Dha Yurt Bulteni - 12 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bulteni - 12

Dha Yurt Bulteni - 12

AB elçileri, Mersin'in doğal ve tarihi mekanlarını gezdi (2) MERSİN'de bulunan Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı ülkelerin büyükelçileri, kentin tarihi ve doğal güzelliğiyle ünlü yerlerini gezdi.

10.12.2016 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB elçileri, Mersin'in doğal ve tarihi mekanlarını gezdi (2)

MERSİN'de bulunan Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı ülkelerin büyükelçileri, kentin tarihi ve doğal güzelliğiyle ünlü yerlerini gezdi.

Büyükelçiler, ilk olarak Erdemli İlçesi'nde, tarihi M.Ö. 3'üncü yüzyıla kadar uzanan Kanlıdivane Antik Kenti'ne gitti. AB Delegasyonu Başkanı Christian Berger'in de aralarında bulunduğu, Slovakya, Avusturya, Litvanya, Fransa, Hollanda büyükelçilerine Mersin Müzesi arkeologlarından Yaşar Ünlü eşlik etti. Antik Olba Krallığı'nın kurulduğu bölgeyi gezen büyükelçiler cep telefonları ile bol bol fotoğraf çekti. Ayaş Mahallesi'nde M.Ö. 2'nci yüzyıldan kalma Elaussia Sebaste Antik Kenti'ne de uğrayan büyükelçiler su kemerleri, antik tiyatro, kilise kalıntıları, zeytinyağı, su sarnıçları, mermer sütunlu saray kapısı, Jüpiter tapınağı ve nekropolun bulunduğu alanı ilgiyle inceledi. Konuk heyet, Silifke İlçesi Narlıkuyu Mahallesi'ndeki Cennet-Cehennem obruklarının bulunduğu alana da gitti. 450 basamaklı Cennet Obruğuna inen büyükelçiler, buradaki kilise ve yer altı nehri hakkında bilgi aldı. Büyükelçiler, daha sonra balık restoranları ile ünlü koyda yemek yedi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLDİ

Haber: Ali Rıza EREN-Mehmet OKUR/SİLİFKE(Mersin),

=====================================

Bakan Özlü: 50 bin lira faizsiz kredi başvuruları pazartesi başlıyor

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığı ile KOBİ'lere verecekleri 50 bin lira faizsiz kredi başvurularının pazartesi günü başlayacağını belirterek, "Bundan 15 bin KOBİ'nin istifade edeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Bakan Özlü, Düzce'de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) tarafından düzenlenen 'Başkanlar Kurulu' toplantısına katıldı. Düzce Valisi Zülkif Dağlı, esnaf ve iş adamlarının katıldığı toplantıda konuşan Bakan Özlü, hükümet olarak ekonomik hayatın temel direkleri olan esnaf sanatkarların her zaman yanında olduklarını söyledi. Ülke ekonomisindeki gelişme ve iyileşmeleri esnafa yansıtacaklarını ifade eden Bakan Özlü, şöyle konuştu:

"Son dönemde ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu sıkıntılar çoğunlukla küresel ekonomide ki değişkenlik ve zorluklardan kaynaklanıyor. Biz hükümet olarak bu dönemin geçici olduğunu düşünüyoruz. Bu sürecin Türkiye'yi çok fazla etkilemeyeceğine inanıyoruz. Bunu söylerken iki şeye dayanıyoruz. Bunlardan birincisi, ekonominin özellikle bütçenin devlet ve hükümet bütçesinin sağlam olmasıdır. İkincisi, milletimize güveniyoruz. Cumhurbaşkanımız bir çağrıda bulundu herkes dövizini bozdurdu. Esnaflarımız da kampanyalar başlattı."

HEDEF 15 BİN KOBİ

Bakan Özlü, KOSGEB aracılığı ile KOBİ'lere 50 bin liralık kredi başvurularının pazartesi günü başlayacağını söyledi. Kredi hakkında bilgiler veren Bakan Özlü, "İlk 12 ayı ödemesiz olacak. Kalan sonra ki dönemde 36 ayda ödeme olacak. Faizsiz olacak. Bunun faizsiz bakanlığımız karşılayacak. 3 aylık eşit taksitlerle bu ödemeler yapılacak. Bunu pazartesi günü başlatacağız. Bundan 15 bin KOBİ'nin istifade edeceğini tahmin ediyoruz. Benim sorumluluk alanıma giren bakanlığın bu tür bir katkısı olacak." dedi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Toplantıdan detaylar

-Bakan Özlü'nün konuşması

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,

======================================

İHD Hakkari Şubesi, 'HDP Eş Başkanları ve Milletvekilleri serbest bırakılsın' çağrısı

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanları, Milletvekilleri ve Belediye Eş Başkanlarının serbest bırakılmasını istedi; Kürt sorununun çözümü için çatışmasızlık sürecine geçilmesi çağrısında bulundu.

İHD Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle dernek binasında basın açıklaması yaptı. Akbulut yaptığı açıklamada, "10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen Evrensel Bildirge'nin başlangıç bölümünde insanlık ailesinin bütün üyeleri için eşit, bölünemez ve devredilmez hakların tanınmasının, dünyada özgürlüğün, adaletin ve barışın temeli olduğu, eğer hakları korunamıyor ise herkesin zulüm ve baskıya karşı son çare olarak direnme hakkına başvurmak zorunda kalabileceği belirtilmiştir" dedi. HDP Eş Genel Başkanlarının da aralarında bulunduğu HDP'li Milletvekilleri ve Belediye Eş Başkanlarının serbest bırakılmasını isteyen Akbulut şöyle konuştu:

"HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 10 milletvekili tutuklanmış, 50 belediye eş başkanı da tutukludur. İHD ve TİHV olarak bizler Kürt sorununun her zaman demokratik ve barışçıl çözümünü savunduk. Bunda ısrarlıyız. O nedenle, çatışmaların hemen şimdi durmasını istiyoruz. Tarafların çatışmasızlık haline geçmesini istiyoruz. Çatışmasızlık halinin yaşanan olumsuzluklardan da hareketle tahkim edilmiş bir hale getirilerek güçlendirilmesini, izlenmesini ve bu konuda tarafların mutabık kalacakları kararları almasını istiyoruz. HDP'nin dışlanıp siyaset dışına itilmesi politikasından vazgeçilmeli, bir an önce HDP Eş Başkanları başta olmak üzere tutuklu tüm milletvekilleri ve belediye başkanları ile siyasetçiler serbest bırakılmalıdır."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------------

-İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut'un açıklaması

HABER-KAMERA: BEHÇET DALMAZ/HAKKARI-DHA)

=====================================

MHP'den Başbakan Yıldırım'ın ziyaretiyle ilgili açıklama

MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, Başbakan Binali Yıldırım'ın dün partilerini ziyaret etmesiyle ilgili olarak açıklama yaptı.

MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, Başbakan Binali Yıldırım'a Zonguldak'ın sorunlarını anlatmak için ziyaretinden birkaç gün önce yerel gazetelerden çağrıda bulunarak çay içmeye davet ettiğini söyledi. Yıldırım'ın özel kaleminin ziyaret öncesi kendisini arayarak müsait olup olmadıklarını sorduğunu ifade eden Ayan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de böyle bir dönem içerisinde bir ilk yaşandı. Başbakan ile yaklaşık 25 dakika civarında bir konuşma şansı bulduk. Başbakan'ın Zonguldak meselelerine hakim olduğunu gördük. Bunun dışında da sayın genel başkanımız hakkında görüşlerini ifade ettiler. Genel başkanımızın devlet adamlığını, uzlaşmacı yönünü, bu yapılan Anayasa çalışmaları içersinde büyük bir misyon yüklendiğini ve kendisiyle de çok iyi görüştüklerini anlattı. Türkiye meselesini, millet meselelerini iyi görüşebildiklerini bizlere söylediler. Bizde genel başkanımızın emrinde olduğumuzu, genel başkanımızın hangi süreçte ne olursa olsun teşkilatlarına bu evet ise evet dediğinde yanında olduğumuzu, hayırsa hayır olarak genel başkanımızın arkasında olduğumuzu ifade ettik."

Başbakan Yıldırım'ın referandum olması halinde Zonguldak'ta ne gibi sonuç çıkabileceğini de kendilerine sorduğunu anlatan Ayan, "Bizde eğer bu 330 milletvekilini geçer ve bir referanduma dönüşürse Zonguldak'ta da bir sıkıntının olmayacağını hatta açık ara sivil anayasayı Türkiye'nin de istediğini Zonguldak'ın da istediğini söyledik" diye konuştu.

Haber: Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, -

=====================================

Yıkımı süren binada mahsur kaldı, itfaiye kurtardı

ADIYAMAN'da yıkımı devam binanın 3'üncü katına, hurda malzeme toplamak amacıyla çıkıp mahsur kalan Hüseyin Hamamcı itfaiye tarafından kurtarıldı.

Olay, öğleden sonra Turgut Reis Mahallesi'nde meydana geldi. Yıkımı devam eden 5 katlı binaya satmak amacıyla hurda malzeme toplamak için çıkan Hüseyin Hamamcı 3'üncü katta mahsur kaldı. Yıkım ekibi tarafından fark edilen Hamamcı indirilemeyince itfaiyeden yardım istendi. Gelen itfaiye ekipleri, yangın söndürme aracının merdiveniyle çıktıkları binada mahsur kalan Hamamcı'yı aşağıya indirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

- Olay yeri

- İtfaiye erleri

- Mahsur kalan

- İtfaiye erleri merdiven uzatması

- Mahsur kalan Hamamcı, indirilmesi

- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN-ADIYAMAN-DHA)

=========================================

Kaçtığı otomobille polis aracına çarpınca yakalandı

ADIYAMAN'da, hakkında kesinleşmiş toplam 3 yıl hapis cezası bulunan Tuncay Balcı, kovalamaca sırasında yakalandı.

Gasp, adam yaralama, hırsızlık, yağma, mala zarar verme, cezaevinden firar ve sahte kimlik kullanmak gibi 13 ayrı suçtan hakkında dava açılan ve kesinleşmiş 3 yıl hapis cezası bulunan Tuncay Balcı, Fatih Mahallesi'nde polis ekiplerince fark edildi. Kullandığı 02 AL 340 plakalı otomobille polisin 'dur' ihtarına uymayan Balcı, hızla yoluna devam etti. Polis ekipleri de Balcı'nın peşine düştü. Kovalamaca sırasında Balcı'nın kullandığı araç ile polis aracı çarpıştı. Maddi hasarlı kaza sonrası Tuncay Balcı, polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Balcı, tutuklanarak cezaevine götürüldü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

- Adliye sarayı

- Polislerin adliyeye gelmesi

- Şüpheli araçtan çıkartılması

- Şüpheli adliyeye götürülmesi

- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN-ADIYAMAN-DHA)

===========================================

Doğu'da kar yağışı etkili oldu

Doğu Anadolu Bölgesinde etkili olan kar yağışı ve tipi çok sayıda köy yolunu ulaşıma kapatırken sürücülerede zor anlar yaşattı.

Bugün öğleneden sonra etkili olup akşam saatlerine kadar tipi şeklinde yağan kar hayatı olumsuz etkiledi. Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan'da etkili olan kar yağışı kent merkezlerini beyaza bürüdü. Bölgedeki kar yağışı yüzünden karayolların kar ve buzlanmasından dolayı sürücüler zor anlar yaşadı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin karla mücadele ekipleri gün boyu mesai yaparak şehir içi ve dışı yolları trafiğe açık tutmaya çalıştı. Özellikle kış turizmin gözde mekanlarından biri olan Palanadöken'e çıkmak isteyen çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. Sürücüler araçlarına zincir takarken arkalarında uzun araç konvoyu oluştu. Hafta sonu tatili nedeniyle Palandöken'de düzenlenen birçok sosyal aktivite ise kar yağışı ve tipi nedeniyle iptal edildi. Tüm olumsuzluklara rağmen çok sayıda kişi Palandöken'de kayak ve snowboard yapmanın keyfini çıkardı. Meteoroloji 12'inci Bölge Müdürlüğü yektilileri Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan'da aralıklı olarak kar yağışı, Erzincan ile Iğdır'da ise karla karışık yağmurun yarında etkili olacağını bildirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

-Palandöken'e çıkan araçların yolda kalması

-Sürücünün otomobiline zincir takması

-Tipide giden araçlar

-İş makinenin yolu açması

-Tipike kayak yapanlar

Haber-Kamera: Turgay İPEK/ ERZURUM

============================================

Dünya turizm zirvesi Antalya'da (2)

TYD BAŞKANI ERSOY: HERŞEY PLANLADIĞIMIZ O PEMBE DÜNYA DEĞİLDİ

Antalya'da bu yıl ikincisi düzenlenen WTF Mediterranean Summit 2016'da, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, 2015'in ikinci yarısından sonra peş peşe gelmeye başlayan ciddi global krizleri hatırlattı. Ersoy, "2016'da belki bir ülkenin 100 yılda başına gelecek tüm olumsuzluklar tek başına aynı seviyede Türkiye'nin başına geldi. Çok ciddi sarsıldık. Silkelendik. Başta ne olduğunu anlayamadık, niçin olduğunu da anlamaya çalıştık. Ama o zaman dünyanın diğer yüzünü gördük. Herşey planladığımız o pembe dünya değildi. Bir de öbür yüzü vardı dünyanın, öbür yüzünü de en şiddetli şekilde yaşadık. Peş peşe art arda geldi krizler" dedi.

TÜRKİYE BÜYÜKLERİN CİROSUNUN YÜZDE 40'INI OLUŞTURUYORDU

Şimdi bu krizlerin ileriye dönük riskleri de beraberinde getirdiğini belirten Murat Ersoy, "Türkiye o kadar büyük talep gören bir destinasyondu ki dünya pazarında dünyadaki en büyük tur operatörü oyuncularının yıllık cirosunun yüzde 40'ını oluşturuyordu. Rahat artırılabiliyor, talep görüyor, herşey dahil konseptiyle tatilciyi mutlu ediyor. Tur operatörleri de bunun rahatına alışmış ve rehavetine kapılmıştı. Büyük oyuncuların yıllık cirolarının yüzde 40'ını Türkiye oluşturur hale geldi. Yüzde 20'sini de özellikle Rus tur operatörleri için geçerli alternatif destinasyonu Mısır oluşturuyordu" dedi.

YÜZDE 20'DEN FAZLA TEK BİR DESTİNASYONA YÖNLENDİRİLMEYECEK

2016'da iki büyük destinasyonun ikisinin birden kriz yaşadığını hatırlatan Ersoy, "Biz tur operatörlerine gidiyoruz, 'desteğe devam edin biz de sizi destekleyeceğiz, operasyonlarınızı küçültmeyin, ara vermeden devam edin, bize yardımcı olun' diyoruz. Onlar, 'Sizi geçtik bize kim yardım edecek? İşimizin ciromuzun yüzde 60'ı riske girdi' diyor. Bundan ne çıkıyor, kimse bu kadar iyi büyük destinasyonun aynı anda bu kadar büyük çapta kriz yaşayacağını hesap etmemişti. Bunu öngörmemişti ve hazırlıklı değildi. Bundan sora hiçbir büyük oyuncu kapasitesinin, cirosunun yüzde 20 fazlasını tek bir destinasyona yönlendirmeyecek" diye konuştu.

2018 HAZİRAN'DA 2015 RAKAMLARINA DÖNERİZ

Olumsuzlukların insan belleğinde ne kadar süreyle yer ettiğine bakıldığında, yaşanan bir olumsuzluğun ortalama 18 ay yer ettiğini dile getiren Murat Ersoy, şöyle dedi:

"1.5 sene sonra insan belleğinden düşüyor. Yani terör, 15 Temmuz gibi olumsuzlukların global markette seyahat eden kişilerin belleğinden silinmesi yaklaşık 1.5 sene. Bu ne demek Türkiye'de tekrar turizmin 2015 seviyelerine gelmesi için tarih 2018 Haziran ayı sonu itibariyle tekrar bu düzelmeyi hissetmeye başlayacağız, tabi bu arada bir başka olumsuzluk olmazsa. Turizm sektörüne uygulanan KDV yüzde 8. 2017 ve 2018 yıllarıyla sınırlı olmak üzere KDV oranının yüzde 4'e indirilmesi sektöre çok büyük nefes aldıracaktır ve yatırımcıyı tesisi açık tutmaya teşvik edecektir."

2015'DEN DAHA FAZLA RUS TURİST ŞANSI

Bankacılık sektörü Rus rublesi ve TL ticareti altyapısını hazır edebilirse Rusya'da daralan pazardan en büyük payı almamızı sağlayacağını vurgulayan Ersoy, "Avrupa pazarındaki düşüşe alternatif 2015'den daha fazla Rus pazarından pay almayı başarırsak ki, bu sene mümkün. Çünkü 2016'da gelemeyen turist Avrupa ve Kuzey Afrika'daki alternatif destinasyonlara gitti ve oradan mutlu dönmedi. Türkiye'de yaptığı konforlu tatili bulamadı. Senede iki kere tatil yapan Rus turist bir kere yapabildi veya hiç gidemedi. Eğer bu altyapıyı organize edersek bu sene 2015'ten daha fazla Rus turisti görme şansımız olacak" dedi.

TURİZMDE PERAKENDE SİSTEMİ

Bugüne kadar rehavete alıştıran toptancılık sistemi üzerinden pazarlama yönteminin artık geçerli olmadığını da anlatan Murat Ersoy, İspanya'nın perakende sisteme geçiş yaptığını ve bugün turist sayısının yüzde 70'inin bu şekilde geldiğinden bahsetti. Charter yerine tarifeli uçuş ve tüm uçağın riskinin tur operatörlerinin üzerinden alınması şeklinde uygulanan bu sistemi dünyada turizmde en başarılı iki destinasyon Birleşik Arap Emirlikleri ve Las Vegas'ın uyguladığını anlatan Ersoy, "Bu sadece turizmde değil sanayici için de geçerli. Özellikle tekstil ve ayakkabıda, ama bugün dünyanın modern fabrikalarını, en modern havayollarını kurun ama pazarlayamadıktan sonra değeri sıfır" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

- Toplantı salonundan detay görüntüler

- Murat Ersoy'un konuşması

HABER: Mehmet ÇINAR- Namık Kemal KILINÇ- KAMERA: Emrah GÜL/ANTALYA,

========================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bulteni - 12 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement