Dünden Bugüne Türkiye Ekonomisi ve Karşılaşılan Engeller" Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Dünden Bugüne Türkiye Ekonomisi ve Karşılaşılan Engeller" Konferansı

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erişah Arıcan, Anayasa değişikliği halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan'dan sonra inşallah bankacılık sektöründen diğer reel sektörlere kadar herkesin iğneyi, çuvaldızı kendine batırmak zorunda olduğunu belirterek,...

01.04.2017 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erişah Arıcan, Anayasa değişikliği halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan'dan sonra inşallah bankacılık sektöründen diğer reel sektörlere kadar herkesin iğneyi, çuvaldızı kendine batırmak zorunda olduğunu belirterek, "Bizim geç kalmadan genç arkadaşlarımıza iş imkanı yaratmamız gerekiyor." dedi.

Arıcan, Birlik Vakfı İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "Dünden Bugüne Türkiye Ekonomisi ve Karşılaşılan Engeller" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünya üzerinde gelişmiş ülkelerin ve sömürge ekonomilerinin asla bir kriz dönemi olmadığını belirterek, bu ülkelerin büyük markalarının varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

Bir ülkenin tarihini incelerken ekonomisine bakmak gerektiğini ifade eden Arıcan, "Türkiye'de katma değerimiz, sanayimiz nerede?' diye sormamız lazım. 16 Nisan'dan sonra inşallah bankacılık sektöründen diğer reel sektörlere kadar herkes iğneyi, çuvaldızı kendine batırmak zorunda. Bizim geç kalmadan genç arkadaşlarımıza iş imkanı yaratmamız gerekiyor. Önümüze çıkarılan engeller hep bu dinamizmin durması üzerineydi." diye konuştu.

Arıcan, 2002'den bu yana Türkiye'de bir iktidarın bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Türkiye'yi bu hale, üstünde uğraşılması gereken bir ülke haline getirdiler. Çünkü 2002'ye kadar zaten onların elinde bir oyuncaktı. Onun için bir plan yapmasına gerek yoktu. Ekonomik bir katma değerin varsa ülkeler senin için politika üretirler ama eğer yoksa niye uğraşsınlar? 1950'lerde biri 'Ben baş kaldırayım' dedi. 1960'ta ihtilal geldi. 1960 ila 2002 yılları arasında zaten Türkiye, onların ellerindeki bir ekonomiydi. Bakıyorsunuz detarjan bile yabancı marka, yok mu bunu üretecek bir Türk? O kadar ham maddelerimiz, bitkilerimiz var. Biz niye yapmıyoruz, üretmiyoruz? Niye ithal ediyoruz. Biz zannediyoruz ki Türkiye'nin ithal kalemleri sadece enerji, petrol, doğalgaz… Hayır. Biz bulaşık deterjanını bile ithal ediyoruz."

Arıcan, Türkiye'nin 2002 yılından sonra uyanmaya başladığını anlatarak, "Yeni neslin aynı vizyona, hırsa sahip olması ve ekonomiyi yüksetmesi gerekiyor. Çünkü biz sömürge bakiyesi bir ülke değiliz." dedi.

Sömürge ülkelerinin çok dinli ve çok dilli olduğuna dikkati çeken Arıcan, "Ortak dilleri ise İngilizce'dir. 25 milyon kilometrekarede ortak dil Türkçe olamadı maalesef. Hak ve özgürlüklerden bahseden gelişmiş toplumların örnek alacağı imparatorluk bizim Osmanlı İmparatorluğu'dur. Eğer yapsaydık bugün dünyanın her yerinde Türkçe konuşuluyor olması lazımdı." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Arıcan, Türkiye'nin bor, uranyum ve toryum rezervleri ve önemi hakkında da bilgi verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünden Bugüne Türkiye Ekonomisi ve Karşılaşılan Engeller' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı
    20:29 THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı

    Türk Hava Yolları (THY), 10 yıl aradan sonra Libya'nın başkenti Trablus'a ilk uçuşunu gerçekleştirdi. THY'nin uçağı başkent Trablus'taki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na indikten sonra Havalimanında düzenlen törene, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Libya Sivil Havacılık Genel Müdürü Abdurrahman bin Yusuf ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı. Törende konuşan Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türk hükümetine THY seferlerinin yeniden başlaması konusunda sarf ettiği çabalardan dolayı takdirlerini sunduğunu söyledi. THY'nin uçuşlara başlaması diğer uluslararası şirketleri teşvik edici bir adım olarak değerlendirildi.


Advertisement