34. DEİK Olağan Mali Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

34. DEİK Olağan Mali Genel Kurulu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Biz iş dünyası temsilcileriyiz.

17.08.2021 17:42  Güncelleme: 21:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Biz iş dünyası temsilcileriyiz. Bizim en değerlimiz bu güzel ülke. Biz bu güzel ülkeye yeterince özen gösterdiğimize inanıyoruz ama bir ülkeye gösterilen özen hiçbir zaman yeterli değildir. Daha fazlası için hep birlikte sizlerin destek ve gayretleriyle gideceğimiz şüphesiz." ifadelerini kullandı.

34'üncü DEİK Olağan Mali Genel Kurulu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımı ve DEİK Başkanı Nail Olpak'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

DEİK Başkanı Nail Olpak, burada yaptığı konuşmada 17 Ağustos'un 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nin yıl dönümü olduğunu belirterek, "Öncelikle Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Devamında ülkemiz başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde sel, heyelan gibi afetlerle karşı karşıyayız. Buralarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum. Kuzey Irak'tan da gelen acı haberler var. Sayın Bakanımız yönetim kurulu toplantımızda bizimle birlikteydi. Cenazeye katıldılar. Tekrar bizimle beraberler. Bu vesileyle bu vatanın devamı uğruna hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi de rahmetle anıyorum. Vefamızın unutulmaz bir ifadesi olarak kurulduğu günden bugüne kadar bu güzel aileye emek ve destek veren herkese teşekkür ediyor, vefat edenlere de Allah'tan rahmet diliyorum." ifadelerini kullandı.

"Salgın bize kaynak çeşitliliğinin önemini çok daha net bir şekilde öğretti"

Salgının getirdiği kısıtlamalardan olabildiğince etkilenmeden, dış ekonomik ilişkilerin koordinasyonundan sorumlu kurum olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde geleneksel büyüme lokomotifleri bu dönemde özellikle düşük hızla ilerlerken, bir taraftan yeni büyüme hikayeleri arayışı var bir taraftan da yeşil büyüme düzeni üzerine stratejiler geliştiriliyor. 2021 yılı itibarıyla dünya ekonomisinin yüzde 70'ini oluşturan 110'dan fazla ülke, 2050 yılına kadar bir karbon nötr dünya hedefi içerisindeler. Çin, bu hedefi 2060 olarak kendine göre planlıyor. En büyük ticari ortağımız Avrupa'ya baktığımızda ise Birlik, Aralık 2019 yılında Yeşil Mutabakatı duyurdu. Bu bizim açımızdan da son derece önemli bir başlık. Bu sürecin diğer bir ayağı ise diğer ülke sistemleriyle yürütülecek olan entegrasyon diplomasisi. Mesela, Ukrayna, Kazakistan ve İsviçre, AB sistemine dahil olarak gitmeyi tercih ederlerken Yeni Zelanda, Japonya ve Güney Kore daha çok Çin sistemine uygun bir gidiş planlıyor. Bizim bu süreçleri iyi takip etmemiz önceliklerimizdir."

DEİK Başkanı Olpak, geçen yıl mart ayında pandemiyle karşı karşıya kalındığında DEİK olarak sloganlarının "Önce sağlığımız, sonra işletmelerimizin sağlığı ve işlerimizi askıya almıyoruz" olduğunu hatırlatarak, bunun doğru bir tercih olduğunun görüldüğünü kaydetti. Salgınla birlikte dijitalleşme ve yapay zekanın hayatın çok daha fazla merkezine girdiğini, bu konunun iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Olpak, kaynak çeşitliliğinin de hep konuşulduğunu ancak salgının bu konunun önemini çok daha net bir şekilde öğrettiğini dile getirdi.

Olpak, salgın süreciyle birlikte tedarik zincirinin anahtar bir kavram haline geldiğini belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Salgın sürecinde tedarik zincirini kopartmadan gidebilen ülkelerin neler yaptığını gördük. Ayrıca Türkiye'nin bu noktada tedarik zincirindeki başarısının sonuçlarını hep birlikte özellikle ihracat ailemizle beraber görüyoruz. Sürece katkı sağlayan herkese başta Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayarak Sayın Bakanlarımıza ve iş dünyamıza teşekkür ediyorum. 146 iş konseyimiz var. Her birinin farklı faaliyetleri var. 3 tane daha ilave iş konseyinin kurulması gündemimizde. Uruguay ve Paraguay iş konseylerinin kurulmasını yönetim kurulumuzla konuştuk, kararlaştırdık. Guatemala da eli kulağında gibi. Böyle bir çalışma içerisindeyiz. Büyümeyi hedeflediğimiz, Ticaret Bakanımızın koordinasyonunda, ihracat noktasında TİM Başkanımız, diğer kurumlarımızla gittiğimiz bir süreçte ilişkilerimizin büyümeye fırsat tanıyan önemli ayaklarından birisi Amerika Birleşik Devletleri ayağı. O noktada bir önceki yönetim döneminde başlayan 100 milyar dolarlık hedefin hala bizim için önemli olduğunu düşünüyor ve bunu gerçekleştirebilmek için de eyalet tabanlı bir iletişimin önemli olduğunu düşünüyoruz."

Avrupa Birliği'nin (AB) de Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğuna dikkati çeken Olpak, "Çok farklı gündem maddelerimiz var ama onların içerisinde Yeşil Mutabakat bizim olmazsa olmaz çalışmalarımızın birisi. Bu noktada da yine koordinasyon Ticaret Bakanlığımız çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Lobi önemli, Amerika'da sadece önemli değil. Avrupa dediğimiz zaman Almanya'da lobi çalışmaları yapıyoruz. Fransa ve İngiltere iş konseylerimiz de benzer kararları aldılar. Onların da sonuçlarını bekliyoruz." diye konuştu.

"21-22 Ekim'de Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun 3'üncüsünü gerçekleştireceğiz"

Olpak, 45 iş konseyiyle Afrika'da temsil edildiklerini belirterek, "21-22 Ekim tarihleri arasında Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun 3'üncüsünü İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Ticaret Bakanlığımızın yurt dışı lojistik merkezleri önemli konu. E-ticaret ve E-ihracatın ne anlama geldiğinin ve öneminin arttığını biliyoruz. Hizmet ihracatı yine bakanlığımızın önemsediği sadece önemsediği değil önümüzdeki günlerde ciddi şekilde ilave teşviklerle bizi desteklemeyi düşündüğü bir alan." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye yatırım çekmek hedefiyle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Hiç yatırım yapmayanların neden gelmediği konusunda bir çalışma yapıyoruz. Bunlar bizim 36 yıldır 146 iş konseyimizle ticari diplomasi mantığında yürüttüğümüz çalışmalar. Hedefimiz önümüzdeki günlerde bu çalışmalarımızı sizlerin desteğiyle daha güzel bir şekilde gerçekleştirebilmektir. Biz iş dünyası temsilcileriyiz. Bizim en değerlimiz bu güzel ülke. Biz bu güzel ülkeye yeterince özen gösterdiğimize inanıyoruz ama bir ülkeye gösterilen özen hiçbir zaman yeterli değildir. Daha fazlası için hep birlikte sizlerin destek ve gayretleriyle gideceğimiz şüphesiz."

Olpak, salgın sebebiyle kurumların genel kurullarında ertelemelerin yaşandığını belirterek, "İki ay önce DEİK'in iş konseylerinin ertelenmiş genel kurulunu yapmıştık. Malum pandemi bütün kurumlarımız da bu oldu. Genel kurulları ertelemek zorunda kaldık. Bugünküyle birlikte ertelenmişleri tamamlıyoruz. Artık yılın son aylarından itibaren yenilerine başlayacağız." bilgilerini verdi.

34. DEİK Olağan Mali Genel Kurulu
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.


Advertisement