Başbakan Binali Yıldırım, "Artık tarihi gar ihtiyaca cevap vermiyor, onun için bu modern Ankara Tren Garı Yap-İşlet-Devret modeliyle, 725 trilyon harcanarak bu hale geldi" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara Hızlı Tren Garı açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yıldönümünü kutluyoruz, Cumhuriyetin ilanına giden yolda kalkınmayı, hizmeti, vatandaşın hayatını kolaylaştırmayı hiç ama hiç ihmal etmedik. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Türkiye'nin istiklal ve istikbali için, tüm insanlık için yürek ve emeklerini ortaya koyan, Türkiye'yi bugünlere taşımış şehitlerimize şükranlarımızı, minnetlerimizi sunuyoruz, gazilerimize hayırlı ve bol ömürler diliyoruz. Cumhuriyet kurulduktan 10 yıl sonra, Türkiye inşa ettiği demir ağlarla gurur duydu, şimdi ise yenilenen hızlı tren hatlarıyla, yeni ve hızlı trenleriyle kat kat artan bölünmüş yolları, deniz taşımacılığı, dünyada en yaygın havayolu uçuşlarıyla gurur duyan bir ülke haline geldi. Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıldönümünde 29 Ekim 2013'te açılışını yaptığımız dünyanın en önemli, en büyük ve en teknolojik özelliğe sahip Marmaray'ı milletimizin hizmetine sunduk. Bugün, bu açılışla da hem dev projelerimizde aşama katediyor, hem istikrar, güven ve dayanışma içerisinde neler başaracağımızı gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.
"İşte eser, işte Ankara Tren Garı"
Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hep söylenir Sayın Cumhurbaşkanım, 'Büyük eserler, büyük hizmetler İstanbul'a yapılıyor, Ankara'ya yapılmıyor' diye. İşte eser, işte Ankara Tren Garı. İşte, muazzam eseri başkente kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ankara, sadece Türkiye'nin başkenti değil, Ankara YHT ağlarının da başkenti olmaya başladı. Ankara'dan İstanbul'a Konya'ya, Eskişehir'e ve gelecekte Ankara'dan Afyon'a, Manisa'ya, İzmir'e, Kırıkkale'ye, Sivas'a, Erzincan'a, Kayseri, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Gaziantep'e. Velhasıl, Türkiye'nin nüfusunun yüzde 55'ini oluşturan 14 büyük vilayetimize hızlı tren ağlarıyla bir dantel gibi dokuya dokuya geliyoruz, öre öre geliyoruz. Hayırlı uğurlu olsun, bu millete hizmet etmek ibadettir."
Bugün dünyanın büyük projelerini yapan, dünyadaki nadir ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "2009'dan beri devam eden küresel kriz süresinde sizin bir prensibiniz var, 'Küresel krizi aşmanın yolu, yatırım yapmak, hizmet etmek, büyük projeleri hayata geçirmektir'. İşte, biz bu yolda ilerledik. Kriz, Türkiye'yi teyet geçti. Türkiye, 50 yıldır konuşulan büyük projeleri birer birer hayata geçiriyor" şeklinde konuştu.
"Hızlı tren ağlarıyla yurdu bir baştan bir başa donatıyoruz"
"Atamız Fatih Sultan Mehmet, gemileri karadan denize indirdi" diyen Yıldırım, "Onun torunları, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları trenleri de arabaları da denizin altından geçiriyor. Size de bu yakışır. Allah razı olsun. Yola çıktığımızda Cumhurbaşkanımız, Liderimiz dedi ki 'laf değil, eser siyaseti yapacağız, laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyarak ülkeye, millete hizmet yapacağız'. Hamdolsun, 14 yıl boyunca hep böyle yaptık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik. Havayolunu halkın yolu haline getirdik. Hızlı tren ağlarıyla yurdu bir baştan bir başa donatıyoruz. Başlattığımız bir eser tamamlanıncaya kadar gözümüz de, gönlümüz de o işin üzerinde olur. Hızlı tren hattını hizmete aldığımızda tarihimizin, coğrafyamızın dönüm noktalarından bir oldu" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, "Önce Eskişehir-Ankara'yı açtık. Bugün Eskişehir'den Ankara'ya veya Ankara'dan İstanbul'a seyahatlerin yüzde 72'si yüksek hızlı trenle yapılıyor. Karayolunu insanlar daha az kullanmaya başladı. Ankara-Konya hızlı tren hattını yüzde 66 vatandaşımız kullanıyor. Böylece, Ankara-Konya-İstanbul, 3 başkenti, Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyetinin başkentini hızlı tren hatlarıyla birleştirmiş olduk" diye konuştu.
"Buradan, her gün 150 bin kişi gece-gündüz gelip geçecek"
"İlk hızlı tren hattını açtığımız 2009'da, bu garda, 28,5 milyon vatandaşımız seyahat etti" diyen Yıldırım, "Artık tarihi gar ihtiyaca cevap vermiyor, onun için bu modern Ankara Tren Garı Yap-İşlet-Devret modeliyle, 725 trilyon harcanarak bu hale geldi. Devletin kasasından para çıkmadı. Vatandaş yaptı, işletecek, hem para kazanacak hem de Ankaralılara, Türkiye'nin her tarafından gelen vatandaşlarımıza hizmet verecek. Buradan, her gün 150 bin kişi gece-gündüz gelip geçecek. Burası, bir nevi Ankara'nın bir yaşam merkezi haline geldi. Seyahat edenler, bir yerden bir yere transfer olacaklar, burada konaklayabilecek, vaktini geçirebilecek, alışverişini yapacak. Sadece bir gar değil, aynı zamanda gece-gündüz hayat olan, insanların buluştuğu görüştüğü ihtiyacını giderdiği çok güzel bir mekan haline geldi" şeklinde konuştu.
Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti: "Hızlı tren ağları devam ettikçe bu ve buna benzer eserler başka yerlerde de yükselmeye devam edecek. Emeği geçenlere, yüklenici firmalara teşekkür ediyorum. bu eserin hayata geçmesinde birebir çalışan önceki dönem genel müdürümüz Süleyman Karaman ve demiryolları ekibine de özellikle teşekkür ediyorum. Lütfi Bey'e ve bir an önce tamamlanarak bu eserin Ankara'ya kazandırılması takibinden dolayı Ulaştırma Bakanımıza ve demiryolları ekibine de teşekkür ediyorum." - ANKARA
Son Dakika › Politika › Ankara Hızlı Tren Garı Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?