Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.UKRAYNA'nın başkenti Kiev'de 25-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve Türkiye'nin Rusça konuşan ülkelere yönelik ilk "sağlık turizmi" çıkartması olan "International Medical Forum-IMF" adlı "Sağlık Turizmi Fuarı"nda katılan Afyon Kocatepe...

04.10.2012 09:58

Foto: Oryantasyon programından

===

Ukrayna'da sağlık turizmi tanıtımı

UKRAYNA'nın başkenti Kiev'de 25-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve Türkiye'nin Rusça konuşan ülkelere yönelik ilk "sağlık turizmi" çıkartması olan "International Medical Forum-IMF" adlı "Sağlık Turizmi Fuarı"nda katılan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mustafa Solak, fuarda Türkiye'nin sağlık turizmini tanıttıklarını söyledi. "International Medical Forum-IMF" adlı "Sağlık Turizmi Fuarı"nda aralarında AKÜ'nün de bulunduğu 38 kuruluş, 25 stant ve 72 kişilik heyet ile yer alan Türkiye'nin sağlık turizmi tanıtıldı.

Fuarda Türk heyeti adına bir konuşma yapan Heyet Başkanı, Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTDC) Danışmanı ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Ukrayna ile Türkiye'deki turizm hareketinde sağlık turizminin önemli payı olduğunu belirtti. Özellikle Afyonkarahisar'ın dünyanın termal turizm merkezi olarak tanındığını belirten Prof. Dr. Solak "Fuarda geniş katılımla Türkiye'nin sağlık turizmini tanıtıyoruz. Sağlık tesislerimizden yararlanmak isteyen Ukraynalıları ülkemize davet ediyoruz" dedi.

"YENİ DÜZENLEMELERE GİDECEĞİZ"

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak, 2012 yılını termal turizm yılı ilan ettiklerini belirtti ve Ukrayna İşadamları Derneği ile Büyükelçi Mehmet Samsar'ın ziyareti ve işbirliği sözlerinin kendilerine moral verdiğini ifade etti. Truskavets'de otel ve hastane imkanlarının bir arada kullanıldığı sanatoryumları gördüklerini anlatan Rektör Solak, "Kiev'e geliş amacımız Türk üniversitelerine yabancı öğrenci kazandırmaktır. Bundan 4 ay önce Bakü ziyaretimizde bize önerilen yer Lviv'di. Buraları gelip görmek istedik" diye konuştu.

Sanatoryumda şifa için gelenlere farklı hizmetler sunulduğuna işaret eden Prof. Dr. Solak, "Otellerde konaklama ile sağlık merkez çatısı sanatoryum olarak sunuluyor. Sovyetler dönemindeki çalışan işçinin devlet tarafından gönderilerek 10-15 gün veya bir ay konakladığı dinlenme tesislerini gördük. Bu sistemde işçiler ve aileleri sağlık hizmeti alıyor. Aynı kişiler bugün de alışkanlıklarını sürdürüyor ve Truskavets'e dinlenme için geliyor. Kiev Fuarı ve Lviv'de oteller ile sanatoryumları ziyaret sonrası Afyon'da yeni düzenlemelere gideceğiz" dedi.

SANATORYUMLAR GEZİLDİ

THTDC Kurucu Başkanı Emin Çakmak ise, Kiev ve Karpatlar bölgesinin önemli termal turizm merkezi Truskavets'i konsey üyeleri ile birlikte incelediklerini belirterek "Avrupa başta olmak üzere dünyanın önemli termal turizm merkezlerinde gezilerini Türkiye'nin sağlık turizmini geliştirmek için incelemeyi sürdüreceğiz" dedi. Fuar sonrası Ukrayna'nın Sovyetler Birliği zamanından bu yana Karpatlar'ın önemli termal bölgesi ve sanatoryumlarıyla ünlü olan Liviv'deki Truskavets bölgesi gezildi. Bölgede bulunan 400'den fazla mineral suyun kullanıldığı sanatoryumlar gezilerek görevlilerden bilgi alındı.

ZAFER HAVALİMANI TANITILDI

Öte yandan "Sağlık Turizmi Fuarı"nda Türkiye'nin termal turizm merkezi Afyonkarahisar, üniversite, otel ve termal tesisleri yanında 29 Ekim 2012 tarihinde açılacak olan Zafer Havalimanı ile tanıtıldı. Ayrıca Türkiye'nin akredite hastane kuruluşları ile branşlarında başarılı klinikleri uzman doktorları ile fuara katıldı. Kiev'deki fuarda Türkiye'nin sağlık turizmi tesisleri tam anlamıyla Ukraynalılara anlatılırken broşürler, kataloglar yanında özel olarak hazırlanan hediyeler verildi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Fuara katılanlar toplu halde.

===

Gazetecinin hayali gerçekleşiyor

AFYONKARAHİSAR'da 1965'ten bu yana yayın hayatını sürdüren Kocatepe'yi merhum Şükrü Küçükkurt ile birlikte kuran merhum İbrahim Küçükkurt'un okul hayalinin gerçekleşmesine az bir zaman kaldı. 2007 yılında Afyonkarahisar Valiliği'nde yapılan protokol töreniyle okul yapılması için bağışlanan arsada, 15 derslikli okul inşaatı, bitme aşamasına geldi. Kocatepe'nin kurucularından merhum İbrahim Küçükkurt'un bağışladığı arsa üzerinde okul inşaatında son noktaya gelindi.

15 derslikli ve depreme dayanıklı olarak yapılacak okulda, bodrum ve 3 kat bulunacak. Uydukent'teki çocukların eğitim alacağı ilköğretim okuluna Neriman-İbrahim Küçükkurt İlkokulu isminin verilmesi öngörülüyor. Yapımı süren okulun ihale bedelinin 1 milyon 486 bin lira olduğu kaydedildi. İlköğretim okulu için bağışlanan arsanın toplam 8 bin 216 metrekare olduğuna dikkat çekildi. Okul binasının 700 metrekareyi bulacağı kaydedilirken okulun önümüzdeki hafta tam anlamıyla bitirilmesi bekleniyor.

Sezer KÜÇÜKKURT/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Okul inşaatından

===

'İsteyen kendi kilisesini yapar'

ALANYA Belediyesi Yabancılar Meclisi Ekim ayı olağan toplantısını Meclis Başkanı Abdullah Karaoğlu başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis toplantısında üyelerin sorunları dinlendi ve Kargıcak'ta yaşayan doğuştan görme engelli 11 yaşındaki Zahide Bıyıklı için üyelerden ameliyat parası toplandı. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Alanya'yı ziyareti sırasında ilçede yaşayan yabancıların kilise talepleriyle ilgili soruya da cevap veren Karaoğlu, "O konuyla ilgili bize bir talep gelmedi. Bizi ziyaret eden de olmadı. Gündemimizde böyle bir şey yok" dedi.

Alanya'da kilise ve Norveçlilerin ibadet ettiği yerler bulunduğuna değinen Karaoğlu, "Alanya Belediyesi Alanya Kültür Merkez'inde (AKM) ibadethane yeri vermişti. Eğer biz yurt dışında cami, minare yaptırabiliyorsak, ibadet yapabiliyorsak ibadet özgürlüğü dünyanın her yerinde geçerlidir. Onlar da bizim ülkemizde, memleketimizde yaşıyorsa, ibadet özgürlükleri var. Müslümanlar nasıl devletten yardım alarak değil gönüllüler hayırseverler tarafından cami yaptırıyorsa gayrimüslimler de kendi aralarında para toplayarak ibadet yeri kiralayabilir veya yaptırabilir" diye konuştu.

Meclis üyelerine olimpik yüzme havuzu hakkında bilgi veren Karaoğlu, kışın havuzun aktif olarak kullanılması için hem meclis üyelerinin kendilerinin hem de çevrelerindeki yerleşik yabancılar yönlendirmelerini istedi. Toplantıda ayrıca üyelere eski pil ve ilaçları rastgele çöpe atmamaları uyarsında bulunularak, kullanılmayan ilaçların Eczacılar Odası veya eczanelere götürülmesi, atık pillerin de geri dönüşüm için özel hazırlanan çöp konteynırlarına atılmasını istendi. İsveç'ten gelen 10 kadın da Meclis çalışmaları hakkında bilgi aldı. Toplantıda doğuştan görme engelli 11 yaşındaki Zahide Bıyıklı'nın 12 bin lirayı bulan ameliyat masrafları için yardım toplandı.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Abdullah Karaoğlu-Yabancılar meclis üyeleri- görme engelli kız için yardım toplanması

===

Kaymakamdan tüp bebek çağrısı

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın başlattığı 'tüp bebek' kampanyasında Antalya'nın Alanya İlçesine 5 kontenjan verildi. Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, bebeği olmayan ailelere tüp bebek kampanyasına müracaat etmeleri için çağrıda bulundu. Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın başlattığı 'Tüp Bebek' projesi için çocuk sahibi olamayan ancak tedavi görmek isteyen ailelere çağrıda bulunarak kayıt yaptırmalarını istedi.

Sosyal Yardımlaşma ve Teşvik Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü projede tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olma imkanı tanındığını belirten Özdemir, "Sosyal güvencesi bulunmayıp 23-39 yaş aralığında olup tıbbi muhtaçlık belgesine sahip, primsiz ödemeyle Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalananlar, vizesi devam eden yeşil kartlılar ile faydalananlar, son 3 yıl içinde normal veya diğer tedavi yöntemleri ile çocuk sahibi olamayanlar başvuruda bulunabilirler" dedi.

Sosyal Yardımlaşma ve Teşvik Genel Müdürlüğü tarafından Alanya'da 5 aileye kontenjan ayrıldığını açıklayan Kaymakam Özdemir, başvuruların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılacağını bildirdi. Proje kapsamında ülke genelinde 2505 ailenin faydalanacağına değinen Kaymakam Özdemir, "İsteyip çocuk sahibi olamayanlara devlet olarak kucak açıyoruz. Müracaatların ardından ailelerin durumları değerlendirilip 5 aile seçilerek genel müdürlüğe bildirilecek" diye konuştu.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Erhan Özdemir

===

Kazı heyeti Vali Yılmaz'ı ziyaret etti

BURDUR'un Hacılar Köyü'nde bulunan Hacılar Höyüğü'nde 20 Temmuz'da başlayan kazı çalışmaları tamamlandı. Kazı Ekibi Başkanı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Duru ve Prof. Dr. Gülsüm Umurtak Burdur Valisi Nurettin Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Hacılar Höyüğü'nün 5 bin yıllık geçmişi olduğunu, o döneme göre Anadolu'nun en ileri teknolojisi ile yapılan bir şehir sistemi ve savunma sistemi olduğunu belirten Vali Yılmaz, kazı projesine her türlü desteğin verileceğini söyledi.

Kazı projesi hakkında öğretim üyelerinden bilgi alan Vali Yılmaz, Hacılar Höyüğü Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Refik Duru ve Prof. Dr. Gülsüm Umurtak'a ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Duru, 20 Temmuz'da başlayan kazı çalışmalarının 20 Eylül'de sona erdiğini bildirdi. Duru, bu yıl yapılan kazı çalışmalarından önemli veriler elde ettiklerini kaydetti.

Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA)

Foto: Ziyaretten

===

Gazipaşa Nar Şenliği'ne hazırlanıyor

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde 19-21 Ekim tarihlerinde yapılacak 6. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar Şenliği hazırlıklarına hız verildi. Nar Şenliği Tertip Komitesi, tüm sivil topluk kuruluşlarının da katıldığı bir toplantı düzenleyerek, "Şenlik, Gazipaşa'nın şenliği olsun" mesajı verdi. Gazipaşa Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen toplantıya Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Kahyalar Belediye Başkanı Tevfik Karav'ın yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve kurum amirleri katıldı.

Kaymakam Muhittin Pamuk'un başkanlık ettiği toplantıda fikir alışverişinde bulunularak şenlikte neler yapılması gerektiği ve nasıl daha geniş katılımlı ve daha iyi tanıtımın yapılabileceği ele alındı. Öte yandan Nar Şenliği öncesi çekirdeksiz nar üretimi yapılan köylerde de şenlik heyecanı başladı. Yarışmalara katılacak ve stant açacak nar üreticileri, çekirdeksiz nar şenliği için bahçelerini bakıma alırken, ayrıca güneş görerek daha da tatlanması için elde makas nar ağaçlarının etrafını açıyorlar.

Çakmak Köyü'nde nar üretimi yapan Şerife Baş, "35 yıldır çekirdeksiz nar üretiyoruz. Şu sıralar, bahçe bakımı yapıyoruz. Narların daha iyi renk alıp tadının güzel olması için budama yapıyoruz. Bunların güneş görmesi daha iyi olur, şenlikte yarışmaya katılacağız. İnşallah kazanırız" diye konuştu. Diğer nar üreticisi Hasan Duman da şenlik için hazırlandıklarını belirterek, "Çok kaliteli çekirdeksiz narımız var, herkese tavsiye ederiz. Festivalimize herkesi davet ediyorum. Bu yıl ben de yarışmaya katılacağım. Babam daha önce katılarak kazanmıştı" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Toplantıdan ve nar bahçelerinden

===

Gazipaşa'da 25 aileye Orköy kredisi

ORMAN Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı'nca (ORKÖY) verilen ferdi kredi çalışma programını yürüten Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü, 25 aileye toplamda 413 bin lira kredi verdi. Çalışmalar kapsamında ilçeye bağlı Küçüklü, Hasdere ve Güney Köyü'nde kredi başvurularını alan Orman İşletme Müdürlüğü, çekilen kura sonrası kredi almaya hak kazanan kişileri belirledi. Küçüklü Köyünde 10, Hasdere Köyünde 9, Güney Köyünde ise 6 aileye kredi desteği veren İşletme Müdürlüğü, kredilerin camekan ve sera yapımında kullanılması amacıyla verildiğini açıkladı.

Gazipaşa Orman İşletme Müdürü Halil Kısacık, başvuru süresinin sona erdiğini ve kuraların çekildiğini söyledi. Kredi başvurusunda bulunmak isteyenlerin en az 500 metrekare sera yapması gerektiğini ve herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerektiğini belirten Kısacık, cam sera yapımı için 17 bin, plastik sera yapımı için 14 bin TL kredi verildiği dile getirdi. Orman köylerinin kalkındırılması amacıyla bu projenin başlatıldığını vurgulayan Kısacık, Antalya genelinde ORKÖY'ün başlattığı bu uygulamayı en başarılı şekilde hayata geçiren işletmenin Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü olduğunu dile getirdi.

"Bu konuda bir numara olduğumuzu söyleyebilirim" diyen Kısacık, kredilerin tarımsal faaliyetleri desteklemek amacıyla verildiğini, gelecek yıllarda arıcılık, hayvancılık ve meyvecilik alanlarında da kredi vermeyi planladıklarını anlattı. Kredilerin cazip şartlar içerdiğine değinen Kısacık, "Krediyi alan üretici ilk yıl ödeme yapmayacak. Krediyi 5 yılda ödeyecek. Kredilerin faiz oranı Türkiye Ziraat Bankası'nın kredi oranının yedide biri oranında. Talep olduğu takdirde tüm orman köylerimize yönelik bu çalışmayı yapacağız. Amacımız orman köylerini kalkındırmak, köy halkına destek olmak" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Halil Kısacık ve krediyle yapılan bir sera

===

10 ton elektronik atık eşya toplandı

KULLANILMAYAN elektronik atıkların toplanması amacıyla Isparta Hacı Ahmet Ersöz Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencileri tarafından başlatılan 'Elektronik Atıkların Geri Dönüşüm' projesi kapsamında 10 ton elektronik atık eşya toplandı. Hacı Ahmet Ersöz Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencileri Beyza Öztürk, Sümeyra Erdoğmuş, Büşra Doğan ve Beyza Alaca tarafından yürütülen 'Elektronik Atıkların Geri Dönüşüm' sonucunda 10 ton atık elektronik eşya toplanarak geri dönüşümü sağlanmak amacıyla konteynırla Kocaeli'nde bulunan Exitcom Fabrikasına gönderildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm Türkiye'ye örnek gösterilen "Elektronik Atıkların Geri Dönüşüm' projesini yürüten öğrenciler; "Evleri gezdik, irtibat bürosu açtık. Proje süresince halktan çok büyük destek aldık ve bunun karşılığında beklediğimizin üstünde atık elektronik eşya topladık. Halkımız bu konuda zaten çok bilinçli ve bu tür atıkları hurdacılara değil de bizlere verdiler. Amacımız hem çevreyi korumak hem de atıkların geri dönüşümünü sağlayarak ekonomiye katkıda bulunmak" dediler.

Projeye başladığı günden beri destek veren Vali Memduh Oğuz da gördüğü tablodan son derece memnun olduğunu belirterek, öğrencilerin zor olan bir işi başarıyla bitirdiklerini kaydetti. Vali Oğuz, "Şu manzarayı görünce Büyük Atatürk'ün 'Mesudum, çünkü muvaffak oldum' sözünü hatırlıyoruz. Çocuklarımız muvaffak olmuşlar, bundan büyük memnuniyet duydum. Seçtikleri alan da zor bir alan, elektronik atıkları toplayıp bir merkezde biriktirecekler, sonra da onları ilgili yere teslim edecekler, bütün bu süreci düşündüğümüzde zor bir iş. Ama karar verdiler, kendileri inandılar, çevreyi de inandırdılar ve bu işi başardılar" diye konuştu.

Bu tür elektronik atıkların tabiata zarar verdiğini, ayrıca geri dönüşüm kanalıyla milli ekonomiye katkısının da önemli olduğunu anlatan Vali Oğuz, şöyle devam etti: "O nedenle alkışlanacak bir proje. Bu milli eğitim teşkilatının bir başarısıdır ama başarının esas mimarı projeyi uygulayan çocuklarımızdır. Onları gönülden kutluyorum. Milli Eğitim Bakanımız da bu projeyi destekledi ve hatta bu Türkiye'ye güzel bir misal olsun dedi. Şimdi bizim Isparta'da bir Anadolu Lisemiz bütün Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmada başarılı oldu."

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

Foto: Öğrenciler ve toplanan atık elektronik eşylar

===

Çeltikçi Kaymakamı evlendi

BURDUR'un Çeltikçi İlçesi Kaymakamı, aslen Antalya'nın Manavgat İlçesi'nden olan Mustafa Maslak, Manavgat Çolaklı'daki Alba Hotel'de yapılan düğünle Seren Hasdoğru ile evlendi. Düğüne Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, Çeltikçi Belediye Başkanı Rıza Yanar, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Adem Uslu, Mersin Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, Saadet Partisi İlçe Başkanı İbrahim Maslak, MHP Meclis üyesi Bünyamin Güler, Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Düğünde nikahı Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar kıydı. Mustafa Maslak'ın nikah şahitliliğini de Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu yaptı.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Nikah töreninden

===

Terrace Hotel'de Octoberfest coşkusu

ALMANYA'nın Bavyera Eyaleti'nde her yıl Ekim ayının ilk pazar gününü de içine alacak şekilde düzenlenen Octoberfest Manavgat'taki Terrace Hotel'de de coşkuyla kutlandı. Hızlı bira içme, gol atma, halat çekme, çivi çakma, odun kesme gibi yarışmalar yapılan festival, açık alanda yenilen öğle yemeği, Bavyera bölgesine ait müzik ve danslarla devam etti. Festival etkinlikleriyle eğlenen turistler, "Terrace Hotel'de Octoberfest her yıl kutlandığı için, gelirken geleneksel kıyafet, şapka ve tişörtlerimizi de beraberimizde getiriyoruz. Münih'teki kutlamalara katılamıyoruz, fakat burada Octoberfest'i tam olarak yaşayabiliyoruz" dediler. Otel Genel Müdürü Ahmet Çevik de, Almanların ünlü October Festivali'ni her yıl düzenlediklerini ve çeşitli eğlencelerle kutladıklarını söyledi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Festival eğlencelerinden - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement