Aylin Cesur: " Dünyada Konut Fiyatları ve Kiralarda Bizi Birinci Yaptınız. Fiyatların Arttığı 10 Şehirden 3 Tanesi Ankara, İzmir ve İstanbul" - Son Dakika
Güncel

Aylin Cesur: " Dünyada Konut Fiyatları ve Kiralarda Bizi Birinci Yaptınız. Fiyatların Arttığı 10 Şehirden 3 Tanesi Ankara, İzmir ve İstanbul"

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, “Dünyada konut fiyatları ve kiralarda bizi birinci yaptınız. Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi 2022 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, yüzde 189 ile 56 ülke arasında biz birinciyiz. Estonya yüzde 27 ile ikinci, aramızda yüzde 27 inanılmaz bir uçurum var. Dünyada konut fiyatlarının arttığı 10 şehirden 3 tanesi Ankara, İzmir ve İstanbul, bu hale gelmişiz. Seçim iktidarına sesleniyorum dostane: Tarımı bitiren politikalarla, TÜİK ve TOKİ mucitlerinin projeleriyle, siz seçime bu 3 ‘T’yle giderseniz kaybedeceksiniz. Ben az kaldı diyorum ve millet sandıkta ‘T’lere ‘tamam’ diyecek” dedi.

26.01.2023 16:01  Güncelleme: 16:38

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, "Dünyada konut fiyatları ve kiralarda bizi birinci yaptınız. Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi 2022 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, yüzde 189 ile 56 ülke arasında biz birinciyiz. Estonya yüzde 27 ile ikinci, aramızda yüzde 27 inanılmaz bir uçurum var. Dünyada konut fiyatlarının arttığı 10 şehirden 3 tanesi Ankara, İzmir ve İstanbul, bu hale gelmişiz. Seçim iktidarına sesleniyorum dostane: Tarımı bitiren politikalarla, TÜİK ve TOKİ mucitlerinin projeleriyle, siz seçime bu 3 'T'yle giderseniz kaybedeceksiniz. Ben az kaldı diyorum ve millet sandıkta 'T'lere 'tamam' diyecek" dedi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, dün TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında söz alarak vatandaşların barınma ve konut sorununa değindi. Cesur, şöyle konuştu:

"Yine bir torba getirdiniz. İktidar artık seçim iktidarı, bakalım bu torbada neler var seçime giderken, geçen hafta sözleşmelileri kadroya aldık hep beraber burada ama alelacele o kadar hızla getirmişsiniz ki kanunu, birçok grubu unutmuşsunuz. Hatta kahraman uzman çavuşlarımızı unutmuşsunuz. Ben geçen hafta Şırnak'taydım. Şırnak'ı unutmuşsunuz değerli arkadaşlar. Perişan Şırnak halkı ve yoksul, enflasyonla uğraşıyor. Diyeceksiniz ki 'herkes öyle zaten Türkiye'de herkes perişan', öyle haklısınız herkes zor durumda da ne oluyor biliyor musunuz? Yoksulluğun pençesine düşürünce milleti en çok kadınlar ve çocuklar yoksullaşıyor. En çok daha çok ihtimam göstermemiz gereken Doğu ve Güneydoğu insanımız can çekişiyor. Unutmuşsunuz Şırnak'ı da ben 25 sene önce Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile gitmiştim. O zaman Şırnak'ta ne varsa hala aynı Şırnak ve üzerine hiçbir şey yapılmamış, hastane yapılmış içi boş, alet yok doktor yok diyor vatandaş ve hükümet binaları, adliyeler yapılmış böyle büyük büyük binalar yapılmış, ama içinde adalet arıyor vatandaş adalet yok.

Hükümet binaları, adliyeler iyi de selam verdiğim anda herkes vatandaş haykırıyor, şikayetini söylüyor, 'işsiziz' diyor mesela, 'kömür işletmesi ruhsatları tekelleşti' diyor. Yıkılan konutların, iş yerlerinin yerine metre karesi küçültülmüş TOKİ yapıları yapıldı. Yıllar geçti hala bir kısım tapuların dağıtıldığı, neye göre dağıtıldığının belli olmadığı iş yerleri için yasal kura çekilmediğini hatta davet bile edilmediklerini söylüyor vatandaş. Ben bunu Şırnak merkezden bahsediyorum. Cumhuriyet Meydanı'ndan bahsediyorum, bitik. Ben buradan Beytüşşebap'ta, Cizre'de, Güçlükonak'ta, İdil'de, Silopi'de, Uludere'de oturan ve devletin baba gibi elini tutmasını bekleyen değerli kardeşlerime sesleniyorum, az kaldı biz sorunlarınızı biliyoruz. Antalya'da, Kocaeli'nde, İzmir'de yaşayan vatandaşların neleri varsa siz onların iyi şartlarda yaşayanların şartlarını hak ediyorsunuz. Türkiye'nin her köşesindeki ve her kişisine eşit devlet anlayışına insanca yaşam koşullarını sağlayacağımıza biz İYİ Parti olarak söz veriyoruz.

"MİLLETİ YOKSULLUKTA EŞİTLEDİNİZ"

20 yıllık devri iktidarınızda, memuru da özel sektör çalışanını da asgari ücretliyi sıkıntıda ve yoksullukta eşitlediniz. Eşitlik anlayışınız bu maalesef ve hepsi temel ihtiyaçlarını karşılama zorluğu içindeler. Emekliyi saymıyorum bile onlara hala 'siz ölün' diyorsunuz, son yaptığınız zamlar, onu da geçenlerde geçirdik. Bırakın ev, araba almayı, faturalarını, kiralarını ödeyemiyor vatandaş. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası 2022'de anket yapmış, çalışanlarının yüzde 47'si kirada ve sağlık çalışanlarının yüzde 96'sı artık ev alma umudu yok. Umudu hayallerini bitirmişsiniz.

"BÜYÜKŞEHİRLERDE EN DÜŞÜK KİRA 7-8 BİN LİRA, NE YAPIYOR BU İNSANLAR UMURUNUZDA MI?"

Yurt çıkmamış, kira giderini karşılayamayan öğrenciler kayıtlarını donduruyorlar. Evlerine gidiyorlar ve eskiden yerleştirme puanlarına bakınca doğu illeri veya taşra küçük şehirler tercih edilmezdi. Şimdi tam tersine dönmüş, insanlar masraflarını karşılayamadıkları için büyük şehirlerde düşük puanlarla yerleşiyorlar. Çünkü büyük şehirlerde en düşük kira 7-8 bin lira olmuş. Ne yapıyor bu insanlar arkadaşlar umurunuzda mı?

Hani seçimle ilgili bu kanunları çıkarıyorsunuz da kirasını ödeyemiyor vatandaş aldığı bu maaşlarla veya gelirleriyle, Bahçeşehir Üniversitesi 2022 kasımda bir rapor yayınladı. Ülkemizde kiraların yüzde 168 arttığını söylüyor. TÜİK'in açıkladığı şu yüzde 84'lük enflasyonun tam iki katı, başka bir şey söylemeye de gerek yok ama, yine TÜİK'e göre konut sahibi olma oranı yüzde 73 2002'de, bugün yüzde 57'ye düşürmüşsünüz. Siz yaptınız bunu 20 senede, insanların o zaman hayali vardı şimdi hayalleri de yok. Bu işçilerde, emekçilerde yüzde 42. Orta ve dar gelirlinin konut ve barınma sorununu çözmesi, kamu yararına yönelik proje üretmesi gerekirken TOKİ, sermaye temelli bir politika geliştirmiş, en alt gelir grubundan konut sahibi olanların oranı yüzde 2,5

TOKİ konutların yüzde 17'sini dar gelirliler için üretiyor. Gayrimenkul yatırımcılarıyla kar odaklı projeler yapıyor artık TOKİ. Şimdi seçim iktidarı da TOKİ aracılığıyla, sosyal konut projesi orta gelir grubunda olanlara yönelik yeni bir konut finansman modeli başlattı. Bu orta gelir grubuna yönelik modele göre orta sınıfa giren ve konut sahibi olmayanlara kamu destekli düşük faizli kredi kullandırılacak. Hangi gelir grubu buna giriyor? Bakıyoruz yok öyle bir grup, Nebati'nin açıklamasına göre Sayın Bakan'ın, İstanbul için 80 bin, Ankara ve İzmir için 65 bin, diğer bölgeler için 45 bin liraya kadar olanlar orta gelir sayılmış, kim bunlar değerli arkadaşlar? Şimdi çıkın deyin ki, 'kriz var biz inşaat sektörünü ayakta tutmamız lazım, bunun için çıkardık bu kanunu' deyin. En azından o zaman iyi falan diyenler olur. Dünya'da konut fiyatları ve kiralarda bizi birinci yaptınız.

Dünyada konut fiyatları ve kiralarda bizi birinci yaptınız. Knight Frank Küresel Konut Fiyat Endeksi 2022 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre yüzde 189 ile 56 ülke arasında biz birinciyiz. Estonya yüzde 27 ile ikinci, aramızda inanılmaz bir uçurum var. Dünyada konut fiyatlarının arttığı 10 şehirden 3 tanesi Ankara, İzmir ve İstanbul, bu hale gelmişiz. Şimdi, ben sanmıyorum ama seçim iktidarına sesleniyorum dostane: Tarımı bitiren politikalarla, TÜİK ve TOKİ mucitlerinin projeleriyle, siz seçime bu 3 'T'yle giderseniz kaybedeceksiniz. Ben az kaldı diyorum ve millet sandıkta 'T'lere 'tamam' diyecek."

Aylin Cesur: " Dünyada Konut Fiyatları ve Kiralarda Bizi Birinci Yaptınız. Fiyatların Arttığı 10 Şehirden 3 Tanesi Ankara, İzmir ve İstanbul"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Aylin Cesur: ' Dünyada Konut Fiyatları ve Kiralarda Bizi Birinci Yaptınız. Fiyatların Arttığı 10 Şehirden 3 Tanesi Ankara, İzmir ve İstanbul' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement