Dha Yurt Bülteni - 18 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni - 18

Bakan Çelik Bursa'da Gen Bankası'nın açılışını yaptı (2)"ET FİYATLARINDA ALDIĞIMIZ KARAR ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK İÇİNDİR"Bursa'da Gen Bankası'nın açılışından sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Uludağ Üniversitesi ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında yapılan...

30.03.2017 18:50

Bakan Çelik Bursa'da Gen Bankası'nın açılışını yaptı (2)

"ET FİYATLARINDA ALDIĞIMIZ KARAR ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK İÇİNDİR"

Bursa'da Gen Bankası'nın açılışından sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Uludağ Üniversitesi ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında yapılan iş birliği ile Bursa'nın Karacabey ilçesine Embriyo Üretim ve Transfer Merkezi'nin açılışa katıldı. TİGEM'e gelirken Bakan Çelik'i roman çocuklardan oluşan müzisyen grubu karşıladı. Bakan çelik müzisyenlere bahşiş verdi.

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki TİGEM tesislerinde açılan embriyo üretim ve transfer merkezinin açılış törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yusuf Ulcay ve çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Programda konuşan Bakan Çelik, son zamanlardaki et fiyatlarında yaşanan ani artışlara değindi. Hükümet olarak fırsatçılara göz açtırmayacaklarının belirten Çelik, "Et süt kurumu bir regülasyon kurumudur. Etin fiyatını 22,5 liraya indirmemizin sebebi, üreticiyle ilgili değil. Tam aksine et fiyatlarında aldığımız bu karar üreticiyi desteklemek içindir. Bu fiyat indirimi piyasada spekülatif oyunlarla köşe dönmeye çalışanlar için kurumun almış olduğu bir tedbirdir. Geçtiğimiz yıl süt fiyatlarında da aynısı oldu. 23,80'e biz alıyoruz. Piyasada 24'e bu hayvanlar kesiliyor. Ama bir anda 27 liraya çıktı. Çünkü 16 Nisan'da seçim için bizim fazla ilgilenemeyeceğimizi düşünerek harekete geçenler oldu. Piyasaya çıkıp hayvan bakan kardeşlerimizden 10'ar 5'er ne varsa topladılar. Az sayıda topladıkları hayvanlara yüksek fiyat verip kendi ellerindeki 10 bin baş havanı kesme ve satmaya çalışanlara hükümet olarak cevabımız olsun diye '22,5 liraya et veriyoruz' dedik. Yoksa amacımız üreticiyi baltalamak değil. Tam aksine bütün üreticiler ahırlarını doldursunlar. Bizim derdimiz daha fazla hayvanı bu topraklarda üretmektir. Çiftçimize her türlü desteği de vereceğiz. Onları 'neden bu işi yaptın' diye pişman ettirmeyeceğizö dedi.

"1 MİLYON 300 BİN TON TÜKETİRKEN 1 MİLYON 150 BİN TON ÜRETİYORUZ"

Türkiye hayvan ithalatının 1096'lı yıllardan beri gerçekleştiğini ifade eden Çelik, "Bugün geldiğimiz nokta itibariyle 500 bin hayvan ithal etmek durumundayız. Çünkü 1 milyon 300 bin ton tüketirken, 1 milyon 150 bin ton üretiyoruz. Yani kırmızı et açığımız var. Bunun için ithal ediyoruz. Öteden beri tarım ve hayvancılık konusunda öncü olan Türkiye'nin hayvan ithalatı yapması hepimizin kabul edemeyeceği bir gerçektir. Bundan dolayı bu embriyo transferi ve damızlık üretim merkezleri başta olmak üzere hayvancılık ile ilgili attığımız güzel adımlar var. Bu projelerimizle kendi hayvan ihtiyacımızı karşılayacağız. Bunlar ilk denemeleridir. Hangi ırka ihtiyaç duyuyorsak bu konuda bir saf inekten 30 buzağı almak mümkünö şeklinde konuştu.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay ise, embriyo transferi ile Türkiye'de hayvan ırklarının ıslah edilerek hayvan sayısının artacağını söyledi. Ulcay, yapılacak çalışmalarla bağımlığının azalacağına da dikkat çekti.

Konuşmaların ardından embriyo merkezine geçen Bakan Çelik, veteriner eşliğinde simental türü inekten alınan embriyoyu hoştayn cinsi ineğe nakletti.

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-------------------------------

Bakanın tigem'e gelmesi ve burada roman müzisyenlere bahşiş vermesi

Bakanın konuşması

Embiryo transferi

Veterinerin mikroskopla inceleme yapması

Haber: Edip TEKİN/ BURSA,

=============================================

Bakan Arslan 'internetsiz ev kalmasın' seferberliği başlattı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars'ta gerçekleştirdiği Akıllı Şehir tanıtımında 'internetsiz ev kalmasın' seferberliğini başlattı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'de tek bir vatandaşın bile internet erişiminden mahrum kalmaması için Türk Telekom'un kar amacı gütmeyen özel bir tarifeyi hizmete açtığını bildirdi. Türkiye genelinde sabit telefon abonesi olan ancak hiç internet kullanmamış 1.8 milyon haneyi internetle buluşturmayı hedef aldıklarını anlatan Bakan Arslan, Kars'ı Akıllı Şehir kimliğine kavuşturacak ilk adımı attıklarını belirtti. İnternet hizmetinin günümüzde artık elektrik ve su kadar önemli bir ihtiyaç haline geldiğine işaret eden Bakan Ahmet Arslan, şunları söyledi:

"Bugünün Türkiye'sinde tek bir vatandaşımızın bile internete erişmekten mahrum kalmaması için çalışıyoruz. Çünkü internet herkes için. Gencimiz, yaşlımız, evinde ödevini yapan çocuğumuz, işini büyütmeye çalışan vatandaşımız için. Bu seferberliğin ilk ve en önemli adımı ise internet fiyatının her gelir grubu tarafından ulaşılabilir olmasını sağlamak. Türkiye genelinde sabit telefon abonesi olan ancak bir kere bile internet kullanmamış 1.8 milyon hane var. Bu seferberliğin ilk hedefi bu. Güzel şehrimiz Kars da bu dönüşümde öncü olan şehirlerimizden biri oldu."

Bakan Ahmet Arslan, Antalya ve Karaman'ın ardından Kars'ı da akıllı şehir haline getirdiklerini, bundan sonra Kars'ta yaşayan herkesin ücretsiz Wi-Fi, akıllı kavşak, akıllı aydınlatma, akıllı geçiş sistemi, şehir erişim noktaları ve güvenlik kamerası hizmetleri ile tanışacaklarını söyledi. Uygulama kapsamında Kars'ı tanımak isteyenlere, şehrin tarihi ve kültürel bilgilerinin sunulacağını aktaran Bakan Arslan, şöyle devam etti:

"Hükümetimizin çizdiği vizyon ve Bakanlığımızın liderliğinde, doğunun yükselen merkezi olan Kars ilimizi, şehirlerde üretkenlik, ekonomik fırsatlar ve gelirin artmasını sağlayan akıllı şehir uygulamalarıyla donattık. Akıllı şehirler arasında yer alan Kars'ın tam anlamıyla bir fiber kente de dönüşmesi hedefiyle iletişim alt yapısını da fiberle güçlendiriyoruz. Bu sayede Kars halkına saniyede 100 megabite kadar internet hızı sunabileceğiz ve Karslıların da bilgi ve iletişim teknolojisinin nimetlerinden en üst düzeyde faydalanmasını sağlayacağız."

Türkiye'de 14 şehirde kullanılmakta olan Sesli Adımlar uygulaması, Akıllı Şehirler kapsamında Kars Valilik binasında uygulamaya alındı. Sesli navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin kapalı mekanlarda yardıma ihtiyaç duymadan dolaşıp ihtiyaçlarını giderebilmelerini sağlayan uygulama, ücretsiz olarak indirilerek tüm görme engelli bireyler tarafından kullanılabiliyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Salondan genel ve detaylar

Bakan Ahmet Arslan'ın konuşması

Akıllı Şehir kumanda merkezinin tanıtımı

Engellinin uygulamalı navigasyon tanıtımı

Bakan Arslan'ın konuşması

Haber-Kamera: Bedir ALTUNOK/ KARS,

=======================================

Karabük'te FETÖ'den 19 kişi adliyede

KARABÜK'te FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 19 kişi adliyeye sevk edildi.

Karabük Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada Karabük ile birlikte İstanbul, Ankara, Kayseri ve Samsun'da 19 kişi gözaltına alındı. Daha önce mesleklerinden ihraç edilen emniyet şube müdürü M.A., başkomiser C.B., komiser A.K, komiser yardımcıları A.K. ve B.G. ile örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullandıkları iddia edilen öğretmenler M.Ö., E.Y., S.S., D.Z., E.A., İ.E., M.E., R.K., V.G., Z.K., İ.Ö., İ.Y. ve L.C. ile ev kadını S.A. sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

-Şüpheliler adliyeye götürülürken

Haber-Kamera: : Bülent DİKTEPE/KARABÜK,

=======================================

Bitlis'te PKK'dan gözaltına alınan 13 kişiden 8'i tutuklandı

BİTLİS'te Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından PKK/KCK'ya yönelik operasyonlarda, gözaltına alınan 13 kişiden 8'i çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı.

Bitlis Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin 17 Mart'ta yaptıkları eş zamanlı operasyonlarda 'terör örgütüne milis/İşbirlikçilik faaliyetlerinde bulunmak, terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından aralarında emekli bir polis memuru ile HDP ilçe başkanı ve İHD eski başkanı olan 13 kişi gözaltına alındı. Sorgularını ardından mahkemeye sevk edilen H.C., İ.C., M.K., C.T., M.R.A., M.S., E.K., E.Y. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, T.N., E.Ö., K.A., M.Ö. adli kontrol şartı ile M.T. ise savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Haber: Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, -

================================

Siverek'te kavga: 1 yaralı

ŞANLIURFA'nın Siverek İlçesi'nde, akrabalar arasında çıkan tabancanın kullanıldığı kavgada 1 kişi yaralandı.

Kavga, öğleden sonra Büyük Çavuşlu Mahallesi'nde meydana geldi. Birbirine akraba olan Çimen ailesi fertleri arasında bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüştüğü sırada kim tarafından ateşlendiği bilinmeyen tabancadan çıkan kurşun, 26 yaşındaki Beyaz Çimen'e isabet etti. Mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma 2 kişiyi gözaltına alırken, yaralı kadın ambulansla götürüldüğü Siverek Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

Mahallede alınan önlemler

Zırhlı araçlar ve jandarmalar

Olay yeri inceleme ekibi

Alınan güvenlik önlemleri

Yerde bulunan boş fişekler

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mehmet SEZGİN-ŞANLIURFA-DHA)

========================================

Bıçağın ucu vücudunda kırıldı

ANTALYA'da hurdacılar arasında çıkan kavgada 25 yaşındaki Sami Temel, kalbinin yanından bıçaklandı. Olayda kullanılan ekmek bıçağının ucunun ise kırıldığı görüldü.

Olay, saat 16.40 sıralarında Muratpaşa İlçesi, Balbey Mahallesi 418 Sokak'ta meydana geldi. Hurdacılık yapan Sami Temel ile B.A. arasında bilinmeyen bir neden yüzünden tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen kavgada yanında bulunan ekmek bıçağını çıkartan B.A., Sami Temel'i kalbine yakın bir bölgeden bıçakladı. Kan içinde yere yığılan Temel, olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı. Olayın ardından kayıplara karışan B.A.'nın yakalanması için polis tarafından çalışma başlatıldı. Olayda kullanılan ve iki sokak ilerde bulunan ekmek bıçağının ucunun ise kırıldığı belirlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

Yaralıya sağlık ekiplerinin müdahalesi

Yaralının sedyeyle ambulansa taşınması

Olay yerinden genel görüntü

Yaralıyı annesinin kucağında izleyen küçük çocuklar

Ambulans ve polis araçlarından detay

Kırık bıçağın bulunması

Polisin bıçağı incelemesi

Haber: Bülent TATOĞULLARI- Kamera: Tolga YILDIRIM/ANTALYA,

=========================================

Yaşlı adam, devrilen sobadan sızan gazdan zehirlenip öldü

KONYA'da yalnız yaşayan 89 yaşındaki Mümün Selçuk, devrilen sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti.

Olay, saat 16.00 sıralarında merkez Karatay İlçesi Hamzaoğlu Mahallesi Kula Sokak'ta bulunan tek katlı müstakil bir evde meydana geldi. Mümün Selçuk'u bugün hiç evin çevresinde göremeyen komşuları, eve gelip baktıklarında sobanın devrilmiş olduğunu Selçuk'un da yerde hareketsiz yattığını gördü. Bunun üzerine polis ve sağlık görevlilerini çağırdı. Sağlık ekipleri yaptıkları incelemede Mümün Selçuk'un sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldüğünü belirledi. Haberi alan yaşlı adamın yakınları eve akın etti. Mümün Selçuk'un cesedi otopsi için Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Morgu'na kaldırıldı.

Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Evden detay

-Mümün Selçuk'un yakınlarından detay

-Polisin incelemesi

Haber-Kamera: Hasan DÖNMEZ KONYA DHA))

=========================================

15 Temmuz rölyeflerine yabancı öğrenci eli

SİVAS'ta 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşamını yitirenlerin isimlerinin işlendiği bayrak şeklindeki bakır rölyeflerin hazırlanmasında yabancı öğrenciler de görev alıyor.

Sivas'ta 15 Temmuz şehitleri adına yapılan bakır rölyef Türk Bayrakları, Uluslararası Münir Murat Ertekin İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından işleniyor. Bu bayraklar tamamlanıp sergilendikten sonra 15 Temmuz şehitlerinin ailelerine teslim edilecek. Toplam 16 ülkeden 24 öğrenci bulunan okulda ağırlıklı olarak Gana, Kenya, Tanzanya, Afganistan, Pakistan ve Etiyopya'dan öğrenciler bulunuyor. Uluslararası Münir Murat Ertekin İmam Hatip Lisesi öğrencileri geleneksel Türk sanatlarını da öğreniyor. Halk Eğitim ve Sivas Belediyesi'nin girişimleri ile bu okulda öğrenim gören dünyanın 4 bir yanından gelen öğrenciler geleneksel Türk sanatlarından olan bakır rölyef dersi alıyor. Okullarında 3 hafta ders alan öğrenciler son derslerini İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Kültür ve Sanat Merkezi'nde aldı. Burada 15 Temmuz Şehitleri için hazırlanan Bayrak Timi ile birlikte Türk Bayrağından yapılan ve şehitlerin ismi yazan bakır rölyefleri hazırlayan öğrenciler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına yapılan bayrağı da kendisine hediye etmek istediklerini dile getirdiler.

Bakır rölyef dersi veren Necmettin Sadıkoğlu, "Dünyanın dört bir yanından gelen şehrimizde öğrenim gören öğrencilere Halk Eğitim Müdürlüğü ve Sivas Belediyesi ile birlikte kurs düzenliyoruz. Haftada iki gün verdiğimiz bakır rölyef dersi çerçevesinde bugünkü dersimizi İhramcızade Kültür Merkezi'nde vermek istedik" dedi. Düzenlenen etkinlik hakkında bilgi veren Uluslararası Münir Murat Ertekin İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Yılmaz Türker, "16 ülkeden 24 öğrencimiz burada eğitim alıyorlar. Boş kalan zamanlarında da hem stres atıyor hem de Türk İslam Sanatlarını öğreniyorlar" şeklinde konuştu. Kurs öncesinde İhramcızade Kültür sanat merkezini gezen öğrenciler burada Sivas'ın manevi önderleri arasında yer alan İhramcızade İsmail Hakkı Toprak hakkında Sanat Merkezi'nden sorumlu olan Ümit Hüseyin Çelik'ten bilgi aldı. Burada konuşan Çelik, "16 ülkeden Uluslararası İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim gören öğrencilerimizi ağırlıyoruz. Hocalarımız okullarında öğrencilere ders veriyorlardı. Bizde bu öğrenciler ile İhramcızade Kültür Merkezine gelerek hem İhramcızade İsmail Hakkı Toprak'ı yakından tanımalarını istedik hem de öğrencilerimizin farklı bir gün geçirmesine katkı sağlayalım istedik. Burada öğrencilerimize İsmail Hakkı Toprak'ı anlatarak aynı zamanda 11 dalda Türk İslam sanatlarına yönelik kurslarımız hakkında bilgi verdik" ifadesini kullandı.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Bakır rölyef çalışması görnütüleri

-Yabancı öğrencilerin çalışmaları ve sözleri

-Eğitmenlerin konuşması

-Detaylar

Haber: SİVAS, DHA)

=====================================

Şanlıurfa'da, yapı fuarı açıldı

ŞANLIURFA'da Yapı İnşaat Dekorasyon Fuarı'nın açılışı yapıldı.

Şanlıurfa'da düzenlenen Yapı İnşaat Dekorasyon Fuarı Paşabağı Mahallesi'nde düzenlenen törenle açılışı yapıldı. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile ilçe belediye başkanlarının katılımıyla açılışı gerçekleştirilen fuarda; inşaat ve yapı malzemeleri ile iş ve inşaat makineleri sergilendi. Fuarın açılışını yapan protokol üyeleri, açılan stantlardaki ürünleri inceledi. Fuarda kurulan stantta Büyükşehir Belediyesi sıra gecesi ekibinin yöresel türküler eşliğinde acılı çiğköfte yoğurulması büyük ilgi gördü. Protokol üyelerine yapılan dağıtımın ardından vatandaşlar da çiğköfte alabilmek için birbirleriyle yarıştı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Fuar açılışına katılan protokol

Fuardaki stantları gezen protokol

Sıra gecesi ve çiğköfte yoğrulması

Vatandaşların köfte alma yarışma girmesi

Genel ve detay görüntüler

Haber: Ali LEYLAK-Kamera: Ömer ŞULUL-ŞANLIURFA-DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni - 18 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement