Dha Yurt Bülteni - 13 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 13

Siirt'te 320 askerin yargılandığı darbe davası gergin başladı (2)21 SANIĞIN SAVUNMASI ALINDISiirt Valiliği'nin, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında işgal edilmesi girişimine ilişkin haklarında dava açılan 110'u tutuklu 320 askerin yargılamasına Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

24.07.2017 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'te 320 askerin yargılandığı darbe davası gergin başladı (2)

21 SANIĞIN SAVUNMASI ALINDI

Siirt Valiliği'nin, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında işgal edilmesi girişimine ilişkin haklarında dava açılan 110'u tutuklu 320 askerin yargılamasına Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Davanın bugün görülen ilk celsesine 110 tutuklu sanık ve 1 tutuksuz sanık katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri altında duruşmaya getirilen askerler, sanıklar için ayrılan özel bölmeye alındı. Duruşmada ilk olarak sanıkların kimlik tespitleri yapıldı. Kimlik tespitlerinin ardından bugün toplam 21 sanığın savunması alındı. Duruşma için Siirt Üniversitesi merkez yerleşkesinde kurulan özel salonda yapılan yargılamaya, başbakanlık adına Avukat Burcu Çağlayan, eski Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz adına ise Avukat Murat  Bülbül katıldı. Duruşmada ifadeleri alınan 21 sanığın tümü, 15 Temmuz gecesi meskun mahalde yapılacak terör operasyonu için hazırlık talimatı aldıklarını, ancak Tugay Komutanlığı'ndan Siirt Valiliği'ne gönderildiklerini söyledi. Darbe girişiminden haberleri olmadığını belirten sanıklar, Tugay Komutanlığı'ndan terör operasyonu için çıktıklarını ifade etti.

15 Temmuz gecesi Eruh ilçesinden Siirt'e meskun mahal operasyonu bahanesiyle getirildiklerini söyleyen bazı sanıklar, "Saat 20.30 sıralarında Eruh'tan terör operasyonu olduğu söylenerek, yola çıkarıldık. Siirt 3'üncü Komando Tugayı'na geldiğimizde istirahate çekildik. Daha sonra gelen emirde Doğu Kışla'ya gidileceği emredildi. Daha sonra araçlara binip hareket ettik. Ancak Valilik önüne getirildik. İkinci bir emre kadar araçlardan indirilmedik. Biz indikten sonra koridor açılmıştı.Oradan valilik bölümüne girdik. Oradaki polisler bize su ikram etti. Art niyetli olsaydık silahlarımızı duvara dayayıp su içmezdik. Daha sonra Vali çıkıp halka hitap etti. Daha sonra tekrar kışlaya döndük." dedi.

Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.

İDDİANAMEDEN

Darbe girişimi sırasında Siirt Valiliği'nin işgal edilmesi girişimine ilişkin yürütülen soruşturmada 259 sayfalık iddianamede, 3'üncü Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in de aralarında bulunduğu 110'u tutuklu 319 asker asker hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15'er yıla kadar, bir asker hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Haber: Turan KOYUNCU- Mehmet Yücel DURAK

===========================================

ABD savaş gemileri Çanakkale Boğazı'ndan geçti

KARADENİZ'de Ukrayna-ABD ortaklığında 10-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen Sea-Breeze 2017 tatbikatına katılan ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait 2 savaş gemisi Çanakkale Boğazı'ndan geçti.

Marmara Denizi'nden bugün saat 14.30'da Çanakkale Boğazı'na giriş yapan ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait 71 borda numaralı Ticonderoga sınıfı kruvazör 'USS Hue City' ile 64 borda numaralı Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri 'USS Carney', boğazın gemilerin manevra yapması en güç nokta olan Nara Burnunu döndükten sonra, saat 16.00'da Çanakkale önlerine ulaştı. Kilitbahir Köyü'nde dağdaki 'Dur Yolcu' yazısı ile Kilitbahir Kalesi önünden geçen iki savaş gemisi, boğaz geçişini toplam 3 saatte tamamlayarak Ege Denizi'ne açıldı.

İki savaş gemisinin Karadeniz'de Ukrayna-ABD ortaklığında 10-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen Sea-Breeze 2017 tatbikatına katıldımtan sonra dönüş yolunda oldukları öğrenildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

--------------------------

-Çanakkale Boğazı'ndan geçen ABD savaş gemilerinin görüntüsü

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

====================================

Aydınlatma direğine çarpan otomobil yan yattı: 2 yaralı

SİVAS'ta orta refüjdeki metal aydınlatma direğine çarparak yan yatan otomobildeki 2 kişi yaralandı.

Kaza, saat 16.00 sıralarında Kayseri Caddesi üzerinde meydana geldi. 85 yaşındaki Necati Yılmaz yönetimindeki 58 BB 129 plakalı otomobil caddede seyir halindeyken yol kenarına park eden 58 BS 647 plakalı otomobili son anda fark ederek çarpmamak için ani manevrayla sol şeride geçmek istedi. Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkan otomobil orta refüjde bulunan metal aydınlatma direğine çarptı. Çarpmanın etkisiyle araç yan yattı. Çarptığı aydınlatma direği ise devrildi. Kazada sürücü Necati Yılmaz ve yanındaki 64 yaşındaki Narmin Yılmaz araç içinde sıkıştı. Kazayı gören çevredekiler durumu polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Sivas Belediyesi İtfaiye ekipleri de olay yerine sevk edildi. Necati ve Narmin Yılmaz itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları yerden çıkarılarak olay yerine gelen ambulansla Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların hayati tehlikelerinin bulunmadığı belirlenirken kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Olmay yerinden görnütüler

-Yan yatan aracğn görüntüsü

-Devrilen direk

-Detaylar

Haber-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

====================================

50 kiloluk dev balığı zıpkınla yakaladı

ÇANAKKALE'nin Bozcaada İlçesi'nde zıpkınla dalış yapan 40 yaşındaki Murat Sürek, 150 santimetre boyunda, 50 kilo ağırlığında akya avladı.

Çanakkale'de 25 yıldır profesyonel dalış gerçekleştiren Murat Sürek, geçen 20 Temmuz'da Bozcaada İlçesi açıklarında 30 metre derinliğe zıpkınla dalış yaptı. Bir süre sonra akya sürüsü ile karşılaşan Sürek, 150 santimetre boyunda, 50 kilo ağırlığında bir akya avladı. Bozcaada sahillerinde ve bölgedeki küçük adaların açıklarında av için sık sık dalış yaptığını belirten Murat Sürek, "Zıpkın avcılığı da dalışın bir parçası. İzinli günlerimi genellikle suyun altında geçiriyorum. Yine iyi bir av için dalış yaptım. Amacım büyük bir balık değildi. Çünkü daldığımız alanda genelde normal irilikte balıklar bulunuyordu. Ancak karşıma akya sürüsü çıkınca, içlerindeki en iri olan balığa nişan alıp, vurdum. Zıpkın isabet eden akya, uzunu süre kurtulmak için çabalayıp, beni uğraştırdı.

Ama kısmetli bir günümdeydim" dedi. kısmetli bir

Dalış yaptığı bölgede daha önce de 30-35 kilogram civarında balıklar avladığını belirten Murat Sürek, "Çanakkale gerçekten su altı avcılığında geniş bir yelpazeye sahip. Her dalgıcın ve su altı avcısının kendi bildiği, tanıdığı meralar olur. Bozcaada da öyle bir yer. Çok zengin bir av çeşidi sunuyor size. Daha büyük balıklar tabiki denizlerimizde var. Ben daha önce aynı bölgede 35 kilogramlık bir akya avı yapmıştım. Başka bir alanda daha iri bir orkinos yakalamıştım. Tabiki bu biraz da şans işi. Ayrıca profesyonellik gerektiren bir iş. Lütfen deniz konusunda bilginiz ve tecrübeniz yoksa avcılık için ısrarcı olmayın ve sınırlarınızı zorlamayın. Bunun eğitimini alıp suyun altına inin" dedi.

Sürek, kıyıya çıkardığı 50 kiloluk akya ile ailesi ve arkadaşlarına güzel bir ziyafet çektiğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-Murat Sürek'in zıpkınla 50 kilogramlık akyayı öldürmesinden görüntü

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE,

==========================

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, doğurganlıkta Avrupa birincisi

AVRUPA'nın 2'nci Türkiye'nin ise en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi yüzde 75 doğurganlık oranı bakımından da Avrupa'da ilk sırada yer alıyor.

Gaziantep'te 1 milyon metrekare alan üzerine kurulu Gaziantep Hayvanat Bahçesi bu yıl yüzde 75  doğurganlık oranıyla da Avrupa'da en yüksek doğurganlık oranına sahip hayvanat bahçesi oldu.

Gaziantep Doğal hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Müdürü Celal Özsöyler doğurganlık oranın yüksek olmasının hayvanların dengeli ve doğru beslenmesinin etkisi olduğunu söyledi. Bahçede 325 türde 7 bin 200 hayvanın bulunduğunu, 7 aylık dönemde 400 yeni doğum ile bu sayının 7600'e yükseldiğini anlatan Özsöyler şunları söyledi:

"Gaziantep Hayvanat Bahçesinde doğurganlık oranının fazla olmasının nedeni; hayvanlara dengeli bir biçimde mineral ve vitamin vermemiz ve doğal ortamlarına uygun barınaklar dizayn etmemizdir. Hayvanat Bahçesinde bu yıl içerisinde, aslan, kaplan, leopar, ceylan, zebra, karaca, geyik ve jaguarlardan büyük oranda yavrular aldık. Son olarak bizondan bir yavrumuz oldu. Ayrıca bu hayvanlardan bazıları doğumdan sonra yavrularını sahiplenmeyebiliyor, bu yavrulara da biz annelik görevi yapıyoruz. Yavruya birebir personellerimiz tarafından gerekli mineraller ve vitaminler verilerek, onları anne şefkati ile büyütmeye çalışıyoruz, bu da doğurganlık oranımızın en yüksek seviyeye çıkmasına neden oluyor. Hayvanat bahçemizde 7 bin 200 olan hayvan sayımız doğurganlık oranın artmasıyla beraber 7 bin 600'e çıkmış durumda. Bu rakam doğurganlık oranın yüzde 75 arttığını gösteriyor ve bu açıdan da Avrupa'daki hayvanat bahçeleri arasında ilk sırada yer alıyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Hayvanat bahçesi genel görüntü

Ziyaretçiler

Yavru hayvanlar

Celal Özsöyler ile röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber - Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

============================================

Bodrum Kale Camisi ibadete açılacak

BODRUM'da yer alan, Kanuni Sultan Süleyman'ın bölgeyi kaleyi fethetmesinin ardından şapelden camiye çevrilen, ancak 1962 yılından beri cami olarak kullanılmayan Bodrum Kale Camisi, bu yıl sonu yeniden ibadete açılacak.

Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde, Kanuni Sultan Süleyman'ın fethiyle camiye çevrilen tarihi şapel, restorasyonun ardından yeniden ibadete açılacak. Muğla bölgesindeki tarihi yapılardan da sorumlu olan Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde 30 yıl müdürlük yapan emekli arkeolog Oğuz Alpözen'in, ibadete açılacak camideki restorasyon çalışmalarıyla kaledeki tarihi mekanların yok edileceğine yönelik yaptığı açıklamaların doğru olmadığını kaydetti.

KATOLİK DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ

Tarihi yapı hakkında bilgi veren Karabayram, şapelin 1523 yılında Bodrum Kalesi'ni fetheden Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiye dönüştürüldüğünü söyledi. Karabayram, caminin 1962 yılında tamamen ibadete kapatıldığını aktardı. Karabayram, 1997 yılında cami içerisine bir gemi batığı konularak, müze işlevi kazandırıldığını anlattı. Karabayram, şöyle devam etti:

"Cami 1915 yılında Fransızlar tarafından bombardımana maruz kalınca harabe haline gelmiş. 1962 yılından sonra da tamamen ibadete kapatılıyor ve uzun yıllar boyunca amacı dışında kullanılmış. TBMM Başkanı ve o dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, 1996 yılında camiye minare yaptırıyor. Onun çabalarına rağmen cami ibadete açılamadı. Buranın şapel olarak kalması Katolik dünyası için çok önemliydi."

'MÜZE OLMASINDA FETÖ ROLÜ' ŞÜPHESİ

Karabayram, "Camiye müze işlevinin verildiği 1997 yılında Fetullah Gülen de Roma'da Papa'yı ziyaret etmişti. Ziyaretin, caminin müzeye dönüştürülmesinden birkaç gün önce gerçekleşmesi manidar. Ayrıca müzeye dönüştürülmesi için önemli kuruluşlar ve kişilerden bağış alınmış. Gece kulübü, Lions kulüpleri ve birçok kişi burada gemi batığının sergilenmesi için bağış yapmış. Bodrum Kalesi'nde yer mi kalmadı batığı getirip camiye koydunuz?" diye sordu.

BATIK ÇIKARILACAK

Kendisinin İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürüyken caminin ibadethaneye açılması için proje hazırlandığını aktaran Karabayram, "Söylendiği gibi caminin açılışı için herhangi bir yer de yıkılmayacak. Bu restorasyon çalışması, birçok bilim adamının görüşü doğrultusunda ve bilim kurullarının onayıyla gerçekleşiyor. O gemi batığı oradan çıkarılacak ve bu yıl sonu cami tekrar ibadete açılacak" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Röleve Müdürü Cemil Karabayram belgeleri basın mensuplarına göstermesi

Basın mensuplarının görüntüsü

RÖP: Cemil Karabayram (Röleve Müdürü)

Bodrum kale cami resimleri

528 MB/// 04.43ö

HABER: Hasan DEMİRBAŞ- KAMERA: Süleyman EKİN/ANTALYA,

=======================================

Alg patlaması Erdek sahillerini kahverengiye boyadı

BALIKESİR'in Erdek İlçesi'nin Aşağı Yapıcı, Tatlısu ve Dalyan sahilleri alg patlaması nedeniyle kahverengine büründü. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma ve Erdek'e bir an önce arıtma tesisi kurulmasını istedi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, sahildeki alg patlaması nedeniyle denizin kahverengine döndüğünü kaydederek şöyle dedi:

"Tam bir alg patlaması olayı yaşanıyor. Bunun nedeni, aşırı sıcaklar nedeniyle sudaki organik maddelerin artması, son olarak yaşanan çöl sıcaklarıyla gelen demirin suya karışması, sudaki azot ve fosforun artmasıdır. Sudaki mikroorganizmaların, denizdeki azot ve fosforu yok etmek istemesi, suyun renginin kahverengiye dönüşmesine yol açıyor. Aslında bu alg patlamalarının mayıs veya haziran aylarında gerçekleşmesi doğaldır. Ancak organik maddeler, yani evsel atıkların çok birikmesi bu sonuca yol açmıştır. Bu durum da acil önlem alınması gerektiğini ortaya koyuyor.ö

ACİLEN ARITMA GEREKİYOR

Prof. Dr. Sarı, hem Erdek'e, hem de Bandırmaya acilen deniz arıtma tesisi yapılması gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Erdek'te şu anda arıtma tesisi hiç yok. Bandırma'da ise derin deşarj uygulanıyor. Yani, evsel ve kanalizasyon atıkları, denize sıvılaştırılarak veriliyor. Bu bir arıtma değildir. Bandırma ve Erdek körfezi artık bu yükü taşıyamıyor. Her iki ilçeye de acilen çağdaş arıtma sistemleri gerekiyor."

Görüntü dökümü

--------------------------

Denizden görüntü

Röpertajlar

Detaylar

Haber: Basri Tuncay ERTAN/ ERDEK(Balıkesir),  -

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 13 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement