Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüzde 100 Futbol" Programına Katıldı - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüzde 100 Futbol" Programına Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Futbol, aslında olması gereken, bizim illerimizin, halkımızın birbirleriyle kaynaşması için en önemli bizim silahlarımızdan birisi olması lazım. Buna da fair-play deniliyor ya. Ne yazık ki bunu sağlayamadık.

12.11.2017 23:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Futbol, aslında olması gereken, bizim illerimizin, halkımızın birbirleriyle kaynaşması için en önemli bizim silahlarımızdan birisi olması lazım. Buna da fair-play deniliyor ya. Ne yazık ki bunu sağlayamadık." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı NTV ve NTV Spor'da yayınlanan "Yüzde 100 Futbol" programında, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Trabzon spor Kulübü Başkanı Muharrem Usta ve İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ ile yapılan röportajlara yer verildi.

Galatasaray Kulübü Başkanı Özbek, röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan için, "Her şehirde aşağı yukarı çok modern tesisler yapıldı son dönemlerde. Dünya çapındaki her türlü organizasyonu artık Türkiye özellikle futbol için yapılabilecek organizasyonları alabilecek kapasiteye geldi. Bunun için Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür etmek lazım. Tabii kendisi de futboldan geliyor. Dolayısıyla futbola büyük önem veriyor. Hiçbir kulüp yok ki Sayın Cumhurbaşkanı'na gitsin de derman bulamasın. Onun için bütün spor kulüpleri, özellikle futbol kulüpleri için büyük bir şans." ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Yıldırım da kulüplerin sorunları olduğunda, Kulüpler Birliği ile bunları çözmek için gidildiğinde, kanunlar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın destek olduğunu belirterek, "Bundan dolayı şahsım, kulübüm adına Kulüpler Birliği döneminde yaptığım çalışmalarda da bu yardımları destekleri gördüğümüz için teşekkür ediyorum. Esas Cumhurbaşkanımızın bu ülkeye yapmış olduğu katkı, Feto ile örgütleriyle yapmış olduğu mücadeledir. Bunu her yerde söylemeye mecburuz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'ni, eğer 15 Temmuz'daki direniş, Cumhurbaşkanı'nın etrafında toplanan bu halkın bu direnişi olmasaydı, Türkiye Cumhuriyeti belki tarihte yok olmuş olacaktı. Esas başarısı, esas söylememiz gereken budur. Tabii ki sporda Sayın Cumhurbaşkanı kulüplerin dertlerini çözmüştür, çözmeye devam ediyor." diye konuştu.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Orman ise "Sporla çok ilgili bir Cumhurbaşkanımız var. Her konuya vakıf bir Cumhurbaşkanımız var. Bizim camiamızla da çok ilgili. Zaten stadyumun yapılmasında her seferinde dile getirdiğimiz gibi çok büyük pay sahibi. O zaman açılışta da söyledim, hala da söylüyorum, 'Allah razı olsun' diye. İşin enteresanı geçen maçı beraber seyrederken de şuna vakıf oldum, futbolu da çok iyi biliyor. Oyunu, okuması, oyuncular hakkındaki bilgisi, taktik... İnanılmaz derecede bilgi sahibi. Çok etkiledi beni açıkçası." değerlendirmesinde bulundu.

Trabzonspor Kulübü Başkanı Usta da son yıllarda Türkiye'de sporun altyapısıyla ilgili olağanüstü bir değişimin olduğunu anlatarak, "Başarı ortaya çıkacaksa bunun olmazsa olmazlarından birisi, tesisler. O açıdan bakıldığında Türkiye'nin dört bir yanına olağanüstü tesisler yapıldı ve işin bir bacağının tamamlanması açısından Sayın Cumhurbaşkanımızın ülke çapında büyük bir reformu oldu. Neredeyse tüm takımların çok modern tesisleri oldu. İşin yatırım tarafında Cumhurbaşkanı, ekonomik tarafına geliyor Cumhurbaşkanı, sportif tarafta söyleyeceğimiz bir şey kalmıyor. Zannediyorum kulüplerin de artık bu tarafta gereğini yapması gerekecek. Aslında spor camiası için büyük bir şans. Bunu en iyi noktaya taşıyabilmek adına da kulüplerin sorunlarını çözebilme açısından gerçekten de büyük desteğini görüyoruz." dedi.

Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Gümüşdağ ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın spora ve futbola çok büyük hizmetleri olduğunu aktararak, "Özellikle son 10 yılda dünyada eşi benzeri olmayan bir stat yatırımı yapıldı. Maalesef bu statlara rağmen, devlet ve Sayın Cumhurbaşkanımız bu hizmetleri yapmasına rağmen kulüpler aynı oranda başarılı değil. Ben başarılı olmadığımızı düşünüyorum. Bundan sonra kulüpler olarak hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem Türk halkına çok daha başarılı bir yeni bir yapılanmayı önlerine koymamız lazım. Kalıcı ve uzun soluklu bir proje üretirsek Türk futbolunda çok daha başarılı süreçleri yaşarız." değerlendirmesini yaptı.

Gümüşdağ'ın sözlerini yorumlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Az önce değerlendirmede bizim değindiğimiz hususu, o da yakalamış durumda. Ben öyle zannediyorum ki bütün kulüp yönetimlerimiz bu konudaki hassasiyetlerini şöyle hakikaten başımızı iki elimizin arasına alıp nerede ne tür bir eksiğimiz var..." diye konuştu.

"Ankara'ya yakışır stada başlıyoruz"

Erdoğan, bir süre önce hayatını kaybeden Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'ın iyi futbolcular bulup futbola kazandırmasını ve kendisi için de "Kasasında parası olan başkan" dendiğini hatırlattı. Ankara futboluna değinen Erdoğan, Ankaragücü'nün şu anda Süper Lig'de olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Gençlerbirliği'nin şartlarında sıkıntılar var ama tek kalan o. Şimdi Ankaragücü geliyor, zorluyor yukarıyı. Zannediyorum, biraz ekonomik sıkıntısı var. Eğer Ankaragücü, o ekonomik sıkıntıyı aşabilirse büyük ihtimalle Ankaragücü önümüzdeki yıl Süper Lig'de yerini alabilir. Ankara'ya da bunlar tabii yakışır. Ankara'ya da şimdi nasip olursa inşallah bir yakışır stada başlıyoruz. Şu anda Gençlik ve Spor Bakanlığımız onun hazırlıklarını yapmış vaziyette. Tabii şu anda Göztepe, İzmir'e farklı bir heyecan getirmiş vaziyette. Dolayısıyla bu heyecan İzmir'e de belki ikinci bir kulübün Süper Lig'e çıkmasını getirebilir. Bunların önü açıktır."

"Parayı iyi yönetmede sıkıntı olursa geri gidersiniz"

Futbol yorumcusu eski milli futbolcu Rıdvan Dilmen'in, "İki yıl önce Kulüpler Yasası'yla ilgili çok konuşuldu. Şu anda örneğin 4 büyük kulübümüzün resmi açıkladıkları 7 milyar lira borçları var. Diğer Süper Lig, TFF 1. Lig'i saymıyorum. Ortalama 8-9 milyar liralık bir borç var. Teşekkür ederiz, özellikle yayın gelirlerimizde Avrupa'da ilk 6'dayız. Kupada Ziraat, devlet, Turkcell devlete yakın, Spor Toto Ligi... Bizim marka değerimizin eksikliğinden mi devlet mecbur kalıyor sponsor olmaya? Türk Hava Yolları'na teşekkür ediyorum. Hem Şampiyonlar Ligi hem Avrupa kupalarına hem Euroleague'e sponsor oluyor ama özel sektörlerin biraz daha girmesi gerekiyor. Ancak o kadar borçlu ki kulüpler. Yeni kulüpler yasasında içerisinde olmazsa olmazınız ne?" şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, "Buna bir olmazsa olmaz olarak girmeyelim. Öyle de bakmayalım. Devletin kurumları da yani mesela bankalar... Reklam ihtiyacı olmayan banka yoktur. Niye yoktur? Çünkü hepsi faizle uğraşıyor. Reklamla kendilerini kabul ettirmenin gayreti içerisindeler. Dolayısıyla burada Ziraat Türkiye Kupası'nın yer almasını bir yerde hem bankanın çok daha farklı bir kanalize etmesi, bu gelirlerini bakımından önemsiyorum." dedi.

Fenerbahçe Doğuş, Anadolu Efes, Vodafone ve Odeabank örneklerini veren Erdoğan, "Ama bunlar da dikkat ederseniz hepsi güçlü olanlarla beraber oluyorlar. Aslında o güçlü olmayanlarla beraber olmak suretiyle onlara da bir güç kazandırsalar, o zaman rekabet ne olacak sporda? Çok daha farklı bir duruma gelecek. O rekabet bana göre az önce eksikliğini hissettiğimiz kaliteyi de getirebilir. O bakımdan orayı ben önemsiyorum. Baskette de voleybolda da... Voleybolda Vakıfbank kimseye bırakmıyor. Eskiden Eczacıbaşı bırakmazdı değil mi? Basketbolda, voleybolda bayanlarda, erkeklerde hakikaten ciddi bir dünyayı zorlama durumu var. Gelir gider tablosunda bana göre iş biraz da geliyor bir şeye dayanıyor. Ben başarıda bir şeyi çok çok önemserim, o da paranın yönetimidir. Parayı çok iyi yönetmek lazım. Parayı da çok iyi yönetene vermek lazım. Eğer parayı iyi yönetmede sıkıntı olursa, orada geri gidersiniz ama iyi yönetilirse para, o zaman onunla hem kaliteyi satın alırsınız hem de para kendi kendini üretir." ifadelerini kullandı.

"Milletimden özellikle bu fair-play kurallarına uymalarını istiyorum"

Tribünde yaşanan şiddet olaylarına ilişkin soru üzerine de Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Futbolun girmediği il kalmadı. Üstelik de bir değil; her ne kadar Süper Lig, TFF 1. Lig, 2-3, amatörün de çeşitleri çok fazla, bizim dönemimizdeki gibi değil. Dolayısıyla her hafta sonu yoğun bir futbolda hareketlilik, canlılık var. Futbol, aslında olması gereken, bizim illerimizin, halkımızın birbirleriyle kaynaşması için en önemli bizim silahlarımızdan birisi olması lazım. Buna da fair-play deniliyor ya. Ne yazık ki bunu sağlayamadık. Birçok tedbirler alındı, alınıyor. Son zamanlarda olumlu gelişmeler var. Temenni ediyorum ki halkım, vatandaşım hep beraber bu işi sahiplenip... Biliyorsunuz bayanların stada gelmesini temin için de adımlar atıldı. Bayanların gelişi statlardaki tribün özellikli anarşisini minimize eder; çünkü bayanlar var. Orada rahat rahat küfür edilmez. Orada hakikaten sakin bir şekilde maç seyredilir. Taşkınlık olmaz. Orada bu anarşi olmayınca sükunet herkes edebiyle maçını seyreder. Herkes edebiyle maçını seyreder, takımını alkışlar. Galip gelirse tabii ki sevinçle dönecektir ama mağlup da olursa bilecektir ki futbolun üç tane neticesi vardır, galibiyet, mağlubiyet ve beraberlik. Buna da katlanacaksın ve bu şekilde ayrılacaksın, bunu görmesi lazım. Ben milletimden özellikle bu fair-play kurallarına uymalarını istiyorum. Burada hep beraber bu işe hazırlıklı olmak lazım. Biz bu üç neticeyi bilerek stada gidiyoruz. İş oyundur. O oyunun zevkini tatmak için gidiyoruz. Burada galibiyet de var beraberlik de var mağlubiyet de var. Mağlup olduğumuz zaman galip takımı alkışlayacağız, galip geldiğimiz zaman karşı taraf da bizi alkışlayacak. Bu bilinç içerisinde stada gitmek çok daha önemli. Bu tabii aileleri de çekiyor. Aileler de gidiyor, katılıyor, izliyor. Dolayısıyla o seyircilikteki tadını sıkıntıya, üzüntüye dönüştürmemek lazım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dilmen, Murat Kosova ve programı izleyenlere teşekkür etti. Yarın yapılacak Türkiye- Arnavutluk hazırlık maçı için de ay-yıldızlı ekibin karşılaşmadan galibiyetle ayrılmasını temenni etti.

Erdoğan, "Ligde en çok hoşunuza giden oyuncu, performans kime ait?" şeklindeki soruyu, "Onu söylersem, o taraflı bir yaklaşım olur ama gönlümde hakikaten takım olarak da başarılı olanlar var görüyoruz, oyuncu olarak da şüphesiz başarılı olanlar var ve onları zaten gönülden izliyoruz." diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maçları torununuzla mı izliyorsunuz, Hanımefendi de izliyor mu?" şeklindeki soru üzerine ise "Benim daha çok büyük torun Ahmet, Trabzonsporlu. O bu işlere bayağı hastadır. İzleme fırsatını bulursam, İstanbul'da olduğumda beraber izleme fırsatım olur." dedi.

Erdoğan, zaman zaman yolculuklarda internet üzerinden maçları izleme imkanı bulduğunu da sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yüzde 100 Futbol' Programına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement