Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memurluktan cumhurbaşkanlığının sona erdiği döneme kadar geçen sürede kadar eşyalarının sergilendiği Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, açıldı.
Atabey ilçesine bağlı İslamköy Mahallesi'ndeki müzenin açılışında tekerlekli sandalye ile sahneye çıkan Demirel Vakfı Başkanı ve Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel ise 3 gündür yağışın olması nedeniyle müze alanında kapalı bir alan oluşturduklarını ancak Allah'ın bugün güneşi verdiğini söyledi.
Protokolü selamladıktan sonra "Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, pardon Ağam" ifadesini kullanan Şevket Demirel, törene katılanlara teşekkür etti.
Programa katılan parti genel başkanlarına da teşekkür eden Demirel, liderlerin elinde kılıç değil, dostluk kırbacı bulunduğunu belirtti.
Bu kılıçların dostluğa döneceğini dile getiren Demirel, "Şunu bilin ki bu bir miting değildir. Bugün bir parti kongresi yapmıyoruz. Bugün yaptığımız Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılışıdır. Tamamen politikadan uzak bir amaçla yapılıyor" dedi.
Halen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde Çankaya'ya kadar uzanan yolda oynadığı ve yaptığı hizmetleri belgeleri ile muhafaza etmiş, yine sağlığında bu unsurlarla bir müze kurmuş, müzeyi de milletine bağışlayan Süleyman Demirel'den başka bir isme rastlanılamayacağını anlatan Demirel, şöyle konuştu:
"Süleyman Demirel'i, karşınızda gördüğünüz İslamköy'den alıp İstanbul Teknik Üniversitesinden mezun olduktan sonra Çankaya'ya kadar yükselten demokrasidir. Bu ilkten, tarihçiler daha kolay ve doğru bilgi edinerek tarihlerini yazabilecekler. Ayrıca bugün ve gelecekteki nesiller Türkiye'nin 1923'ten itibaren nereden nereye geldiğini öğrenecektir. İşte bu tablo, bir Türkiye Cumhuriyeti tarihidir. Ayrıca müze halkımızın Cumhuriyet döneminde demokrasiden neler kazanacağını öğretecektir. Demokrasi, kalkınmanın anayasasıdır. Bugünkü gösteri kalkınmanın demokrasi ile nikahlı olduğunu gösterir. Bundan dolayı ismine 'Demokrasi ve Kalkınma Müzesi' denmiştir. Müze milletin malıdır. Tek sahibi Türk milletidir."
Demirel, müzenin 20 senede yapıldığının altını çizerek, 6 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 17 bin metrekare alana oturtulduğunu, külliye olarak da 1 milyon metrekare alana sahip olduğunu kaydetti.
Arazideki Çalça Tepe'de bir anıt mezar arazisi bulunduğunu bildiren Demirel, müze alanına dahil edilen hiçbir köy evin yıkılmadığını, restore edilerek muhafaza edildiğini söyledi.
Müzenin yapımı için vakfın bugüne kadar devletten, özel, tüzel ve şahsi kişilerden bir bağış almadığına işaret eden Demirel, "Neden İslamköy'de kurdunuz sualine şu cevabı vereyim; Müze Ankara, İstanbul ve Isparta'da kurulabilirdi. Çünkü bu binalar oralarda da yapılabilir fakat bin senelik kerpiç evlerde yaşayan İslamköy'ün, Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin eskinin ve yeninin mukayesinde manevi etkisi büyüktür. Bunu taşıyamayacağımız için yeri İslamköy olarak seçilmiştir" diye konuştu.
Tolga Çandar'dan türkü konseri
Törende konuşmalardan önce sahne alan CHP Muğla Milletvekili ve sanatçı Tolga Çandar, Ege türkülerini seslendirdi.
Çandar, "Kişisel çıkarlarını düşünmeden ülke için çok şey yapmış kişilere Ege'de 'Efe' diyoruz. Bir dediği iki dediğini tutmayan, bir yerde başka öteki yerde başka konuşanlara demiyoruz. Sevgili Efem, sizi saygıyla selamlıyorum" dedi.
Açılışta, 1 Kasım'da yeni yaşına girecek Demirel'in doğum günü, alkışlarla kutlandı. Müze ve külliyenin sinevizyonlu tanıtımının ardından keman sanatçısı Canan Anderson, mini bir keman konseri verdi.
İlham Aliyev'den mektup
Törene mektup gönderen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Demirel'i "bir efsane" olarak tanımlayarak, müzeyi görmeyi istediğini ancak Fransa'da olacağı için programa katılmadığını belirtti. Törene ayrıca, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de mesaj gönderdi.
Demokrasi ve Kalkınma Müzesi
17 bin metrekarelik alanda kurulan külliyede yer alan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde Demirel'in memurluğa başladığı 1949 yılından cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar sakladığı çok sayıda belge, 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel'e yurt içi ve dışında hediye edilen eşyalar yer alıyor.
Külliye içinde bulunan Müze Ev'de ise Demirel ve ailesinin 1920'li yıllardan bu yana kullandığı eşyalar bulunuyor.
Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in başkanlığını yaptığı Demirel Vakfı tarafından yaptırılan müzenin açılışına Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ürdün Prensi El- Hassan Bin Talal, eski Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, eski Romanya Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı temsilcisi Ali Hasanov, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, eski milletvekilleri İsmet Sezgin, Esat Kıratloğlu, Murat Karayalçın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, işadamları Cavit Çağlar ve Aydın Doğan ile çok sayıda davetli katıldı. - Isparta
Son Dakika › Yerel › Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?