Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(24.9.ADANA Sanayi Odası'nın (ADASO) koordinatörlüğünde yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'ne muhtarlardan destek geldi.)

24.09.2012 14:44

(24.9.2012/fotoğraflı)

//////////

adaso Başkanı Sadi Sürenkök "İşsizleri projeye yönlendirin"

UMEM'e muhtar desteği

ADANA Sanayi Odası'nın (ADASO) koordinatörlüğünde yürütülen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'ne muhtarlardan destek geldi.

Adana Sanayi Odası'nda düzenlenen ve mahalle muhtarlarının katıldığı "UMEM Projesi Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, proje ile istihdam sorununa çözüm bulunması, işsizlere meslek ve firmalara nitelikli eleman kazandırılmasının amaçlandığını bildirdi.

Sanayiden sonra tarım ve hizmet sektörlerinin de proje kapsamına alındığını vurgulayan Sürenkök, bugüne kadar açılan ve bir bölümü halen devam eden 125 kursa bin 192 kişinin katıldığını, bin 21 kişinin staj yaptığını ve 543 işsizin işe yerleştirildiğini söyledi.

UMEM kurslarına kursiyer bulmakta güçlük çekildiğini vurgulayan Sürenkök, muhtarlardan mahallelerinde bulunan işsizleri projeye katılmaya yönlendirmelerini istedi. Sürenkök, "Meslek öğrenirim, işte çalışırım diyenleri bekliyoruz. Hem sanayicimizin nitelikli eleman bulmasına, işsizlerin de iş sahibi olmasına yardımcı olun. Adana'da işsizlik sorununun çözümlenmesine katkıda bulunun" diye kouştu.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Adana İl Müdürü Haşim Meydan da işsizlere bir yandan meslek öğretilirken diğer taraftan kurs süresince günde 20, ayda 450 lira maaş verildiğini bildirdi. Meydan, "Yeter ki, iş ayrımı yapmasın, iş istesin, çalışmaya gönlü olsun. İşsizlere iş, işverenlere eleman bulduğumuz zaman mutlu oluyoruz" dedi.

Adana İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muharrem Gelen ise, UMEM Projesi ile istihdam sorununa çözüm bulunması için 3 okulda kurslar düzenlendiğini belirterek, 6 ay devam eden kurs sonunda işsizlere meslek öğretilip iş sahibi yapıldığını kaydetti.

Toplantıda söz alan muhtarlar da, kendilerine en çok iş konusunda talep geldiğini, bu talepleri UMEM Projesi'ne yönlendirmek ve Adana'nın işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak için için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti.

ADANA,(DHA)

////////////

Toplu sözleşme sevinci

GAZİANTEP'in merkez Şahinbey İlçe Belediyesi bünyesindeki Katılım A.Ş' ile Genel-İş Sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. 273 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, taraflar 3 yıllık anlaşmaya vardı. İşçilere, ilk yıl için yüzde 15, diğer iki yıl için ise eflasyon oranında zam verilcek.

DİSK Bölge Başkanı Nihat Bencan, Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, anlaşmanın taraflar için hayırlı olmasını diledi. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise "Toplu sözleşmemizde zam artışını belirlerken, genel şartları göz önüne alarak, diğer kurumlar tarafından yapılan toplu sözleşmelere ve şirketimizin durumuna bakarak yaptık" dedi. Tahmazoğlu, anlaşmanın içeriği hakkında şu bilgileri verdi:

"Sendikamızla yaptığımız anlaşmamız üç yıllık bir anlaşma oldu. İlk yıl için yüzde 13 ve diğer yıllar içinde eflasyon oranında bir artış yapılmasına karar verildi. Görüşmelerimiz sonunda ilk yıl için belirlenen yüzde 13'lük artışı iki puan da biz artırarak, yüzde 15'e çıkardık. Yine personellerimiz bu güne kadar 20 gün üzerinden izin ücreti alıyordu burada da iyileştirme yaparak, önümüzdeki yıl izin ücretini 25 güne ikinci yıl ise 30 güne çıkartacağız. Ondan sonrada öyle devam edecektir."

GAZİANTEP, (DHA)

(24.9.2012)

/////////

Arp ve kemençenin dansı

GAZİANTEP'te arp ve kemençenin düetinden oluşan konser büyük ilgi gördü. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 7'ncisini düzenlediği 'Uluslar arası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali'nin üçüncü günüde sahne alan ünlü arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu, üstün sahne performansı ile festivalin en çok konuşulan gösterilerinden birine imza attı. Festival alanını dolduran Gaziantepli sanatseverlere arp eşliğinde modern dans gösterisi sunan grubun performansı da Gaziantepliler tarafından ayakta alkışlandı. Gaziantep'i çok sevdiğini, yemeklerinin ve insanlarının muhteşem olduğunu söyleyen Pancaroğlu, bu kadar zenginliği bir arada barındıran kentin kendilerini büyülediğini söyledi. Pancaroğlu ve ekibine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu tarafından festival heykelciği ile çeşitli hediyeler verdi.

GAZİANTEP'TE KARADENİZ RÜZGARI ESTİ

Yerli ve yabancı dans gruplarının ardından festivalde sahne alan Karadeniz ezgilerinin başarılı temsilcisi Karmata ve Resul Dindar Grubu izleyenleri coşturdu. Kendine özgü yorumları ve sempatik tavırları ile geceye renk katan Karmata ve Resul Dindar Grubu'na izleyiciler dansları ile eşlik etti. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema marangoz tarafından sanatçıya festival heykelciği ile çeşitli hediyeler verildi.

GAZİANTEP, (DHA)

(24.9.2012)

/////////////

Aşıklar gecesinde teröre lanet yağdı

OSMANİYE Folklor Araştırma Derneği (OFAD) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla 15'inci düzenlenen 'Uluslararası Çukurova Aşıklar Bayramı' ve 'Aşık Feymani Şenlikleri' yapıldı.

Akyar Caddesi üzerindeki Salih Sefa Yazar Kültür Evi'nde yapılan programda aşıklar, söyledikleri şiirlerle şehitleri anarken, terörü de lanetledi. OFAD Başkanı Abdullah Gizlice, bu yıl şenliklere Türkiye, Azerbaycan ve Kerkük'ten 15 halk ozanının katıldığını belirterek, gecenin şenlik olarak değil, son günlerde artan terör olaylarında hayatını kaybeden şehitleri anma programı olarak değiştirildiğini söyledi. Gizlice, "Ülkemiz üzerinde son günlerde oynanan oyunlara karşı birlik ve beraberliğimizin korunmasına çaba gösterelim. Artan terör olaylarına karşı halk ozanları olarak bizim tek silahımız sazımızdır. Bin yıllık kardeşliğimizi kimsenin bozmaya hakkı yok, kimseye verecek bir karşı toprağımız da yok. Şehitlerimize Allah'tan Rahmet diliyor, terörün her türlüsünü şiddetle kınıyoruz" dedi. Yaklaşık 2 saat süren programın sunuculuğunu Aşık Temel Turabi yaparken, sahneye davet edilen halk ozanları seslendirdiği şiir, ağıt ve türküleri ile teröre karşı olduklarını iletip, şehitleri andı.

Gecede bir konuşma yapan Aşık Feymani ise şunları söyledi:

"Ağlarken gülmeyi, gülerken de düşünmeyi bilen bir milletiz. Onun için bu oyunlar aslında bize çok küçüktür. Bizim daha okrağımız yani sırtımız kızmadı, kızdığımı ortaya çıkar. Biz üzülürüz ama o üzülmenin içinde de çare ararız. Sabrın içerisinde olgunluk, olgunlukla da müşkülatları halletme yoluna bakarız. Bunlar düşman oyunu, bu oyunu bozmak için çare arıyoruz. Ama biz yinede dürüstlük, doğruluk ve sabır telkin ederek inşallah bu zulmün içerisinden tez çıkarız."

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(24.9.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////////

İhracatın yeni adresi Irak

MERSİN'deki Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları (TISİAD) Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, 8,2 milyar dolar ile Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 2'inci ülke olan Irak'ın, kısa zamanda ilk sıradaki Almanya'yı sollayarak, ilk sıraya yükseleceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde kurulan TISİAD'ın yönetimi, AK Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı yönetimini ağırladı. TISİAD'a, "Hayırlı olsun' ziyaretine, AK Parti Yenişehir İlçe Başkanı Mehmet Ali Eroğlu ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Başkan Kılıç, çalışmaları ile ilgili heyete bilgi vererek, hedeflerini anlattı. Kılıç, Türkiye ile Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığın sağlanması için yola çıktıklarını belirterek, "Irak bizim uzmanlık alanımız. Geçtiğimiz Mayıs ayında kurulan derneğimiz, kısa zamanda uzun mesafe kat etti" dedi.

Irak'a yapılan ihracatın 8.2 milyar dolar seviyesine ulaştığını ifade eden Kılıç, "Bizim gibi sivil toplum örgütleri ve hükümetimizin komşularla ticareti arttırmaya yönelik, olumlu politikaları ile Irak, kısa zamanda en çok ihracat yaptığımız ülke olacaktır. Irak'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü olan 2023'te hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracata, 70-80 milyar dolar katkı yapacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu hedeflere ulaşılmasında, iş dünyasının sorunlarının çözümü ve taleplerine kulak verilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada, yılda 1 milyon 191 bin sefer yapan Türkiye'nin, bu seferlerin yarısının gerçekleştirildiği Habur Sınır Kapısı'ndaki sıkıntıları gidermesi şarttır" diye konuştu.

MERSİN, (DHA)

(24.9.2012, FOTOĞRAF)

/////////////////

Yenişehir'e Quanzhou'dan konuk

MERSİN'in merkez Yenişehir İlçesi'nin Çin'deki kardeş şehri Quanzhou'dan gelen heyet, çeşitli incelemelerde bulundu.

Quanzhou Parlamentosu Başkan Danışmanı Shufang Zhu başkanlığındaki heyet, Başkan İbrahim Genç'i makamında ziyaret etti. Heyette yer alan kardeş şehir temsilcileri, ziyaretten son derece memnun olduklarını belirterek, hem iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesi, hem de ekonomik ve kültürel anlamda yapılacak çalışmalara esas teşkil etmesi açısından, bu ziyaretin son derece önemli olduğunu vurguladı. Başkan Danışmanı Shufang Zhu, kültürlerin kaynaşmasında, dostluk köprüsü oluşturulmasında katkıda bulunduğu ve gösterdiği konukseverlik için Başkan Genç'e teşekkür etti.

Başkan Genç de, "Çin olağanüstü bir ülke. Çin'de yoksulluk ve işsizlikten hiç söz edilmiyor. Biz de bu ekonomik büyümeyi yakından izliyoruz. En yakın zamanda, tekrar Çin'e giderek bu gelişmeleri yerinde görmek istiyorum. Bugüne kadar kardeş şehrimizin belediye başkanı, bizleri ziyarete gelmedi. Umarım en kısa sürede, hem ülkemizi hem de Mersin'i ziyaret eder. Kendisini burada ağırlamaktan memnun oluruz" dedi.

Quanzhou'dan gelen ziyaretçiler, 2 gün süre ile Mersin'de kalarak, kentin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret ederek ülkeden ayrılacaklar.

MERSİN, (DHA)

(24.9.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////

Kazıya siyasi destek

MERSİN'in Silifke ilçesinde, ilçenin sembolü haline gelen tarihi kaledeki kazı çalışmaları sürerken, milletvekilleri, il genel meclis üyeleri ve protokol, çalışmaları yerinde inceledi. Heyet kazma ve küreği alarak, çalışmalarda bir süre işçilere destek oldu.

İncelemenin ardından Bozkurt, Silifke Kalesi'nde yapılan bu çalışmayla, geçmişin tarihin gün yüzüne çıkacağını kaydetti. Silifke Kalesi'nin çağımızın önemli yapılarından biri olduğunu belirten Bozkurt, yapılan çalışmalara destek olmak için elinden geleni yapacağını belirtti. CHP Milletvekili Öztürk de, Silifke'nin tarihi yönden çok zengin bir ilçe olduğunu, gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk olarak Silifke Kalesi'ni gezdiğini söyledi. Silifke Kalesi hakkında genel bilgi veren Doç. Dr. Ali Boran ise, şöyle devam etti:

"Silifke Kalesi, Selefkoslar zamanında yapıldığını, Roma ve Bizans zamanında geliştirildiğini tahmin ediyoruz. Silifke Kalesi 1190 yılında Kilikya Ermeni Devleti'nin yönetimine girince, tamir ettirilmiş. Kalenin içerisinde Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırıldığı düşünülen camiyi ve mekanların bazılarını gün yüzüne çıkardık. Silifke'ye hakim, yaklaşık 200 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde yapılmış olan, etrafı kuru hendekle çevrili oval biçimdeki kalenin içinde, kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar, cami ve diğer yapı kalıntıları bulunmaktadır. Burçların bir kısmı ve kale içi tamamen yıkık durumdadır. Halen görülebilen 10 adet burç mevcuttur."

SİLİFKE (Mersin),(DHA)

(24.9.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////////

Eğitime arsa desteği

MERSİN'in Tarsus ilçesinde eğitim gönüllüsü Ülker Aydın, babası eczacı Sabri Aydın'ın adına okul yapılması için bağışladığı arsanın devir teslim işlemlerini tamamladı.

Tarsus'ta yaptığı okul arsa bağışı ile büyük takdir toplayan Ülker Aydın'ın arsasının tapu teslim işlemleri, atılan imzalar ile gerçekleşti. Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi'nin makamında gerçekleşen tapu teslimi törenine, hayırsever Ülker Aydın'a vekalet eden yeğeni Sabri Aydın ve Tarsus Tapu Müdürü Ayhan Turgut katıldı. Eğitime yapılan yatırımın geleceğe yapılan hayırların en güzeli olduğunu söyleyen Kaymakam Güldibi, "Bir insanı geliştirmek ile doğru orantılı olan tek gerçek, eğitime katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda, Tarsuslu Ülker Aydın'a, yaptığı bağıştan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir insanın adının bir eğitim kurumda anılması ve yaşatılması ne güzel. Beklentimiz, şehrimizdeki diğer hayırseverlere bunun örnek olmasıdır" diye konuştu. Mithatpaşa Mahallesinde bulunan 4 bin 483 metrekare arsanın eğitime bağışlandığını ifade eden Kaymakam Güldibi, önümüzdeki günler içinde geriye kalan 3 bin 513 metrekarelik alanın eklenmesi noktasında, çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Hayırsever Ülker Aydın'ın yeğeni Sabri Aydın ise dedesiyle aynı adı taşıdığını belirterek, dedesinin isminin yaşatılacak olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin),(DHA)

(24.9.2012, FOTOĞRAFLI) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement