Admib Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı: "Artan Enerji Maliyetleri Rekabetçiliğimizi Olumsuz Etkiledi. - Son Dakika
Ekonomi

Admib Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı: "Artan Enerji Maliyetleri Rekabetçiliğimizi Olumsuz Etkiledi.

Admib Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı: "Artan Enerji Maliyetleri Rekabetçiliğimizi Olumsuz Etkiledi.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Üretimde enerjiyi yoğun kullanan bir sektörüz. Artan enerji maliyetleri rekabetçiliğimizi olumsuz etkiledi. Bunun neticesinde 2022 yılında ihracatımız da hedeflerimizin altında kaldı. Rusya-Ukrayna savaşının da sektörümüze olumsuz etkilerini yaşadık. Bu yüzden ısrarla yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerji kullanımının önemine vurgu yapıyoruz” dedi.

18.01.2023 15:50  Güncelleme: 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Üretimde enerjiyi yoğun kullanan bir sektörüz. Artan enerji maliyetleri rekabetçiliğimizi olumsuz etkiledi. Bunun neticesinde 2022 yılında ihracatımız da hedeflerimizin altında kaldı. Rusya- Ukrayna savaşının da sektörümüze olumsuz etkilerini yaşadık. Bu yüzden ısrarla yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerji kullanımının önemine vurgu yapıyoruz" dedi.

ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, yazılı bir açıklama yaparak, demir-çelik sektörünün durumunu ve 2023 yılı öngörülerini paylaştı. Yaşanan krizler nedeniyle dünya genelinde demir-çelik sektörlerinin durgunluk dönemi yaşadığını belirten Tosyalı, Türkiye çelik sektörünün de 2022 yılını yüzde 5,3 düşüşle 21,1 milyar dolar ihracatla kapattığına dikkati çekti.

Tosyalı'nın sektöre ilişkin değerlendirmeleri ve beklentileri şöyle:

"ÇELİK İHRACATI YÜZDE 8,2 AZALDI: ADMİB'nin 2022 yılında yapılan ihracat rakamları incelendiğinde demir ve demir dışı metaller sektöründen yapılan ihracat yüzde 6,7 artışla 901 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat ise yüzde 8,2 azalışla 2 milyar 618 milyon dolar oldu.

ARTAN ENERJİ MALİYETLERİ İHRACAT HEDEFLERİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ: Türk demir-çelik sektörünün 2021 yılını ihracatta rekor kırarak kapattı. 2022 yılına da aynı ivmeyle başladı. Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkileri, artan korumacılık önlemleri, enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar gibi nedenlerle yılın geri kalanı sektör için olumsuz geçti.

ÇELİK SEKTÖRÜ YÜZDE 5,3 DÜŞÜŞLE 21,1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPTI: Dünya genelinde demir-çelik sektörleri durgunluk dönemi yaşanıyor. 2022 yılını Türk çelik sektörü olarak yüzde 5,3 düşüşle 21,1 milyar dolar ihracatla kapattık. Demir ve demir dışı metallerde ise yüzde 16,4 artışla 14,4 milyar dolar ihracatla tamamladık. Üretimde enerjiyi yoğun kullanan bir sektörüz. Doğal olarak enerjideki fiyat artışları maliyetlerimizi ciddi oranda artırdı. Artan enerji maliyetleri rekabetçiliğimizi olumsuz etkiledi. Bunun neticesinde ihracatımız da hedeflerimizin altında kaldı. Rusya Ukrayna savaşının da sektörümüze olumsuz etkilerini yaşadık. Öte yandan, Rusya ve Ukrayna'nın etkinliğinin azalması ile Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları ile Kuzey Amerika pazarlarındaki çelik talebinin canlandığını gözlemlemeye başladık. Türk çelik ihracatçıları olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz.

İLK 10 ÜLKE ARASINDA İHRACATTA EN FAZLA ARTIŞ BULGARİSTAN'DA KAYDEDİLDİ: 2022 yılı ülkeler bazında incelendiğinde Türkiye genelinden yapılan demir-çelik ihracatında en başarılı ülke 2,9 milyar dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 2,1 milyar dolar ile ABD, 2 milyar dolar ile İtalya,1,9 milyar dolar ile İsrail ve 1,6 milyar dolar ile Romanya izledi. İlk 10 ülke arasında ihracatta en fazla artış yüzde 41 ile Bulgaristan'da kaydedildi. ADMİB'in 2022 yılı ihracatı ülkelere göre incelendiğinde; İsrail'in 237,4 milyon dolar ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi, 225,4 milyon dolarla Mısır, 210,5 milyon dolarla Irak, 206,8 milyon dolarla ABD ve 201,5 milyon dolarla Almanya takip etti. İlk 10 ülke arasında en fazla artış yüzde 56 ile ABD'ye gerçekleşti.

DEMİR ÇELİK ÇUBUĞUN İHRACATI 4,4 MİLYAR DOLARI BULDU: Türkiye demir ve demir dışı metaller- çelik sektörlerinin 2022 yılı sektörel ihracatı ürün grubu bazında incelendiğinde; demir çelik çubuğun yaklaşık 4,4 milyar dolar ile ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ürünü 3,5 milyar dolar ile demir çelik diğer, 2,5 milyon dolar ile demir çelik boru, 2,4 milyar dolar ile alüminyum çubuk-profiller ve 2,3 milyar dolar ile demir çelik inşaat aksamı izledi. ADMİB'in 2022 yılı ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde ise demir çelik boru 716,8 milyon dolar ihracatı ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünü 511 milyon dolarla demir çelik yassı kaplama, 262,8 milyon dolarla demir çelik inşaat aksamı, 247,4 milyon dolar demir çelik çubuk, 235,1 milyon dolarla adi metallerden diğer eşya mobilyalar grubu takip etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR REKABET GÜCÜ SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ: 2023 yılında da korumacılık önlemleri ve enerji maliyetlerindeki artışların yine gündemi meşgul edecek. Çelik sanayinde yoğun olarak tüketilen enerjinin üretim maliyetleri içindeki payı arttıkça rekabet gücümüz de olumsuz etkileniyor. Bu yüzden ısrarla yeşil dönüşüm ve yenilenebilir enerji kullanımının önemine vurgu yapıyoruz. Avrupa Birliği gibi yenilenebilir enerji kullanımının yoğun olduğu ülke ve bölgelerle kıyaslandığımızda dezavantajlarımızın olduğunu düşünüyoruz. Sanayide yenilenebilir enerji kullanım ağırlığını mutlaka artırmamız gerekiyor. Birlik olarak üye firmalarımızla bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Demir-çelik sektöründe enerjinin temiz olarak üretimine imkan veren hidrojen kullanımı üzerine 2023 yılında çalışmalar yapacağız. Demir-çelik sanayimiz, serbest piyasa koşulları içerisinde rakipleriyle rahatça rekabet edecek güce sahip bulunuyor. Bu nedenle temel amacımız sektörümüzün küresel düzeyde sürdürülebilir bir rekabet gücü elde etmesini sağlamak olacak."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Admib Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı: 'Artan Enerji Maliyetleri Rekabetçiliğimizi Olumsuz Etkiledi. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement