Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 1

1- KAVGAYA MÜDAHALE EDEN POLİSE ATEŞ EDİLDİ: 1 YARALIHaber-Kamera: Ramazan EĞRİ / İstanbul DHAMaltepe'de Asayiş Şube ekipleri yol üzerinde silahlı kavga eden iki kişiyi görünce müdahale etmek için durdu.

06.04.2017 08:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- KAVGAYA MÜDAHALE EDEN POLİSE ATEŞ EDİLDİ: 1 YARALI

Haber-Kamera: Ramazan EĞRİ/ İstanbul DHA

Maltepe'de Asayiş Şube ekipleri yol üzerinde silahlı kavga eden iki kişiyi görünce müdahale etmek için durdu. Araçtan inen polislerin uyarılarını rağmen kavga eden iki kişiden elinde silah olan polise ateş etti. Polisin de silahla karşılık verdiği olayda polise ateş eden kişi olay yerinden kaçarken kavga ettiği kişi ise hafif şekilde yaralandı. Olay yerinde geniş güvenlik önlemi alan polis kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

Olay saat 23.30 sıralarında Maltepe Başıbüyük Mahallesi Kehribar Sokak üzerinde meydana geldi. İddialara göre iki kişi yol ortasında silahlı kavgaya karıştı. O sırada olay yerinden geçen ve silah seslerini duyan Gayrettepe Gasp Büro Amirliği ekipleri durarak kavgayı ayırmak istedi. Uyarılara aldırış etmeyen saldırganlardan biri elindeki silahla polise ateş etmesi üzerine poliste silahla karşılık verdi. Polisin ateş etmesi üzerine şüpheli yaya olarak olay yerinden kaçtı. Olayda kavgaya karışan diğer kişi ise ayağından yaralandı.

Olay sonrası bölgeye çok sayıda polis sevk edildi. Özel harekat polisleri olay yerinde geniş güvenlik önlemi alırken kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlatıldı. Yaralı Ebubekir B. ise olay yerine gelen ambulansla Kartal Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı.

Görüntü Dökümü:

-------------------

-Ambulanstaki yaralı (Özel)

-Özel harekat polislerinin önlem alması

-Sivil polislerin mermi çekirdeği araması

-Olay yeri inceleme polislerinin çalışması

-Genel ve Detay

06.04.2017 - 01.31 Haber Kodu : 170406004

==============================

2- SULTANBEYLİ'DE HELİKOPTER DESTEKLİ ASAYİŞ DENETİMİ

Haber - Kamera: Ramazan EĞRİ/ İstanbul DHA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Sultanbeyli'de asayiş denetimi yaptı. Denetimlere, Sultanbeyli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ile özel harekat polisleri de eşlik etti. Denetimlere polis helikopteri de havadan destek verdi. Denetimler sırasında, yaklaşık 2 bin 500 kişi GBT(Genel Bilgi Toplama) sorgulamasından geçirildi. Aranmaları bulunan 12 kişi gözaltına alındı. Durdurulan araçlarda yapılan aramalarda 1 adet ruhsatsız silah ele geçirildi. Denetimlerin, narkotik ağırlıklı yapıldığı öğrenildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------------

-Polisin arama yapması

-Kapalı mekanda arama yapılması

-Polis helikopterinin havadan destek vermesi

Genel ve deyay

05.04.2017 - 21.56 Haber Kodu : 170405263

==============================

3- İDLİP'TE ÖLENLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Haber - Kamera: İbrahim AKTÜRK/ İSTANBUL DHA

Suriye'nin İdlip kentinde kimyasal saldırı sonucu öldürüldükleri belirtilen siviller için Fatih Camii'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

İdlip kentinde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda Suriyeli hayatını kaybetmişti. Ölümlere yol açan saldırının kimyasal saldırı olduğu iddia edilmişti. Ölen siviller için "Genç Hareket" isimli grup, Fatih Camii'nde gıyabi cenaze namazı kıldı. Cenaze namazına AK Parti Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı da katıldı. Yaklaşık 150 kişilik grup, ikindi namazının ardından Fatih Camii avlusunda toplandı. Kalabalık adına Genç Hareket Grubu Genel Sekreteri Serkan Demirel burada basın açıklaması yaptı.

"SAVAŞIN HAİN YÜZÜNÜ GÜN GEÇTİKÇE ÖĞRENMEKTEYİZ"

Saldırıdan, Esed rejimi ve Rusya'yı sorumlu tutan Demirel, "Dün, İdlip'te havadan kimyasal sarin ve klor gazı kullanılarak çoğu çocuk olmak üzere 100 Müslüman şehit edildi, 400 kişi de yaralandı. Şehit sayısı zaman geçtikçe artıyor. Suriye topraklarında savaşın hain yüzünü gün geçtikçe öğrenmekteyiz. Bu zamana kadar Esed ve Rusya, Suriye'de resmi rakamlara göre 168 defa kimyasal saldırıda bulundu. Tüm dünyanın kırmızı çizgilerini 168 defa ihlal eden Esed'e karşı dünya halen iki yüzlü ve sessiz davranıyor" dedi.

"BU ÖLÜMLERİN EN BÜYÜK SEBEBİ İSLAM ÜMMETİNİN TEMBELLİĞİDİR"

Demirel, şöyle devam etti: "Bu katliamların tek suçlusu zalim Esed değildir. Bu katliamların tek ve yegane sorumlusu Rusya da, İran da değildir. Bilinmeli ki bu katliamın asıl müsebbibi İslam dünyasıdır. En başta da batıya bedenlerini, ruhlarını ve vatanlarını satan Arap coğrafyasıdır. Sonrası da biziz. Bu ölümlerin en büyük müsebbibi İslam ümmetinin tembelliğidir" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Kalabalığın cami avlusunda toplanması

-Kalabalığın tekbir getirip slogan atması

-AK Parti Milletvekili Çamlı'dan görüntü

-Gıyabi cenaze namazından görüntü

-Basın açıklamasından detaylar

-Genel görüntüler

05.04.2017 - 18.58 Haber Kodu : 170405231

===============================

4 - İSTANBUL'DA SİS ETKİLİ OLUYOR

Haber-Kamera: Hakan KAYA-Ozan URAL-Ramazan EĞRİ-Soner HASIRCIOĞLU/İSTANBUL,

İstanbul Boğazı'nda ve bazı bölgelerinde sabaha karşı sis etkili oluyor. Sabaha karşı İstanbul Boğazı'nda ve bazı bölgelerinde sis etkisini gösteriyor. Görüş mesafesini düşüren sis nedeniyle, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü adeta görünmez hale geldi. Tarihi Ortaköy Camii ise boğazda oluşan sis nedeniyle kartpostallık görüntüler oluşturdu.

TEM Otoyolu'nda da yoğun sis etkili oldu. İstanbul Boğazı da çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldı.

Görüntü dökümü:

------------

-İstanbul Boğazı'ndan sis görüntüleri

-Tem otoyolun dan sis görüntüsü

Genel ve detaylar

06.04.2017 - 06.11 Haber Kodu : 170406010

================================

5- SOYLU: KILIÇDAROĞLU, 16 NİSAN AKŞAMI O ARKANA TENEKEYİ TAKIVERECEKLER, YALLAH DİYECEKLER

*İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,

" (CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt) Kılıçdaroğlu sana senin dilinle konuşuyorum ben, bu ülkede o adam senin partinde milletvekilliği yapacaksa sen düşkünsün Kılıçdaroğlu, düşkünsün, yazıklar olsun"

"Ne kadar kendini zorlarsan zorla Kılıçdaroğlu, 16 Nisan akşamı o arkana tenekeyi takıverecekler, yallah diyecekler"

"Ey Baykal bence bir an önce sahadan çık, çünkü artık patinaj yapmaya başladın"

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA/ İstanbul DHA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kağıthane Meydanı'nda vatandaşlara seslendi.

Bakan Süleyman Soylu, "Yüzde 10 barajının üzerine çıkabilmek için musluklardan kan akıtıp, kıymetli kardeşlerimizi tehdit eden birileri var ya, PKK'nın sözde partisi onlar. Musluklardan kan akıtıp, 'eğer oy vermezseniz sonunuz böyle olur' diyen. Çocukların okuluna adam gönderiyorlar da 'annelerinize babalarınıza selam söyleyin eğer oy vermezlerse bizim ne yapacağımızı bilirler' deyip o sabileri ürkütüyorlar, o çocukları ürkütüyorlar. Daha ötesi evlere pusulalar gönderiyorlar tehdit ediyorlar, telefon açıyorlar tehdit ediyorlar, başka ülkelerden başka taraflardan telefon açıp tehdit ediyorlar. Bir kısmına 'aman biz silahı bıraktık bundan sonra siyaset yapacağız, bizi 10 puanın üzerine çıkarın, meclise girelim bakın bundan sonra hiçbir şey yapamayacağız' diyerek kandırıp oy istemeye çalışmışlardır. Yüzde 10'un üzerine çıktılar maskeleri olduğu gibi düştü. Bir söz söylemişti birisi 'TC'yi tükürüğümüzle boğarız' demişti. Şimdi o nerede biliyor musunuz? Acaba tükürüğü var mı yok mu? Ben onu bilmiyorum ama kodeste şimdi. Bu milletin birliğine, bu milletin kardeşliğine, yarınlarına, bu büyük devletin geleceğine ve bu coğrafyada bu medeniyetin yarınlarına kim dil uzatır, kim bu ülkenin birliğine ait anlayışını ortadan kaldırmaya çalışırsa, karşılığını bulmayacağını sanıyorsa yanılıyor. Sadece o mu? Sırtını PYD'ye, PKK'ya yaslayan birisi ne demişti? Şimdi nereye yaslarsa yaslasın, şimdi duvara yaslasın sırtını görelim nasıl yaslayacak" dedi.

"SEN DÜŞKÜNSÜN KILIÇDAROĞLU"

Bakan Soylu, "Bu ülkeyi istila etmeye çalışan Yunan postalından biz size daha uzağız öyle mi? Ondan bizi daha tehlikeli görüyorsunuz. Şapkasında 'evet' yazan insanlar için 'onları İzmir'de Yunan'ı denize döktüğümüz gibi denize dökeceğiz' diyorsunuz. Kılıçdaroğlu, oynuyor, laf ebeliği yapıyor, 'şöyleydi de, böyleydi de' diye. Kılıçdaroğlu sana senin dilinle konuşuyorum ben, bu ülkede o adam senin partinde milletvekilliği yapacaksa sen düşkünsün Kılıçdaroğlu, düşkünsün, yazıklar olsun" şeklinde konuştu.

"O ARKANA TENEKEYİ TAKIVERECEKLER, YALLAH DİYECEKLER"

Bakan Süleyman Soylu, "Ne kadar kendini zorlarsan zorla Kılıçdaroğlu, 16 Nisan akşamı o arkana tenekeyi takı verecekler, yallah diyecekler" dedi.

"EY BAYKAL BENCE BİR AN ÖNCE SAHADAN ÇIK, ÇÜNKÜ ARTIK PATİNAJ YAPMAYA BAŞLADIN"

Süleyman Soylu, "Bir ortağı daha var. Ötekisi kim? FETÖ. Bu nasıl genel başkan oldu? Kasetle, değil mi? Peki kaseti kim yaptı? FETÖ yaptı. Bu kaseti FETÖ'nün yaptığını, kasetle genel başkan olduğunu bütün cihan biliyor mu? Peki sizce bugün niye birlikteler acaba? Adama diyorum ki 'gel İçişleri Bakanlığı'na göstereyim sana'. Adamdan tıs yok. Bu arada Baykal'a diyorum 'sende gel'. Baykal, senin onurun, senin gururun incindi, seni bu adam orada harcadı, birileriyle işbirliği yaptı, FETÖ ile işbirliği yaptı. Güya bizimki de saflık, Baykal'a sahip çıkmaya çalışıyoruz. Konya'da Hüsnü Bozkurt gibi o da bizi denize dökmeye çalışıyor. Yazık Allah'ınızı severseniz yazık. Bu yaşa gelmişsiniz, bu memleketi tanıyorsunuz. Ey Baykal bence bir an önce sahadan çık, çünkü artık patinaj yapmaya başladın" şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------------

Soylu'nun açıklamaları

Detaylar

05.04.2017 - 19.12 Haber Kodu : 170405234

======================================

6- TOPBAŞ: ÇANAĞIMIZA NE DOĞRARSAK KAŞIĞIMIZA O GELİR

Haber - Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ/ İSTANBUL DHA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş AK Parti Avcılar Teşkilatı tarafından düzenlenen mitinge katıldı. Topbaş buradaki konuşmasında, herkesin parti ayrımı yapmadan mutlaka sandığa gidip kalbinin sesini dinleyerek tercihini yapmasını istedi.

Trafiğe kapalı Marmara Caddesi'nde düzenlenen mitingte konuşan AK Parti İlçe Başkanı Ali Burak Tepe, Türkiye'nin geleceği için 16 Nisan referandumunda "Evet" tercihi yapılmasını istedi. Meydanda büyük sevgi gösterisi ile karşılanan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un geçmişte kötü yönetildiğini, günlerce sularının akmadığını, çöplerinin toplanmadığını, işçilerin aylık ücret alamadıklarını anlattı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne AK Parti'nin yanı sıra MHP'nin işbirliği yaptığını anlatan Başkan Kadir Topbaş, "1 kişiye bu kadar yetki verilir mi?" eleştirileri yapıldığını oysa günümüzde Cumhurbaşkanının az yetkisi olmadığını, 3'lü kararnamede imza atmadığı takdirde yasaların çıkmadığını anlatırken "3 imza 1 imzaya indirgenmek isteniyor. Bütün mesele bu" dedi. Başkan Topbaş, politikacılar tarafından tüm konuşulanların halk tarafından dikkatle izlendiğini anlatırken, 2 yıl önce yapılan seçimde Türkiye'nin koalisyon riski ile karşı karşıya kaldığını, seçim kararı alınması ile bu tehlikenin atlatıldığını söyledi.

İBB Başkanı Kadir Topbaş, "Siyasi kimlikler bir tarafa, ülkemizin geleceğinizi yarınları konuşuyorsak kalbinize danışacaksınız. Sandığa giden herkes kalbiyle, vicdanına danışarak o önemli olan demokrasinin en önemli unsuru reyini kullanacaksınız. Mutlaka sandığa gidin oyunuzu kullanın. Çanağımıza ne doğrarsak kaşığımıza o gelir" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-İBB Başkanı Topbaş'ın konuşmasından bölümler

-İzleyenler

05.04.2017 - 21.42 Haber Kodu : 170405262

============================

7- ÜMİT KOCASAKAL: BU SİSTEMDE CUMHUR YOK SADECE REİS VAR

"11. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü" Ümit Kocasakal'a verildi.

Haber - Kamera: Mehmet İlkay ÖZER/ İstanbul DHA

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin "11. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü" İstanbul eski Baro Başkanı Doçent Doktor Ümit Kocasakal'a verildi. Buradaki konuşmasında Kocasakal; "'Cumhur Reis' diyorlar ya bu sistemde Cumhur yok sadece 'Reis' var. Bu sistemin isim babası, 30 Mart 1997 tarihli Zaman Gazetesi'ne bakarsanız doğrudan doğruya cemaat görünümlü çetenin ele başı Fetullah Gülen'dir. Açıkça orada ismini koyuyor. Millete ait olan egemenlik milletten koparılıp, tek bir kişiye devrediliyor." dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin her yıl Cumhuriyet değerlerinin tanıtımına emek veren, demokrasi, insan hakları, hukuk devletini savunan bir aydına verdiği "Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü'ne bu yıl, İstanbul eski Baro başkanı ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Ümit Kocasakal layık görüldü. Sarıyer, Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve sanatçı Gülriz Sururi ve çok sayıda davetli katıldı.

Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Altan Erkekli'nin yaptığı törende ödül sahibini, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel açıkladı. Çelikel kazananı açıklamadan önce, ödülün kimlere ve neden verildiğini anlattı. Aysel Çelikel, "2017, 11. Çağdaş Yaşam Cumhuriyet ödülünü, Atatürk Cumhuriyetini, laikliği, hukukun üstünlüğünü, kısaca adaleti ve demokrasiyi savunan, uygulayan, bilimsel eserleriyle doğruları anlatan Doçent Doktor Ümit Kocasakal'a verilmesi uygun görülmüştür." ifadelerini kullandı. Ümit Kocasakal'a ödülünü, ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel takdim etti.

"BU BİR HÜKUMET SİSTEMİ DEĞİL, BU HÜKMETME SİSTEMİ"

Ödülü aldıktan sonra konuşma yapan Ümit Kocasakal, 16 Nisan'da yapılacak olan referandum öncesi hazırlanan 18 maddelik anayasa değişikliğine eleştirilerde bulunarak, "Önümüze getirilen metin üniter bütünlüğümüze, milli egemenliğimize karşı küresel bir tuzaktır. Bu Amerikan emperyalizminin ve Avrupa Birliği emperyalizminin Türkiye'ye kurduğu bir tuzaktır. Bir ülkede de kurumlar, kurallar, denetim ve 550 kişilik bir meclisiniz varsa bir şey yapmak çok mümkün değildir. Bütün kuvvetler, bütün yetki tek bir kişide toplandığında bu tek kişiyi ikna etmek çok daha kolaydır. Bu değişiklikle aslında anayasamızın değiştirilemez ilkeleri fiilen değiştirilip, ortadan kaldırılıyor. Bu bir hükumet sistemi değil, bu hükmetme sistemi. Bir kişinin 80 Milyona hükmetmesinin alt yapısıdır. Bu her şeye kadir, denetimsiz, mutlak güce sahip bir kişiyi güçlendirmektir. Kağıt üzerinde sanki bir denetim varmış gibi gösterip, fiilen bunu imkansız kılmışlar. Söylediklerinin aksine 'vesayet odakları gidiyor, vesayet kalkıyor' yalanları altında tek bir kişinin 80 milyon üzerinde vesayeti sağlanmaya çalışılıyor. 'Cumhur Reis' diyorlar ya bu sistemde Cumhur yok sadece Reis var. "

"BU SİSTEMİN İSİM BABASI FETULLAH GÜLEN'DİR"

Kocasakal, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' nin isim babasının Fetullah Gülen olduğunu iddiasında bulunarak, "Bu sistemin isim babası, 30 Mart 1997 tarihli Zaman Gazetesi'ne bakarsanız doğrudan doğruya cemaat görünümlü çetenin ele başı Fetullah Gülen'dir. Açıkça orada ismini koyuyor. Millete ait olan egemenlik milletten koparılıp, tek bir kişiye devrediliyor.Kimler 'evet' diyor diye bir bakın. FETÖ 'evet' diyor. Adını koymuş. Tabi bu burnunu çekmekten aciz kişinin aklı değil o. Kimin kucağında oturuyorsa onun aklı. İmralı'daki terörist başı 'evet' diyor. Hüda-Par 'evet' diyor. Barzani 'evet' diyor" ifadelerini kullandı.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Salondan detaylar

-Çelikel'in konuşması

-Çelikel'in kazananı açıklaması

-Kocasakal'a ödülün verilmesi

-Ümit Kocasakal'ın açıklamaları

-Genel ve detaylar

05.04.2017 - 23.36 Haber Kodu : 170405269

===================================

8 - ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE BİR OSMANLI YAPISI: "ŞİŞLİ CAMİİ" SERGİSİ AÇILDI

Haber - Kamera: Mehmet İlkay ÖZER/ İstanbul DHA

"Şişli Camii Sergisi" Şişli Belediye Başkanlığı Sanat Galerisi'nde açıldı. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan derlenen ve 59 eserden oluşan "Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Osmanlı Yapısı: Şişli Camii" sergisinin açılışına Latin Katolik Kilisesi ruhani reisi episkopos Ruben Tierrablanca Gonzales, Ermeni Katolik Kilisesi reisi Levon Zekiyan, Süryani Katolik Kilisesi patrik vekili Yusuf Sağ, Şişli müftüsü Mustafa Bilgiç ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü katıldı.

"ŞİMDİ BÖYLE MİMARLAR YOK"

Şişli Belediyesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan sergi açılışına inanç gruplarının temsilcilerinin yanı sıra caminin tasarımcılarından Vahan Kantarcıyan'nın gelini Alis Kantarcıyan da geldi. Kayınpederinin yalnızca cami üzerine çalıştığını vurgulayan Kantarcıyan, "Çok sevinçliyim, onurluyum. Böyle bir eser bırakmış. Ailece çok mutluyuz. Ben onun yaptığı eserlerin resimlerini bugüne kadar sakladım. Şimdi böyle mimarlar yok. Benim eşim Şişli Camii'nin avlusunda büyümüş. Benim kayınpederim yalnız cami üzerine çalışmış" diye konuştu.

"ÇOK ÖNEMLİ VE GÜZEL BİR CAMİ"

Şişli Belediye başkanı Hayri İnönü ise Şişli Camii'nin müslüman ve gayrimüslimlerin eseri olduğuna değinerek, "Bu caminin yapımında sadece müslüman cemaat değil Şişli'de oturan Hristiyan ve Yahudi vatandaşlar da çalışmış. Çok önemli ve güzel bir cami" dedi.

"BU MEKANLARIN İÇİNDE OLANLAR DA DIŞINDA KALANLAR DA KARDEŞTİR"

Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Episkopos Ruben Tierrablanca Gonzales ise sergi açılışında yaptığı konuşmada, "Camilerin, Kiliselerin ve Sinagogların varlığı, insani değerlerin var olduğunu gösterir. Bu mekanların içinde olanlar da dışında kalanlar da kardeştir" dedi.

ŞİŞLİ CAMİİ HAKKINDA

Şişli Camii'nin mimari tasarımı, bir dönem Vakıflar Başmimarı olarak görev yapan Vasfi Egeli'ye ait. Egeli, Osmanlı ile erken Cumhuriyet dönemlerini birbirine bağlayan Birinci Ulusal Mimarlık üslubunun son temsilcilerinden biri olarak tanınıyor. Cumhuriyet İstanbullu'nun ilk anıtsal dini yapısı olan ve klasik Osmanlı mimarisini yansıtan Şişli Camii, bir üslup örneği olarak kabul görmüş, günümüze kadar inşa edilen binlerce neo-Osmanlı cami için prototip oluşturmuştur. Ayrıca kentin tarihinde, halkın kolektif çabasıyla inşa edilmiş ilk camidir.

1940'larda "İstanbul'da Şişli'de Bir Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği" kurulmuş, dönemin İstanbul valisi Dr. Lütfi Kırdar'ın da desteğiyle daha önce üzerinde Süvari Kışlası'nın yer aldığı, Özel İdari mülkiyetindeki 3219.50 metrekarelik arsa sembolik bir bedelle cami yapılması şartıyla bu derneğe devredilmiştir. Yapımına 1945'in Haziran ayında başlanan cami, Müslüman ve gayrimüslim semt sakinlerinin de maddi katkılarıyla 1949'da tamamlanarak ibadete açılmıştır. Tasarımı Vasfi Egeli'ye, statik projesi Fikri Santur'a, detay çizimleri de Nazimi Yaver Yenal ile Vahan Kantarcı'ya aittir.

Görüntü Dökümü:

-------------------

-Sergide yer alan resimlerden detaylar

-Alis Kantarcıyan ile röportaj

-Hayri İnönü'nün açıklamaları

-Ruben Tierrablanca Gonzales'in konuşması

-Genel ve detaylar

05.04.2017 - 19.23 Haber Kodu : 170405239

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement