Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 4

Dha İstanbul Bülteni - 4

Trump Yasağı olarak adlandırılan, bazı Ortadoğu ve Afrika ülkeleri kentlerinden ABD'ye seyahat eden yolcuların dizüstü ve tablet bilgisayarların yanı sıra kamera ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazları kabine almalarının yasaklandığı ve bagaja verilmesi koşulunun getirilmesinin...

21.03.2017 16:10

Trump Yasağı olarak adlandırılan, bazı Ortadoğu ve Afrika ülkeleri kentlerinden ABD'ye seyahat eden yolcuların dizüstü ve tablet bilgisayarların yanı sıra kamera ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazları kabine almalarının yasaklandığı ve bagaja verilmesi koşulunun getirilmesinin istendiği direktifin İstanbul'u da kapsadığının öğrenilmesi Türk Sivil Havacılığı'nı derinden sarstı. Sadece geçen yıl Atatürk Havalimanı'ndan 690 bin transit yolcu geçti. Şimdi bu yolcuların aktarma merkezlerini bu yasak nedeniyle Avrupa ülkelerine kaydırabilecekleri belirtiliyor.

Özellikle İstanbul üzerinden transit olarak ABD'ye uçacak olan yabancı yolcu sayısında büyük kayıp olacağını belirten havalimanı otoriteleri, " Atatürk Havalimanı son yıllarda özellikle okyanus aşırı uçuşlarda transit yolcu bakımından adeta bir üs gibi çalıştı. Bu yasağın gelmesi özellikle transit yolcuları çok etkiler. Yolcu, bu gibi uçuşlarda uzun yol boyunca diz üstü bilgisayarı veya tabletiyle çalışır veya oyalanır. Bundan mahrum kalmak istemeyen transit yolcular, tercihlerini Avrupa ülkeleri üzerinden yapacaklardırö dediler

Atatürk Havalimanı'nda geçtiğimiz yıl 690 bin transit yolcunun geçtiğini belirten yetkililer, Türkiye'nin bu yasak kapsamına alınmasının zararını ABD'ye direkt sefer yapan tek havayolu şirketi olan THY'yi etkileyeceğini söylediler.

Sabah saatlerinde önce İstanbul'un yasak kapsamında olmadığını açıklayan THY, daha sonra saat 13.30 sıralarında, kapsam alanına girdiklerini belirterek şu açıklamayı yaptı:

" Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat edecek yolcularımızın dikkatine.

ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir"

THY yetkilileri ilk uygulamanın yarın sabah 08.30'da İstanbul'dan New York'a gidecek uçak yolcuları ile başlayacağını belirterek, " Bilet satış sırasında gerek telefon, gerekse de mail adreslerini aldığımız yolcularımıza uyarı bilgisi gönderiyoruz. Bu tür cihazlarını evden çıkmadan valizlerine koymalarını istiyoruz" dediler.

Yasağın ne kadar süreceği henüz belli değil.

================================

2- TAKSİM'İ İŞGALE GİDEN DARBECİLER HAKKINDA 3'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ

15 Temmuz darbe girişiminde Taksim Meydanı'nı işgale giden askerler hakkındaki soruşturma tamamlandı.

11'i tutuklu, 4'ü firari 15 rütbeli askerin olduğu 99 şüpheli için, "Darbeye teşebbüs suçundan" 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet talep edilen iddianamede 38 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

Olaya ilişkin MOBESE ve güvenlik kamerası görüntüleri de iddianameye girdi.

Haber: Ümit TÜRK - Serpil KIRKESER İstanbul/ DHA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Orhan Aydın tarafından hazırlanan 226 sayfalık iddianamede askerin ateşiyle yaralanan 39 kişi mağdur, 4 kişi müşteki olarak yer aldı. İddianamede 99 şüpheli hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Tüm şüpheliler hakkında ayrıca, "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 15'er yıla kadar, "Mala zarar verme" ve "Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kasten öldürmeye teşebbüs etme" suçlarından ise 37 şüpheli için ise ayrı ayrı 508 yıldan 780 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

ESKİ ALAY KOMUTANI İLE YENİ ALAY KOMUTANI BİZZAT ORGANİZE ETTİ

Taksim Meydanı'nın İstanbul'un ve Türkiye'nin hayati öneme sahip meydanlarından birisi olduğuna dikkat çekilen iddianamede, FETÖ'nün amacı doğrultusunda şüphelilerin Taksim'e sevk edildikleri vurgulandı. Şüphelilerin Hasdal Kışlası 6. Motorlu Piyade Alayının eski alay komutanı Albay Müslüm Kaya ile yeni Alay Komutanı Nebi Gazneli'nin bizzat organize ettiği ve bizzat talimatlarını verdiği belirtildi. İddianamede, verilen bu talimat üzerine kurmay subaylar Yüzbaşı Birhan Şahan ve Üsteğmen Mustafa Karademir ile Hasdal kışlasında rütbeli olarak görev yapan üsteğmen Nurullah Yıldırım ve teğmen İsa Gözetici' nin başlarında olduğu 25 er ile birlikte Taksim'e intikal ettikleri kaydedildi. İlerleyen saatlerde bu askerlere darbe girişimi kapsamında Harbiye'deki TRT'de bulunan ikisi subay 8 askerin daha takviye edildiği belirtildi.

TAKSİM'E 10 BİN MÜHİMATLI İKİNCİ TAKVİYE EKİP GÖNDERİLDİ

İddianamede darbeci askerlerin, halkın baskısı üzerinde Taksim'deki Cumhuriyet Anıt'ı çevresinde sıkıştıkları belirtilerek, darbecileri organize eden albay Müslüm Kaya ve Nebi Gazneli'nin Taksim'deki askerlere destek olarak aralarında rütbelilerin de bulunduğu 62 askeri da sevk ettiği belirtildi. Yanlarına 10 bin adet mühimmat alarak, yola çıkan 62 askerin Hasdal tünelinin kapalı olması nedeniyle Beşiktaş'a yönlendikleri burada da, halkın tepkisi direnişiyle karşısında bu askeri birliğin Taksim'e ulaşamayarak Beşiktaş'ta ki askeri lojmana girdikleri ve burada yakalandıkları tespitine yer verildi.

İŞGALE GÖTÜRDÜKLERİ ASKER DE VURULMUŞ

İddianamede, şüphelilerin ifadelerinde yer verildi. Üsteğmen Nurullah Yıldırım ifadesinde, kendisine "Taksimde bombalı terör eylemi var. Alanı boşaltıp emniyeti sağlamamız gerekiyor" diye emir verildiğini anlattı.

Yıldırım'ın Taksim'deki heykel civarında dağınık bir şekilde durduktan sonra 'halkın darbe mi' yapıyorsunuz demeye başladığını, tepkilerin çoğalması üzerine ise yüzbaşının askerleri heykelin etrafına toplamasını emrettiğini söylediği belirtildi.

Burada çember şeklinde toplandıklarını anlatan Yıldırım'ın, "Bu sırada bir yüzbaşı havaya ateş etti. Sonra birkaç el de yere doğru ateş etti. Bu sırada bir asker yere düştü. Düşen askeri korumak için ben de birkaç el havaya ateş ettim. Sonra Muhammet Özbaltalı isimli yaralı eri Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'ne götürdüm. Burada açık olan televizyonda darbe bildirisi okunduğunu gördüm" diye konuştuğu öğrenildi,

SAVCILIK: 38 KİŞİ BİZZAT ASKERLERİN SİLAHINDAN ÇIKAN MERMİLERLE YARALANDI

İddianamede Taksim Meydanı'nda cereyan eden 38 mağdurun bizzat darbeci askerlerin mermilerinden çıkan kurşunlarla yaralandıkları tespit edildiği belirtildi. Mağdurların tek tek beyanlarına da yer verildi. Mağdurlardan Ali Osman Yılmaz'ın olaylar sırasında Taksim meydanına yığılan 30 kişilik bir askeri grubun ateş ettiğini gördüğünü belirterek, teşhis ettiği şüphelilerden Teğmen İsa Gözetici'nin saat 02.30 sıralarında çıkan arbede den sonra aşırı agresif tavırlar sergilediğini ve kendisini de bu sırada yaralandığını beyan ettiği aktarıldı.

"SIKI YÖNETİM İLAN EDİLDİ, HÜKÜMET DÜŞTÜ"

Mağdur Mücahit Gökrem'in de emniyette yapılan teşhiste, şüphelilerden Erdoğan Çelik'i teşhis ettiği kaydedildi,. Gökrem, Çelik'in elindeki silahla sürekli ateş ettiğini gördüğünü, vatandaşlara, "Burası benim görev yerim buradan dağılın herkes evine gitsin sıkı yönetim ilan edildi. Hükümet düştü" diye bağırdığını anlattı. Mağdur Gökrem, vatandaşın askerlerin elindeki silahları almaya çalıştığı sırada yüzbaşının askere ateş etmeleri yönünde emir verdiğini, kendisinin de o sırada yaralandığını söylediği belirtildi.

"DAĞILIN YOKSA ATEŞ AÇACAĞIZ"

Mağdur Güney Say'ın da emniyette şüphelilerden Erdoğan Çelik'i teşhis ederek, anıtın çevresinde halkın askerleri oradan uzaklaştırmaya çalıştığı sırada, Çelik'in askerlere emir vererek, "yerinizde kalın, ayrılmayın" diye bağırdığını söylediği öğrenildi.. Mağdur Say'ın, şüpheli Çelik'in vatandaşa da "dağılın yoksa ateş açacağız" şeklinde bağırdığını belirterek, saat 02.00 sıralarında havaya ateş açılınca anıtın olduğu yere gittiğini, orada bir kere daha ateş edilmeye başlandığını, bu sırada yaralandığını ifade ettiği vurgulandı.

LİBYALI TURİST'TE VURULMUŞ

Tercüman aracılığıyla ifadesi alınan mağdur Samı Salem Abdulrahman Alshaykh'ın da, "12 Temmuz 2016 tarihinde Libya'dan Türkiye'ye geldim. 16 Temmuz 2016 saat 00.30 sıralarında Taksim Meydanı'na arkadaşımın yanına geldim. Yürürken bir anda yere düştüm. Sol uyluk kemiğimden kanlar gelmeye başladı" diyerek kimin ateş ettiğini görmediğini söylediği öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------------

Olay yerini gösteren MOBESE ve güvenlik kameralarından detaylar

Darbeci askerlerin Anıt önünde silahlarıyla beklemesi

Darbecilere tepki gösterenler

Polislerin gelmesi

Darbecilerin polis araçlarına doğru yönelmesi

Darbecilerin çevredekiler silah çekmesi

Çevredekilerin kaçması

Darbecilerin polis otosuna bindirilmeleri

Genel ve detay görüntüler

=================================

(ek görüntü ile geniş haber)

3- KARTAL'DAKİ NEVRUZ KUTLAMASI

Polis kutlama alanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı; polis helikopteri de alan üzerinde sık sık tur attı.

Arama noktasından geçmeyip alana girmek isteyen 2 kişi gözaltına alındı.

Tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın ortak mektubu okundu.

Haber-Kamera: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

HDP'nin Kartal Meydanı'ndaki nevruz kutlaması saat 11.00'da başladı. Polis kutlama alanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Alana giden yollara zırhlı polis araçları ve TOMA'lar konuşlandırıldı. Polis helikopteri de alan üzerinde sık sık tur attı.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Nevruz kutlamasına gelenler 2 ayrı kontrol noktasından aranarak içeri alındı. Üst aramaları yapılırken polis kameralarının da alana girenleri tek tek kaydetmesi dikkat çekti.

Arama noktasından geçmeden alana girmek isteyen 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltılara tepki gösteren HDP'li bir grup ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

DEMİRTAŞ İLE YÜKSEKDAĞ'IN MEKTUBU OKUNDU

Gerginliğin sona ermesinden sonra kutlama devam etti. Alanı dolduranlar Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekti. Kutlama sırasında cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın ortak mektubu okundu.

Daha sonra HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir tarafından sembolik nevruz ateşini yakıldı.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Mustafa Avcı ile HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu'nun konuşmalarının ardından da meydandaki kalabalık Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Kutlama saat 14.45'e kadar sürdürdü.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Kutlama alanından detay

-Önlem alan polisler

-Alanlara girenleri kaydeden polis kameraları

-Polis helikopterinin alan üzerinde tur atması

-Zırhlı araçlar ve TOMA'lardan detay

-Polisin 2 kişiyi gözaltına alması

-Halay çekenler

-Demirtaş ile Yüksekdağ'ın mektubunun okunması

-Nevruz ateşinin yakılması

-Kerestecioğlu'nun konuşması

-Genel ve detaylar

21.03.2017 - 12.13 Haber Kodu : 170321061_

21.03.2017 - 12.25 Haber Kodu : 170321073

21.03.2017 - 14.47 Haber Kodu : 170321137_

========================

4- GÜRSEL TEKİN'DEN TFF BAŞKANI DEMİRÖREN'E İSTİFA ÇAĞRISI

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin,

"Dün tarafsız olması gereken, 80 milyon yurttaşımızı temsil etmesi gereken federasyon başkanı utanmadan, arlanmadan, sıkılmadan, 'ben evet diyeceğim, herkes evet desin' dedi. 'Evet' diyebilirsin, ona hiç tereddüdüm yok. Tercihinin ne olduğu beni ilgilendirmez. Şerefiniz, haysiyetinin, namusunuz varsa derhal istifa edeceksiniz kardeşim oradan"

" Bir insan kendi altına dinamit koyar mı? Sayın Başbakan da, birçok bakan da elhamdülillah gidecek ayın 16'sında 'hayır' mühürüne basacak"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA/ İstanbul DHA

CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin ve Enis Berberoğlu, Bayrampaşa'da esnafı dolaştı, nevruz ateşi yaktı ve lokma dağıttı.

"DERHAL İSTİFA EDECEKSİNİZ KARDEŞİM ORADAN"

Tekin ve Berberoğlu ilk olarak CHP'nin Bayrampaşa İsmetpaşa Caddesi'nde bulunan seçim koordinasyon merkezini ziyaret ederek partililerle bir araya geldi.

Gürsel Tekin burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Dün Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in dün söylediği "Sayın Cumhurbaşkanım daha güçlü bir Türkiye için 17 Nisan sabahı 'Evet' diyen bir Türkiye'ye uyanmak için saygılarımı sunuyorum" sözleriyle ilgili olarak, "Dün tarafsız olması gereken, 80 milyon yurttaşımızı temsil etmesi gereken federasyon başkanı utanmadan, arlanmadan, sıkılmadan, 'ben evet diyeceğim, herkes evet desin' dedi. 'Evet' diyebilirsin, ona hiç tereddüdüm yok. Tercihinin ne olduğu beni ilgilendirmez. Şerefiniz, haysiyetinin, namusunuz varsa derhal istifa edeceksiniz kardeşim oradan. Orası sizin babanızın çiftliği değil. Böyle bir şey olabilir mi? Devletin bütün kurumları, sivil olması gereken kurumlar, kuruluşlar kampanyada taraf olabilecek durumu gelmiş. Kazaran bu sistem geçtiği zaman ne olur acaba, düşünüyor musunuz hiç? Türkiye bunların hiç birini hak etmiyor" şeklinde konuştu.

"SAYIN BAŞBAKAN DA, BİRÇOK BAKAN DA ELHAMDÜLİLLAH GİDECEK AYIN 16'SINDA 'HAYIR' MÜHÜRÜNE BASACAK"

Gürsel Tekin, "Özellikle iktidar mensupları, sizden rica ediyorum; şu ses tonlarınızı düşürün bizim sadece Allah'tan korkumuz var, kimseden korkmayız. Bu ne telaştır, bu ne öfkedir. Konuşurken at yarışı spikeri gibi insanları tehdit eder gibi konuşmaktan vazgeçin. Siz aynı zamanda devleti yönetiyorsunuz, unutmayın. Devleti yönetmenin ne olduğunu öğreneceksiniz, bileceksiniz. O mülayim, düşmanları azaltıp, dostları çoğaltacağız diyen başbakanın öfkesini anlamakta zorluk çekiyorum. O öfke nereden kaynaklanıyor; zaman zaman bir kısım arkadaşlarımız 'Sayın Başbakan da hayır diyecek sandığa gittiğinde' diyor. Doğrusu bende başbakanın yerinde olsam ben de 'hayır' derim. Bir insan kendi altına dinamit koyar mı? Sayın Başbakan da, birçok bakan da elhamdülillah gidecek ayın 16'sında 'hayır' mühürüne basacak" şeklinde konuştu.

ATEŞTEN ATLADILAR, LOKMA DAĞITTILAR

Açıklamanın ardından Tekin ve Berbeoğlu daha sonra Bayrampaşa'da esnafı ziyaret etti. Ardından Nevruz ateşi yakıldı. Berberoğlu ve Tekin partililerle birlikte ateşin üzerinden atladı. Berberoğlu ve Tekin vatandaşlara lokma dağıttı.

Görüntü Dökümü:

---------------------

Tekin'in konuşması

Tekin ve Berberoğlu'nun esnafı ziyaret etmeleri

Ateşten atlamaları

Lokma dağıtılması

Detaylar

============================

(ÖZEL)

5- KADIKÖY'DE OTO SANAYİ SİTESİ ESNAFININ YOL İSYANI

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN - İSTANBUL DHA

Kadıköy Göztepe Oto Sanayi esnafı kentsel dönüşüm nedeniyle çalışan hafriyat kamyonları ve iş makinelerinin yolları bozduğu ve çamur içinde bıraktığı gerekçesiyle eylem yaptı.

Kadıköy Fikirtepe Yumurtacı Abdibey Caddesi'nde bulunan Göztepe Oto Sanayi esnafı yollarının bozuk ve çamur olduğu gerekçesiyle eylem yaptı. Caddeyi kısa süreliğine trafiğe kapatan esnaf iş yapamadıklarını, aracını tamir ettirmek isteyenlerin bu nedenlerden dolayı vazgeçtiklerini iddia etti. Caddeyi trafiğe kapatan esnaf hafriyat kamyonları ve beton mikserlerinin geçişine izin vermedi.

İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, esnafı uyararak yolun açılmasını istedi. Eylem yapan esnaf da yolu açarak yaklaşık yarım saat sonra araçların geçişine izin verdi.

SANAYİ ESNAFI ZOR DURUMDA

Oto sanayide işyeri olan Mehmet Can, "Araçların altı vuruyor. Vatandaşlar çamur içinde yürüyemiyor. Kiralarımızı ödeyemiyoruz, sanayi esnafı zor durumda. Esnaflarımızın çoğu dükkanını kapattı. Müşteri gelemiyor" diye konuştu.

YOLLAR KÖSTEBEK YUVASI GİBİ

40 yıldır burada esnaf olduğunu söyleyen Can, "Yollar köstebek yuvası gibi. Her taraf çamur yollar bozuk" diye konuştu. Sanayi içinde ayakkabılarına geçirdikleri naylon poşetlerle dolaşmak zorunda kaldıklarını söyleyen esnaf, "Sadece yol istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz" diye konuştu.

ÇOCUKLAR ÇAMUR İÇİNDE YÜRÜYOR

Oto sanayi esnafı gibi çevre sakinleri de bozuk ve çamurlu yolda yüreyemediklerini söyledi. Kameralara yansıyan görüntülerde çevre sakinlerinin çocuklarıyla çamur içindeki sokaklarda yürüdüğü görülüyor.

Bir sürücü de çamurlu yolda kalınca esnaftan yardım istedi.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Caddenin trafiğe kapatılması

-Toplanan esnafın görüntüsü

-Bekleyen hafriyat kamyonları ve beton mikserleri

-Esnaf ile röp

-Yerdeki çamur ve bozuk yoldan görüntü

-Çamura batmış araç ve işyerlerinden görüntü

-Çamurlu yolda yürümeye çalışan çocuk ve vatandaşlardan görüntü

-Yolun açılması

-Genel ve detay görüntüler

21.03.2017 - 15.36 Haber Kodu : 170321139

=============================== - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement