı araştırmasına başlandı. Geçtiğimiz günlerde aileye gelen bir faks ile uygun donörün Almanya'da bulunduğu ve o ülkenin Kemik İliği Bankası hesabına 999 Euro yatırılması istendi. Ancak parayı yatıramayan Suriyeli aile, çocuklarına yardım eli uzatılmasını bekliyor. Anne Ayşe Ebiş paranın bulunup yatırılması durumunda ilik naklinin Balcalı Hastanesi'nde gerçekleştirileceğini belirterek, "Kızım Adana'da tedavisi sürmekteydi. Biran önce ilik nakli yapılması lazım. Araştırdık, Türkiye'de bulunamadı ancak Almanya'da bulundu. 999 Euro isteniyor ve bunu ödeyecek imkanım yok. Yardıma ihtiyacım var. 6 yaşında oldu bebeğim hala tedavi görüyor, hayırseverler yardım ederlerse onlardan Allah razı olsun. Bebeğim biran önce iyileşsin, sağlığına kavuşsun istiyorum." dedi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Yatırılacak olan paranın gösterildiği faks belge

Suriyeli Renim Abdulllah ayakta dururken yakın görüntü

Annesi ile birlikte yürürken

Anne ve babası ile birlikte otururken

Küçük kız kuzenleri ile bisiklete binerken

Anne Ayşe Ebiş ile röportaj

Anne Ayşe Ebiş'in kızına sarılarak ağlaması

BOUT: 68.4 MB SÜRE: 02' 07"

Haber-Kamera: İbrahim EMÜL/OSMANİYE,

======================================================

6)AMASYA'DA EŞİYLE TARTIŞAN KOCA EVİ ATEŞE VERDİ

AMASYA merkeze bağlı 55 evler mahallesinde eşiyle tartışan 29 yşındaki K.İ., çakmakla evi ateşe verdi. Doğalgazlı binada alevlerin yükselmesi paniğe neden oldu.

Olay dün Amasya'nın 55 Evler Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, gündüz saatlerinde apartmanın 4'ncü katında oturan K.İ. ile eşi arasında ailevi nedenlerden dolayı tartışmaya çıktı. Tartışmanın büyümesiyle birlikte 25 yaşındaki S.Ş.İ. evi terk etti. Bunun üzerine sinirlenen kocası çakmakla 3 ayrı yerden evi ateşe verdi. Doğalgazlı binada, diğer dairelerde oturan vatandaşlar korku ve panikle kendilerini dışarıya attı.

Apartman sakinleri yükselen duman ve alevler sonrasında durumu Amasya Belediyesi itfaiye ve polis ekiplerine haber verdi. İtfaiye ekipleri 2 saatlik çalışmanın ardından yangını söndürdü. Aşırı dumandan etkilenen itfaiye eri Yusuf Tiryaki, ambulansla Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Müşahede altına alınan Tiryaki'nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Yangın sonrası olay yeri inceleme ekipleri evde çalışma başlattı. Evi ateşe verdiği iddia edilen K.İ. ise Emmniyet Müdürlüğü'ndeki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Görüntü Dökümü :

----------------------

Cep telefonu görüntüleri

Yangından detay

İtfaiye ekipleri

(SÜRE : 2.48 - BOYUT : 28 MB)

Haber-Kamera : Sinan HARMANCI/AMASYA,-

===================================================

7)KONYA'DA ÖĞRETMENLERE FETÖ/PDY 2'NCİ DALGA OPERASYONU: 43 GÖZALI

KONYA'da Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması(FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında öğretmenlere yönelik 2'nci dalga operasyonunda aralarında kadınlarında bulunduğu 43 kişi gözaltına alındı. Dün yapılan ilk operasyonda da 41 öğretmen gözaltına alındı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında daha önce açığa alınan 54 öğretmen hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Bunun üzerine bugün eş zamanlı düzenlenen operasyonda aralarında kadınlarında bulunduğu 43 öğretmen gözaltına alındı. 11 öğretmenin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Öğretmenlere yönelik dün yapılan ilk operasyonda da 41 öğretmen gözaltına alındı. Soruşturma sürüyor.

(Görüntü Dökümü

---------------

-Şüphelilerin sağlık kontrolüne getirilmesi

Sağlık kontrolünden çıkartılması

Haber- Kamera: Tolga YANIK KONYA DHA))

================================

8)AKSARAY ÜNİVERSİTESİ'NİN ESKİ REKTÖRÜ FETÖ/PDY'DEN TUTUKLANDI

AKSARAY'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet yapılanması soruşturması kapsamında Aksaray Üniversitesi'ne yönelik yapılan operasyonda aralarında eski rektör Prof. Dr. Mustafa Acar'ın da bulunduğu 16 kişi tutuklandı.

Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Aksaray Üniversitesi'ne yönelik geçen 20 Ekim günü yapılan operasyonda aralarında üniversitenin eski rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar'ın aralarında bulunduğu haklarında yakalama kararı çıkan 58 kişiden, 49'u gözaltına alındı. Yapılan sorgulamanın ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden aralarında eski rektör Acar'ın da bulunduğu 16 kişi tutuklandı, 27'si de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınan şüphelilerden 6'sının sorgusunun ve hakkında yakalama kararı bulunan 9 kişinin de yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Görüntü Dökümü

---------------

Eski rekörün sağlık kontrolüne getirilmesi

Genel ve detay

(Haber- Kamera: Hasan BÖLÜKBAŞ AKSARAY DHA)

======================================

9)NEM GİTTİ, KIBRIS GÖRÜNDÜ

MERSİN'in Anamur İlçesi'nde yaz döneminde yüzde 97'lere varan nem ve bulut nedeni ile görünmeyen 118 kilometre uzaktaki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Beşparmak Dağları, havaların serinlemesi ve nem oranının düşmesi ile kendini gösterdi.Rüzgarın Akdeniz'in üzerindeki sis perdesini kaldırmasının ardından Anamur başta olmak üzere Akdeniz kıyılarından görünen Beşparmak Dağları, sabahın erken saatlerinde net bir biçimde görünüyor. Torosların biraz yükseğinden bakıldığında Akdeniz, Türkiye ile Kıbrıs arasında denizden çok bir gölü andırıyor. Anamur'da sabahın gün doğumunu izlemeye çalışan vatandaşlar, karşılarında gördükleri Beşparmak Dağları'na uzun süre bakmaktan kendilerini alamıyorlar. Rüzgarın fazla olduğu zamanlarda Beşparmak Dağları'nı öğle saatlerinde Anamur'dan görebilmek mümkün. Kıbrıs dağlarının bu görünümü en çok da çocukların dikkatini çekiyor.

LAR

Mithat ÜNAL/ ANAMUR (Mersin),

========================================================

10)ASIRLIK KİLİTLERİN TEK USTASI

MUŞ'un Bitlis Caddesindeki 2 metrekarelik dükkanda 73 yaşındaki Ali Buldu, asırlık kilitleri tamir ediyor. Kendi becerisi ile tamircilik işine başlayan Buldu, "Küçük dükkanımda arızalı olan şemsiye, kilit, ütü, fırın gibi her türlü aleti tamir edip, bıçak testere gibi kesici aletleri de bilevliyorum. Günümüzde özellikle köylerde kullanılan asırlık kilitleri de benim dışımda kimse tamir edemiyor" dedi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Ali Ustanın dükkanından detaylar

-Ali Usta işyerinde kilitlerin tamiri, anahtar yapımı gibi işleri yapmasından detaylar

-Ali usta ile röportaj

Haber-Kamera: Eser AYDIN/ MUŞ,

=====================================================

11)KAMUFLAJ USTASI BÖCEKLER

KONYA'da her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Kelebekler Vadisi Parkı'nda bulunan 'Böcek Müzesi' ilgi görüyor. Müzede bitkilerin arasında kamuflaj ustası olarak adlandırılan sopa böceği, kelebeğe benzeyen yaprak görünümlü yaprak böceği ile kabukları mücevherli kolyelerde kullanılan Buprestiste böceği yer alıyor.

Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan Kelebekler Vadisi Parkı'ndaki 28 derecedeki tropikal bahçe, 14 farklı türden yüzlerce kelebeğe yaşam alanı sunuyor. Binlerce kelebeğin uçtuğu parkta ziyaretçi akına uğruyor. 98 türe ait 20 bin bitkinin yer aldığı bahçede yüzlerce kelebeği izleyen ziyaretçiler, fotoğraf çekme şansı buluyor. Parktaki onlarca çeşit böceğin yer aldığı 'Böcek Müzesi' de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kelebekler Vadisi Biyoloğu Turgut Tuş, müzede ziyaretçilerin en çok bitki ve dalların arasına gizlenmiş kamuflaj ustası böceklere ilgi gösterdiğini söyledi. Turgut Tuş, hayalet böcek olarak da adlandırılan yaprak ve sopa böceğini ziyaretçilerin dalların arasına bulmakta güçlük çektiğini belirtti.

Müzede kanatları mücevherli kolye ve süs eşyası yapımında kullanılan böceklerin de bulunduğuna dikkat çeken Tuş, "Kınkanatlılar sınıfına giren parlak ve yanardöner renklerinden dolayı süs böcekleri olarak da bilinen 'Buprestiste' familyasından böceklerin sertleşmiş kanatları Asya, Hindistan, Japonya ve Tayland gibi ülkelerde mücevherli takı ve süs eşyası yapımında kullanılıyor." dedi.

Dünyanın en büyük böcekleri arasında yer alan gergedan böceklerinin de müzede sergilendiğine dikkat çeken Tuş, ayrıca bir kıyafet için model alınmış böceklerin de ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Sergilenen böceklerden detay görüntü

-Yaprak ve dalların arasına gizlenmiş böcekler

-Parktan görüntü

Haber-Kamera: Mehmet Kayhan YILDIZ KONYA DHA))

=============================================

12)OTOMOBİLİN DEPOSUNDAN YAKIT YERİNE UYUŞTURUCU ÇIKTI

ADANA polisi, Güneydoğu illerinden gelen bir otomobilde 30 kilo toz esrar ele geçirdi. Alüminyum folyolara sarıp presle sıkıştırılan esrarı yakıt deposunda bulan polis, 2 zehir tacirini gözaltına aldı.

Zehir tacirleri ile mücadele için aralıksız çalışan Uyuşturucu Suçları ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kuryelerin kullandığı akıl almaz yöntemleri de bir bir ortaya çıkartıyor. Terör örgütü PKK'nın en önemli finans kaynaklarından biri olan uyuşturucuya geçit vermeyen polis, Güneydoğu'dan gelen bir otomobilde uyuşturucu sevkiyatı yapıldığı bilgisini aldı. Tarsus-Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu'nda aracı takibe alan ekipler, İncirlik Park Alanı'nda operasyonla zehir tacirlerinin otomobilini durdurdu. Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesine çekilen otomobilde arama yapan polis, aracın yakıt deposuna gizlenmiş 30 kilo esrar ele geçirdi. Alüminyum folyolara sarılarak preslenmiş toz esrarı, şehir merkezinde 'torbacı' olarak adlandırılan sokak satıcılarına dağıtacakları belirlenen 2 şüpheli gözaltına alındı. Zehir tacirleri mazot içinde folyolara sarılı esrarın koku yaymayacağını düşündükleri için bu yönteme başvurdukları öğrenildi. Terör örgütü PKK'nın finansal kaynağı olan uyuşturucunun yakalanması sayesinde örgüte maddi olarak bir darbe daha vurulmuş olunurken binlerce kişi zehirlenmekten kurtarıldı. Polis tarafından depo içinden çıkarılan uyuşturucu imha edilecek.

Görüntü Dökümü

--------------

Aracın genel görüntüsü

Aracın yakıt deposundan esrarların çıkarılması

Alüminyum folyalara sarılmış esrarların genel görüntüsü

Polisin arabayı incelemesi

SÜRE: 02'53" BOYUT: 324 MB

Haber-Kamera: Fatih KARAÇALI ADANA,

===============================================

(GENİŞ HABERİ)

13)TERÖR NEDENİYLE KAPATILAN DOĞUBAYAZIT- ÇALDIRAN YOLU AÇILDI

AĞRI Valiliği kararı ile terör yüzünden trafiğe kapatılan Doğubayazıt - Çaldıran karayolu, yaklaşık 4 aylık bir aradan sonra ulaşıma açıldı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Tendürek Dağı'nda devam eden operasyonlar nedeniyle Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi ile Van'ın Çaldıran ilçeleri arasındaki karayoluna PKK'lı teröristler hendek kazdı. Teröristler yolda durdukları çok sayıda kamyon ve TIR'ı da ateş verdi. Bunun üzerine Tendürek Dağı geçidi güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı. Havadan ve karadan yürütülen operasyonların ardından terör örgütü Tendürek'ten temizlenirken, Doğubayazıt- Çaldıran karayolu 1 Kasım'dan itibaren ulaşıma açıldı. Kapalı dönemde Doğubayazıt'tan Van'a gitmek isteyenler, Ağrı üzeri Patnos- Erciş karayolunu kullandı.

Yolun trafiğe açılmasını memnuniyetle karşıladığı belirten sürücülerden Murat Bozyiğit, "Doğubayazıt- Çaldıran karayolu kapalı olduğu için çok mağdur olmuştuk. Van'a gitmek için yolumuzu çok uzatıyorduk. Açıldı diye sevinirken bu sefer de kar engeline takıldık. Umarız bu engeli de aşarız" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------

-Doğubayazıt-Van yol tabelası

-Açılan Tendürek yolu

-Murat Bozyiğit röp

- Ali Demir röp

(Haber-Kamera: Yusuf İBA/DOĞUBAYAZIT (Ağrı),

========================================================

14)ERÇEK GÖLÜ'NÜN ALTINDAKİ FAYLAR AKTİF DEĞİL

VAN'da 2011 yılında meydana gelen iki depremin ardından Erçek Gölü'nde yapılan sismik inceleme tamamlandı. Çalışmayı yürüten YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker, Erçek Gölü'nün röntgenini çektiklerini belirterek, "Bu çalışma sonunda, Erçek Gölü'nde çok önemli faylar bulduk. Buradaki sismik yansıma verilerinden bu fayların üzerinin çökelle örtüldüğünü gördük. Bu çökeller bize Erçek Gölü'ndeki fayların son buzul döneminden bugüne kadar çalışmadığını gösteriyor. Yani bu fayların aktif olmadığını gördük" dedi.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen ve 644 can alan Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından çevresinde artçı şokların çok sıkça olduğu Erçek Gölü'nü, bilim adamları mercek altına aldı. Van Gölü'nün 30 kilometre doğusunda bulunan Erçek Gölü, YYÜ'nün Bilimsel Araştırmalar Desteği (BAD) ile desteklenen proje kapsamında, yürütücülüğünü Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Mustafa Toker, yardımcı yürütücülüğünü ise İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Tur'un yaptığı 'Erçek Gölü yüksek çözünürlüklü sismik yansıma' projesi ile araştırma yapıldı. 2015 yılının Ağustos ayında yapılan çalışmanın verilerinin yorumlanması ise Finlandiya'da yapıldı.

ERÇEK GÖLÜ'NÜN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ

Lavların yığılmasıyla oluşan ve kuş cenneti olarak bilinen Erçek Gölü'ndeki çalışmayı yürüten YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker, yapılan çalışmada 115 kilometre uzunluğunda 12'ye yakın profil aldıklarını belirterek, "Bu çalışmayla Ercek Gölü'nün röntgeni çekildi. Hiç durmaksızın, kuzey-güney olmak üzere 4 adet, doğu-batı olmak üzere 3 adet ve çapraz olmak üzere 2 adet sismik hat aldık. Çalışmalarımızda sismik yansıma verilerimiz yaklaşık 120-130 metre derine kadar indi. Bu çalışmada çok önemli faylar elde ettik. Çalışmalarımız yüksek çözünürlüklü olduğu için fay düzlemlerini ve fay kırıklarını çok iyi görebildik" dedi.

ERÇEK GÖLÜ'NDEKİ İLK ÇALIŞMA

Yaptıkları bu çalışmanın Erçek Gölü'nde bir ilk olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Toker, 2011 yılında MTA tarafından karada tespit edilen fayın devamını Erçek Gölü'nde gördüklerini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Toker, bu fayın Van fayı olarak literatüre geçtiğini ve ters bir fay olduğunu söyledi. Aynı fayın benzerini yine Erçek Gölü'nün kuzeyinde de keşfettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Toker, her iki fay arasında Erçek Gölü'nün yükseldiğini ve bu ters faylara bağlı olarakta Erçek Gölü'nün doğusu ve batısının genişlediğini söyledi.

ERÇEK GÖLÜ'NDE SEVİNDİRİCİ HABER

Yaptıkları bu çalışmanın Erçek Gölü'nde bir ilk olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Toker, "Burada önemli olan şey sismik yansıma verilerinden Erçek Gölü'nde ki fayların üzerinin çökelle örtülü olduğunu gördük. Fayların üzerinde yaklaşık 15-20 metre kalınlığında çökeller gördük. Bu çökeller bize bu fayların son buzul döneminden bugüne kadar çalışmadığını gösteriyor. Yani bu fayların aktif olmadığını gördük. Güzel olan bu fayların deprem üretmediği sonucunun çıkmasıdır. Eğer faylar aktif olmuş olsaydı, üzerlerindeki çökelleri kesmiş olduğunu görecektik. Fakat bunu göremiyoruz. Bu da fayların pasif olduğunu gösteriyor. En azından önümüzdeki 10-15 yılda Erçek Gölü merkezli büyük deprem beklemiyoruz. Artçı şoklar tabiki olacaktır" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------

-Yrd. Doç. Dr. Toker'in açıklamaları

-Harita üzerinden göstermesi

-Erçek Gölü'nden genel

-Erçek Gölü'nden geçen yıl yapılan çalışmadan

SÜRE: 6 DK 1 SNY)-(BOYUT: 400 MB)

Gülay KUYUCU/ VAN,-

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement