5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron isyan etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme - Son Dakika
Ekonomi

5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron isyan etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme

Karadeniz'in dik yamaçlarındaki çay fabrikasının 24 yaşındaki sahibi Yasin Sönmez, 3 bin 500 ile 5 bin lira arasında maaş ödediklerini ancak gençlerin en büyük probleminin iş beğenmeme olduğunu ifade etti.

25.10.2021 15:11  Güncelleme: 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Hayrat İlçesi'ne bağlı sahilden 22 kilometre uzaklıkta Balaban Mahallesi'nde 3 yıl önce kurulan çay fabrikasının Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Yasin Sönmez, gençlerin iş beğenmemesinden yakındı. Asıl mesleği mimarlık olan Yasin Sönmez, aile işletmesi olduğu için fabrika yönetiminin başına geçti. Asıl şirketleri İstanbul'da olan Sönmez ailesi, memleketlerinde özellikle gençlerin istihdamına katkı sağlamak için, 3 yıl önce 60 milyon TL'lik bir maliyetle çay fabrikası kurdu. Yılda yaklaşık 7 bin ton yaş çay işleyen fabrikada, 40 kişi istihdam ediliyor.

5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron sitem etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme

"AMACIMIZ KÖYÜMÜZDEN KENTE GÖÇÜ ÖNLEMEK"

Gençlere iş imkanı sağlamak istediklerini belirten Sönmez, "Fabrikamız 3 yıl önce hizmete girdi. Fabrikayı kurmadaki amacımız tamamen köydeki gençlere iş imkanı sağlamak. 40 kişi istihdam ediyoruz. Yaz aylarında çay işleme kış aylarında ise paketleme işi yapılıyor. Burada katkısız doğal çay üretimi yapıyoruz. Günde ortalama 150 ton yıl 6-7 bin ton çay işleme kapasitesine sahibiz. İstanbul merkezli bir firmayız. Amacımız memleketimize bir fabrika kurup, buradaki insanlara iş istihdamı sağlayarak büyük şehirlere göçü engellemekti. Fabrikamızda ağırlıklı olarak gençler çalışıyor" dedi.

5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron sitem etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme

"ÇAYIMIZ TAMAMEN KATKISIZ, DOĞAL VE TOZSUZ"

Doğal ve kaliteli çay ürettiklerini dile getiren Sönmez, "Fabrikamız, sahilden 22 kilometre uzaklıkta ve 650 metre rakımda bulunuyor. Kışın üzerine yaklaşık 1,5 metre kar yağan bir bölgenin çayını işliyoruz. Çok yukarıda bulunduğumuz için lojistikte biraz sorunlarımız oluyor. Bu durum maliyetlerimizi biraz artırıyor. Karadeniz'deki çay fabrikaları genelde sahile yakın oluyor. Bizim fabrikamız ise yüksekte bulunuyor. Fakat bu bizim artımız. Çünkü yükseklere çıkıldıkça çayın kalitesi artıyor. Çayın üzerine fazla kar yağması da çayın kalitesini artırıyor. Sahil kesimlerinden çay almıyoruz. Çünkü sahil kesimlerinde çayın üzerine fazla kar yağmıyor. İyot oranları yüksek oluyor. Bir de son dönemde çay müstahsillerinden benzinli motorla çay toplayanlar oluyor. Son yıllarda bu durum yaygınlaşmış durumda. Benzin dumanı çayın kalitesini etkilediği için benzinli motorla toplanan çayları almıyoruz. Bizim çayımız tamamen katkısız, doğal ve tozsuz" diye konuştu.

5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron sitem etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme

"BEYAZ ÇAY ÜRETİMİNE GEÇECEĞİZ"

Çay sektörüne yeni ürünler kazandırmak istediklerini vurgulayan Sönmez, "Asıl mesleğim mimarlık. Şuan yüksek lisansımı yapıyorum. Aile işletmemiz olduğu için 2,5 yıldır çay fabrikamızın yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum. Görev icabı bu işi ben devraldım. Çay işleme kapasitemizi 65 tondan 150 tona çıkarmıştık. Şimdi sallama çay, bitki çayları ve beyaz çay üretimine geçeceğiz. Diğer fabrikaların üretmediği çayları üreterek çay sektöründe yenilikler kazandırmak istiyorum. Gençliğin verdiği dinamizmle bu işe daha da güzel şeyler katacağıma inanıyorum" şeklinde konuştu.

5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron sitem etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme

"GENÇLERİN EN BÜYÜK PROBLEMİ İŞ BEĞENMEME"

Çalışacak kişi noktasında bazı sorunlar yaşadıklarını belirten Sönmez, "Gençlerimizin en büyük problemi iş beğenmeme. Fabrikamızda genellikle genç arkadaşlarımızı çalıştırıyoruz. Evlerinin hemen önündeki bir işin onlara ne kadar değerli olduğunu anlara aktarmaya çalışıyorum. Amacımız köyümüzde iş istihdamı sağlamak. Kırsaldan büyük şehirlere göçü engelleme noktasında bizimde bir katkımız olsun istiyoruz. Fabrikamız son teknoloji, el değemeden çay üretilen bir tesis. Biz burada bir aile ortamında çalışıyoruz. Çalışanlarımız 3 bin 500 ile 5 bin TL maaş veriyoruz. İş bölümlerine göre maaşları değişiyor" dedi.

5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron isyan etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 5 bin lira maaş veren 24 yaşındaki patron isyan etti: Gençlerin en büyük problemi iş beğenmeme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • İbrahim Güneş: Hadi lan teneke 143 28 Yanıtla
  • Onur Can Tecimer: Mesele iş begenmemek değil şunu anlamıyor insanlar git lisede birçok şeyi feda et sonra üniversite kazan 4 yıl oku mühendis ol sonra kendi işini yapamayınca iş beğenmiyor olsunlar bırakın bu ayaklari 4 yıl imkansızlıklar ile okumuş gencecik insanları sömürmeye çalışacaksınız sonra iş beğenmiyorlar... 139 29 Yanıtla
  • Ethem Çetim : Kaç saat çalıştırıyormuş 5 bine :)) 119 15 Yanıtla
  • Gerginyo : Günde 12 saat çalıştırdığını niye söylemiyorsun 8/8 vardiya 87 13 Yanıtla
  • Özcan Kuvan: Sosyal hakları tam uygula insanları sömürme bak nasıl çalışıyor insanlar. 0 0 Yanıtla
  • Gerginyo : 5 bin veriyormuş günde 12 saat çalıştırdığını niye söylemiyorsun 8/8 vardiya 0 0 Yanıtla
  • Ümit Necip: İşine bak reklam yapma 0 0 Yanıtla
  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement