Diyarbakır'ın Gediçik Mezrasında Elektrik Rezaleti - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'ın Gediçik Mezrasında Elektrik Rezaleti

Ergani ilçesinin 250 nüfuslu Gediçik mezrasında iki aydan beri elektrik yok. Yemekler pişmiyor, sular kesildi. Öğrenciler ders çalışamıyor ve bitlenme başladı.

09.12.2014 14:52  Güncelleme: 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kış aylarıyla birlikte artan elektrik tüketimine ve kaçak kullanıma dayanamayan trafo arızalanınca 40 haneli Gediçik köyü elektriksiz kaldı. İki aydan bu yana yaşanan sıkıntı nedeniyle köylüler çaresiz. Elektrik kesintisi yüzünden köylüler yemeklerini ateş yakarak zorla pişiriyor. Öğrenciler ders çalışamıyor ve bitlenme başladı.

Cep telefonlarının şarjı yok; elektrikli aletler dengesiz akım nedeniyle tamircilerden çıkmıyor ve mezrada yaşayanlar dünyada olup bitenleri ancak kasabaya indiklerinde öğreniyorlar.

BİT SALGINI BAŞLADI

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Karpuzlu köyünün Gediçik mezrası sakinleri iki aydan beri elektriksiz. Ancak en büyük sorun bu değil. Elektrik olmayınca sular da kesiliyor ve düzenli temizlik yapılamadığından köyde bit salgını baş gösterdi.

Kış aylarıyla birlikte artan elektrik tüketimini kaldırmayan trafonun arızalanması nedeniyle elektriksiz kalan köydeki bakım çalışmaları sürüyor.

Aslında köyün trafosu ısınma haricinde ortalama ölçülerde elektrik kullanan 120 konutluk bir köyü kaldıracak güce sahip. Ancak Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DEDAŞ) açıklamasına göre, özel idare mezrada su sondajı yaparken elektriği bu trafodan çekti. Köydeki evlerde de kış gelip ısınmak için kaçak elektrik kullanılınca trafonun gücü aşıldı ve köye yetmemeye başladı.

Zübeyde Korkmaz elektrikle çalışan cihazlarını prizden çekmiş.

"BUZDOLABININ FİŞİNİ ÇEKTİK"

Gediçik köylülerinden Zübeyde Korkmaz, elektrik kesintileri sırasında yaşanan dalgalanma nedeniyle tüm cihazlarını prizden çekmiş:

"Geliyor on dakika, sonra gidiyor. Köyde pek çok kişinin buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyonları yandı. Prizde cihaz bırakmıyorum. Yedi çocuğum var, perişan oluyoruz. Ne yemek ne temizlik yapabiliyorum. Çocuklar derslerine bile çalışamıyorlar."

Mehmet Korkmaz, elektrik kesintisi nedeniyle ders çalışamadığına öğretmenlerini inandıramıyor.

"ÖĞRETMEN İNANMIYOR"

Mehmet Korkmaz lise ikinci sınıf öğrencisi. Okula gittiğinde 'elektriğimiz yoktu, ders çalışamadım' mazeretine öğretmenlerinin inanmadıklarını anlatıyor:

"İmam Hatip Lisesi'nde okuyorum. Akşamları hep karanlıktayız. Geldiği zaman da çok kalmıyor, hemen gidiyor elektrik. Bu nedenle düzenli ders çalışamıyorum. Mum ışığında da olmuyor. Okula gittiğimde öğretmenlerimden azar işitiyorum. 'Elektriklerimiz yoktu' dediğimde, 'bu kaçıncı' diyorlar, inanmıyorlar."

İsmet Pala, yemeklerini artık ateş yakarak pişirdiklerini söylüyor.

"KAFAM KAŞINIYOR"

Köylülerden İsmet Pala elektriklerin kesilmesiyle suların da kesildiğini belirtiyor. Kızının 'kafam kaşınıyor' dediğini ve annesinin kontrol ettiğinde bit bulduğunu söylüyor.

"Yemeklerimiz ateşte pişiyor artık. Evlerimiz buz gibi. En kötüsü sular kesiliyor. Çünkü köye su veren motorlar da elektriğe bağlı. Temizlik yapılamıyor. Kızım 'kafam kaşınıyor' dedikten sonra annesi kafasında bit buldu. Sonra köydeki çocukların hepsinin kafasında çıktı. Böyle rezillik olur mu Allah aşkına?"

Öğretmen Abdullah Anuştekin, öğrencilerinin bitlendiğini anlatıyor.

"BELEDİYE İLAÇLAMA YAPTI"

Gediçik Köyü İlkokulu öğretmenlerinden Abdullah Anuştekin elektrik ve su probleminin okulda büyük sıkıntı yarattığını söylüyor. Bitlenen öğrencileri için de belediye ekipleri gelip ilaçlama yapmış. "Çocukların saçlarında bit tespit ettiğimizde köylüler ilçeye haber vermişler. Belediyeden Cuma günü gelip ilaçlama yaptılar. Okulun da suları akmıyor. Sınıf karanlık. Çok sıkıntı çekiyoruz. Odun sobasıyla ısıtıyoruz sınıfı. Çocuklara bilgisayar yazıcısından ödev çıkaracağım ama elektrik olmadığı için çıkaramıyorum."

Vedat Pala düzenli elektrik verilmesi halinde kaçak kullanmaktan vazgeçeklerini belirtiyor.

"KAÇAK KULLANMAYIZ"

Köylüler Gediçik ve çevresindeki neredeyse tüm köylerin elektriğinin çok büyük bölümünün kaçak olduğunu kabul ediyorlar. Köylülerden Vedat Pala, köylerinin eski trafosunun onarılması ve düzenli elektrik verilmesi halinde kaçak kullanmayı bırakacaklarını anlatıyor:

"Mezradaki trafo 1985 yılında kurulmuş ve o günden beri hiç değiştirilmemiş. Enerji verilse bile anında sigorta atıyor. Gidip kaldırınca yeniden atıyor. Yüzlerce lira harcayıp sigorta aldık ama olmadı. Bizim mezrada da, çevrede de elektriğin çoğu kaçak. Elektrik şirketi gelip trafomuzu değiştirsin, enerji versin, tek tek kaçakları iptal etsin. Yeter ki elektriğimiz olsun."

Gedicikliler elektrik kesintileri nedeniyle çaresiz durumdalar.

DEDAŞ: TRAFO GÜÇLENDİRİLECEK

Gediçik mezrasında yaşanan kesintilerle ilgili bilgilerine başvurduğumuz Dicle Elektrik Anonim Şirketi (DEDAŞ) yetkilileri, Özel İdare tarafından mezrada yapılan su sondaj kuyusunun elektriğinin trafodan çekilmesiyle sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, trafonun değiştirileceğini belirttiler. DEDAŞ'ın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

"Bu mezrada DEDAŞ'a ait 100 kWA'lık bir trafo bulunuyor. Bu trafo normal şartlarda elektrikle ısınma yapmayan, elektriği normal ihtiyaçlarına göre kullanan 120 konuta yetecek güçtedir. Ancak Özel İdare mezrada su sondajı yaparken elektriği bu trafodan çekmiş ve halen buradan kullanıyor. Köydeki evlerde de ısınma sebebiyle kaçak elektrik kullanılması ve bu nedenle aşırı tüketim yaşandığından mevcut trafo 40 haneye yetmemeye başlamış durumda. Mezra sakinleri DEDAŞ'a başvurarak, trafolarının gücünün artırılması talebinde bulunmuş. Şimdi DEDAŞ bu mezradaki trafonun gücünü artırmak için çalışma başlatacak. Bu çalışma sonunda trafonun gücü 160 kWA'ya çıkarılacak."

Diyarbakır\'ın Gediçik Mezrasında Elektrik Rezaleti
Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Diyarbakır'ın Gediçik Mezrasında Elektrik Rezaleti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • GİRESUN: FATURA ÖDEMİYORSUNUZ AMA ELEKTRİK İSTİYORSUNUZ. PKK SİZE ELEKTRİK HATTI ÇEKMİYORMU. PKK KÖYE GELDİKLERİNDE EKMEK BAL VERİYORSUNUZ. ELEKTRİK ŞİRKETİ SİZE FATURA KESTİGİNDE TAŞLAMAYA BAŞLIYORSUNUZ. ŞİMDİDE AGLIYORSUNUZ. NANKÖRLÜGÜN DANİSKASINI OYNUYORSUNUZ. 29 17 Yanıtla
  • mehmet selim: Belki de Cumhuriyetin kuruluşu sırasında yapılan bir yanlışı düzeltmenin zamanı geldi. Kürtler o sırada devlet kurmadıkları için 4 parçaya bölündüler. Türkiye'de 15 milyon, Irak'ta 5 milyon, İran'da 7 milyon ve Suriye'de 2 buçuk milyon Kürt yaşıyor. Kürtler böyle sığıntı yaşamasın. Kürt şehirlerinde referandum yapılsın ve isteyen şehirler ayrılsın, Kürtler de kendi devletlerini kursunlar. Böyle devam etmesi zor. Ne dilleri resmi dil olarak kabul ediliyor, ne de devlet Kürtçe eğitimi destekliyor. Her ulus kendi devletini kurma hakkına sahipse Kürtler de kursun. Kürtler devleti olmayan en büyük ulus olarak biliniyor. 21 15 Yanıtla
  • filiz: oh olsun 28 3 Yanıtla
  • Kızıltepeli: Evlerinde doğru dürüst oturacak halı bile yok ayda nasıl 400 tl ödiyecek vicdansızlar. Bu devlet sayesinde aç dolaşıyorlar insanlarımız. Doğuya devlet diye bişey uğramıyorlar. Bu devlet kan emici vampire benziyor. 5 19 Yanıtla
  • Mert : Faturaları ödeyin 20 3 Yanıtla
  • Plt: Bırakın kendi pisliklerinde boğulsunlar. Zaten elektriğe para vermiyolar utanmadan devletten elektrik mi istiyolar 21 2 Yanıtla
  • durbunle: Ahiri ve kuyu suyunu bile kacak elektrikle isitmaya kalkarsan boyle olur. senin faturani ben odemeye mecburmuyum. zehir zikkim olsun. 18 3 Yanıtla
  • aşkın: aç klimayı sabahtan akşama kadar yak bütün ışıkları nası olsa beleş 15 5 Yanıtla
  • aşkın: bunlar gibi elektriği kaçak kullananlara hiç elektrik verilmesin hak etmiyorlar beleş hayat ne güsel bunların ödemediği eletrik parası bizden çıkıyor 14 2 Yanıtla
  • Kızıltepeli: Devlet yatırım yapıp iş imkanı sağlasın onlara sonra elektriği versin.bak bakalım kullanıyormu kimse kaçağı. Asgari ücret 900 tl bile değil. Kira enaz 350 tl elektrik 300 tüp ayda 100 su 50 ne yiyip ne içecek bu insanlar. Kim hatam yiyiyor herkes görüyor. 4 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement