Çin'in öncülüğünde kurulma çalışmaları devam eden Asya Altyapı Yatırım Bankasının kurucu üye sayısı, Rusya, Mısır ve Norveç'in de kabul edilmesiyle 50'ye yükseldi.
Çin Maliye Bakanlığının internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu ülkelerin, Asya Altyapı Yatırım Bankasına kurucu üyelik için yaptığı başvurular sonuçlandırıldı.
Bankanın kurucu üye sayısı, Rusya, Mısır ve Norveç'in da kabul edilmesiyle 50'ye çıktı.
Bankanın kurucu üyeleri 14 Nisan itibariyle şu ülkelerden oluşuyor:
Çin, Türkiye, Fransa, Almanya, Bangladeş, Brunei, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Laos, Lüksemburg, Malezya, Maldivler, Malta, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filipinler, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, İsviçre, Tacikistan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Özbekistan, Vietnam, İran, İspanya, Güney Kore, Hollanda, Brezilya, Gürcistan, Avusturya, Finlandiya, Danimarka, Avustralya, Rusya, Mısır ve Norveç."
Azerbaycan, Macaristan, İzlanda, İsrail, Norveç, Polonya, Portekiz ve İsveç ise başvurularının sonuçlarını bekliyor. Tayvan ve Kuzey Kore'nin üyelik başvuruları ise reddedilmişti.
Çin'in, kuruluş sermayesinin 50 milyar dolarlık kısmını karşılamayı taahhüt ettiği bankanın kurucu üyelerine ilişkin nihai sayı 15 Nisan'da belli olacak.
Uzmanlar tarafından, Asya Altyapı ve Yatırım Bankası, Çin'in küresel ekonomide oluşmaya başlayan ağırlığının tipik bir göstergesi olarak görülüyor. ABD'nin engelleme çalışmalarına rağmen bu bankaya kurucu ortak olmak için çok sayıda Asya ülkesiyle, önemli sayıda Avrupa ve Latin Amerika ülkesinin katılması, Çin açısından büyük bir diplomatik başarı olarak görülüyor.
Bankanın toplam sermayesinin 100 milyar dolar olması ve 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması hedefleniyor.
Son Dakika › Ekonomi › Asya Altyapı Yatırım Bankasının Kurucu Üye Sayısı 50 Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?