Maden uzmanlarına göre Afganistan genelinde çıkarılmayı bekleyen 700 milyon dolarlık mermer rezervi bulunuyor.
2006'da Herat'a dönerek mermer işine yatırım yapan Afgan girişimcilerden Adem Dost, "Bu iş başladığımda Herat'ta iki küçük fabrika vardı. Üç beş yıl gibi kısa sürede fabrika sayısını 32'ye çıkardık. 4 bin kişilik istihdam oluşturduk. Bunlar tabi beni çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Adem ve kardeşi Nesim, geçtiğimiz haftalarda yeni kesme ve cila makineleri alarak fabrikaları modernize etmişler. Fabrikalar, yeni ekipmanlarla donatılmasının ardından, artan küresel talebi karşılayabilecek bir üretmi potansiyeline ulaşmış.
Afgan mermeri, uluslararası piyasalarda makbul bir mermer çeşidi olarak biliniyor ve genelde İtalya'nın birinci sınıf beyaz Carrara mermeri ile kıyaslanıyor.
Dost, "En büyük müşterilerimiz İtalya, Hindistan, Çin, Türkmenistan ve Türkiye" açıklamasında bulundu.
Üretime geçtikten ancak dört yıl sonra kaydedeğer karlar elde etmeye başladıklarını ifade eden Dost, "Güvenlik, yakıt gibi problemlerimiz var. Bazen aldığımız mazot temiz çıkmıyor, bu da makinelere zarar veriyor. Bunun gibi daha birçok sıkıntı var, bu tür çok problem yaşıyoruz. Fakat işte bir şekilde bunları aşmaya çalışıyoruz" dedi.
Afganistan'da alt yapı eksikliği, elektriklerin sürekli kesiliyor olması, kötü ekipman, yerel maden girişimcilerinin önündeki en büyük engeller olarak gösteriliyor.
Herat şehrinde mermer işiyle uğraşan Hacı Azam, Amerikan Kalkınma Ajansı USAID'in yardımıyla ticaretini geliştiren isimlerden biri. Azam, "Bize yaklaşık 30 bin dolar kredi verdiler. İşimiz Allaha şükür iyi gidiyor. Şu an epey bir ilerleme sağladık, şirket geçtiğimiz yıla göre daha iyi durumda" dedi.
Herat'ta mermer üretimi her geçen gün artarken, Kabil'deki işadamları Afgan hükümetinin ilgisizliğinden şikayet ediyor.
Başkentteki işadamları, iş dünyasına yönelik hükümet politikalarının kötü olduğunu belirterek, şirketlerinin rekabet edebilmesinin önündeki diğer engellerin emniyet ortamının sağlanamaması ve nakliye alt yapısının yetersiz olmasını gösteriyor.
Kabil'de bir mermer dükkanını sahibi olan Şefik Ahmed, "Afganistan'da elektrik, iş gücü gibi herşey daha pahalı. Üretim düşük, bu yüzden Afgan mermerinin fiyatı, Pakistan mermerine göre daha pahalı. Pakistan mermeri pazarda çok daha yaygın, çünkü ucuz" dedi.
Bununla birlikte Şefik Ahmed yine de sektörün büyüyeceğine inanıyor. Ahmed, "Mermer, küresel bir pazara sahip. Biz Afgan mermeri ihracatı yapıyoruz ve ürünlerimizde sadece Afgan mermerini kullanıyoruz. Kalitesiyle dünyanın en iyisi" diye konuştu. - KABİL
Son Dakika › Dünya › Afganistan'da Mermer Sektörü Potansiyelini Ortaya Çıkarmaya Çalışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?