Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlara hitap etti.

20.01.2016 16:14

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlara hitap etti. Erdoğan'ın sözlerinin satır başları şunlar:

"Bunlar milletin öne çıktığı yerde, kendilerinin esamesinin okunmayacağını bildikleri için muhtarların ve halkın her kesiminin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırlanmasını hazmedemiyorlar. İstedikleri kadar debelensinler, çırpınsınlar, koskoca ülkeyi, koskoca milleti bir avuç kerameti kendinden menkul seçkinin, kendine aydın, akademisyen diyen lümpenin yönettiği eski Türkiye artık yok"

"Önümüzdeki süreçte ne bölücü terör örgütü ne de onun güdümündeki parti ve diğer yapılar asla muhatap alınmayacaktır, o iş bitmiştir."

"Güvenlik güçlerimiz, bölgeyi teröristlerden tamamen temizledikten, kamu düzenini tesis ettikten sonra milletimizle, vatandaşlarımızla oturacağız, bu meselenin kökten çözümü için yapılacakları kararlaştıracak ve hayata geçireceğiz."

"Aslında bu zatın (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu) asıl karın ağrısını da ortaya dökerim ama inanın bana ben bu konuları konuşmaktan hicap duyuyorum. Türkiye'nin bunca meselesi varken, çözüm bekleyen bunca sorunu, birlik ve beraberlik içinde üzerine gidilmesi gereken bunca sıkıntısı varken, bu namus ve şeref fukaraları için vakit harcamak bana zul geliyor. Teröristleri savunanlardan birisi de bu değil mi? Onların arkasında duran bu değil mi? Hangi namustan, hangi şereften bahsediyorsun sen."

(15.06-14.31-14.33-14.54) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Erdoğan, Hakkari'nin Yüksekova'ya taşınacağını ve burada yeniden tesis edileceğini belirterek, "Aynı şekilde Şırnak nereye gidecek, Cizre'ye geçecek. Artık Şırnak, Cizre şehir olarak oluşacak ki onun altyapı çalışmaları sürdürülecek. Çünkü, şehir yapılanmasına ne Hakkari şu andaki yeri itibarıyla müsaitti ne de Şırnak. Zaten tarihine baktığınız zaman Şırnak'ın asıl şehir merkezi, geçmişte tarih itibarıyla Cizre'dir. Cizre bir tarihtir" dedi.

(14.38) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, partisinin 19 Ocak'taki TBMM Grup Toplantısı'nda sarf ettiği sözler ve sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgili 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Wall Street Journal gazetesi için makale kaleme aldı. Davutoğlu'nun makalesinde öne çıkan başlıklar şöyle:

- " (Sultanahmet saldırısı) DAEŞ ya da sözde İslam Devleti'nin tarihi mabede bu kadar yakın saldırı düzenlemesi kendilerinin dinle ilgilerinin olmadığını göstermektedir. Bunlar ölüme tapan ve hayatı reddeden nihilistlerdir"

"Türkiye, sınır ötesinde bu tehdidi yok etmek için her türlü adımı atmaya ve koalisyon ortaklarıyla beraber bu tehditle savaşmaya devam edecektir"

"Ülkem, potansiyelini terörün nihilizmine heba ettirmeyecek kadar büyük ilerlemeler kaydetti"

(06.27)

4- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, A Haber televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Kurtulmuş'un değerlendirmelerinde öne çıkan başlıklar şöyle:

-"(Hakkari ve Şırnak il merkezlerinin taşınması konusu) Bu çok önceden beri konuşulan bir meseledir. En azından bir sene öncesinden itibaren, belki daha öncesinden konuşulan bir meseledir. Bunun son gelişmelerle, sadece güvenlik gerekçesiyle doğrudan doğruya bir ilgisi yoktur. Şehrin doğal gelişim seyrine uygun, şehrin idari yapılanmasının da sağlanmasıdır"

"Herhangi bir taşınma, herhangi bir iskan, herhangi bir tehcir politikası ne aklımızın ucundan geçer ne de bu sözleri söyleyenlere itibar ederiz, ne de böyle eleştirilerde bulunanların zamanın ruhuna uygun davrandıklarını söyleyebiliriz. Bu tamamen zamanın ruhuna aykırı bir eleştiridir. 'Laf olsun' diye söylenmiştir. Allah akıl fikir versin, böyle bir eleştiri yapmak da akıl ve fikir gerektirir"

-"Cumhurbaşkanını eleştirmek başka bir şeydir, hakaret etmek başka bir şeydir. Biz eleştirileri sonuna kadar izleriz ama hiç kimsenin Cumhurbaşkanlığı makamına bir kelime hakaret etme hakkı yoktur"

(12.26-12.46-13.23)

5- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akdoğan'ın sözlerinde öne çıkan başlıklar şunlar:

- "DAİŞ'le mücadele maskesi altında bölgede bir siyasi nüfuz mücadelesi veriliyor. Bu DAİŞ adeta bir İngiliz anahtarı gibi her kapıyı açan bir şeye dönüştü. Hem iç siyaseti tanzim etmek için hem de sınırları tanzim etmek için, kullanılan bir enstrümana dönüştü"

- "Örgütle, İmralı ile vesaire herhangi bir görüşme söz konusu değil"

- "(Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa isimli kitaptaki iddialar) Sürece ihanet ettikleri için çok zordalar. İçeride eleştiriler, sorgulamalar var, 'siz süreci batırdınız, mahvettiniz, beceremediniz' diye. Buna karşı bu tür yayınlarla bir savunma refleksi geliştiriyorlar. Eğer cesaretleri, samimiyetleri varsa Öcalan'ın kendileriyle ilgili sözlerini versinler"

- "(1128 akademisyenin imzaladığı bildiri) Burada baktığımızda tam bir deli saçması metin var ortada. Uzun uzun 'bunlar akademisyen bildirisi' diye ciddiye alınarak, analize tabi tutulacak bir metin yok. Ortada deli saçması bir metin var"

(12.01-12.18-12.58-12.59) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 Ocak'ta anjiyo olduğu hastaneden taburcu edildi. Bahçeli'nin hastaneden ayrılışı sırasında MHP Genel Başkan Yardımcıları, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, milletvekilleri, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Olcay Kılavuz, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü ve partililer hazır bulundu.

(14.11) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Şırnak'ın Cizre ilçesinde 12, Silopi ilçesinde 4, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 3 olmak üzere 19 terörist etkisiz hale getirildi.

(13.13)

8- Şırnak'ın Cizre ilçesinde güvenlik güçleri ile teröristler arasındaki çatışmada 3 terörist etkisiz hale getirildi, 9 terörist yaralandı. Çatışma alanındaki yaralı teröristler, Cizre Belediyesine ait cenaze araçları ve ambulansla bölgeden kaçırılmaya çalışıldı. Terörist cenazelerinin bulunduğu tabuta bölücü terör örgütü üyelerince silah saklandığı tespit edildi.

(15.25)

9- Çevre ve Şehircilik Bakanlığından heyet, kısa süre içinde Şırnak'ın Silopi ilçesinde gelerek tespitlerde bulunacak, yaraların sarılması ve teröristlerin verdiği zararın giderilmesine yönelik çalışmalar yapacak. Bölücü terör örgütünün ilçeye verdiği zarar sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla gün yüzüne çıkarken, vatandaşlar anonslarla evlerinde tuzaklanmış olası patlayıcılara karşı uyarılıyor. Teröristlerin karargah olarak kullandıkları Cumhuriyet İlkokulu ile 23 Nisan Ortaokulu'na verdikleri zarar dikkati çekiyor.

(10.28) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) finansal destek sağlamakla suçlanan 5 kişi hakkında hazırladığı iddianamede, sanıkların "himmet" adı altında para toplayarak "Terörizmin Finansmanı Hakkındaki Kanunu" ile "Yardım Toplama Kanunu"na muhalefet ettikleri belirtildi. İddianamede, "FETÖ literatüründe himmet, cemaat mensuplarının kafaladıkları zengin kişilerle mutad zamanlarda bir araya gelerek, o günün ve yapılacak hayırların öneminin vurgulanmasının ardından 'metafizik gerilim etkisi' altında 'yarı açık artırma düzeni'nde, maddi ve bazen manevi vaatlerde bulunmaktır" ifadesi kullanıldı.

(10.59)

11- Sultanahmet'teki terör saldırısının ardından terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 2 şüpheli adliyeye sevk edildi. Ankara'da dün gözaltına alınan zanlının emniyetteki işlemleri ise devam ediyor.

(13.51)

12- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından rektörlük adaylığı için yeni kriterler belirlenerek doğrudan atama usulünün getirileceği, bu atamanın da Cumhurbaşkanı'na bırakılacağı şeklindeki iddiaların asılsız olduğu bildirildi.

(11.50)

13- Ankara Üniversitesi, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildirinin sınav sorusu yapıldığı iddiası üzerine, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökçen Alpkaya hakkında inceleme ve soruşturma başlattı.

14- İstanbul Büyükşehir Belediyesince, Boğaziçi Köprüsü'nün bağlantı yolu Beşiktaş- Ortaköy Viyadüğü'nde, 22 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında bakım ve onarım çalışmaları yapılacak. iki etapta planlanan çalışmalar süresince sürücüler alternatif güzergahları kullanacak.

(11.23)

15- Güneş sistemine ait beş parlak gezegenin aynı hizaya geldiği, bu doğa olayının bu sabahtan itibaren gökyüzünde çıplak gözle görülebileceği bildirildi.

(14.42)

16- Ar-Ge harcaması 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,8'lik artış gösterdi. 2014'te Ar-Ge'ye 17,6 milyar lira harcandı.

(13.47)

17- Avrupa borsalarında kayıp, küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından azalan risk iştahının etkisiyle yüzde 3'ü aştı.

(15.15)

18- Brent petrolün varil fiyatı, dün 30,2 dolara kadar yükselmesinin ardından bugün yeniden düşüşe geçti ve 28 doların altına inerek 27,75 doları gördü.

(10.49)

19- Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayberpaktunhuva eyaletinin Çaharsada kentinde bir üniversiteye yapılan saldırıda ilk belirlemelere göre 20 kişinin öldüğü bildirildi. Saldırıyı Pakistan Talibanı'na bağlı Gidar grubu üstlendi.

(08.51-11.49)

20- Suriye'de muhalif birlikler, Lazkiye kırsalındaki Cebel Ekrad'da bazı köy ve noktaları ele geçirdi.

(11.47)

21- Rusya'nın, Beşşar Esed rejimi ve terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD kontrolündeki Kamışlı ilçesine 100 asker gönderdiği öne sürüldü.

(15.04)

22- Uluslararası Af Örgütü, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin terör örgütü DAEŞ'ten geri aldıkları Arap köylerini yıktığını iddia etti.

(11.13)

23- ABD'de Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarından Jeb Bush, P5+1 ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında varılan nükleer anlaşmadan beri İran'ın bölgedeki politikalarının daha fazla agresifleştiğini belirterek, ABD'nin bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulaması gerektiğini söyledi.

(03.27)

24- ABD'nin New York kentinde 4 Müslüman, uçaktan indirilmeleri gerekçesiyle hava yolu şirketi American Airlines aleyhine 9 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

(02.33)

25- Beşiktaş'ın transfer etmek için kulübüyle görüşmelere başladığı Ukraynalı kaleci Denys Boyko, İstanbul'a geldi.

(13.14)

26- İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Inter'in teknik direktörü Roberto Mancini, maçın son anlarında tartıştığı Napoli Teknik Direktörü Maurizio Sarri'yi ırkçılıkla suçladı.

(12.37)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement