CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı: (2) - Son Dakika
Politika

CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı: (2)

CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı: (2)

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Cumhur İttifakı'nın getireceği seçim barajı yüzde 7 olsa ne olur, yüzde 5 olsa ne olur?

31.08.2021 17:25  Güncelleme: 20:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Cumhur İttifakı'nın getireceği seçim barajı yüzde 7 olsa ne olur, yüzde 5 olsa ne olur? Millet seçim barajını değil, sandığı bekliyor." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantı devam ederken açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, kontrolsüz göç ve sığınmacı sorununun, Türkiye'nin en önemli beka sorunu haline geldiğini savundu.

İdlib'de, dünyanın dört bir yanından gelmiş yüz binlerce savaşçının, patlamaya hazır bomba gibi beklediğini iddia eden Öztrak, "Buralarda işler bir kez daha kızışırsa milyonlarca insan İdlib'den sınırlarımıza akar. Bunların içinde de binlerce radikal ülkemize girer. Bu da bir kabus olur." diye konuştu.

Faik Öztrak, şöyle devam etti:

" İran, Afganistan'dan akıp gelen göçmenleri sadece seyrediyor. Bu gelenlerin içinde radikal bir takım unsurlar var mı, yok mu? Erdoğan dahil, bunu kimse bilmiyor. Çok açık konuşalım. İdlib Rusya'nın elinde, Afganistan İran'ın elinde, Türkiye'ye karşı kullanılabilecek stratejik bir koza dönüşmüştür. Avrupa ise ne yazık ki bu meselelere, 'Parayı veririm, Türkiye'yi göçmen gettosu yaparım' anlayışıyla bakmaktadır. Bu ahlaksız teklifleri Erdoğan kabul etse de bizim kabul etmemiz, rıza göstermemiz mümkün değildir. Avrupalı dostlarımız şunu bilsin ki Avrupa'nın sınırı Kapıkule'den başlamaz. Gürbülak'tan başlar. Herkes planını bu gerçeğe göre yapsın. Karşımızdaki bu beka sorununa, devlet aklıyla ciddi bir stratejiyle, yoğun bir diplomasiyle tepki vermek zorundayız."

Irak'ta düzenlenen "Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı"na çok sayıda devlet başkanının katılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılmadığını dile getiren Öztrak, "Sebep, 'Taliban ile masaya otururum' diyen Erdoğan, Sisi ile beraber masaya oturamadı. Dış politikayı şahsileştirmenin sonucu ne yazık ki budur. 'Bölgemizde bizden habersiz kuş uçmaz' diye caka satarken bir de bakmışsınız bölgede kurulan masalara oturamaz hale gelmişsiniz. Ülkemiz bu diplomatik yalnızlığı mutlaka aşmak zorundadır. Bölgemizdeki meselelere bölge ülkelerinin çözüm üretmesi, inisiyatif alması esastır. Yoksa, bölge dışı ülkeler kendi çözümlerini dayatacak, 'çözüm üretiyoruz' diyerek, yeni sorunlar üreteceklerdir. Irak'ta, Suriye'de, Afganistan'da yaşadıklarımız, bunu bize öğretmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

İktidar olmaları halinde bölgede huzur, barış ve istikrar oluşturmayı hedefleyecek "Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı"nı kuracaklarını açıklayan Öztrak, bölgenin sorunlarını yine bölge ülkeleriyle beraber çözeceklerini söyledi.

Büyüme rakamlarına değindi

Öztrak, 2021'in ikinci üç ayına ilişkin milli gelir rakamlarının yarın açıklanacağını belirterek, geçtiğimiz yılın ikinci yarısının, salgının Türk ekonomisini en sert vurduğu dönem olduğuna işaret etti.

Geçen yıl ikinci çeyrekte, milli gelirin yüzde 10,3 gerilediğini aktaran Öztrak, şunları kaydetti:

"Top yere ne kadar sert çarparsa, o kadar da yükseğe çıkar. Ekonomide buna 'baz etkisi' denir. Hem baz etkisiyle hem de pandemi döneminde olağanüstü kredi genişlemesinin etkisiyle, büyümede, geçen yıla göre ciddi bir sıçrama göreceğiz. Ama ekonomik faaliyet hacmini bir önceki çeyrekle mukayese ettiğimizde, farklı bir tablo, bir yavaşlama göreceğiz. Saman alevi gibi büyüme, sürekli ve sürdürülebilir büyümeden farklıdır. Erdoğan ne yazık ki 19 yılda, bu ikisi arasındaki farkı bir türlü öğrenemedi. Pandemide milleti borca batırdılar. G-20'nin gelişen ekonomileri içinde, en çok kredi veren ekonomi Türkiye. Buna karşın aynı grupta, en az doğrudan gelir desteği veren üçüncü ekonomi de Türkiye. Bol kepçeden verilen kredilerle, büyümenin sürekliliğine ve sürdürülebilirliğine büyük darbe vuruldu."

Öztrak, iktidara gelmeleri durumunda salgın nedeniyle alınan borçların kolaylıkla ödenebilmesi için gereken her tedbiri alacaklarını dile getirerek, borçları mutlaka ödenebilir hale getireceklerini ifade etti.

Eurostat verilerine göre son bir yılda tüm Avrupa'da konut fiyatlarının en hızlı arttığı ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Öztrak, başta İstanbul olmak üzere, büyük şehirlerdeki konut fiyatlarında ve kiralarda çok ciddi sıçramalar yaşandığını vurguladı.

Diğer tarafta da son bir yılda inşaat girdi maliyetlerindeki olağanüstü artış ve ekonomideki belirsizliklerin yeni konut yapımlarını tehdit ettiğine işaret eden Öztrak, "İşte İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, çimento fiyatlarındaki fahiş artışlara dayanamayarak 2 Eylül'de 'Harç bitti, yapı paydos' demeye hazırlanıyor. Türkiye tarihinde, böyle bir durumla ilk kez karşılaşıyoruz." görüşünü paylaştı.

TÜİK'in makyajlı verileriyle bile enflasyonun yüzde 19 olduğunu belirten Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya üzerinde en yüksek enflasyona sahip 12'nci ekonomiyiz. Ama turpun büyüğü de heybede. Kuraklık bu yıl sadece ormanlarımızı yakmakla kalmayacak mutfaklarımızı da kavuracak. Gıda fiyatları üzerindeki baskı kışın daha da artacak. Hidroelektrik üretim düştüğü için, ötelenen enerji zamları da dikkate alındığında, ilerleyen günlerde elektrik fiyatları da hızla artacak. İstihdam derseniz o cephede de değişen bir şey yok. 2019'un son çeyreğinde gerçek işsiz sayımız 6,4 milyondu, bugün 9 milyon. Onca krediye rağmen, işsizlik zirvede dolaşmaya devam ediyor. Bir yandan artan hayat pahalılığı, bir yandan artan işsizlik milleti yoksulluk girdabında bunaltıyor.

Erdoğan Türkiye'yi, 'istihdamsız büyüme' kavramıyla tanıştırmıştı. Şimdi de 'yoksullaştıran büyüme' kavramıyla tanıştırdı. Ama Erdoğan'a sorarsanız, Türkiye 'yeni bir şahlanış' içindeymiş. Ne demiş atalarımız, 'Olsayı bulsaya vermişler, hiç doğmuş.' Erdoğan'ın durumu tam da bu. Düne kadar, 'IMF defteri kapanmıştır, bir daha açılmayacaktır' diyen, kerameti kendinden menkul 'IMF bizden beş milyar dolar istedi' hikayeleriyle övünen Erdoğan, şimdi çıkmış IMF'den gelen 6,3 milyar dolar parayla caka satıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?"

Soruları yanıtladı

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, açıklamalarının ardından soruları yanıtladı.

Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye iadesinin kabul edildiği yönündeki açıklamalar sorulan Öztrak, "Sezgin Baran Korkmaz, ülkemizde de suç işlemiştir. Dolayısıyla böyle bir talebin yapılması normaldir. Ülkemize iadesi kararı doğrudur ama bildiğim kadarıyla süreç henüz tamamlanmamıştır. Aynı zamanda ABD'ye verilmesi konusunda da bir başka talep vardır. Umarım, Sezgin Baran Korkmaz, ABD'ye verildiğinde bu ülke ve bu ülkenin yöneticileriyle ilgili yeni bir kol bükme konusu haline gelmez ve Türkiye'ye iade edilir." dedi.

Öztrak, sosyal medya alanında yapılacak düzenlemeye ilişkin soru üzerine, şöyle konuştu:

"Açıkçası mevcut hükümetin sosyal medya konusunda yapacağı düzenlemelere maalesef bugüne kadarki uygulamaları ışığında bakmak gerek. Bugüne kadar yapmış oldukları uygulamalar da bu iktidarın sürekli otoriterleştiğini gösteriyor. İktidar öyle görünüyor ki sosyal medyada kendisiyle ilgili getirilen eleştirilerden rahatsız. Bu eleştirileri önlemek için de sosyal medyada bir düzenleme yapmak istiyor. Ama ne yaparsa yapsınlar millet bunların ne yaptığını görüyor, notlarını veriyor, bir an evvel ellerine tasdiknamelerini verip evlerine göndermek için sandığın önüne gelmesini bekliyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı sonrası atılan adımları nasıl yorumladığına dair soruyu yanıtlayan Öztrak, "Bir ülke düşünün ana muhalefet lideri hak, hukuk, adalet diyerek dünyanın en uzun yürüyüşünü yapmış. Mevcut hükümetin bugünkü uygulamalarına dönüp baktığınız zaman çok ciddi ihlallerle karşı karşıya olduğumuz açık insan hakları konusunda. Ne kadar eylem planları açıklarlarsa açıklasınlar, bunların hiçbirine uymuyorlar." ifadesini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın şeffaf ittifak için çağrı yaptığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Öztrak, bu konuda daha önce yaptıkları açıklamaların geçerli olduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, iktidar olmaları durumunda KHK'lıların göreve iade edileceğini söylediği hatırlatılarak, bunun nasıl yapılacağı sorulan Öztrak, "Genel Başkanımızın söylediği son derece açıktır. Yargı kararı olmadan, kararnamelerle işinden edilen herkesi, görevine iade edeceğiz, yeter ki teröre bulaşmamış olsun." dedi.

"Kadıköy ilçe başkanımızın yaptığını doğru bulmuyoruz"

CHP Kadıköy İlçe Başkanının 30 Ağustos kutlamaları sırasında kaydedilen görüntülerini nasıl değerlendirdiği yönündeki soru üzerine Öztrak, "Kadıköy İlçe Başkanımızın yaptığını doğru bulmuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim barajına ilişkin, "yüzde 7" açıklamasına nasıl baktıkları yönündeki soru üzerine de Öztrak, şu yanıtı verdi:

"Cumhur İttifakı'nın getireceği seçim barajı yüzde 7 olsa ne olur, yüzde 5 olsa ne olur? Millet seçim barajını değil, sandığı bekliyor. Bir ittifak seçim yasalarıyla oynamaya başladıysa siyaseten sonu gelmiştir. Bu Cumhur İttifakı'nı baraj altında kalma korkusunun sardığını gösteren bir karardır. Milletin gerçek gündemi geçimdir. Yangın, sel felaketleri ve buradaki hükümetin yönetim beceriksizliği milletin vicdanını yaralamıştır. Buharlaşan 128 milyar dolar ve bunun sonucunda başına gelenler milletimizi derin sıkıntılara sokmuştur. Artık geçim için de seçimin bir an evvel yapılması ve bu yönetme kabiliyetini kaybetmiş kadroların iş başından gitmesi gerekmektedir."

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarından bir gün sonra "İçi boş işler" dediği belirtilerek, "Siz bu fikir değiştirme durumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Öztrak, eski bakanın açıklamalarında bunun nedenlerinin ve ipuçlarının olduğunu dile getirdi.

Öztrak, bu konuda "yürekli bir cumhuriyet savcısının" harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına itiraz edecek
    21:39 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına itiraz edecek

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya'da Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki kaza soruşturması kapsamında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutuklanmasına ilişkin, avukatlar eliyle asliye ceza mahkemesine gerekli itirazlar delilleriyle birlikte yapılacağını ve çok sayıda iddianın çürütüldüğü eklerin ortaya konacağını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Türkiye'de Temaslarda Bulundu
    21:35 ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Türkiye'de Temaslarda Bulundu

    ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar'ın daveti üzerine resmi ziyarette bulunduğu Türkiye'de çeşitli temaslarda bulundu. Bass'ın Türkiye ile işbirliğini vurguladığı ve ilişkileri derinleştirme konusunda önemli adımlar atıldığını belirttiği bildirildi.

  • CHP Milletvekili Okan Konuralp, sosyal medyada troll saldırılarına karşı yasal düzenlemeler istedi
    21:35 CHP Milletvekili Okan Konuralp, sosyal medyada troll saldırılarına karşı yasal düzenlemeler istedi

    CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp, TBMM Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, sosyal medyada troll saldırılarına karşı yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etti. Konuralp, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın sosyal medyada uğradığı cinsiyetçi saldırıları lanetleyerek desteklerini ifade etti. Konuralp ayrıca, Dijital Mecralar Komisyonu'nun bir an önce çalıştırılmasını talep etti.

  • AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz hakiki temyiz kudretine sahiptirler
    21:28 AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz hakiki temyiz kudretine sahiptirler

    AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin, 'Siyasi manada Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz, hakiki temyiz kudretine sahiptirler. Her yaşam tarzından, her eğitim seviyesinden insan son derece özenle neye, niçin oy kullandığını bilerek sandığa gitmiştir.' dedi.

  • Almus Köylere Hizmet Götürme Birliği Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    21:23 Almus Köylere Hizmet Götürme Birliği Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Almus ilesine bağlı köy muhtarlarının katılımıyla Fatıma-Tüz Zehra Külliyesi Konferans Salonu'nda Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi ve Kaymakam Emre Çömen, yeni seçilenlerle birlikte ilçeye hizmet etmeye gayret göstereceklerini belirtti.

  • Meclis'te
    21:17 Meclis'te "jet yakıtı" tartışması! AK Partili ve CHP'li vekiller arasında tansiyon yükseldi

    İletişim Başkanlığı'nın yalanladığı "İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor" iddiası Meclis'e taşındı. CHP, TBMM'ye verdiği öneride Türkiye'nin İsrail ile ticaretini sürdürmesinin neden ve sonuçlarının araştırılmasını istedi. CHP'li Veli Ağbaba kürsüdeki konuşmasında "Namaz kılarken İsrail'in uçaklarına mazot satmaya devam ettiniz." dedi. AK Partili Özlem Zengin ise "Sayın Ağbaba, İsrail'i kınamıyorsun. Asıl faili gizliyorsun." ifadelerini kullandı. TBMM'deki gergin anlar kameraya yansıdı.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi
    21:03 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi. Başkan Cemil Tugay başkanlığındaki oturumda, komisyonlarda görev alacak isimler belirlendi ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün su tarifelerinde indirim yapılması önerisi karara bağlandı. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın yeniden kurulması önerisi görüşüldü ve 2023 denetim komisyon raporu okundu.

  • CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek
    20:54 CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davanın yarınki duruşmasını takip etmek üzere Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'den oluşan bir heyet görevlendirdi.


Advertisement