İzmir1latin Amerika ve Afrika Uçuş Rotası Çizildi - Son Dakika
Güncel

İzmir1latin Amerika ve Afrika Uçuş Rotası Çizildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla İzmir Swissotel'de düzenlenen Türkiye Amerika ve Afrika Ülkeleri Sivil Havacılık Konferansı'na, Afrika ve Amerika'dan 26 ülke temsilcisi katıldı.

01.05.2013 15:58

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla İzmir Swissotel'de düzenlenen Türkiye Amerika ve Afrika Ülkeleri Sivil Havacılık Konferansı'na, Afrika ve Amerika'dan 26 ülke temsilcisi katıldı. Bakan Yıldırım, Türkiye'de ticaretin son üç yılda Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarıyla 7 ile 22 kat arasında artış gösterdiğini belirterek, Ulaşınca her şey oluyor dedi. Bakan Yıldırım, havacılıkta büyürken kriz senaryoları da hazırladıklarını ifade etti.

Türkiye'nin Latin Amerika ve Afrika'ya yönelik sivil havacılık rotası İzmir'de üç günlük konferansla çiziliyor. Türkiye Amerika ve Afrika Ülkeleri Sivil Havacılık Konferansı'na, 26 ülkeden temsilci katıldı. Konferansta imzalanacak anlaşmalarla dünya nüfusun yüzde 95'ine ulaşılmış olacak.

ZAMAN, PARANIN ÖNÜNE GEÇTİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ulaşımın önemine değinerek, Ulaşmak ve erişmek her şey bununla başlıyor. Ulaşım olmasa insanlar birbirleriyle ilişki kurmasa dünyanın yarısı açlıktan diğer yarısı soğuktan ölür. Keşke bütün noktalardan doğrudan her yere uçuş olsa. Bugün artık zaman, paranın önüne geçmiştir. Özellikle havacılık sektörünün küresel anlamda gelişmesi ve bölgelerarası farklılıkların azaltılması için önemli görevlerimiz var. Bu konferansın amaçları arasında farklı coğrafyadaki ülkelerin deneyimlerinin birbirleriyle paylaşılması, geleceğe yönelik beklentilerin şekillendirilmesi yer alıyor. Farklı coğrafyalarda ve farklı düzeyde ihtiyaçları, altyapıları olan ülkeler birbirleriyle buluyor ve anlaşmalar gerçekleştiriyor dedi.

KRİZLE DÜNYADAKİ TİCARİ HAREKET DEĞİŞTİ

Bakan Yıldırım, 2008 yılından sonra dünyadaki ticari hareketliliğin batıdan doğuya doğru olduğunu Türkiye'de sivil havacılığın bu nedenle hızlı geliştiğini belirterek, Sivil havacılıkta acaba Türkiye'de dünya ortalamasının kat kat üzerinde büyüme gerçekleşmesinin arkasında neler var Buna dikkatinizi çekmek istiyorum. Sivil havacılıktaki serbestleşme, dış politikada çok uluslu ilişkilerimizi geliştirme değil sadece dünyadaki değişimdir. Dünyanın ekseninde yaşanan değişimdir. 2008 yılında başlayan bu değişim bugün daha görünür hale gelmiştir. Küresel krizden sonra artık ticari hareket batıdan doğuya olmaktadır. Türkiye konum itibariyle ister doğudan batıya ister batıdan doğuya üstünden geçilecek bir kavşak konumundadır. Sorumluluğumuz artıyor. En iyi hizmeti vermek bizim en önde gelen görevimizdir. Son 10 yılda havacılıkta çok ciddi yatırımlar yaptık. Altyapıya, üstyapıya yaptık. 26 tane ticari amaçlı faaliyette bulunan havalimanı varken bugün bu sayı 49'a çıktı, yılsonuna kadar 53'e çıkmış olacak dedi.

3 MAYIS'TA DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI İHALESİ YAPILACAK

Bakan Yıldırım, 3 Mayıs'ta İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanının ihalesinin gerçekleştirileceğini, yap-işlet- devret modeliyle gerçekleştirilecek yatırımın 9 milyar Euro'ya mal olacağını ifade ederek, İç hatlarda her yıl yüzde 100 büyüme sağlamışız. Dış hatlarda hep iki rakamlı büyümüşüz. 13 milyon transfer yolcumuz var. Eğer bu büyümeye bir çare bulmazsak tıkanacak. Biz bu projeyi kamu özel sektör ortaklığı şeklide yapmaya karar verdik. Küresel krizin dünyada bu kadar etkin olduğu bir dönemde 25 yıllığına 9 milyar Euro'luk yatırımı yapacak kimi bulabilirsiniz Bu işe nasıl cesaret edersiniz Biz geçtiğimiz 10 yıl içinde havacılık sektöründe projelerin yüzde 80'inini bu modelle gerçekleştirdik. İspatlanmış bir başarı var. Yap, işlet, devret modeliyle gerçekleşmesinde bir sorun görmüyoruz. Bütçeden bir kuruş çıkmadan bu projeyi gerçekleştireceğiz. İlk etap yatırımı beş yıl sürecek. 25 yıl sonunda 150 milyon yolcuya kadar genişleyeceğiz. Altı pist, taksi yolu ve tamamı bittiğinde de 1.5 milyon metrekare kapalı alana sahip terminal tesisleri olacak. Toplam alan 90 milyon metrekare olacak dedi.

UÇUŞ SAYISI NÜFUSUN ÜÇ KATI OLMALI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Türkiye'de uçuş sayısını yeterli görmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu

Geleceğin havacılık beklentilerini bugünden göremezsek tedbirlerini alamazsak dünyada gittikçe gelişen ve artma eğiliminde olan havacılıkta üzerimize düşeni tam olarak yapamayız. Dünyada 3 milyar seyahat var. Büyük bir kısmı iş, 1 milyar kadarı da turizm amaçlı. Dünya nüfusuna bakıldığında bu geldiğimiz büyüklükler potansiyeli tam anlamıyla yansıtmıyor. Maalesef Türkiye de dahil 10 yıl öncesinde 780 bin kilometrekare Anadolu topraklarında sadece 8 milyon uçuş yapan vardı. Bugün 65 milyona çıktı. Hala çok küçük rakam. Gelişmiş ülkelerde nüfusun üç katı uçuş oluyor. Havayolunun konforunu rahatlığını insanlar bir kere tattı mı o vazgeçilmez hale geliyor. Son 10 yılda 16 milyon kişi ilk kez uçağa bindi. Politikamızın başında dedik ki 'havayolu halkın yolu.' Havacılığı tabana indirmek herkesin kullanacağı hale getirmek lazım. Sektörün cirosunda sekiz kat çalışanların sayısında havalimanı kapasitesinde dört kat büyüme sağlamış olduk. THY bugün dünyanın en çok noktasına doğrudan uçuş yapan bir havayolu şirketi. 10 yıl önce 55 uçakla 60 noktaya uçuyordu. Bugün 217 uçağı var. 2020'ye kadar ikiye katlayacak. 2023 hedefimizde ticari uçak sayısı 750 olacak.

KRİZ SENARYOMUZ DA VAR

Bakan Yıldırım, küresel krizden en çok havayolu sektörünün etkilendiğini belirterek, büyürken kriz senaryosu da yaptıklarını dile getirdi. Yıldırım, Bu büyüme bu kadar hızlı olurken acaba bir kriz senaryosu var mı Bunu da ihmal etmiyoruz. Biz bu büyümeyi izliyoruz ama kriz senaryolarını da gözden uzak tutmuyoruz. Çünkü havacılık küresel olaylardan en fazla etkilenen sektördür. Sadece kendi ülkenize değil dünyanın birçok noktasına uçuyorsunuz. Emniyet çok önemli. Havayolları güvenliği. Terör artık küresel bir tehdit dedi.

EXPO İÇİN DESTEK İSTEDİ

Yıldırım, ticaretin üç yılda sadece THY uçuşlarıyla 7- 22 kat arasında arttığını belirterek, Ulaşınca her şey oluyor. İletişim kuruyorsun, ticaret yapıyorsun dedi. Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020'ye aday olduğunu hatırlatarak, Siz dostlarımızın cömert desteğini de yanımızda görmek istiyoruz diye konuştu.

ANLAŞMALARLA DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 95'İNE ULAŞACAĞIZ

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, geçen yıl 35 Afrika ülkesinin katılımıyla Türkiye- Afrika Sivil Havacılık Konferansı'nın düzenlediğini ve çok iyi neticeler aldığını, bu konferansa Amerika kıtasında sivil havacılık anlaşması yapılmayan ülkelerin katıldığını belirterek, Konferansımıza Amerika kıtasından 17 ülke, dört bakan, Afrika'dan 10 ülke bakan ve bakan yardımcısıyla katıldı. 100'ün üzerinde heyet üyesinin katılımıyla konferans gerçekleştirmekten ve 10'a yakın anlaşma imzalamaktan memnunuz. Bu anlaşmalarla dünya nüfusunun yüzde 95'ine ulaşmış olacağız. Sivil havacılık anlaşmaları, ülkeler arasında mesafeleri yaklaştırdığının, ülkeler arası ticaretin önünü açtığının ve birçok fırsatlar oluşturduğunun göstergesidir. Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında yolcu sayısı yüzde 70 oranında arttı. Latin Amerika ve Karayipler açılımını destekleyecek bu konferansın hayırlı olmasını diliyoruz dedi.

2050 YILINDA 7 MİLYAR TURİST

Türk Hava Yolları CEO'su Temel Kotil, dünyanın merkezinin güneye doğru kaydığını, bu nedenle Güney Amerika ve Latin Amerika'nın önem kazandığını vurgulayarak, 1970'lerde ticaretin genellikle Kuzey Amerika ve Avrupa ile ilgili olduğunu, ancak şimdi Türkiye'ye doğru kaydığını söyledi. Kotil, Dünyanın çekim noktasının İstanbul'a kaydığını da görüyoruz. 150 milyon kapasiteyi taşıyacak havalimanı yapıldığını görüyoruz. Bu yeni havalimanı ile Türkiye en büyük rol sahiplerinden biri olacak. Turizm rakamlarına bakarsak Türkiye en başarılı ülkeler arasında altıncı sırada yer alıyor. 2010- 2011 yılları arasında çok fazla sayıda turist ziyaret ettiğini görüyoruz. 2050 yılında 7 milyar turist olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla Kuzey Amerika ile Avrupa arasında ticaret gelişti ancak son yıllarda insanlar daha fazla üretim yapıyor. Geçen yıl 10 milyon turist vardı 2020 yılında 30 milyon hedefliyoruz dedi.

2020 YILINDA AVRUPA'NIN EN BÜYÜK UÇAK KAPASİTESİNE SAHİP OLACAĞIZ

THY CEO'su Kotil, Türkiye'nin havacılıkta yerel düzeyde bir oyuncu iken yılda 4 milyon yolcu taşırken, özelleştirme ile rekabetin başladığını ve Türkiye'de seyahatin patladığını anlattı. Kotil, hükümetin desteği ile havacılığın yüzde 20 büyüdüğünü, THY'nin dünyada en büyük ağa sahip dördüncü şirket olduğunu dile getirerek, İlk üçte ABD şirketleri var. Türkiye'yi ziyaret ediyorsanız vize ihtiyacınız yok. Bunu elektronik ortamda sağlıyorsunuz. 270 tane hava aracımız var. 260 tane sipariş verdik. 2020 yılına geldiğimizde Avrupa'da en büyük uçak kapasitesine sahip havayollarından biri olacağız dedi.

YOLCULARLA UÇUŞTAN ÖNCE GÖZ TEMASI SAĞLIYORUZ

Temel Kotil, THY'nin başarısının altında bir felsefe yattığını, yolculara misafir ve patron gözüyle baktıklarını belirterek, Her başarının altında bir felsefe var. Yolcular bizim için misafirdir. Biz uçuş başlamadan önce onlarla göz teması sağlıyoruz. Patronlarımız yolcularımızdır. Bu yıl 46 milyon yolcumuz oldu. Avrupa'da en iyi havayolu seçildik. Markalama ve marka konusunda biz tazeyi sunmaya çalışıyoruz. Biz dünyayı nasıl görüyoruz Dünya geçiş aşamasında dönüşüm geçiriyor. 2050 yılında herkes yolculuk yapıyor olacak. Yıllık yolcu kapasitesinin büyümesi yüzde 4 civarında. Biz sizi nasıl memnun kılacağımızı biliyoruz. Barış iletişimle gelecek birbirimize dokunarak gelecek dedi.

BAKANLARDAN LATİN AMERİKA VE AFRİKA'YA YATIRIM ÇAĞRISI

Somali Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Abdullahi Elmoge Hersi, Üç geçici hükümetten sonra uluslararası düzeyde tanınan bir hükümetimiz var. Ekonomide büyüyoruz. İç savaş sırasında altyapı tahrip olmuştu, sivil havacılık çok zarar görmüştü. Kardeş Türkiye'den Somali sivil havacılık ve havayollarının desteklenmesi konusunda destek aldık. Şimdi havayolu ulaşım hizmetleriyle ilgili olarak gelişim yaşıyoruz dedi. Peru Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Carlos Eduarde Parades, İzmir'de çok güzel ağırlandık. Biz Latin Amerika'da sizin varlığınızı hissetmek istiyoruz. Kıtalararası ilişkilerimizi sizlerle güçlendirmek istiyoruz. Biz belki birbirimizi çok iyi tanıyan halklar değiliz ama daha iyi bağlanmamız gereken halklarız. Bu bağlantı da bu sektör sayesinde gerçekleşecek. Birbirimizi ilerletmek için kullanabileceğiz. Sizlerle bir bağlantımız olmasını özellikle istiyoruz. Bu anlaşma sayesinde Lima-İstanbul arasında doğrudan uçuş olacak. Zaman değerlidir ve zamanların kısaltılması gerekir ki halklar yakınlaşabilsin ve iş yapabilsin. Peru'da limanlar, yollar, fiberoptik ağlar kuruyoruz. Altyapı anlamında Türk işadamlarına büyük fırsatlar var diyle konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir1latin Amerika ve Afrika Uçuş Rotası Çizildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement