Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyet gösteren TOBB Antalya İl Kadın Girişimciler Kurulu, seçimlerin ardından yeni oluşum sürecini tamamladı.

13.03.2013 12:24

Foto: Açılış töreninden, binanın, Vali Altıparmak'ın onkoloji hastaları ile birlikte fotosu

===

Girişimci kadınlardan yeni oluşum

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyet gösteren TOBB Antalya İl Kadın Girişimciler Kurulu, seçimlerin ardından yeni oluşum sürecini tamamladı. Kadınlar yeni döneme ilişkin yürütülecek faaliyetler hakkında biraraya geldi. Kurulun ATSO Meclis Salonu'ndaki toplantısında, 14 Aralık 2012 tarihinde yapılan icra komitesi seçimiyle birlikte, yeni oluşum süreci tamamlanarak önümüzdeki sürece ilişkin planlanan faaliyetler değerlendirildi.

Antalya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın ile üyelerin katıldığı toplantıda, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Vücudi Özen, kurulun kadın girişimci sayısının artması, girişimcilerin teşvik edilmesinin büyük önem arzettiğini söyledi. Geçen yıl ilki düzenlenen 'Antalya'nın Kadın Girişimcileri Yarışması'nın bu yıl da '2013 Yılı Antalya'nın Kadın Girişimcileri Yarışması' adı altında tekrar düzenlendiğini anlatan Özen şunları kaydetti;

"Kadın girişimciliğinin gelişmesi ve desteklenmesi için yapılan bu yarışmanın duyurulması ve katılım sağlanması konusunda katkılarınızı bekliyoruz. Uluslararası rakamlara bakıldığında, kayıtlı ekonomi içindeki şirketlerin yüzde 33'ünün sahiplerinin kadın olduğu görülmektedir. Bu durum Türkiye açısından değerlendirildiğinde, 1995-2009 arasındaki dönemde kadınların kırsal alanda işgücüne katılım oranı, yüzde 49.3'ten yüzde 35.7'ye düşerken, kentlerde yüzde 17.1'den yüzde 21.3'e çıkmıştır."

"Yani çalışmak isteyen kadın sayısının özellikle kentlerde göreceli olarak hızla arttığı söylenebilir. Bu durum, kadınların tarımsal faaliyetlerden çok ticari ve ekonomik alanda daha bilinçli girişimcilik faaliyetlerine yöneldiğini göstermesi açısından önemli olarak değerlendirilebilir." TOBB'un oluşturduğu 81 ildeki kadın girişimciler kurulları arasında Antalya'nın en etkin kurullardan biri olduğunu söyleyen Işık Yargın, kurulda ulusal ve uluslararası bazda önemli işlere imza atmış üyeler olduğunu kaydetti.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Işık Yargın, Adnan Vücudi Özen, salondan foto

===

Öğrenciler, 'Ben çöp değilim'i sevdi

DÖŞEMEALTI Belediyesi, öğrencilerin çevre bilincinin aşılanmasına yönelik sürdürdüğü çalışmalar arasında 'Ben Çöp Değilim' adlı tiyatro oyununu ilçedeki öğrenciler için sahneletti. Samsun Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyunu büyük keyifle izleyen öğrenciler hem eğlendi, hem de verilen mesajlar ile yeni bilgiler ve sorumlulukların neler olduğunu öğrendi.

Oyunu Belediye Başkanı Yardımcısı Ayhan Tuncer ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Semra Bekar, Temizlik İşleri Müdürü Sadrettin Kaya da izledi. Başkan Yardımcısı Tuncer, "Okullarımızda ve kurumlarımızda sürdürdüğümüz geri dönüşüm konusuna büyük önem veriyoruz. Evsel atık dışında geri dönüşümü mümkün atıklar hiçbir zaman çöp değildir" dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekar ise eğitici tiyatro oyunlarının ilçede sık sık sahnelenmesi için gayret göstereceklerini belirtti. Başkan Yardımcısı Tuncer, sanatçılara şilt takdim etti. Oyuncular ise Atatürk'ün şaha kalkmış at üzerindeki heykelciğini armağan etti.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan foto

===

Neşeli şapkalar partisi

ANTALYA Koleji Okul Öncesi öğrencileri, düzenledikleri şapka partisinde gönüllerince eğlendi. Farklı ülkeler ve kültürlerin özelliklerini taşıyan şapkaları takarak okullarında düzenlenen 'Neşeli Şapkalar Partisi'ne katılan minikler, kendi şapkalarını arkadaşlarının şapkaları ile karşılaştırıp nereden ve kimler tarafında alındığı, farklılıkları ve benzerlikleri konusunda fikir paylaşımında bulundu.

Ardından müzik eşliğinde dans eden minikler, arkadaşlarıyla birlikte şapka değiştirme oyunu oynayarak keyifli vakit geçirdi. Minikler, sınıf öğretmenleri rehberliğinde kendilerine özgü tasarımları ve seçtikleri materyalleri birleştirerek kendi şapkalarını yapmanın mutluluğunu da yaşadı. Renk ve desenleri birbirinden ustaca ayıran minikler, etkinlik sonunda şapkalarını takarak dans etti.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Miniklerin şapkalı fotosu

===

CHP'li Başkan'ın karar duruşması cuma günü

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Cemburak Özgenç'in de aralarında bulunduğu 15 kişinin "İhaleye fesat karıştırmak, kamu zararına dolandırıcılık ve rüşvet" suçlamasıyla yargılandığı davanın 4'ncü duruşması yapıldı. Alanya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde Hakim Necdet Vural başkanlığında görülen duruşma yarına (15 Mart Cuma) ertelendi. Duruşmada daha önce savunması alınmayan sanıklardan Başkan Cemburak Özgenç'in dayısı eski Temizlik İşleri Müdürü Cavit Yurdaer savunmasını yaptı.

Yurdaer ihale komisyonlarında görev aldığını ancak yasalara uygun davrandıklarını belirterek suçlamaları kabul etmedi. Müteahhit Hüseyin Şengöz'ün ajandasında tespit edilen para alışverişini soran Mahkeme Başkanı Necdet Vural'a, "Hüseyin Şengöz ile arkadaşız aramızda para alışverişi oldu. Küçük meblağlarda birkaç kez kendisine borç verdim, geri ödemesini yaptı. Borç ilişkimizin ihalelerle bir ilgili yok" dedi.

Bir önceki duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verilen Başkan Özgenç'in babası Mustafa Özgenç ise sanık olarak yargılananların hepsini tanıdığını ve arkadaşlığı bulunduğunu belirterek, "Sanıklardan Bedri Güven ile aramızda para alışverişi oldu. Daha önce ticaretle uğraşıyordum (Bedri Güven) paraya ihtiyacı olduğunu söyleyip borç istedi. 4 bin lira borç verdim, daha sonra borcunu ödedi. Para alışverişinin oğlumun belediye başkanlığı göreviyle ilgisi yok" dedi.

YETKİLERİM ALININCA PSİKOLOJİM BOZULDU

Soruşturmanın başlamasına neden olan ve ilk kez mahkeme huzurunda ifadeye çağrılan CHP'li Belediye Meclis Üyesi Ergün Sönmez ise, 2004-2009 yılları arasında başkan yardımcısı olduğunu, ancak ihbar yaptığı tarihten iki ay kadar önce yetkilerinin elinden alındığını anlattı. Sönmez, "Yetkilerimin alınmasından ötürü psikolojim bozuktu. Bu yüzden ihalelerde usulsüzlük olup olmadığını araştırmadan gazetelere demeç verdim" diye konuştu.

Mahkeme heyeti daha önce duruşmaya katılmayan sanıklardan ilaçlama firması sahibi Metin Büyüknacar'ın da savunmasının alınıp karar verilmesi için davanın 15 Mart Cuma günü görülmesine karar verdi. Duruşma çıkışına konuşan Başkan Özgenç, sanıklardan biri gelmediği için duruşmanın ertelendiğine değinerek, "Sanığın gelmemesi davayı etkiliyor. Suçsuzluğumuza inanıyoruz takdir yüce mahkemenin. Ergün Sönmez'in iddiaların detayına girmem doğru olmaz. Takdir mahkemenin. Masum olduğumuz ispatlayacağız" dedi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Cemburak Özgenç

===

AKÜ, Afyonkarahisar'ı Yemen'de temsil etti

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Yemen'de düzenlenen "Yemen'de Türk Eğitim Fuarları Haftası"na katıldı. Yemen'in başkenti Sana, ardından Aden kentinde düzenlenen fuarda, Türkiye'nin üniversite eğitimi olanakları, Yemenli öğrenci ve velilere tanıtıldı. Türkiye Cumhuriyeti Sana Büyükelçiliği tarafından düzenlenen organizasyon çerçevesinde, farklı illerden 30 adet devlet ve vakıf üniversitesinin 90'ı aşkın temsilcisi yer aldı.

Fuarda AKÜ'yü Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sena Coşkun ile Yabancı Uyruklu Öğrenci Koordinatörü Uzman Burak Olur temsil etti. Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman'ın da katıldığı ve AKÜ standını ziyaret ettiği fuarda, AKÜ Heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman'ı da ziyaret ederek, kendilerine Afyonkarahisar ilini ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'ni tanıtıcı materyaller takdim etti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Fuardan

===

Alman öğrencilerden 'ekonomik uyum' çalışması

ALANYA'nın Almanya'daki kardeş şehri Gladbeck kentinden, Arıkan Yılmaz Dim Ticaret Meslek Lisesi'nin kardeş okulu Berufskolleg adlı meslek yüksekokulu öğrencileri, 'Alanya'da yaşayan Almanların ekonomik uyumu' adlı proje çalışması yaptı. Alanya Öğretmenevi'nde, okul müdürü Klause Bunse, öğretmen Sabine Röttgers ve Erwin Mosel gözetiminde yapılan ve 1 hafta süren proje çalışmalarına 8 Alman öğrenci katıldı.

Arıkan Yılmaz Dim Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Emin Yaman, öğretmen Ahmet Kocabacak ve Fatih Sağır ile 9 öğrencinin de eşlik ettiği çalışmalar sırasında Alman konuklar, ilçenin tarihi ve doğal mekanlarını da görme fırsatı buldu. İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Köseoğlu'nu makamında ziyaret eden Alman öğrenciler, Türkiye'deki eğitim sistemi hakkında da bilgi edindi.

Arıkan Yılmaz Dim Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Emin Yaman, merkezi Almanya'da bulunan Robert Bosh Vakfı'nın desteğiyle yapılan proje çalışmalarının bir hafta sürdüğünü belirterek, Türk ve Alman öğrencilerin kaynaşması adına yararlı bir çalışma olduğunu söyledi. Arıkan Yılmaz Dim Ticaret Meslek Lisesi öğretmenlerinden Ahmet Kocabacak ise "Haziran ayında okulumuzdan bir ekip Almanya'ya giderek orada yaşayan Türklerin ekonomik uyumu üzerine çalışmalar yapacak." dedi.

Gladbeck Berufskolleg Müdürü Klause Bunse da "Biz de Arıkan Yılmaz Dim Ticaret ve Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerini şehrimizde ağırlayacağız. Ben Alanya'ya ilk kez geldim ancak Alanya'nın güzellikleri benim için sürpriz olmadı. Çünkü Alanya hakkında yıllardır çok güzel sözler duyuyorum" diye konuştu. Alman konuklar ilçedeki gezi ve çalışmalarını Alanya Gazeteciler Cemiyeti ziyareti ile tamamladı.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Ziyaretlerden

===

Hayırseverlerden Manavgat'a 2 yeni okul

ANTALYA Valisi Ahmet Altıparmak, Manavgat'ta hayırseverler tarafından yaptırılan 3 anaokulunun açılışını yaptı. Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) organizasyonu ve MNG Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal'ın katkılarıyla yaptırılan 3 derslikli anasınıfı törenle hizmete açıldı. Atatürk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen açılış törenine Vali Ahmet Altıparmak, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran, ETS Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de katıldı.

Sarılar Zeki Vargın İlköğretim Okulu öğrencilerinin halkoyunları gösterisiyle başlayan törende konuşan Vali Ahmet Altıparmak, Antalya'nın hayırseverlikte Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi. Göreve başladığından bugüne geçen 3 yılda 90 ayrı protokol yaptıklarını kaydeden Vali Altıparmak, "Bizim bir kampanyamız vardı. Her okula bir anasınıfı, her ilçeye bir anaokulu. Bugüne kadar 37 anaokulu ve anasınıfı hizmete açtık. Kampanyamıza en büyük destek sağlayan ilçelerin başında Manavgat geliyor. Manavgatlı işadamları buna büyük destek verdi" dedi.

Manavgatlı hayırsever işadamlarına katkılarını sürdürmeleri çağrısında bulunan Vali Altıparmak, geleceğe yapılan yatırımların karşılığının fazlasıyla görüleceğine işaret etti. Atatürk İlköğretim Okulu öğrencilerine de seslenen Vali Altıparmak, "Bugün bu binayı yaptıranlar sizin gibi okullarda okuyarak buralara geldi. Bugün onlar size okul yaptırdı. Sizler artık daha sağlıklı binalarda eğitim alacaksınız" diye konuştu.

Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da, böyle bir eğitim kurumunun yapımına katkı sağlayan herkese çok teşekkür etti. TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran ise dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. TOGEM-DER olarak 8 senedir sosyal yardım konusunda faaliyet gösterdiklerini belirten Gülbaran, "Anasınıfsız Okul Kalmasın" projesi çerçevesinde Türkiye'nin çeşitli illerinde 430 anasınıfı, 2 spor kompleksi ve 1 otistik çocuklar eğitim kompleksini eğitim sistemine kazandırdıklarını kaydetti. Gülbaran, MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal'ın katkılarıyla yaptırılan anaokulunda 150 öğrencinin eğitim alacağını sözlerine ekledi.

ETS Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy da, ETS olarak eğitime katkılarının aralıksız süreceğini ifade ederek, "Sayın Valim; Kemer İlçesi'nde devam eden bir yatırımımız var. Oraya bir de eğitim kurumu yaptırmak istiyoruz" dedi. Konuşmaların ardından hayırseverlere plaketleri verildi. Anasınıflarının açılış kurdelesini kesen Vali Ahmet Altıparmak ve beraberindekiler sınıfları gezerek öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Vali Ahmet Altıparmak ve TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran okul bahçesine fidan dikti.

MATSO VE VURAL AİLESİ TARAFINDAN YAPTIRILAN ANAOKULU

Vali Ahmet Altıparmak daha sonra Manavgat Milli Egemenlik İlkokulu'nda yan yana yaptırılan MATSO Anaokulu ile Hafize Ayten Vural Anaokulu'nun açılışlarını yaptı. MATSO Başkanı Şükrü Vural okul öncesi eğitimin ve ana okullarının önemini vurgulayarak "Çocukların yarınlarının teminat altına alınması, her ana-babanın hedefidir. Bu hedefe ulaşmada en önemli noktalardan biri de eğitimdir. Çağdaş, modern, vizyonu olan, yenilikçi, gelişmeye açık, kaliteli bir eğitimin çocuklarımıza verilmesi, sunulması ve hazırlanması hepimizin görevidir" diye konuştu.

Hafize Ayten Vural ise okulun hayırlı uğurlu olması dileğinde bulunarak, katılımcılara teşekkür etti.

Toplam 8 sınıflı anaokullarının açılış kurdelesini kesen Vali Altıparmak ve beraberindekiler sınıfları gezerek öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Daha sonra Vali Ahmet Altıparmak ve beraberindekiler okul bahçesinde ağaç dikti.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Açılışlardan, ziyaretten foto

--- KUTU ---

Hayırsever çifte tebrik

Vali Ahmet Altıparmak, hayırsever Muzaffer Büyük tarafından yaptırılan 17 derslikli ek binasının açılışı gerçekleştirilen Manavgat Şule- Muzaffer Büyük Kız Teknik ve Meslek Lisesi'ni ziyaret etti. Vali Altıparmak, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve hayırsever Şule- Muzaffer Büyük çifti tarafından karşılandı.

Antalya'daki programları nedeniyle açılışa katılamayan Vali Altıparmak, hayırsever Büyük çiftini tebrik ederek, hayırseverler ve okulun öğretmenleriyle öğretmenler odasında bir araya geldi. Şule- Muzaffer Büyük çifti de hayırseverliğin bir yürek işi olduğunu belirterek, okulun ismini başarılı yerlerde görmek istediklerini dile getirdi.

===

İşsiz gence 3 bin 600 lira GSS prim borcu

FİNİKE'de ailesiyle birlikte yaşayan Cengiz Han Aslan, 1 Ocak 2012'de uygulamaya giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında toplam 3 bin 600 lira prim borcuyla sarsıldı. Bir yıl önce gelir beyanında bulunduğunu, babasının emekli, kendinin de işsiz olduğunu bildirdiğini söyleyen Genç, yardım talebi için Finike Kaymakamlığı'na başvurdu.

2012'nin Şubat ayında, kendisine gelen tebligat üzerine ilgili kuruma başvurduğunu anlatan Aslan, geçtiğimiz günlerde arkadaşına gelen prim borcu nedeniyle tedirgin olduğunu ve Kumluca Sosyal Güvenlik Kurumu'na kendi durumunu sorgulamak için gittiğini belirtti. 212 lira üzerinden bir yıllık borcu biriktiğini öğrenen Aslan, büyük şaşkınlık yaşadığını ve çok üzüldüğünü dile getirdi.

CEBİMDE 5 KURUŞ YOKKEN BU PARAYI NASIL ÖDEYEBİLİRİM?

Üniversite mezunu olduğunu ancak okulu bitirdikten sonra yaptığı uş başvurularınrdan olumlu yanıt alamadığını anlatan Cengiz Han Aslan, ailesinin geliri üzerinden kendisine biçilen bu borcun adaletli olmadığından yakındı. İş bulamadığı için geliri olmadığını ve cebinde 5 kuruş bile yokken borcu nasıl ödeyeceğini soran Aslan şöyle dedi:

"Ailemin geliri üzerinden bana biçilmiş borç ne kadar adaletli? Devlet benim 2,5 yıldır işsiz olduğumu biliyor. Devlet beni işe mi yerleştirdi de karşılığında sağlık sigortası için prim istiyor. Üniversite mezunuyum. İş bulmak için çalmadığım kapı kalmadı. Benim durumumda olan gençleri yönlendirecek bir kurum yok. Yasa çıktığında gelir beyanında bulundum. İşsiz ve gelirimin olmadığını, ailemle kaldığımı, sadece babamın emekli maaşı bulunduğunu, başkada gelirimiz olmadığını beyan ettim."

"BU PARAYLA ÖZELE BİLE GİDERİM"

Kendisine aylık 212,76 lira üzerinde işlem yapıldığını anlatan Aslan, Genel Sağlık Sigortası ile devletin, vatandaşa kolaylık sağlayan bir imkan tanınmadığını vurguladı. Her ay ödeyeceği bu parayla devletin katkısı olmadan da hastaneye giderek olası sağlık sorunlarını giderebileceğine dikkati çeken Aslan, "Borcum 1 yılda 3 bin 600 lira olmuş. Bu kadar param olsa özel hastaneye giderek tedavi olurum. Devletin sağladığı ekstra bir katkı yok. Kaymakamlığın bu konuda yardımcı olmasını istiyorum" dedi.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)

Foto: Cengiz Han Aslan Kaymakamlık önünde - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement