Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki "mahrem" yapılanmasına ilişkin 88'i asker, 52'si sivil, toplam 140 şüpheli hakkındaki soruşturmayı tamamladı.
Başsavcılıkça mahkemeye gönderilen iddianamede, 7 şüpheli "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "terör örgütü üyesi olmak, 133 şüpheli ise "terör örgütü üyesi olmak" ile suçlandı.
İddianameye göre, asker şüphelilerin tamamı darbe girişiminin ardından görevlerinden ihraç edildi. Şüphelilerin 76'sı ise itirafçı olarak, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istedi, 71 şüphelinin ise ByLock kullandığı belirlendi.
İddianamede, 15 Temmuz 2016'da darbe girişiminde bulunan örgütle bağlantılı olan, örgüt güdümünde hareket eden kurum ve kuruluşlara yönelik yapılan işlemler sonucunda, Ankara İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan rütbeli personel listesinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği, bunun üzerine personel hakkında "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan soruşturmaya başlandığı bildirildi.
Mutlak iktidar ve güce hükmetme amacıyla hareket eden örgüt liderinin nihai emellerine ulaşmada en önemli basamaklardan birinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kontrol altına alınması olduğu belirtilen iddianamede, "Örgüt, TSK içerisinde de kendi kadrolarının önünü açmak amacıyla bürokrasi, üniversiteler ve diğer kurumlarda olduğu gibi, önlerinde engel gördükleri kişileri bir takım dava ve suçlamalarla, haksız disiplin işlemleri ya da şantaj gibi değişik yöntemlerle tasfiye etmiştir." ifadesine yer verildi.
Örgütün JATEK yapılanması
Örgütün, her kurumda olduğu gibi Jandarma Astsubay Temel Kursunda (JATEK) da yapılandığı belirtilen iddianamede, örgütün buradaki yapılanması doğrultusunda sivil örgüt mensuplarından oluşan "müdür", "müdür yardımcısı" ve "öğretmen" şeklinde örgütlenme oluşturduğu anlatıldı.
İddianamede, JATEK'in paralel yapılanmasının başında "müdür" olarak nitelendirilen sivil bir şahsın bulunduğu, "müdür"e bağlı "müdür yardımcıları", onlara bağlı olarak ise "öğretmen" olarak nitelendirilen sivil örgüt mensuplarının görev yaptıklarına yer verilerek, ihtiyaca göre değişmekle birlikte "müdür"e bağlı 6 "müdür yardımcısı", her "müdür yardımcısı"na bağlı 4 "öğretmen" ve her "öğretmen"in sorumluluğunda da 6-8 öğrenci bulunduğu bildirildi.
Aynı "müdür yardımcısı"na bağlı olan bekar "öğretmenler"in aynı evde kaldığı belirtilen iddianamede, JATEK kursiyeri olan örgüt mensuplarının rütbe takıp dışarıda kendi evlerini tutmaya hak kazanana kadar hafta sonları bu evlerde onlarla buluşulduğu, bu şekilde örgütsel bağlılığın devamının sağlandığı vurgulandı.
İddianamede, örgütün JATEK'teki yapılanmasına ilişkin, şu bilgiler aktarıldı:
"FETÖ/PDY ile iltisaklı olan ve JATEK'e girmeye hak kazanan örgüt mensubu öğrenciler astsubay okuluna başlamadan önce bulundukları illerde kendilerinden sorumlu olan örgüt mensubu abileri vasıtasıyla JATEK'in paralel yapılanmasının içerisinde bulunan ve Ankara'da JATEK'te okurken kendilerinden sorumlu olacak olan müdür yardımcısı ve öğretmen ile tanıştırılmaktadırlar. Bu tanışma işlemi için müdür yardımcıları ve öğretmenler müdür tarafından taşınabilir bellek içerisinde kendilerine verilen ve içerisinde gidecekleri illerde JATEK'e gelecek örgüt mensubu öğrencilerin FETÖ/PDY içerisindeki faaliyetleri, nerede okuduğu, kendisinden hangi abinin sorumlu olduğu, temasın nasıl kurulacağı gibi bilgilerin yazılı olduğu çizelgeden faydalanmaktadırlar. Bilgilerden yararlanarak geldikleri illerde FETÖ/PDY mensubu abileri vasıtasıyla JATEK adayı öğrenciler ile tanışan müdür yardımcıları ve öğretmenler, öğrencilere Ankara'ya geldiklerinde nasıl temas kurulacağı hususunda bilgiler vererek öğrencilerin telefon numaralarını almakta, ancak kendi bilgilerini ve telefon numaralarını vermemektedirler. Buralara ilk gidişte okula başlamadan önce belirtilen tarih ve saatte, belirlenen yerde buluşma sağlandığında, fiziksel herhangi bir temasa girilmeden göz teması kurulmakta, örgüt mensubu öğrenci örgüt mensubu öğretmeni uzaktan takip etmekte ve esas görüşmenin yapılacağı ve rütbe takıp dışarıda ev tutmaya hak kazanana kadar öğretmen ile buluşacağı yere gelinmektedir. Gerek öğretmenlerin kaldıkları evlerde gerekse öğrencilerin kendi tuttukları evlerde gerçekleşen buluşmalarda öğrenciler Fetullah Gülen'in videokasetleri ve kitaplarıyla örgütsel ideolojik eğitime tabi tutulmaktadırlar."
İddianamede, "öğretmen" ya da "müdür yardımcısı"nın, öğrencilerin öğrencilerin okuldaki rütbeliler, diğer öğrenciler ve okul hayatı hakkında verdikleri her bilgiyi kaydettikleri bildirildi.
Faaliyet yürütülen evlerde gizliliğe büyük önem verildiği, öğrenciler ve "öğretmen"ler arasında elektronik haberleşme araçlarının neredeyse hiç kullanılmadığı vurgulanan iddianamede, öğrencinin mezuniyeti yaklaştığı ve yeni görev yeri belli olduğu zaman gideceği yerde öğrenciden sorumlu olacak "öğretmen" veya "müdür yardımcısı"nın Ankara'ya gelerek öğrenci ile tanışması ve irtibatın nasıl kurulacağı konusunda bilgi alışverişinde bulunmalarının sağlandığı, böylece örgütsel faaliyetlerin devamlılığı ve öğrencinin örgütten kopuşunun engellendiği ifade edildi.
Bazı şüphelilerin beyanları
İddianamede, şüphelilerden İsmail Serçe'nin, şüphelilerden Tuncay Özdemir'e bağlı "öğretmen" olduğu, örgüt faaliyetleri sırasında "Ender" kod adını kullandığı, telefonunda ByLock bulunduğu belirtildi ve Serçe'nin savcılık ifadesi aktarıldı.
Buna göre, FETÖ/PDY ile irtibatını kabul ederek, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen Serçe, örgütle ilk temasının, Beylikdüzü FEM Dershanesinde olduğunu, burada rehberlik hocası Ö.A.K'nin kendisini örgüte ait "ışık evlerine" davet ettiğini, dershane ve üniversite eğitimi sırasında örgüte ait yurt ve evlerde kaldığını anlattı.
Üniversite sırasında kaldığı evlerde örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait kitapların okunduğunu, sohbetlerinin izlendiğini, bir süre sonra kendisine "ev abiliği" verildiğini aktaran Serçe, FETÖ/PDY'den aldığı talimat çerçevesinde öğrencileri yönlendirdiğini anlattı.
Kocaeli'deki üniversite öğrenimi sırasında, 2013'te kod adı Levent olan örgüt üyesinin "abilik" yapması için liseyi yeni bitirmiş 3 öğrenciyi kendisine yönlendirdiğini bildiren Serçe, askeri okul sınavı mülakatına girecek bu kişilere Ankara'da refakat ettiğini söyledi.
Sonuçta, Balıkesir Astsubay Meslek Yüksekokulunu kazanan bu kişilerin şüphelilerden Hakan Acar, Çağrı Küçüker ve Abdullah Enes Üçer olduğunu bildiren Serçe, bu üç öğrencilere iki yıl örgüt abiliği yaptığını, Balıkesir'e giderek görüştüğünü, görüşmelerinde namaz kılma, Fetullah Gülen'in videolarının izlenmesi ve Risale-i Nurdan kesitler okuma faaliyeti yaptığını anlattı.
Balıkesir'e gidiş geliş ve öğrencilere burs adı altında verdiği paraların örgütçe karşılandığını aktaran Serçe, üniversiteden mezun olduktan sonra örgüt talimatıyla Ankara'daki "hususi kişileri takip etmeye ve abilik yapmaya başladığını" ifade etti.
Kendisinin, "Deniz" kod adlı TRT muhabirine yönlendirildiğini, bu kişinin kendisini Cihan Haber Ajansına muhabir olarak yerleştirdiğini söyleyen Serçe, Ankara'ya gelince şüphelilerden Ahmet Salim'in kendisine "hususici"lik görevi verdiğini, bu kapsamda Jandarma Genel Komutanlığı mensubu astsubay olarak mezun olacak kursiyerlere FETÖ/PDY kapsamında abilik görevini yürüteceğini tebliğ ettiğini kaydetti.
Serçe, FETÖ/PDY yapılanmasında kendisinin "öğretmen" olduğunu, "öğretmenler"in üzerinde, "müdür yardımcıları" ve "müdürler"in bulunduğunu beyan etti.
Örgüt talimatıyla Ankara'da ev tuttuğunu belirten Serçe, kendisinin kaldığı eve "abi"lik yapacağı astsubay kursiyerlerin verildiğini bildirdi.
Serçe, ifadesinde, örgüt faaliyeti kapsamında görüştüğü astsubaylar ve kursiyerlere ilişkin bilgiler verdi.
Jandarma okulundaki yapılanmayı anlattı
Etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini belirten şüphelilerden Abdulkadir Erdoğan da örgütün Jandarma Okullar Komutanlığındaki yapılanmasına ilişkin bazı bilgiler verdi.
ByLock kullandığı ve örgütün Beytepe Jandarma Okullar Komutanlıgˆı'ndaki mahrem yapılanmasında "Müdür" pozisyonunda bulunduğu tespit edilen Erdoğan, 2007-2011 yılları arasında Batman'da FETO¨/PDY gu¨du¨mu¨ndeki O¨zel Mehmet Sıddık Tekin Lisesinde matematik o¨gˆretmeni olarak c¸alıs¸tıgˆını, 2011 yılında KPSS sınavı sonucunda Elazıgˆ Kovancılar Anadolu Lisesine atandıgˆı söyledi.
Örgütsel faaliyetlerde "Doğan" kod adını kullandığını belirten Abdulkadir Erdoğan, 2013'te Ankara'ya tayin olduğunu ve burada örgütün Jandarma Okullar Komutanı sorumlusu "Aydın" kod adlı Hu¨seyin Yurdagül ile buluştuklarını anlattı.
Yurdagül'ün kendisini FETO¨/PDY mensupları "Muhsin" kod adlı Yasin Saka, "Ulvi" kod adlı Ahmet Salim, "Turgay" kod adlı Tuncay O¨zdemir, "O¨mer" kod adlı Ensari Güngör ve "Cemal" kod adlı Erdem Ersavaş ile tanıştırdığını ifade denen Erdoğan, örgüt adına astsubay kursiyerlerle ilgilenen bu kis¸ilerin "ağabeyi" konumunda görevlendirildiğini aktardı.
Görevinin, jandarma okullarında öğrenim kursiyer ve o¨gˆrencilerinin maneviyatıyla ilgilenmek oldugˆunu belirten Erdoğan, üstü konumundaki Hüseyin Yurdagül ile ayda veya iki ayda bir kendi evinde ya da Yurdagül'ün Keçiören'deki evinde buluşarak örgüte bağlı kursiyer öğrencilerin durumuyla ilgili görüştüklerini söyledi.
Bu go¨revi S¸ubat 2014 ile Ocak 2016 tarihleri arasında yaptıgˆını aktaran Erdoğan, mezun olan öğrencileri, "iyi, orta ve zayıf" s¸eklinde derecelendirip Yurdagül'e rapor ettiğini, mezunların atandıkları illerde irtibat kuracağı kişiyi Hüseyin Yurdagül'ün belirlediğini kaydetti.
Erdoğan, 2015 yılında o¨gˆrenci sayısının azalması nedeniyle "Ulvi" kod adlı Ahmet Salim, "Emin" kod adlı Abdurrahman Uz, "Muhsin" kod adlı Yasin Saka olmak u¨zere 3 mu¨du¨r yardımcısıyla çalışmaya devam ettigˆini, 2015 yılında Jandarma Okullar Komutanlıgˆı Subay Temel Kursu Mu¨du¨ru¨ olan "Furkan" kod adlı Su¨leyman Aydemir'in, Hu¨seyin Yurdagül'ün yerine vekaleten kendisiyle go¨ru¨s¸meler yaptıgˆını anlattı.
Her öğretmen 6 öğrenciden sorumlu
Örgüt içinde Abdulkadir Erdoğan'a bağlı olarak "müdür yardımcısı" pozisyonunda görevli şüpheli Tuncay Özdemir de ifadesinde, 2003'te Gebze'de FETO¨/PDY gu¨du¨mu¨nde oldugˆunu sonradan o¨gˆrendigˆi Marmara Is¸ık Dershanesine gittigˆini, Gaziantep U¨niversitesi Fizik Mu¨hendisligˆi bo¨lu¨mu¨nu¨ kazandıgˆını, 2009'da bu okuldan mezun olduğunu belirtti.
Üniversite eğitimi boyunca örgüte bağlı öğrenci yurdu ve evlerde kaldığını anlatan Özdemir, örgüt içinde Bölge Talebe Mesulü (BTM) olarak görev yaptığını, kendisine bağlı 6 "ışık evi" ile 25 öğrenciden sorumlu olduğunu bildirdi.
2008-2009 yılında BTM olarak FETO¨/PDY de go¨rev yapmaya devam ederken, lise öğrencileriyle de ilgilendigˆini, bu öğrencilerden 5'inin askeri okullara yerleştiğini dile getiren Özdemir, 2010 yılının Mart ayında Gaziantep'e gittigˆini, burada Bu¨yu¨k Bo¨lge Talebe Mesulu¨ (BBTM) olarak FETO¨/PDY kapsamında go¨reve bas¸ladıgˆını, kendisine bagˆlı 3 BTM bulunduğunu, 18-20 ev ile 80 kadar o¨gˆrenciden sorumlu olduğunu söyledi.
Özdemir, 2012'de eşi ile katalog evliliği yaptığını itiraf etti ve 2014'te Ankara'ya geldiğini, FETO¨/PDY yapılanmasında Jandarma Okullar Komutanlıgˆı Jandarma Astsubay Temel Egˆitim Kursu (JATEK) mu¨du¨ru¨ olan Su¨leyman Aydemir ile görüştüğünü bildirdi.
2014'ün Temmuz ayında Su¨leyman Aydemir'in kendisini, "Dogˆan" kod adlı Abdulkadir Erdoğan ile tanıs¸tırdıgˆını ve birlikte c¸alıs¸acaklarını so¨yledigˆini anlatan Özdemir, Erdoğan ile her hafta salı günleri toplantılar düzenlediklerini, müdür yardımcısı konumunda bulunduğunu, her mu¨du¨r yardımcısına bagˆlı 1 ıs¸ık evi ve 4 o¨gˆretmen bulunduğunu, her o¨gˆretmenin 6 JATEK o¨gˆrencisinden sorumlu olduğunu, kendisine bağlı 40 JATEK öğrencisi bulunduğunu anlattı.
"Abla konumundaki kişiler yönlendirdi"
Şüphelilerden Büşra Alaçam ise Bursa I·l Jandarma Komutanlığı Yenis¸ehir I·lc¸e Jandarma Komutanlığında astsubay olarak go¨rev yaptıgˆı, FETO¨/PDY ile istemeden de olsa iltisakının oldugˆunu, bu durumdan dolayı etkin pis¸manlıktan faydalanmak istedigˆini söyledi.
FETO¨/PDY ile ilk iltisakının Konya'da u¨niversitede yurt ararken bas¸ladıgˆını ifade eden Alaçam, u¨niversiteye kayıt yaptırmak ic¸in Konya'da bulundugˆu esnada ismini hatırlamadıgˆı kampu¨steki stant go¨revlisi bir kadının kendisiyle irtibat kurarak yurtları ve evleri oldugˆunu yardımcı olabileceklerini beyan ettigˆini, ekonomik durumunun iyi olmaması ve teklifin cazip gelmesinden dolayı kabul ettigˆini, evde kalmaya bas¸ladıgˆını belirtti.
İlk başta bu evin FETO¨/PDY kapsamında "ıs¸ık evi" denilen evlerden oldugˆunu anlamadıgˆını anlatan Alaçam, daha sonra bu evden ayrıldığını, Jandarma Sözleşmeli Astsubaylığı kazandığı dönemde örgüte eleman kazandıran abla konumundaki Esra O¨z ile Bilgen Saylan'ın kendisiyle görüştüğünü, bu kişilerin yönlendirmesiyle Ankara'da örgüte bağlı bazı evlere gittiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki Fetö Yapılanması Soruşturması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?