Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(13.01.SEYHAN Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularının, öğrencileri trafik konusunda bilinçlendirmek için hazırladığı, 'Trafik Parkta' isimli tiyatro oyununun prömiyeri yapıldı.)

13.01.2012 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(13.01.2012, FOTOĞRAF)

//////////////

Tiyatroyla oyunuyla trafik eğitimi

SEYHAN Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularının, öğrencileri trafik konusunda bilinçlendirmek için hazırladığı, 'Trafik Parkta' isimli tiyatro oyununun prömiyeri yapıldı. Oyunu, 7- 12 yaş arası 300 öğrenci izledi.

Çocukların küçük yaşta eğitilmesi için tiyatronun iyi bir araç olduğunu belirten Seyhan Belediyesi Şehir Tiyatrosu Müdürü Tamer Gözüdeli, yıl boyunca ücretsiz sahnelenecek oyunu, her çocuğun izlemesi gerektiğini söyledi. Oyunun pazar dahil, haftada 3 gün sahneleneceğini ifade eden Gözüdeli, yıl sonuna kadar 20 bin çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Mizahla trafik kurallarının anlatıldığı oyunun açılışına, Trafik Şube Müdürü Murat Balcı ve Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Feridun Sarı da katıldı.

Adana, (DHA)

(13.01.2012, FOTOĞRAF)

////////////////

Vali Coş, 'Ziraat mühendisleri masa başı iş istiyor'

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine ataması yapılan ziraat mühendislerinin, merkezde masa başı iş istediğini söyledi.

Tarımsal öğretime başlanmasının 166'ncı yıl dönümü nedeniyle, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen programda konuşan Vali Coş, tarımın daha da gelişmesi için, ziraat mühendislerinin masa başından araziye inmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın en önemli sorununun üretim ve üretime bağlı olarak istihdam olduğunu ifade eden Coş, "Tarımsal üretimde Türkiye'nin bir potansiyeli var. Türkiye bu üretim potansiyelini iyi kullanması gerekir. Bu hususta en büyük güvencemiz, modern tarımı gerçekleştiren ziraatçilerimizdir. Dünya ülkeleri arasında, tarımda 7'nci sıradayız. Bu başarıda, üreticilerimizin yanında onlara rehberlik eden ziraatçıların büyük emeği var. İyi bir yerde olmamıza rağmen, daha almamız gereken çok mesafeler bulunuyor" diye konuştu.

TÜRK TARIMININ EN BÜYÜK SORUNU ARAZİ BÖLÜNMESİ

Türk tarımının en büyük sorunlarından birinin arazi bölünmesi olduğuna dikkati çeken Coş, şunları söyledi:

"Topraklarda bölünmeyi ve amaç dışı kullanılmasını önlemek için, elimizden geleni yapacağız. Bu konuda çok titiz hareket ediyoruz. Türkiye'de gübre ve su da bilinçsiz kullanılıyor. Bunların toprağa, çevreye zarar vermeden, gıda güvenliğini sağlayacak biçimde kullanılması gerekir. Bunu sağlayacak olan da ziraat mühendisleridir. Adana'da görev yapan ziraat mühendislerinden üretimde daha çok faydalanılması halinde, tarım da gelişecek. Ama ben bakıyorum, ilimizde yapılan ziraat mühendisi atamalarında, herkes mümkünse merkezde masa başı iş istiyor. Bu anlayışla, Türk tarımına katkı sağlamamız mümkün olamaz. O yüzden ziraat mühendislerimizin mutlaka, masa başından araziye inmesi gerekir. Onların aldıkları eğitimlerden daha fazla yararlanılması gerekir. Alana inmek yetmiyor, aynı zamanda gerekli donanıma sahip olunması gerekiyor."

TARIM EĞİTİMİNDE TEORİYE AĞIRLIK VERİLDİĞİ İÇİN KALİTE DÜŞÜYOR

Programda konuşma yapan ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden ise, yeni açılan birçok fakültede, ziraat fakültelerinin laboratuarı olan araştırma ve uygulama alanlarının bulunmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Tarım eğitiminde teoriye ağırlık verildiği için kalite düşürüyor. Uygulamalı dersleri eksik stajını tam yapamayan bir mezun iş hayatına atıldığında bocalıyor. Eğitim programlarının da yeterli değil. Ziraat fakültelerine alınacak öğrenci sayısının da azaltılmasını düşünüyorum. Yeni ziraat fakülteleri de, açılmamalı. Çünkü ziraat fakültelerinin sayısı 27'ye ulaştı. Bu durum hem tarım eğitiminin, hem de mezunların kalitesini de etkiliyor."

Programda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, 'Tarım ürünleri, kalitesi ve tüketici beklentilerindeki değişiklikler' konulu bir sunum yaptı.

Çilem ANITKAN/ Adana, (DHA)

(13.01.2012, FOTOĞRAF)

/////////////////

Dezavantajlı çocuklar fuarda fotoğraf sergisi açtı

ALTIN Oran Düşünce ve Sanat Platformu, Uçan Balon Gençlik Derneği ve Çukurova Genç İşadamları Derneği'nce yürütülen Avrupa Birliği Projesi kapsamında, 6 ay fotoğraf kursu gören, sokaklardaki 10 dezavantajlı çocuk, Çukurova 5'inci Kitap Fuarı'nda, 'Çocuk ve Hakları' konulu fotoğraf sergisi açtı. Servet Bozkurt, Gülistan Yıldız, Aslan İlhan, Mehmet Şerif Demir, Deniz Bozkurt, Ramazan Kalan, Taygun Kurtar, Kenan Kaya, Yunus Eliaçık, Ayşe Eliaçık ve Dicle Turan'ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, izleyenlerin beğenisini kazandı.

İLK KEZ FOTOĞRAF ÇEKTİLER

Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Haluk Uygur, kurs gören çocukların ilk sergilerini açtıklarını anlattı. Bunun çok önemli olduğunu belirten Uygur, "Bu çocuklarımız fotoğrafçılığı en temel noktasından başlayarak, kursumuzda öğrendi. İlk kez ellerine fotoğraf makinesi aldılar. Onlarla çok güzel bir 6 ay geçirdik. Çektikleri fotoğraflar, gerçekten çok güzeldi. Sergide zaten bu güzellikleri görebiliyorsunuz" dedi.

Yusuf BAŞTUĞ/Adana, (DHA)

(13.01.2012, FOTOĞRAF)

/////////////////

Yeter: 'Devlet mi çiftçiyi destekliyor, çiftçi mi devleti?'

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Şahin Yeter, mazottaki ÖTV ve KDV zamlarını eleştirerek, devletin yanlış tarım politikaları ürettiğini söyledi. Yeter, "Mazottaki vergi yükü destekten fazla. Çiftçiye mısır, buğday ve soya gibi ürünlerde destekler veriliyor. Ancak çiftçinin mazota ödediği para, destekten daha fazla. Kim kimi desteklemiş oluyor" dedi.

Hükümetin ÖTV'yi kaldırması ve KDV'yi de makul seviyeye çekmesi gerektiğini ifade eden Yeter, "Gübre temel tüketim maddesi. Tarımın olmazsa olmazı. Gübreden yüzde 18 KDV alınırken, mücevherden ise yüzde sıfır KDV alınıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Balıkçılar mazotu, çiftçiden daha ucuza alıyor. Hükümet çiftçilere de, balıkçılara uygulanan yöntemi uygulamalı" diye konuştu.

'BU SEKTÖR GÖZDEN ÇIKARILMIŞ'

Çiftçinin vergi yükünün çok ağır olduğunu söyleyen Yeter, şöyle devam etti:

"Bu vergi yükü hafifletilmeli. Devletin geliri tabi ki vergiden, ancak Türk çiftçileri dünya piyasasıyla rekabet halinde. Amerika'da mazotun litresi 69 sent, Türkiye'de ise 4 TL. Bu şartlar altında, Türk çiftçisi nasıl rekabete girebilir? Çiftçinin temel ihtiyacı mazottur. İşlemede, ekmede, çapada, hasatta en yoğun girdi yakıt. Bu sektör gözden çıkarılmış durumda."

Çiftçinin üretimini ne kadar arttırsa da, mazottaki KDV nedeniyle para kazanamadığını iddia eden Yeter, "1970 yılında bir çiftçi, 180- 200 kilo pamuk aldığında para kazanabiliyordu. Ancak şimdi çiftçi, 600- 700 kilo da pamuk alsa, para kazanamıyor. Bunların nedeni ise, yanlış tarım politikaları" dedi.

Çilem ANITKAN/ Adana, (DHA)

(13.01.2012, FOTOĞRAF)

//////////

'Arkadaş kurbanı oldum' savunması

Adana'da geçen ekim ayında, 5 lira istediği 36 yaşındaki Ayhan Büyükhan'ın cebinden çıkardığı 20 lirayı, bıçak çekerek gasp ettiği iddiasıyla tutuklanan 41 yaşındaki Murat Termiz'in yargılanmasına başlandı. 'Nitelikli yağma' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapsi istenen sanık Termiz, "Geçmişte arkadaş kurbanı oldum. Ama bu olayı ben yapmadım" dedi.

Merkez Seyhan İlçesi Kurtuluş Mahallesi'ndeki Atatürk Parkı'nda, 11 Ekim 2011'de meydana gelen olayda, iddiaya göre; Murat Termiz, parkta oturan Ayhan Büyükhan'dan 5 lira istedi. Büyükhan'ın cebinden çıkardığı paraları görünce, bu kez istediği miktarı 20 liraya çıkardı. Büyükhan'ın " Kadirli'ye gideceğim. Yol param yetmez" demesi üzerine, zanlı bıçak çekerek tehdit etti. 20 lira gasp eden Termiz, olay yerinden ayrıldı.

Büyükhan cep telefonuyla polisi arayıp, ihbarda bulundu. Olay yerine gelip, araştırma yapan polisler, verilen eşkal üzerine, park civarındaki iş yerlerinin güvenlik kameraları kayıtlarını inceledi. Polisin incelemesinde, olaydan 10 dakika sonra, bir büfeden bira alan Murat Termiz'in üzerindeki kıyafetten, eşkale uyduğu belirlendi. Alkol bağımlılığı nedeniyle, sokaklarda yatıp kalkan Termiz, Adana Büyükşehir Belediyesi binasının yanındaki, Abidin Dino Parkı'nda bir bankın üzerinde uyurken yakalandı. Termiz, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Sanık Termiz hakkında, 'nitelikli yağma' suçundan, 15 yıla kadar hapsi cezası istemiyle dava açıldı.

Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanan Termiz, hakkındaki suçlamayı kabul etmedi. Müştekinin parasını gasp etmediğini söyleyen Termiz, "Ben kimseyi gasp etmedim. Ben ertesi gün parkta idim. Oradan alışveriş de yaptım. Olayın yaşandığı parklar, benim sürekli oturduğum yerlerdir. Ben fırın ustasıyım. Geçmişte arkadaş kurbanı oldum. Bir cahillik yapmıştım. Ama kesinlikle bu olayda müştekiyi gasp eden ben değilim" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına ve müştekinin ifadesinin alınmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Mehmet KAYMAK/Adana,(DHA)

MKA(CK) (13.01.2012/FOTOĞRAFLI)

/////////////////

MHP Milletvekili Yılmaz: 'Birgün aynı siyasi oluşumda buluşacağız'

Adana'nın merkez Sarıçam İlçesi'ndeki Adana Varsaklar Derneği'ni ziyaret eden MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, "Toros Dağları'nın zirvelerinden, iş ve AŞ kaygısıyla kentlere gelen siz kardeşlerimizin kendi öz değerlerini unutmaması takdire değerdir" dedi.

Dernek üyeleriyle sohbet eden Yılmaz, ziyaretinin amacının siyasi olmadığını belirterek, ülkede olması muhtemel her türlü ortamda, güvenebileceği insanların arasında olmak için ziyarette bulunduğunu söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ülkenin bölünmez bütünlüğü konusunda taviz vermeyen, devletine ve bayrağına sonuna kadar sadık olan, milli ve manevi değerlerimizin en samimi biçimde yaşayıp, savunan varsaklar, Türk milletinin özünü temsil eden önemli bir unsurdur. Sizlerin yanında kendimi, evimde gibi hissediyorum. Hangi siyasi görüşe sahip olursanız olun, hangi siyasi partiye oy verirseniz verin. Ben çok iyi biliyorum ki, ülkemizin içerisinde buluduğu hassas geçiş sürecinde, hepiniz benimle ve partimizin genel siyasetiyle aynı düşüncedesiniz. Bugün siyasi olarak değişik yerlerde olabilirsiniz ama, inanıyorum ki, yakın bir gelecekte, aynı düşüncelere sahip olan biz ve sizler, aynı siyasi oluşumun içerisinde yer alacağız."

Adana, (DHA)

////////////////////

Öğrencilere süt dağıtıldı

Hatay'ın Yayladağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Okul sütü' kampanyası, Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileriyle devam etti.

Türkiye'de süt tüketiminin kişi başı yılda ortalama 25 litre olduğunu hatırlatan İlçe Kaymakamı Tolga Polat, gelişmiş ülkelerde bu oranın 100 litreye ulaştığını kaydetti. Öğrencilere, "Gelecekte bizlerin yerini alacaksınız" diye seslenen Polat, "Sağlıklı nesiller için, her akşam ve sabah bir bardak süt tüketilmesi gerekiyor. Eğitimcilere ve ailelere bu konuda büyük görev düşüyor" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yakup Karasoy da, program kapsamında, merkezdeki tüm ilköğretim okullarına süt dağıtılacağını söyledi.

Emek ÇAKILI/YAYLADAĞI(Hatay), (DHA)

(13.01.2012, FOTOĞRAF)

//////////////////////

İşsizler için iş garantili eğitim

Mersin'de istihdam alanlarının az olması nedeniyle, işsizlik oranın fazla olduğu ilçelerden biri olan Toroslar'da, Teknik eğitim kursları açarak, 8 yılda 12 bin 500 kişiye mesleki eğitim veren Toroslar Belediyesi, istihdam garantili yeni bir projenin ortağı oluyor.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İSGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Darıcı ve yönetim kurulu üyeleri, tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik mesleki eğitimin ön görüldüğü proje ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna'yı makamında ziyaret etti.

Yoğun göç alan ve işsizlik yaşayan Mersin'de, ekonomik sosyal ve kültürel uyum sorunlarının azaltılması için vasıfsız, yoksul kadın ve gençlere sunulan imkanların etkinleştirilmesinin hedeflendiği Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesi ile ilgili bilgiler aktaran Aşut, "Mersin için önemli olan bir vakfımızın faaliyetlerini, Başkanımız Hamit Tuna ile paylaşmak ve önümüzdeki dönemde yapmamız gereken planlanmaları gözden geçirmek amacıyla, ziyarete geldik. Toroslar, işsizlik konusunda sıkıntılı olan bölgelerden bir tanesi. Ama biz de, İSGEV olarak bu bölgede hareket etmek istiyoruz. Sayın Başkanımızla bu konuyu değerlendirip, önümüzdeki dönemin planlamasını yapacağız" dedi.

İSGEV'in Toroslar Teknik Eğitim Merkezi (TORTEK) ile birlikte yürüteceği UMEM projesi kapsamında bir merkeze ihtiyaçları olduğunu dile getiren İSGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Darıcı, Başkan Tuna'dan bu konuda destek istedi. Amaçlarının sosyal projeler üreterek, işsiz gençleri iş sahibi yapmak olduğunu belirten Darıcı, Başkan Tuna'nın da bu konuda yürüttüğü çalışmaları yakından takip ettiklerini kaydetti.

Mersin, (DHA)

(13.01.2012, FOTOĞRAFLI)

/////////

Delil avcıları sertifikalarını aldı

Adana'da 6 ilden 16 polis memurunun katıldığı ve yaklaşık 3.5 ay süren, '7'nci Dönem Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Temel Eğitim Kursu' sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan polislere, sertifikaları törenle verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarları Dairesi Başkanlığı'nca, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen '7'nci Dönem Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Temel Eğitim Kursu' tamamlandı. Kursu başarıyla tamamlayıp, Olay Yeri İnceleme Uzmanı olmaya hak kazanan polislere, Fatih Polis Lokali'nde gerçekleştirilen törenle sertifikalarını aldı. Törende konuşan Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı, kursların önemini belirterek, "Kursa katılan meslektaşlarımızın, olayları bakış açısı değişmektedir. Bundan sonra olay yerlerini incelerken, dökeceğiniz her damla terin, yargı aşamasında masumların sevinç gözyaşlarına dönüşeceğini unutmayın" dedi.

Şube olarak sürekli çıtayı yükselttiklerini kaydeden Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürü Emre Akif Doğan da, "İncelenen olayların aydınlatılma oranı 1990'larda yüzde 2.21 iken, bu oran 2009 yılında ciddi bir ivme kazandırılarak yüzde 15.74'e, 2011 yılında ise, yüzde 26.02'ye çıkartılmıştır. İncelenen her dört olaydan birinin, maddi delille aydınlatılması sağlanmıştır" diye konuştu.

Adana Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mete Gülmen ise, adli bilimin, 20 yıldan fazla hayatın içinde olduğunu kaydederek, "Bu konuda Adana kendini çok iyi geliştirdi. Türkiye birinciliğini elde etti ve Adanalı olarak bundan büyük mutluluk duyuyorum. Kurslarımızda büyük başarılar elde ettik ve Dünya ile yarışacak bir konuma geldik" açıklamasını yaptı.

Törenin ardından verilen kokteylde, polis memurları 3.5 ay süren yoğun eğitimin yorgunluğunu attı.

Fatih KARAÇALI/Adana, (DHA)

(13.01.2012, FOTOĞRAFLI)

////////////////

Emlakçılar, Bakan Eroğlu'na sorun raporu hazırladı

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan yardım istemek üzere, bölgede yaşanan arazi, emlak ve tapu sorunlarının çözümü için rapor hazırladıklarını bildirdi.

Bakan Eroğlu'nun hafta sonu Adana'ya gelecek olması nedeniyle, bölgede yaşayan vatandaşların arazi, emlak ve tapu sıkıntılarının giderilmesi yönünde 'Sorunlar ve Çözüm Önerileri' başlıklı rapor hazırlayan Uçar, "Bizler, Adana'da hizmet veren Emlakçılar Esnaf Odası Yönetimi Kurulu olarak, ilimizin gelişmesi hususların da, sıkıntılarımızın giderilmesini istiyoruz" dedi. Adana ve ilçelerindeki arazi sorunlarının yer aldığı raporu Bakan Eroğlu'na vereceklerini belirten Uçar, Adanalıların mağduriyetinin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

Uçar, Yaylak olan yerlerin de, imar planı içerisinde yer alması nedeniyle, vatandaşların mağduriyetlerine sebep olunmadan, Belediye Emlak Rayiç Bedeli mukabilinde verilerek, mağduriyetlerinin giderilmesini, ayrıca İmar Planı dışında olan yayladaki konutların da, yasal bir düzenleme yapılarak, sahiplerine bedeli mukabilinde devirlerinin yapılmasının sağlanmasını istedi.

Adana, (DHA)

/////////////////

BOSSA'dan Anadolu el sanatlarına destek

ANADOLU'nun unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından 'Pala Kilim'e Türk tekstil sanayinin dev kuruluşlarından BOSSA destek verdi. BOSSA fabrikalarındaki üretim artığı kumaş parçalarından elde edilen ipliklerle dokutulan pala kilimler, Diesel, G Star, Zara, Topshop, H&M, Dolce Gabbana, Esprit gibi dünya denim modasına yön veren şirketlerin yöneticilerine bir açıklama ile yeni yıl hediyesi olarak gönderildi.

BOSSA Pazarlama Müdürü Gülperi Erkanlı, 2011 yılı sonunda iş ortaklarına Pala Kilim hediye ettiklerini, kilimlerin el dokuması, kişiye özel olması ve kumaş artığı ipliklerle dokunmasının, çok ilgi çektiğini, farklı ülkelerdeki büroların zemin ve duvarlarını pala kilimlerin süslemeye başladığını söyledi.

Pala Kilim'in Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından birisi olduğunu ve geçmişte de, artık kumaş ve çorap parçalarından dokunduğunu belirten Erkanlı, "Yaptığımız bu girişim ile, bir yandan geleneksel bir zanaata destek olurken, diğer yandan çevreye duyarlılığımıza vurgu yaptık" dedi.

Pala Kilim atölyeleri, gelişmiş makinelerde dokunan kilim ve halıların fiyatlarının düşmesi ile bir bir kapandı ve bugün çok az sayıda dokuma ustası kaldı. BOSSA için pala kilimlerini bu ustalardan Tufan Gebenli dokudu.

Adana, (DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement