2019 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da - Son Dakika
Politika

2019 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, "Her ile, neredeyse her ilçeye eğitim fakültesi açmaya devam ederseniz 300 bin değil, 3 milyon atanamayan öğretmen sorunu olur.

15.12.2018 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, "Her ile, neredeyse her ilçeye eğitim fakültesi açmaya devam ederseniz 300 bin değil, 3 milyon atanamayan öğretmen sorunu olur. Bu sorun bir an önce çözülmelidir." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, 125 üniversitesi ile bu bakanlıklara bağlı ve ilgili kuruşluların bütçeleri üzerinde HDP milletvekillerinin konuşmaları tamamlandı.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Ankara'daki Yüksek Hızlı Tren kazasına ilişkin eleştiri ve değerlendirmelerini aktardı.

Makine Mühendisleri Odasının, Sincan-Ankara arasında sinyalizasyon olmadığı, iletişimin telsiz ya da cep telefonu ile sağlandığı şeklinde raporunun olduğunu dile getiren Kaçmaz, iktidarın, insan hayatını önemsememiş olması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiğini, savundu.

Bu kazaların basit tedbirlerle, sinyalizasyon sisteminin kurulmasıyla önlenebileceğini belirten Kaçmaz, bu kazanın ilk olmadığını, ciddiyetsiz yaklaşım devam ettiği sürece kazanın son olmayacağını ifade etti.

Demir yollarında sistem bütünlüğü sağlanmadan seferlerin açılmaması uyarısında bulunan Kaçmaz, sinyalizasyon ve diğer eksik olan altyapının tüm hatlarda acilen giderilmesi gerektiğini belirtti.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Hükümetin, 2002'de iktidara geldiği zaman demir yollarının ulaşımdaki öneminden bahsettiğini, geliştirilmesine dair çok iddialı çıkışlarda bulunduğunu ancak 17 sene geçmesine rağmen demir yollarıyla ilgili mucizelerinden bahsedilemediğini savundu.

Şimdi demir yolları denilince, her yıl can kaybıyla, yaralanmalarla sonuçlanan facialar akla geldiğini savunan Ertan, "İnsanların, dünyanın en güvenli ulaşımı diye tercih ettikleri bu ulaşımı artık zihninlerde bile güven uyandırmayan hale getirdiniz." diye konuştu.

HDP Şırnak Nuran İmir, dün Cizre ve Silopi'de sokağa çıkma yasaklarının üçüncü yılı olduğunu hatırlatarak, 79 gün boyunca Cizre'de süren yasakta, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 292 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Cizre, Şırnak, Silopi, İdil, Nusaybin ve Sur'da ne kazanıldığını ve nelerin değiştiğini soran İmir, "Bin yıl da geçse bu günahlarınızdan arınamayacaksınız. Bu halka hesap vermeden, suçlarınızın cezasını çekmeden bu günahlarınızdan arınamazsınız." ifadesini kullandı.

İmir'in sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, bu bütçenin halkın bütçesi olduğunu belirterek, en büyük kalemin de eğitimde olduğunu, bunu sağlık ve sosyal yardımların takip ettiğini anlattı.

Turan, "Biz halkla beraber yürüdüğümüzden dolayı 17 yıldan beri bu bütçeyi yapma imkanı bulduk. Biz bu itham edici, ilzam edici üsluba rağmen demokratik kültürün içerisinde sabrımızı kollayacağız, 81 milyonun kardeşliği için, barış için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, üç yıl önce yaşanan olaylara işaret ederek, bunlar için daha önce de bir "darbe hazırlığı" olduğunu ifade etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bilgen, "Şimdi, bir tercih yapacaksınız, o gün hem bölge komutanı hem illerdeki komutanların şu anda tamamı FETÖ'den içeride. Kim o gün yapılanları bugün burada savunuyorsa FETÖ'cülüğünü gizliyordur." dedi.

"Türk ordusuna karşı silah çekenlerin kutsanmasına müsaade edemeyiz"

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, üç yıl önce yaşananların, Türkiye'nin çok yüksek bedel ödeyerek, şehitler vererek, mahalle ve sokak aralarında, evlerin içerisinde tuzaklanmış bombalarla Türk devletine, güvenlik güçlerine tuzaklar kurularak, sivil kisvesi altında özerk bölgeler oluşturmaya çalışanların heveslerinin kursağında kaldığı bir süreç olduğunu vurguladı.

Bülbül, "Türk milleti ve Türk devleti o süreçte çok büyük bir bedel ödemiştir. O ödenen bedellerden sonra, burada kalkıp da meskun mahal operasyonları içerisinde Türk devletine, Türk ordusuna karşı silah çekenlerin kutsanmasına asla müsaade edemeyiz." diye konuştu.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğunu düşündüklerini, bütçenin, 2016'dan bu yana yüze 1,5 azaldığını öne sürdü.

2019 yılında tam gün eğitime geçileceğinin söylendiğini ancak bugün yanından bile geçilemediğini savunan Tiryaki, İstanbul'un göbeğinde 50-52 kişilik sınıflarda eğitim verildiğini, aynı durumun Ankara'da da yaşandığını iddia etti.

Çocukları merkezi sınavlardan kurtaracak sistemin bir an önce bulunması gerektiğini bildiren Tiryaki, üniversitelerdeki öğrencilerin yaşadığı yurt sorunun da çözülmesi gerektiğini belirtti.

Atanamayan öğretmenler sorununun da bulunduğunu hatırlatan Tiryaki, "Her ile, neredeyse her ilçeye eğitim fakültesi açmaya devam ederseniz 300 bin değil, 3 milyon atanamayan öğretmen sorunu olur. Bu sorun bir an önce çözülmelidir." diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu, HDP'nin terörle arasına mesafe koyamadığı müddetçe, Leyla Güven için kurulan cümlelerin dikkati çekmeyeceğini bildirdi.

"Leyla Güven'in dikkati çektiği, bizim 40 yıldır canımızı yakan bir yer olduğu için cümle kurmuyoruz." diyen Ağıralioğlu, "Terörle araya mesafe konulmadığı müddetçe hak, hukuk, şiddet, terör bunlarla ilgili kurduğunuz hiçbir cümlenin bizde karşılığı yok." dedi.

Maraş olayları tartışması

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, 1978'deki Maraş olaylarının hala kanayan bir yara olduğunu belirtti.

22 Aralık'ta, Maraş'ta hayatını kaybedenlerin anılacağını ifade eden Bülbül, "Kahraman şehir, 'Allahuekber' seslerini emperyalist işgale karşı yapmıştı. Maraş'ta katliam yapanlar, 'Allahuekber' sesini, çocuk ve kadın katletmek için yaptılar. Bu katillerin her ne hikmetse Allah'ın 'ekber' olduğu katliam yaparken aklına geliyor." diye konuştu.

Bülbül, dava dosyalarının yeniden açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, Kahramanmaraş'ın daima bağrında yiğitler ve güzel insanlar yetiştirdiğini belirterek, "Dışarıdan gelen provokatörlerce işlenmiş bir katliamdan dolayı şehrimizin bu şekilde töhmet altında bırakılmasını kınıyorum. Maraş, anılsa anılsa kahramanlığı ve güzelliğiyle anılmalıdır." dedi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 40 yıl önce Maraş'ta bir katliamın yaşandığını, bu acıyı bütün Maraşlıların içinde yaşamaya devam ettiğini anlattı.

Öztunç, "O gün Maraş'ta yaşananların tam anlamıyla ortaya çıkartılması gerekir. Genelkurmay arşivlerinin artık açılması gerekiyor. Bu arşivler açılırsa bu katliamları hangi provokatörlerin yaptığını, kimlerin işin içerisinde olduğu ortaya çıkar. Ancak Maraş'ın tamamını bu olayla anmak yanlıştır." diye konuştu.

HDP'li Bülbül, yerinden söz alarak, asla Maraş halkını ya da inançsal kesimi suçlayan bir şey söylemediğini ifade ederek, "Maraş halkına selam olsun. Sütçü İmam'a da Necip Fazıl'a da Mahzuni Baba'ya da sevgi ve saygılar. Maraş halkı bir suç işlememiştir, Sünni toplumu bir suç işlememiştir. İşin içerisinde derin devlet, provokatörler ve resmini gösterdiğim bebek katilleri vardır." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2019 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Şaphane İlçe Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gazilere iftar yemeği verdi
    05:42 Şaphane İlçe Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gazilere iftar yemeği verdi

    18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Programı kapsamında Şaphane İlçe Kaymakamlığı tarafından şehit aileleri ve gazilere onuruna iftar yemeği düzenlendi. Kaymakam İsmail Karakoç, şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilenerek sohbet etti ve Ramazan ayının öneminden bahsetti.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı
    02:08 Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı

    Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a eklenen geçici 1. maddenin birinci cümlesi ve üçüncü cümlesinin bir kısmının iptaline ilişkin kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile 134 milletvekilinin açtığı iptal davası sonucunda verildi. İptal edilen madde, kamulaştırma kararları üzerine açılan davalarda idare aleyhine açılacak davalarda kamulaştırma bedelinin mahkeme veznesine depo edilmesini öngörüyordu.

  • Özgür Özel, Partisinin Genç Adaylarıyla:
    02:06 Özgür Özel, Partisinin Genç Adaylarıyla: "Onlara Güvenmek, Yol Açmak, İmkan Tanımak Çok Önemli"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul’daki Dijital Deneyim Müzesi’nde bir araya geldi. Özel, “Benim bir gence inanıp da sükut-u hayale uğradığım çok istisnadır ama çok inandığım yaşıtlarım beni çok sükut-u hayale uğratmıştır. Siyasette gençler yedek kulübesinde yaşlandıkça ileride olmaması gerektiğini düşündüğümüz her şeyi yedek kulübesinde öğreniyorlar ama sahada hiç kötü bir şey öğrenmiyorlar, kötü bir şey yapmıyorlar. Onlara güvenmek, yolunu açmak ve onların kendinden daha gençlerin yolunu açması için onlara imkan tanımak çok önemli. Ben çok güveniyor ve inanıyorum” dedi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli etkinliklere katılacak
    02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli etkinliklere katılacak

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirilecek olan Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni, Arnavutköy- İstanbul Havalimanı Metrosu Açılış Töreni, Mamak Yeşilbayır Mahallesi Sağduyu Caddesi'nde düzenlenecek Toplu Açılış Töreni ve ATO Congresium'da şoför esnafı ile iftar programına katılacak.

  • Bağcılar'da kadın muhtar adayına 4 gün içinde ikinci kez silahlı saldırı
    01:53 Bağcılar'da kadın muhtar adayına 4 gün içinde ikinci kez silahlı saldırı

    Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi'nde muhtarlık seçimlerine katılan Münevver Adan, seçim ofisi olarak kullandığı yerin önüne kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından ikinci kez silahlı saldırıya uğradı. Adan, saldırıların tekrarlanmasından endişe duyuyor ve can güvenliğinden endişe ettiğini belirtiyor. Polis ekipleri olayla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

  • İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi
    01:45 İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul'daki Dijital Deneyim Müzesi'nde düzenlenen programda bir araya geldi. İmamoğlu, genç yöneticilerin yeni nesil belediyecilik taleplerine hızlı ve pratik çözümler üretebileceğini belirtti. Ayrıca, İmamoğlu konuşmasında gençlere yönelik yapılan hizmetlerden ve gelecek hedeflerinden de bahsetti.


Advertisement