Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Avrupa liglerinde Türkiye'yi temsil eden takımlara yenilgi halinde bile 100 bin TL ödeme kararı aldıklarını söyledi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Avrupa liglerinde Türkiye'yi temsil eden takımlara yenilgi halinde bile 100 bin TL ödeme kararı aldıklarını söyledi. Bakan Kılıç, "Bu 100 bin TL yenilgiye yönelik bir teselli olarak görülemez ama bizim arzumuz şu: Bir Türk takımı yurtdışında Türkiye'yi temsil ediyorsa, devletin de bir şekilde onun yanında olması lazım" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. EMD Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen sohbet toplantısında Kılıç, bakanlığının yatırım büyüklükleri ve bütçesi hakkında bilgi verdi. Spordaki altyapıyı tamamlama adına yaptıkları tesisleşme hamlesinin beraberinde çok büyük bir ekonomik büyüklüğünü oluşturduğunu belirten Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yatırım sayısı ve bütçesi bakımından en büyük yatırımcı bakanlıkları arasında yer aldığını vurguladı. Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları'na İstanbul'un aday olduğunu hatırlatan Bakan Kılıç, söylerken bile olimpiyatlara olan inançlarını esasında teyid ettiklerini ifade etti. Adaylık sürecinde son noktaya gelindiğini söyleyen Bakan Kılıç, "Önümüzdeki haftadan itibaren son dönemeçte olacağız. 7 Eylül'de Arjantin'de Buones Aires'te yapılacak oylamalar neticesinde İstanbul, Tokyo ve Madrid arasından seçim yapılacak. Tabii ki bizim temennimiz, İstanbul'un olimpiyat kenti olarak seçilmesi ve ilan edilmesidir. İstanbul'un olimpiyat kenti olarak seçilmesi Türkiye'de toplumsal hayatta çok sıra dışı bir dönüşüm yaratacak. İstanbul'un olimpiyat kenti olması halinde, Türk insanının yaşam kalitesinde de sıra dışı farklılaşma olacak. Buna da inanıyoruz. 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığımızı, deyimi yerindeyse Avrupa Birliği'ne olan tam üyelik adaylığımız gibi dönüştürücü bir etki olan küresel hamle olarak görüyoruz. Spordaki ilerleme, sporun gündelik hayatta yer edinmesine yönelik algılama, olimpik hareketin Türk toplumunun ortak bir değeri haline gelmesi, vizyon olarak, mentalite olarak ülkemize çok büyük değerler kazandıracak. Bunu spor camiası olarak ile birlikte çok önemsiyoruz" diye konuştu.
-YAPIMINA DEVAM EDİLEN 776 SPOR TESİSİNİN İNŞAAT MALİYETİ 5.3 MİLYAR TL-
Bakan Kılıç, bütün bu dönüşümün, olimpiyat adaylığının, olimpiyat yatırımlarının Türkiye Cumhuriyeti'ni bir spor ülkesine dönüştürme yönündeki altyapı çalışmalarının rakamsal bir büyüklüğü olduğunu belirtti.
2013 yılı resmi yatırım programı çerçevesinde inşaatına devam edilen 776 adet spor tesisi bulunduğunu dile getiren Bakan Kılıç, bunun Türk spor hayatında tesisleşme adına çok büyük bir hamle ve eşi görülmeyen devrim olarak nitelendirilebileceğini dile getirdi. Halen inşaatı devam eden 48 havuzun 363 milyar 507 bin TL maliyeti olduğunu söyleyen Bakan Kılıç, yapımı devam eden 256 futbol sahasının maliyetinin 168 milyon 547 bin TL, 155 gençlik merkezinin maliyetinin 380 milyon 313 bin TL, 193 spor salonunun maliyetinin 1 milyar 50 milyon TL, 21 atletizm pistlerinin maliyetinin 84 milyon 431 bin TL, tenis kortu, jimnastik salonu gibi diğer branşlardaki 78 spor tesislerinin 564 milyon 805 bin TL olduğunu vurguladı. Ülke genelinde yapımına devam edilen veya ihale sürecinde olan stadyumların adedinin 25, inşaat maliyetlerinin ise 2 milyar 657 milyon TL olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, genel toplam 776 spor tesisinin 5 milyar 268 milyon TL olduğunu vurguladı.
2002 senesinde yatırım hizmetlerini yürütmekle görevli olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bütçesinin 63 milyon TL olduğunu belirten Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yatırım bütçesinin 5 milyar 268 milyon TL'ye yükseldiğini bildirdi. Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yatırım bütçesinde 80 katı kadar bir artış olduğunun altını çizdi.
-"YIL SONU ÖDENEĞİNİN ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ"-
Bakan Kılıç, Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu'nun gençler için yaptığı harcamaların toplam maliyetlerini de EMD üyeleriyle paylaştı. 2013 yılı gerçekleşmelerinin kümülatif toplamı hakkında bilgi veren Bakan Kılıç, 2012 yılı 31 Aralık tarihi itibarıyla yükseköğrenimdeki öğrencilere, harçlar, öğrenim harçları, üniversite bütçeleri hariç olmak üzere bakanlık olarak toplam 4 milyar 869 milyon 214 bin 782 TL harcama yapıldığını bildirdi. Bunun içinde öğrenci beslenme giderleri, karşılıksız olarak halen 400 bin öğrenciye verilen yüksek öğrenim bursları, öğrenim kredileri ve yurt yatırım ödenekleriyle yurtların sarfiyat giderlerinin karşılıklarının bulunduğunu kaydeden Kılıç, "Aynı rakamın, 2013 yılı bütçesinde başlangıç ödeneği olarak karşılığı 5 milyar 328 milyon 558 bin TL. Bu ödeneğin üzerine çıkacağız. Cari açığa katkımız olacak. Çünkü sayılar arttıkça, yıl içinde de yurt kiralamaya devam ediyoruz. Kiraladığımız her yurda yerleştirdiğimiz 10 binlerce öğrenciye de beslenme yardımını kayıt yaptırdığı gün itibarıyla sağlamaya başlıyoruz. Bu nedenle yılsonu gerçekleşmeleri olarak 31 Aralık 2013 itibarıyla beklediğimiz rakam, 6 milyar 191 milyon 289 bin 6 TL. Bu rakama ilave etmemiz gereken büyüklük 5 milyar 268 milyon TL'lik yatırımlara ayrılan kaynak" şeklinde konuştu.
-"1 YIL BOYUNCA ÖĞRENİM KREDİLERİ İÇİN 2.4 MİLYAR TL AYIRDIK"-
2013 yılında karşılıksız olarak 400 bin yüksek öğrenim öğrencisine verilen burs ödemeleri çerçevesinde 1 milyar 249 milyon 838 bin TL ödediklerini bildiren Bakan Kılıç, öğrenci beslenme giderleri kapsamında 310 bin öğrenciye barınma hizmeti verildiğini kaydetti. Bakan Kılıç, sene sonunda 350 bine çıkılmış olacağını kaydetti. Çok hızlı biçimde yurt inşaatı devam ettiğini söyleyen Bakan Kılıç, 184 yurt yapımının sürdüğünü bildirdi.
Bakan Kılıç, 2013 yılında 1 yıl boyunca öğrenim kredileri için ayırdıkları kaynağın 2 milyar 412 milyon TL olduğunu belirtti.
-"TÜRK FUTBOLU'NUN YATIRIMLAR DIŞINDA EN BÜYÜK SPONSORU YİNE DEVLET"-
Türk futboluna yönelik katkıları hakkında da bilgi veren Bakan Kılıç, "Sadece stadyumları yapmıyoruz. Maalesef stadyumların bütün cari yükünü üzerimizde taşıyoruz. Çok kuvvetli miktarlarda nakit kaynaklar var. Spor Lig'in isim hakkı bizde. Spor Toto Süper Lig. 4. yıldayız. Süper Lig'e ödediğimiz kaynak 125 milyon dolar. Bu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun süper lig havuzuna aktarılıyor. Buradan da büyük ölçüde kulüplere aktarımı gerçekleştiriliyor. 125 milyon dolar sadece süper ligin isim hakkıdır. Söz gelimi 1. ligin isim hakkı bizde değildir. 1. ligin isim hakkı PTT'dir. PTT, Türk Telekom, Dijitürk'ün TMSF'de olması nedeniyle kamu kurumları, ya da yarı kamu kurumlarının Türkiye'deki futbola ve spora aktardıkları kaynaklar göz önüne alındığında, Türk sporunun yatırımlar dışındaki en büyük sponsoru devlet. Diyebiliriz ki yine tek sponsoru devlet. Olimpiyat sponsorlarımızı tabii ki de hayırla anmamız lazım. Olimpiyat sponsorlarımızı minnetle anıyoruz. Bizimle birlikte çıktıkları yolda bir an bile tereddüt etmeden yürüyüşlerine devam etti. Doğuş, Ülker, Sabancı Koç, Turkcell, Digitürk ve THY sponsorlarımız arasında yerlerini almış durumdadır" diye konuştu.
-"MALİYE'DEN ALMAYI VATANDAŞTAN ALMAYA TERCİH EDERİZ"-
Bakan Kılıç, 1 Ocak 2013'ten 27 Ağustos'a kadar olan zaman dilimi içinde spora yatırımlar dışında aktardıkları nakit kaynaklar hakkında da bilgi verdi. 140 milyon TL'nin 1 Ocak'tan bu yana spor kulüplerine isim hakkı ödemeleri olarak aktırıldığını belirten Bakan Kılıç, 112 milyon TL'nin Türk spor federasyonlarına katkı payı olarak, 90 milyon TL'nin Spor Toto'dan bakanlık yatırımlarına pay olarak, 410 milyon TL'nin ise yine Spor Toto'dan vergi dışı kamu payı olarak kamu kurumlarına aktarıldığını söyledi. 752 milyon TL vergi dışı kaynak olarak Spor Toto'dan kamu kurumlarına ve spor kulüplerine para aktırıldığını belirten Bakan Kılıç, federasyonlara yılsonu itibarıyla yapacakları ödemelerin toplam tutarının ise 260 milyar TL'yi bulacağını ifade etti. Kılıç, "Spor federasyonlarının şu an bütçelerinin yegane kaynaklar, bu kaynaklardır. Spor kulüplerine yıl sonu itibarıyla bir sezon boyunca aktaracağımız kaynak, isim hakkı bedeli olarak, yani iddia kuponlarına isimlerinin yazılmasının karşılığı olarak ayrıca 220 milyon TL. Maliye'ye aktardığımız vergilerin yaklaşık tutarı ise 2.5 milyar TL. Bütçeye olan yükümüzün yaklaşık yarısını Spor Toto'dan elde ettiğimiz gelirlerle kendimiz üretebiliyoruz. Ama farkındamısınız bilmiyorum. Spor Toto ve bağlı şans oyunlarının reklamına ağırlık vermiyoruz. Şans oyunları, dar gelirli ve ücretli kesimlerde rağbet görüyor. "Devletin bir kurumunun, vatandaşı şans oyunlarına özendirmek gibi bir misyonu olmamalıdır' noktasından hareket ediyoruz. Oysa ki, Spor Toto'nun cirosu ne kadar yükselirse, bizim yatırım hacmimiz rahatlar. Buna rağmen biz Maliye'den almayı, vatandaştan almayı tercih ediyoruz" diye konuştu.
-"GEÇEN SEZON SPOR KULÜPLERİNE İSİM HAKKI BEDELİ OLARAK 180 MİLYON TL ÖDEDİK"-
Bakan Kılıç, EMD üyelerinin sorularını da yanıtladı. Geçen sezon spor kulüplerine isim hakkı bedeli olarak 180 milyon TL ödediklerini vurgulayan Bakan Kılıç, "Bu sezon 220 milyon TL spor kulüplerine isimlerini yazdırmanın karşılığını ödeyeceğiz. Ayrıca 125 milyon dolar isim hakkı bedeli olarak Süper Lig için Türkiye Futbol Federasyonu'na ödediğimiz para var ama o ayrı. O bunun tamamen dışında. Onu bir sponsorluk sözleşmesi gibi değerlendirmek gerek. Bu arada isim hakkı bedellerini yükselttik. Maç başı ücretlerini arttırdık. Spor kulüplerinin tüm liglerinde uygulamaya geçtik. İsim hakkı bedellerini olmayan yerlerde başlattık. Olan yerlerinkini de yükselttik" dedi.
-DAHA ÖDEME YAPILMADI-
Avrupa Liglerinde Türkiye'yi temsil eden takımlara yenilgi halinde bile 100 bin TL ödeme kararı aldıklarını anlatan Bakan Kılıç, "Bu 100 bin TL yenilgiye yönelik bir teselli olarak görülemez ama bizim arzumuz şu bir Türk takımı yurtdışında Türkiye'yi temsil ediyorsa, devletin de bir şekilde onun yanında olması lazım. Beraberlik ve galibiyet rakamlarını 2 katına çıkardık. Galibiyeti 200 bin TL, beraberliği 150 bin TL, mağlubiyette de 100 bin TL olan bir uygulama başlattık. Basketbolda, voleybolda da aynı destekler var. Daha ödeme yapmadık. Yani Galatasaray'ında Fenerbahçe'nin de tüm Türk takımlarının ödemelerini bu sezonki Avrupa maçlarından önce alma arzusundayız. Bunun kaynağı tabi ki Gençlik ve Spor Bakanlığı. Resmi bütçeden bunun gelmesi mümkün değil. Bütçede her kalemin bir karşılığı olması lazım. Biz bunu zaten spor toto gelirlerimizden ödüyoruz" ifadelerine yer verdi.
-"25 TANE STADYUM GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI ADINA YAPILIYOR AMA BİR TANESİ BİLE BAKANLIĞIN BÜTÇESİNDEN KARŞILANMIYOR"-
Toplam yatırım bütçesinin, spor yatırımlarında 5.2 milyar TL, yurt yatırımlarında 184 projenin yatırımının 2.5 milyar TL, yani bakıldığı zaman 7.75 milyar TL'lik sadece inşaat ve tesisleşme yatırımının olduğunu söyleyen Kılıç şunları kaydetti:
"Biz birden farklı finansman modeline gidiyoruz. Bu yatırımları finanse edebilecek her türlü modele de açığız. Şuan uyguladığımız yöntemlerden biri olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile gayrimenkul takasına takalı stadyum inşaatlarını gerçekleştiriyoruz. 25 tane stadyum Gençlik ve Spor Bakanlığı adına yapılıyor. Ama bu stadyumlardan bir tanesini bile Gençlik ve Spor Bakanlığı kendi yatırım bütçesinden karşılamıyor. 25 stadyumun 6 tanesi belediyelerle yapılan protokoller çerçevesinde gayrimenkul takası yöntemiyle belediyelere yaptırılıyor. 19 tanesi de yine gayrimenkul takası yöntemiyle Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ne yatırılıyor. Stadyumların 2.5 milyar TL'yi aşan maliyetinin Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesinde karşılığı da yok, bir faturası da yok. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak da bunu adlandırabiliriz. Stadyumlarla birlikte aynı arsa üstünde yıkılması zorunlu olan bazı yüzme havuzu ve spor salonu inşalarını da TOKİ'ye inşa ettiriyoruz."
Türkiye'nin tesisleşme konusunda ciddi bir açığı olduğunu belirten Bakan Kılıç, Antalya'da her otelin bir havuzunun olduğunu ama Antalya'da bir olimpik yüzme havuzunun bile olmadığına dikkat çekti. Kılıç, Antalya'nın 2 milyona yaklaşan nüfusuyla olimpiyatlara çok rahat yüzme branşında sporcu yetiştirebileceğini vurgulayarak, "Yüzme alanında sporcu, olimpiyat şampiyonu denizde yetişmiyor. Havuzda yetişiyor. Şuan Antalya'da 3000 seyirci kapasiteli, biri olimpik, diğerleri yarı olimpik ve eğitim amaçlı 3 tane havuzu aynı çatı altında barındıran bir proje ihale ettik. Antalya Türkiye'de büyük spor organizasyonlarının en düşük maliyette yapılabileceği bir yer. Büyük spor organizasyonlarını İstanbul'da yapmak artık doğru değil, olimpiyat hariç. Çünkü İstanbul'da bir gecelik yatak maliyeti organizasyonlar döneminde 300-400 euro oda ve kahvaltı. Sonbahardan itibaren Antalya'da Muğla'da oda ve kahvaltıyı 30 40 TL'ye bile bulmak mümkün. İzmir'de de ayrıca 15 bin kişilik 2 yeni stadyumu yatırım programlarına dahil ediyoruz. İzmir'in de spor turizminde markalaşma yoluna gitmesini hedefliyoruz" diye konuştu.
(ANKA/DEVAM) - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Kılıç.Avrupa Liglerinde Türkiye'yi Temsil Eden Takımlara Yenilgi Halinde Bile 100 Bin TL... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?