Ekonomide 2015 Böyle Geçti (3) - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomide 2015 Böyle Geçti (3)

Uluslararası piyasaların seyrinin yanı sıra jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlik başta olmak üzere ülkedeki gelişmelerin de etkisiyle dolar ilk kez 3 lirayı aştı.

20.12.2015 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası piyasaların seyrinin yanı sıra jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlik başta olmak üzere ülkedeki gelişmelerin de etkisiyle dolar ilk kez 3 lirayı aştı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yılın üçüncü çeyreğinde ülke ekonomisinde ve uluslararası piyasalarda bir dizi önemli gelişme yaşandı.

7 Haziran genel seçimlerinin ardından hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamaması, piyasaların seyri konusunda etkili oldu. Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında geçici hükümet kurulurken, uluslararası piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra jeopolitik riskler ve siyasi belirsizlik başta olmak üzere ülkedeki gelişmelerin de etkisiyle dolar ilk kez 3 lirayı aştı.

Üçüncü çeyrekte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında değişiklik yapmadı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık yaptığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, gıda harcamalarını hafifletmek amacıyla genel enflasyon oranının üzerinde artan gıda fiyatlarının yakından takibi ve bu konuda gerekli tedbirlerin gecikmeksizin alınması talimatını verdi.

Yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 6,81 ile 25 ay aradan sonra ilk kez yüzde 7'nin altına geriledi.

Tahvil-bono piyasasında 2 yıllık gösterge tahvilinin bileşik faizi yüzde 11,89 ile Temmuz 2009'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan 4,5G Yetkilendirmesi İhalesi'nde KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avro teklif verildi. İhalede Turkcell'in tekliflerinin toplamı 1 milyar 623 milyon 460 bin 82 avro, Avea'nın 954 milyon 678 bin 101 avro ve Vodafone'un 777 milyon 974 bin 460 avro oldu.

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme kaydetti. Yılın ilk yarısındaki büyüme ise yüzde 3,1 olarak gerçekleşti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, son dönemdeki uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisine etkisinin para politikasında önemli değişiklik yaratacak kadar büyük olmayacağını belirterek, "Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum" dedi.

Avro Bölgesi liderlerinin Yunanistan zirvesinde, ağır şartlar karşılığında üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşma sağlandı. Kurtarma paketinin ön koşulu olan düzenlemelerle Yunanistan'daki kemer sıkma önlemleri daha da ağırlaştırıldı.

Çin Merkez Bankası (PBoC), ekonomik büyümeye ilişkin artan endişeler karşısında yuanı devalüe ederek son 3 yılın en düşük seviyesine çekti.

Yılın üçüncü çeyreğinde öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

1 Temmuz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, haziranda ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 azalışla 11 milyar 703 milyon dolar oldu.

2 Temmuz

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, haziranda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,26 azalarak 11 milyar 904 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde ithalat ise yüzde 12,35 gerileyerek 18 milyar 182 milyon dolara düştü.

3 Temmuz

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda yüzde 0,51 düştü, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,25 arttı. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 7,20, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 6,73 oldu. Tüketici fiyatları bazında haziran ayında en yüksek fiyat artışı, yüzde 40,44 ile bir hafta ve daha fazla süreli yurtiçi turlarda gerçekleşti.

7 Temmuz

- Hazine nakit dengesi haziranda 529, ocak-haziran döneminde ise 616 milyon lira fazla verdi.

8 Temmuz

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı.

9 Temmuz

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirdi.

10 Temmuz

TCMB verilerine göre, cari işlemler açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre 342 milyon dolar artarak, 3 milyar 994 milyon dolar oldu. Yıllıklandırılmış cari işlemler açığı da 44 milyar 345 milyon dolardan 44 milyar 687 milyon dolara yükseldi.

13 Temmuz

- Avro Bölgesi liderlerinin 16 saat süren Yunanistan zirvesinde, ağır şartlar karşılığında Atina'ya üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşma sağlandı.

15 Temmuz

- Türkiye'de işsizlik oranı, nisanda bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 9,6 oldu. İşsiz sayısı ise aynı dönemde 3 milyon 69 binden, 2 milyon 821 bin kişiye düştü.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin, haziranda 3,2 milyar lira, ocak-haziran döneminde ise 804 milyon lira fazla verdiğini bildirdi.

16 Temmuz

- Yunanistan Parlamentosu, Avro Bölgesi liderlerinin, hükümete "86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi" karşılığında ön koşul olarak talep ettiği kapsamlı reform paketi ile ilgili kanun tasarısını onayladı. Tasarının kabul edilmesiyle Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri daha da ağırlaştırıldı.

20 Temmuz

- Yunanistan'da, sermaye kontrolleri uygulaması kapsamında 29 Haziran'dan beri kapalı tutulan bankalar açıldı.

- Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.073,40 dolara gerileyerek son 5,5 yılın en düşük seviyesini gördü.

- Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın yaklaşık 2 milyar avro değerindeki gecikmiş borçlarını ödediğini açıkladı.

21 Temmuz

- Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) tarafından ortaklaşa kurulan Yeni Kalkınma Bankası (NPD), Şanghay'da resmi olarak faaliyete geçti.

22 Temmuz

- Apple, 2015 mali yılının üçüncü çeyreğinde 49,6 milyar dolar gelir ve 10,7 milyar dolar net kar elde ederek, yeni bir rekora imza attı.

23 Temmuz

- Tüketici güven endeksi, temmuzda geçen aya göre yüzde 2,7 azalış gösterdi.

- Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), Rusya'nın "BBB-" düzeyinde bulunan kredi notunu "BB+"ya indirdi.

TCMB Para Politikası Kurulu, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

- ABD'de işsizlik maaşına geçen hafta ilk kez başvuranların sayısı 255 binle son 42 yılın en düşük seviyesine geriledi.

24 Temmuz

- Kreditörlerle aldığı borçlarının yeniden yapılandırılması için görüşmeleri sürdüren Ukrayna, 120 milyon dolarlık eurobond borcunu ödeyerek, teknik iflastan kurtuldu.

28 Temmuz

- IMF, Türkiye'nin sermaye çıkışlarına karşı kırılganlığının sürdüğünü belirterek, kırılganlıkların hafifletilmesi için cari açığın azaltılmaya devam edilmesi, reel faizlerin pozitifte tutulması ve döviz rezervlerinin artırılması tavsiyelerinde bulundu.

30 Temmuz

- Ekonomik güven endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 4,8 artarak 83,56'ya çıktı.

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanvekili Ömer Fatih Sayan, 26 Ağustos'ta yapılacak 4G ihalesinin şartnamesinde değişiklik yapıldığını belirterek, "Değişikliklerin ardından bu ihaleyle Türkiye'de kamuoyunda bilinen adıyla 4,5G teknolojisiyle hizmete başlanacak. 5G teknolojisine yerli teknolojiyle geçilmesinin önü açılacak" dedi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, 2015 sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 6 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Başçı, 2016 sonunda da enflasyonun orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

- Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü haziran sonu itibarıyla 2 trilyon 223 milyar 177 milyon liraya ulaştı. Sektörün dönem net karı geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 11 artarak 13 milyar 755 milyon lira oldu.

31 Temmuz

- Türkiye'nin ihracatı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 azalarak 11 milyar 996 milyon dolar, ithalatı yüzde 12,5 azalarak 18 milyar 201 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise yüzde 21,6 azalarak 6 milyar 206 milyon dolara geriledi.

- Türkiye'nin turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 azalarak, 7 milyar 733 milyon 677 bin dolar oldu.

- Hazine, ağustos-ekim döneminde 21,3 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 14,7 milyar liralık iç borçlanmaya gidecek.

- Hazine'nin yılın ikinci çeyreği itibarıyla vergi dışı normal gelirleri, 8 milyar 166 milyon 691 bin lira oldu.

1 Ağustos

Türkiye'nin külçe altın ihracatı, yılın 6 ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 145 artarak 5 milyar 540 milyon dolara çıktı.

2 Ağustos

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, temmuzda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,41 azalarak 11 milyar 173 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde ithalat ise yüzde 8,48 gerileyerek 18 milyar 250 milyon dolara düştü.

3 Ağustos

TÜFE, temmuzda yüzde 0,09 arttı, Yİ-ÜFE yüzde 0,32 düştü. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6,81, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,62 oldu. Tüketici fiyatları bazında temmuzda en yüksek fiyat artışı, yüzde 40,5 ile limonda gerçekleşti. TÜFE'de yer alan ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış, yüzde 1,60 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti.

- Yıllık enflasyon temmuzda yüzde 6,81 ile 25 ay aradan sonra ilk kez yüzde 7'nin altına geriledi.

- Türkiye ile ABD arasında Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması imzalandı.

Fenerbahçe Kulübü, Yıldız Holding'le 10 yıl süreyle stat ismi, reklam ve tanıtım haklarını içeren 90 milyon dolar tutarlı sözleşme imzalandığını duyurdu.

5 Ağustos

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24,8 ile konut ve kira harcamaları aldı.

- Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, Türkiye'nin bu yıl yaklaşık 1,75 milyar avro yatırımla bankanın toplam yatırımları içerisinde ilk sırada kalmayı sürdüreceğini söyledi.

6 Ağustos

Volvo otomobil firması sözcüsü Stefan Elfstrom, dünya çapındaki 10 bin aracı geri çağırdıklarını belirtti.

7 Ağustos

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2,4 yükseldi.

- Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC), 2015 mali yılını Türkiye'de özel sektöre 1,8 milyar dolar finansman ve kaynak sağlayarak tamamladı.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ilk kez derecelendirdiği Irak'ın kredi notunu "B-" ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık ettiği Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, gıda harcamalarını hafifletmek amacıyla genel enflasyon oranının üzerinde artış gösteren tüm gıda fiyatlarının yakından takibi ve bu konuda gerekli tedbirlerin gecikmeksizin alınması talimatını verdi.

- Hazine nakit dengesi, temmuzda 23 milyar 760 milyon, ocak-temmuz döneminde ise 23 milyar 147 milyon lira açık verdi.

TÜİK, yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme kaydetti. Yılın ilk yarısındaki büyüme yüzde 3,1 olarak gerçekleşti.

8 Ağustos

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü güncellemediğini duyurdu. Kuruluş, böylece Türkiye için belirlediği son 4 potansiyel tarihin hepsini pas geçmiş oldu.

9 Ağustos

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul 3. Havalimanı'na erişimi sağlayacak, kentin trafik sorununun çözümüne katkıda bulunacak Gayrettepe-3. Havalimanı metro hattının proje çalışmalarına başlandığını bildirdi.

11 Ağustos

TCMB verilerine göre, cari işlemler açığı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre 812 milyon dolar azalarak 3 milyar 356 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık cari işlemler açığı ise 44 milyar 691 milyon dolara yükseldi.

Çin Merkez Bankası (PBoC), ekonomik büyümeye ilişkin artan endişeler karşısında yuanı devalüe ederek son 3 yılın en düşük seviyesine çekti. Yuanın günlük referans kurunu yüzde 1,9 devalüe eden banka, söz konusu devalüasyonun bir kereye mahsus olduğunu bildirdi.

12 Ağustos

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, yüzde 54'ü tamamlanan Yeni Ankara YHT Garı'nın 2016 yılının birinci yarısında milletin hizmetine sunmayı hedeflediklerini belirtti.

13 Ağustos

TCMB, 2015 yılı haziran ayına ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ilişkin gelişmeleri yayımladı. Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu haziranda 178,2 milyar dolar oldu.

- Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,8 artış gösterdi.

14 Ağustos

Tarım ÜFE, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 4,55 azaldı, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 5,79 artış gösterdi

- Kısa vadeli dış borç stoğu, haziran ayında geçen yıl sonuna göre, yüzde 4,2 azalarak 127,3 milyar dolara geriledi.

TCMB, bir hafta vadeli dolar cinsi döviz depo faiz oranını yüzde 3'ten yüzde 2,75'e düşürdü.

Türkiye'nin altın rezervi, bu yılın mart-haziran döneminde 8,3 ton azaldı, 504,7 ton ile "Altın Rezervi Ligi"nde bir basamak gerileyerek 13'üncü sıraya indi.

Avro Bölgesi, yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüyerek beklentilerin altında performans gösterdi.

16 Ağustos

Türkiye'de işsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 9,3 oldu. İşsiz sayısı, aynı dönemde 2 milyon 821 bin kişiden 2 milyon 789 bin kişiye düştü.

17 Ağustos

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in açıklamasında Avro Bölgesi'ndeki ekonomik büyümenin 2015-2017 yıllarında ortalama yüzde 1,6'ya yükseleceği belirtildi.

18 Ağustos

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine 63. Hükümet'i kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iade etti.

TCMB PPK, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

20 Ağustos

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,28 azalış gösterdi.

Dolar ilk kez 3 lira değerine ulaştı.

25 Ağustos

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere başbakan olarak atadı.

26 Ağustos

BTK tarafından yapılan 4,5G Yetkilendirmesi İhalesinde KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 avro teklif verildi. İhalede, Turkcell'in tekliflerinin toplamı 1 milyar 623 milyon 460 bin 82 avro, Avea'nın 954 milyon 678 bin 101 avro ve Vodafone'un 777 milyon 974 bin 460 avro oldu.

28 Ağustos

Et ve Süt Kurumuna (ESK), yıl sonuna kadar sıfır gümrük vergisiyle büyükbaş hayvan eti ithalatı için 30 bin ton kontenjan tahsis edildi.

Geçici Bakanlar Kurulu açıklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki kabinede ekonomiyle ilgili bazı bakanlıklara yeni isimler getirildi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cevdet Yılmaz, Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcılığına, AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, yeniden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek yeniden Maliye Bakanlığına, Eski AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yeniden aynı bakanlığa, eski AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yeniden Ekonomi Bakanlığına getirildi.

31 Ağustos

Türkiye'nin ihracatı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 azalarak 11 milyar 181 milyon dolar, ithalatı yüzde 8,7 düşüşle 18 milyar 209 milyon dolar oldu.

3 Eylül

TÜFE, ağustosta yüzde 0,40, Yİ-ÜFE yüzde 0,98 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6,21 oldu. Tüketici fiyatları bazında ağustosta en yüksek fiyat artışı yüzde 29,73 ile salatalıkta, en yüksek fiyat düşüşü ise yüzde 19,43 ile armutta gerçekleşti.

4 Eylül

Dolar, ABD istihdam verisinin ardından 3 lirayı aşarak tarihi rekorunu kırdı.

5 Eylül

Yüksek Planlama Kurulu (YPK), 2015-2018 dönemini kapsayan KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nı kabul etti.

7 Eylül

TÜİK tarafından açıklanan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre ise yüzde 1,5 azaldı.

- Dolar/TL, cuma günü 3,00 seviyesini aşması sonrasında, bu sabah Asya seansında rekorunu 3,0475'e taşıdı.

10 Eylül

TÜİK, yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme kaydetti.

- Dolar/TL, Standard & Poor's'un Brezilya'nın notunu düşürmesinin ardından gelişen ülke para birimleri üzerinde oluşan baskı nedeniyle bu sabah Asya piyasalarında 3,0631'e çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

14 Eylül

- Tarım ÜFE, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1,81, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,30 arttı.

Dolar/TL'de 3,0696 ile yeni zirve görüldü.

15 Eylül

- Maliye Bakanlığı, 2015 yılı temmuz ve ağustos ayları ile ocak-ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Merkezi yönetim bütçesi, ağustosta 5,2 milyar lira, ocak-ağustos döneminde ise 639 milyon lira fazla verdi.

Türkiye'de işsizlik oranı, haziranda bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 9,6 oldu. İşsiz sayısı, aynı dönemde 2 milyon 789 bin kişiden 2 milyon 880 bin kişiye yükseldi.

16 Eylül

- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3 büyüyeceği tahmininde bulundu.

17 Eylül

- ROKETSAN ve Lockheed Martin firmaları yeni nesil havadan karaya seyir füzesi olan SOM–J'nin F-35 yeni nesil uçakların iç silah istasyonuna entegrasyonu konusunda iş birliği anlaşması imzaladı.

18 Eylül

TÜİK, Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı payın, geçen seneye göre 0,7 puan azalarak yüzde 45,9'a gerilediğini, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun payı 0,1 puan artarak yüzde 6,2'ye yükseldiğini açıkladı.

19 Eylül

- Fitch Ratings, Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesinde ülkenin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB-" ve not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.

21 Eylül

- Frankfurt borsasında işlem gören Volkswagen'in hisseleri, ABD'deki egsoz emisyon testi manipülasyonu haberinden sonra gün içinde yüzde 19,2 değer kaybına uğradı.

22 Eylül

TCMB PPK, faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiğini ve zararı karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdıklarını bildirdi.

23 Eylül

Fransa'da, ABD'deki egzoz emisyon testinde manipülasyon yapan Alman otomotiv grubu Volkswagen (VW) hakkında soruşturma açıldı.

24 Eylül

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla sadece uluslararası piyasalarda işlem gören dolar/TL 3,0738 ile tarihi zirvesini gördü.

25 Eylül

- ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, son dönemdeki uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisine etkisinin para politikasında önemli bir değişiklik yaratacak kadar büyük olmayacağını belirterek, "Faiz oranlarının bu yıl içinde artırılmasının büyük ihtimalle uygun olacağını öngörüyorum" dedi.

- ABD ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,9 ile piyasa beklentilerinin üzerinde büyüdü.

28 Eylül

Uluslararası enerji şirketi Royal Dutch Shell, Kuzey Kutbu'ndaki petrol arama faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

- Tahvil-bono piyasasında 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11,89 ile Temmuz 2009'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyesine ulaştı.

29 Eylül

- IMF, hızla artan kurumsal borçlanmanın, Türkiye'yi de içeren yükselen piyasa ekonomilerini, gelişmiş ülkelerdeki faiz artışına ve dolardaki yükselişe karşı daha kırılgan hale getirdiği uyarısında bulundu.

30 Eylül

- Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, temmuz ayında 3 milyar 392 milyon dolar olurken, ocak-temmuz döneminde 9 milyar 715 milyon doları buldu.

- Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl yayınlanan "Küresel Rekabet Raporu"nda, 2015-2016 döneminde makroekonomik ortam ve kurumsal yapılanmadaki bozulma sonucu 140 ülke arasında 6 basamak gerileyerek 51. sıraya düştü.

- Türkiye'nin ihracatı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 11 milyar 65 milyon dolar, ithalatı yüzde 18,2 düşüşle 15 milyar 951 milyon dolar oldu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomide 2015 Böyle Geçti (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement