Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Turizm bölgelerinde sigorta prim oranlarının farklılaştırılması talebi vardı. Hani sezon döneminde, yaz, kış. Bu talep karşılanacak. Gün veya oran olarak çalışma takvimine göre ayarlanmış bir teşvik, mutlaka bu anlamda turizm sektörüne yansıtılacak" dedi.
Davutoğlu, TOBB Genel Merkezi'nde düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nın kapanışında yaptığı konuşmada, "hemen müdahale" anlamında alınan bir kararı, bir müjdeyi daha paylaşmak istediğini dile getirerek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla görüştük. Turizm bölgelerinde sigorta prim oranlarının farklılaştırılması talebi vardı. Hani sezon döneminde, yaz, kış... Bu talep karşılanacak. Gün veya oran olarak çalışma takvimine göre ayarlanmış bir teşvik, mutlaka bu anlamda turizm sektörüne yansıtılacak" ifadesini kullandı.
Ulaştırmanın önemli ortak alanlardan biri olduğuna işaret eden Davutoğlu, hemen hemen her oda başkanının ulaştırmayla ilgili atıflarda bulunduğunu aktardı. Onun için toplantının ikinci kısmına Ulaştırma Bakanını bizzat şahit olması ve dinlemesi için çağırdığını dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin insan dışında en büyük kaynağının coğrafyası olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin coğrafyasının dünyanın en değerli coğrafyası, en değerli mekanı olduğunun altını çizen Davutoğlu, bu değerli mekanı ekonomiye önemli bir kaynak olarak dönüştürecek sektörün de ulaştırma sektörü olduğunu belirtti.
Ulaştırma sektörünün artık sadece taşıma sektörü olmaktan çıkıp, bir lojistik sektör haline dönüşmesi gerektiğini bildiren Davutoğlu, "Yine çok büyük memnuniyetle hepinizde gördüm ki lojistik kavramı yerleşmiş. Artık talep, sadece bir ilden diğer ile, rahat seyahat etme talebi değil, illerimizin lojistik merkez haline dönüşme talebi. Bu çok önemli. 25 öncelikli dönüşüm programının bir maddesi de buydu; ulaştırma, taşımadan lojistiğe geçiş... Özellikle kavşak noktaları üzerinde bulunan illerimizin mutlaka lojistik merkezler haline dönüşmesine öncelik vereceğiz ve bu çerçevede de gerekli adımları atacağız" dedi.
Toplantıya ilişkin 6 saat içindeki gözlemini ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Artık talep sıradan talepler değil. Yüksek hızlı tren talep etmeyen oda başkanı görmedim. Hepiniz yüksek hızlı tren talep ediyorsunuz. Bu şu demektir; artık Türkiye'nin standardı yükseldi, her ilimiz, yüksek hızlı trenle tanışmak istiyor. Güzel örneklerin, güzel başlangıçların nasıl olumlu sonuçlar doğurduğunu gösteren çarpıcı bir örnek. Yine taşımacılıkta yük ikmali için daha kaliteli demiryolu talepleri var. Bunların hepsi karşılanacak" bilgisini paylaştı.
"Havayolunda 350 milyon yolcu sayısına ulaşacağız"
Ulaştırma yatırımlarında 12 yılda 216 milyar lira harcama yaptıklarını, bölünmüş karayolu ağını 23 bin 716 kilometreye, 10 bin 959 kilometre olan demiryolu ağını 12 bin 485 kilometreye çıkardıklarını anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Havaalanında da çok talepleriniz oldu. Özellikle bölge havaalanı taleplerini gözden geçireceğiz. Bir çok ilin ortak kullanabileceği havaalanı, Zafer Havalimanı gibi, benzer örnekler nasıl artabilir? bunları gözden geçireceğiz. 26 olan havaalanı sayısını 53'e, yolcu sayısını ise 34 milyondan 166 milyona çıkardık. Tersane sayımız, 37'den 73'e çıktı. Yat bağlama kapasitemiz, 8 bin 500 adetten 17 bin 700 adede çıktı. Yine yat limanları konusunda da hemen hemen bütün sahil şehirlerimizin talepleri var.
2023 hedefi doğrultusunda karayolunda 8 bin kilometre otoyol, 36 bin 500 bin kilometre bölünmüş yol, 70 bin kilometre toplam yol ağına ulaşmayı hedefliyoruz. Demiryolunda 25 bin kilometre toplam ağa, 12 bin kilometre yüksek hızlı ve hızlı tren hattı. Tüm yolların yenilenmesi ve modernizasyonunu tamamlayacağız. Dolayısıyla 2023'de bu hedeflere ulaştığımızda yüksek hızlı ya da hızlı trenle tanışmamış ilimiz kalmayacak inşallah."
"Havayolunda 60 adet havalimanı, 350 milyon yolcu sayısına ulaşacağız" diyen Davutoğlu, deniz yolu alanında da büyük imkanlar kullanmaya devam edeceklerini vurguladı.
Gümrük kapıları müjdesi
Bazı sektörlerde de dile getirilen özel projeleri aktaran Davutoğlu, "Turizmle ulaştırmanın birleştirildiği talepler oldu. Çok doğru talepler. Antalya- Kayseri hızlı tren talebi. Antalya'nın turizm havzasını Kapadokya'nın turizm havzasıyla birleştirecek hızlı tren projesi zaten gündemimizde. Bunun en kısa zamanda hayata geçirilmesi çalışmaları sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Gümrük kapıları bağlamında sınır illerin taleplerinin bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, gümrük kapıları bağlamında bazı müjdeleri de paylaşmak istediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Dile gelen talepler çerçevesinde Sinop ve Adıyaman'da gümrük müdürlüğü kuruyoruz, inşallah Sinop ve Adıyaman gümrük müdürlüğüne kavuşacak. Üzümlü ve Derecik kapıları, Irak kapıları Hakkari'de; Hakkari oda başkanımızın vurguladığı Üzümlü ve Derecik kapılarını açma çalışmaları tamamlanmak üzere, kısa sürede açacağız. İnşallah Hakkari'ye geldiğimizde bunu birlikte açarız. Bakanımıza da bu konuda gerekli talimatı verdim. Hakkari'nin sanki Türkiye'nin bir köşesinde kalmış görüntüsü olmayacak. Hakkari, bütün diğer illerimiz gibi Ortadoğu'nun Mezopotamya'nın Türkiye-İran-Irak hattının kalkınmış bir şehri haline gelecek.
Habur'da 3'üncü köprünün inşaatı hem Kuzey Irak ve hem de Türkiye tarafında başladı. 3'üncü köprü üç gidiş, üç geliş altı şeritten oluşacak, tamamlandığında Habur'un kapasitesi yüzde 50 oranında artacak. Bunu da en kısa sürede inşallah önümüzdeki aylarda tamamlayacağız.
Artvin, Ardahan ve Kafkaslar'a komşu illerimizden gelen taleplerde Sarp Sınır Kapısının projesi tamamlandı, ihaleye çıkıyoruz kısa zamanda. Çıldır-Aktaş kapısını da Mayıs ayında açıyoruz, hayırlı olsun. Düzce, Amasya ve Bartın'ın da gümrük müdürlüğü kurulması talepleri var. Onları da değerlendirmeye alacağız."
"Bizim tarafımızda Nusaybin, herşeyi hazır"
Davutoğlu, Nusaybin'de Türkiye tarafında herşeyin tamam olduğunu, Suriye'nin karşı tarafında yani Kamışlı'da gerekli düzenin sağlanmamış olmasının mesele olduğunu söyledi.
"Yoksa bizim tarafımızda Nusaybin, herşeyi hazır" diyen Davutoğlu, "Eğer Suriye'de bu çatışmalar yaşanmamış olsaydı şimdi Suriye-Türkiye sınırı tümüyle neredeyse entegre bir sınır haline dönüşmüş olacaktı. Hiç merak etmeyin inşallah Suriye'de belli bir kamu düzeni oluştuğunda bu işlemler tamamlanmış olacak" diye konuştu.
Salondaki bir katılımcının Dereköy'le ilgili görüşünü ifade etmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, "Unutmadık merak etmeyin. Dereköy için de gerekli talimatı Bakanlar Kurulu'nda görüşmüş, ele almıştık. Diğer kapılarla birlikte entegre bir şekilde açılacak. Bulgaristan ile bu konuda görüşmeler de yapılıyor, ihale aşamasında. Merak etmeyin Türkiye'nin hiçbir kapısını kapatmayız. Hiçbir kapısı Türkiye'nin kapalı olmayacak. Bütün dünyaya açık halde devam edeceğiz" dedi.
Tarım ve hayvancılık alanında Türkiye'nin bölgesel kalkınma, sulama büyük havza projelerinin bulunduğunu dile getiren Davutoğlu, bazı oda başkanlarının Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın da benzer bir havza olarak değerlendirilmesini dile getirdiğini aktardı ve "Doğrudur. Kalkınma Bakanımızla konuştuk. Kızılırmak ve Yeşilırmak arasındaki bölgenin de Anadolu'nun kalbi olan o bölgede de ortak bir kalkınma projesinin devreye sokulması için çalışma yapma talimatını verdim. Buradaki illerimiz de aynen Dicle ve Fırat'ın Seyhan ve Ceyhan arasındaki bölgeler gibi inşallah Kızılırmak, Yeşilırmak hakkında da bu çerçevede adımlar atılacak" bilgisini verdi.
(sürecek)
Son Dakika › Güncel › Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?