Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(29.01.Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Arif Taşkaya, 2005-2011 yılları arasında Osmaniye ihracatının 139 kat artış gösterdiğini söyledi.)

29.01.2012 15:33

(29.01.2012, FOTOĞRAF)

//////////////////

Osmaniye ihracatı 6 yılda 139 kat arttı

Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Arif Taşkaya, 2005-2011 yılları arasında Osmaniye ihracatının 139 kat artış gösterdiğini söyledi. Taşkaya, Osmaniye'den yapılan ihracat değerinin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2005 yılı verilerine göre, 931 bin 440 dolar iken, 2010 yılında 78 milyon 775 bin, 2011 yılında ise 129 milyon 461 bin 407 dolara yükseldiğini söyledi.

2011 yılına ait ihracat verileri konusunda açıklamalarda bulunan Arif Taşkaya, 2000'li yılların başlarına kadar Adana, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illerinin arasında hak ettiği yere gelemeyen Osmaniye'nin, özellikle Organize Sanayi Bölgesindeki hızlı ve büyük yatırımların etkisi ile son yıllarda ekonomik anlamda önemli gelişmeler gösterdiğini ifade etti.

Yatırımların Osmaniye'nin ihracat potansiyelini de önemli ölçüde etkilediğini aktaran Taşkaya, 2005-2011 yılları arasında Osmaniye ihracatının 139 kat artış gösterdiğini, sektörel bazda incelendiğinde toplam ihracatın yüzde 69'unu demir-çelik ürünlerinin oluşturduğunu söyledi. Taşkaya, şöyle devam etti:

"Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan yatırımlar ile ülkemizin önemli demir çelik üreticisi illeri arasına giren Osmaniye'de, bu durum ihracata da yansıdı. 2009 yılında 619 bin dolar olan demir-çelik ihracatı, 2010 yılında yeni yatırımların üretime geçmesi ile birlikte 59 milyon, 2011'de

ise 89 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu sektörde devam eden yatırımlar ve artan üretim hacmi ile önümüzdeki yıllarda demir-çelik ihracatının daha da artacağı tahmin edilmektedir."

Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Bangledeş, Hindistan, Tayvan, Meksika, Fas, Kamerun ve Kanada gibi dünyanın değişik bölgelerinde yer alan 53 ülkeye ihracat yapıldığını bildiren Taşkaya, Osmaniye'den yapılan ihracatın yüzde 71'inin Suriye, Bangledeş, Mısır, Portekiz ve İtalya'ya gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

İbrahim EMÜL/Osmaniye, (DHA)

(29.01.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////////

6 bin ana-kız okuma-yazma öğrendi

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde "Ana-Kız Okuldayız" kampanyası çerçevesinde, 6 bin 218 kursiyere toplam 482 kurs açılarak okuma yazma öğretildi.

Kampanya kapsamında Akdeniz İlköğretim Okulu'nda yapılan toplantıda konuşan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Top, kampanyanın başladığı 2008 yılından bu yana ilçe genelinde okuma yazma bilmeyen 7 bin 24 kişiden 6 bin 218'ine okuma yazma öğretilerek belge verildiğini bildirdi.

İl genelinde yapılan çalışma ile ikincilik elde ettiklerini belirten Top, 3 yılın değerlendirmesini şöyle yaptı:

"Kampanya ile öncelikle okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza, özellikle kadınlarımıza ve kızlarımıza okuma yazma öğretilmesi amaçlanmaktadır. Toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan alt düzeydeki kesimlerinin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, eksik eğitimlerinin tamamlanması, temel yaşam becerilerinin geliştirilmesi ve toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılımlarının sağlanması, çağın gerektirdiği bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmelere uyumlarının kolaylaştırılması hedeflenmiştir."

Top, şu anda yüzde 82.5 olan okuma-yazma oranını şubat ayında yüzde 90, 8 Eylül 2012 itibarıyla yüzde 100'e çıkararak il birinciliğini elde etmeyi hedeflediklerini belirtti. Erdemli İlçesinde okur-yazar olmayan tek bir vatandaş kalmayıncaya kadar tüm komisyon üyelerinin çalışmalarını kesintisiz sürdüreceklerini ifade eden Top, kendilerine destek veren Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin ve Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Okur'a teşekkür etti.

ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

(29.01.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////////

Bayat ekmeklerden onlarca menü çıktı

Örnek proje

Gaziantep'te bir ilköğretim okulunun ekmek israfını önleme amacıyla başlattığı 'Bayat ekmekleri değerlendirme projesi'yle veliler bayat ekmeklerden birbirinden lezzetli onlarca yemek çeşidi çıkararak örnek bir çalışmaya imza attı.

Özel Emine Nakıboğlu İlköğretim Okulu 4. sınıf öğretmenleri ekmek israfına son vermek için proje geliştirdi. Türkiye ve dünyada ciddi bir sorun haline gelen ekmek israfına çözüm bulmaya yardımcı olmak için geliştirilen 'Bayat Ekmeğini Değerlendir, Sofranı Bereketlendir' sloganıyla yürütülen projeye okulun velileri destek verdi. Proje kapsamında bayat ve kuru ekmekten 20 çeşit yemek ve tatlı yapan veliler okulda sergi açtı. Sergide yaptıkları yemek ve tatlı çeşitlerini misafirlere ve öğrencilere tanıtan veliler, bayat ekmekleri değerlendirerek ekmek israfının önüne geçilebileceğini kanıtlamış oldu.

PROJE HEYECAN VERİCİYDİ

Projeye destek veren velilerden Rabia Bindal, şunları söyledi:

"Proje beni gerçekten heyecanlandırdı. Katıldığım ve destek olduğum için çok mutluyum. Ekmeklerin bayatlaması, çöpe gitmesi gerektiği anlamına gelmez. Bayat ve kuru ekmekten 20 çeşit yemek ve tatlı yapabiliyoruz. Afrika'da kıtlık ve açlık dolayısıyla binlerce çocuğun yaşamını yitirdiği, annelerin çocukları arasında tercih yapmak zorunda kaldığı günümüzde Türkiye'de ekmek israfı hem vicdanları sızlatıyor hem de ciddi bir ekonomik kayba sebep oluyor. Biz israfı önleyip tasarruf kültürümüzle fakirleşmeyi engellemek istiyoruz. Bu yüzden bu projenin verimli olacağı ve hedefine ulaşacağını düşünüyorum."

2 GÜNLÜK İSRAFLA GÜNDE BİR OKUL YAPILIR

Sınıf Öğretmeni İsmail Kahraman ise evlerde, otellerde ve restoranlarda ciddi boyutta ekmek israfı olduğuna dikkat çekerek, "Her gün üretilen 120 milyon ekmeğin, 12 milyonu çöpe atılıyor. Ülkemizde İki günlük ekmek israfıyla bir okul yaptırılabiliyor. Biz de bu proje ile ciddi boyutlardaki bu ekmek israfına dikkat çekmek istedik ve israfı tasarrufa çevirdiğimizde yapılabilecekleri göstermek istedik. Kolaylıkla geri dönüşüm sağladığı, fazla emeğe ihtiyaç duymadığı için bayat ekmeklerin evlerde değerlendirilebileceğini gördük. Velilerimiz yaptıkları yemek ve tatlıların içine bayat ekmekleri de koyarak birbirinden lezzetli ve farklı yemek ve tatlı yaptılar. Bu sayede okuldaki öğrencilerimiz de ekmek israfı konusunda bilinçlendirildi" diye konuştu.

Gaziantep, (DHA)

(29.1.2012)

//////////

MKÜ'lü gençlerin dağcılık eğitimi

MUSTAFA Kemal Üniversitesi'ne (MKÜ) bağlı Amanos Dağcılık Topluluğu, Niğde'ye bağlı Emli Vadisi'nde gerçekleştirilen "Kış Şartlarında Temel Arama Kurtarma Eğitimlerini" tamamladı. MKÜ Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, üniversitenin Amanos Dağcılık Topluluğu'ndan 4 kız, 11 erkek sporcudan oluşan 15 dağcının eğitimlere katıldığı belirtildi. Katılımcıların kış şartlarında yapılacak etkinliklere katılma ve gereğinde kış şartlarında arama-kurtarma yapabilme yeterliliğine eriştikleri vurgulandı. Çalışmaları değerlendiren Türkiye Dağcılık Federasyonu Hatay İl Temsilcisi Doç. Dr. Yaşar Ergün de bundan sonraki hedeflerinin üniversitelerinin Amanos Dağcılık Topluluğu ile Hatay İl Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ile arama-kurtarma hizmetlerinde gerektiğinde birlikte çalışmak üzere protokol imzalamak olduğunu kaydetti.

Hatay,(DHA)

(29.1.2012 FOTOĞRAFLI)

////////////

Yeşilay Mersin'de temsilcilik açtı

TÜRKİYE Yeşilay Cemiyeti, Mersin'de temsilcilik açtı. İl Temsilcisi olarak atanan Ahmet Nas, son dönemde Yeşilay'ın yaptığı etkinliklerle adından sıkça bahsettirdiği söyledi. Nas "Yeşilay'ın amacı, yurdumuzda ahlaki ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde, alkollü içki, sigara ve uyuşturucu madde kullanımını, özel sektör ve devlet organları ile de iş ve gönül birliği yaparak, en az miktara indirmektir" dedi. Mersin'deki amaçlarına ulaşmak için belli bir program dahilinde çalışmalar yapacaklarını kaydeden Nas, "Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı gibi zararlı ve kötü alışkanlıklar ilimizde her geçen gün maalesef ki artmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, Mersin'e Yeşilay'ı kazandırarak Mersin'de önemli bir eksikliği gidermiş oluyoruz. İnşallah, önümüzdeki günlerde faaliyet programımızı hazırlayacak ve lise ve üniversitelerden başlayarak toplumun tüm katmanlarına mesajlarımızı iletecek faaliyetlere girişeceğiz. Tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken bu meseleye gönül veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla ortak hareket etme konusunda büyük gayret göstereceğiz" diye konuştu

Görkem SERPİN/ Mersin, (DHA)

(29.01.2012, FOTOĞRAF)

//////////////////

Kaybolan babasını arıyor

Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı İncirlik Mahallesi'nde oturan 70 yaşındaki Hanefi Yiğitoğlu, yaklaşık bir hafta önce kahvehaneye gitmek için ayrıldığı evine bir daha dönmedi. Yaşlı adamın oğlu Mehmet Yiğitoğlu, babasının eve gelmemesi üzerine jandarmaya haber verdiklerini söyledi. Yiğitoğlu "Tüm hastaneleri kontrol ettik ancak hiçbir haber alamadık. Babam evden kahveye, kahveden eve gelir, başka hiçbir yere gitmezdi. Aklımıza hiçbir şey gelmiyor. Üzerinde kimliği ve 40- 50 TL para vardı. Babamızın hayatından endişeliyiz" dedi. Yiğitoğlu, babasını görenlerin en yakın güvenlik birimine haber vermesini istedi.

Adana, (DHA)

(29.01.2012, FOTOĞRAF)

/////////////

DOĞAKA STK'lardan proje bekliyor

DOĞU Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Osmaniye Yatırım Destek Ofisi yöneticileri, kentteki Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) proje hazırlayarak desteklerden yararlanması çağrısında bulundu.

Osmaniye Ozanlar Şairler Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu üyeleri DOĞAKA Osmaniye Yatırım Destek Ofisi'ni ziyaret etti. DOĞAKA Koordinatörü Ümit Demir ile görüşen OŞYAD Başkanı Mustafa Bardak, Genel Sekreter Hatice Bahar ve Halkla İlişkilerden -Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi İzzettin Kanat, DOĞAKA'nın çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

DOĞAKA'nın çeşitli desteklerinin bulunduğunu kaydeden Ümit Demir, Osmaniye'de 430 dolayında sivil toplum kuruluşu bulunduğunu belirterek, bu kuruluşların proje hazırlayarak gelmeleri ve projelerinin kabul edilmesi durumunda destek alabileceklerini bildirdi. Demir, şimdiye kadar bu desteklerden yararlanma konusunda STK'ların duyarsız kaldığını vurguladı. İl Dernekler Müdürlüğü'nde kayıtlı derneklerin telefon numaralarını alıp, yöneticilerini aradığını ve destek alabilmek için proje hazırlanması konusunda bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirten Demir, toplantıya ilgisizlikten yakındı. Osmaniye'de sivil toplum kuruluşlarının ilgisizliği yüzünden, desteklerin Hatay ve Kahramanmaraş illerine kaydığını belirten Demir, bu durumun değişmesi için herkese yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydetti.

İbrahim EMÜL/Osmaniye, (DHA)

(29.01.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////

Groseri-İşkur işbirliği ile 56 kişiye iş başı eğitimi

GROSERİ marketler zinciri, istihdam oranlarını arttırmayı hedefleyen çalışma kapsamında İşkur tarafından belirlenen 56 kişiye iş başı eğitimi verdi. Uygulama, Groseri ve Türkiye İş Kurumu Adana İl Müdürlüğü arasında imzalanan anlaşma kapsamında gerçekleştirildi. Kursiyerler, genel perakende eğitimi çerçevesinde; kasa işlemleri, ürün portföyü, depo hizmetleri, muhasebe, idari çalışmalar konularında eğitim aldılar. Eğitim sonunda kursiyerlere İş-Kur Adana İl Müdürü Haşim Meydan tarafından sertifika verildi.

Groseri İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Hülya Özkul Erol, proje hakkında yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "İş Kur Adana Bölge Müdürlüğü ile Groseri'nin ortak yürüttüğü proje, ülkemizin en büyük sorunlarından olan nitelikli işgücü oluşturulmasına katkı sağladı. Aynı zamanda Groseri, kendi bünyesinde nitelikli işgücünü istihdam ederek, bölge insanına hizmet verme misyonunu devam ettirdi. İş Kur'un değerli projesinin yaygınlaşmasına destek vererek örnek olmaya, İş Kur' un desteklediği projelerimiz ile devam edeceğiz."

Erol, Groseri'nin başarılı 39 kursiyerine çeşitli kadrolarında iş olanağı sağladığını, eğitim kurslarının 2012 yılı süresince devam edeceğini kaydetti.

Adana, (DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement