Ekonomide 2022 böyle geçti: Nisan-mayıs-haziran - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomide 2022 böyle geçti: Nisan-mayıs-haziran

Ekonomide 2022 böyle geçti: Nisan-mayıs-haziran

Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğine, ilk çeyreğe ilişkin açıklanan yüksek büyüme oranı ve rekor ihracat rakamları ile bilim ve teknolojideki adımlar damga vurdu.

23.12.2022 10:58  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğine, ilk çeyreğe ilişkin açıklanan yüksek büyüme oranı ve rekor ihracat rakamları ile bilim ve teknolojideki adımlar damga vurdu. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7,5 büyüme kaydettiği açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 31 Mayıs'ta yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yılın ilk çeyreğinde 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,5 büyüme gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde, iç talebin büyümeye katkısının 3,9 puan olduğunu belirterek, üretimi destekleyen politikalar sayesinde Türkiye'nin diğer ülkelerden pozitif ayrışmaya devam edeceğini bildirdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş da ocak-mart dönemindeki net ihracatın büyümeye 3,46 puan katkı sağladığını, ihracatın büyümenin lokomotifi olduğunu ifade etti.

Türkiye, ikinci çeyrekte ihracatta aylık rekorlara imza atarken 30 Nisan'da 1 milyar 956 milyon dolarlık dış satımla Cumhuriyet tarihinde bir günde yapılan en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı.

Öte yandan, Kovid-19 salgınının ardından yurt içi ve dışı seyahatlerin artışı istatistiklere yansıdı. 29 Nisan'da yüksek hızlı trenle (YHT) taşınan 29 bin 477 yolcuyla günlük taşıma rekoru kırıldığı açıklandı.

Yılın ikinci çeyreğinde bilim ve teknolojide de önemli projelere imza atıldı. 14 Haziran'da Türksat 5B uydusu hizmete alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uzayda bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik tekliflerin değerlendirileceği Bilim Misyonu Çağrısı'nı başlattı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinde yaşanan önemli gelişmeler şöyle:

1 NİSAN

Yabancı para cinsinden olmayan yatırım fon gelirleri ile bankalar tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde ve kazançlarda stopaj teşvikinin uygulanma süresi 30 Haziran 2022'ye kadar uzatıldı.

4 NİSAN

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 5,46, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 9,19 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 61,14, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 114,97 olarak açıklandı.

Genel Ticaret Sistemi'ne göre martta 22 milyar 708 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Böylece tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat değerine ulaşıldı. Türkiye'nin ithalatı da yüzde 31 yükselişle 30 milyar 948 milyon dolar oldu. Dış ticaret hacmi yüzde 26 artışla 53 milyar 656 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığı yüzde 76,7 artışla 8 milyar 240 milyon dolar olarak hesaplandı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 73,4 oldu.

11 NİSAN

Türkiye'de işsizlik oranı, şubatta bir önceki aya göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşti.

13 NİSAN

Et ve Süt Kurumu tarafından ramazan ayı boyunca kesimi ve satışı yapılan veya yaptırılan sığırlar için yetiştiricilere hayvan başına 2 bin 500 lira destekleme ödemesi yapılması kararlaştırıldı.

Türkiye Uzay Ajansı, "Ay Araştırma Görevi"nde (AYAP-1) uzay aracını Ay'a taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi'nde sistem seviyesi ateşleme testinin başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

30 NİSAN

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracattaki başarının sürdüğünü belirterek, "Türkiye dün, sadece bir günde 1 milyar 956 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu, Cumhuriyet tarihinde bir günde yapılan en yüksek ihracat." ifadesini kullandı.

2 MAYIS

YHT'nin 29 Nisan'da 29 bin 477 yolcuyla günlük taşıma rekoru kırdığı açıklandı.

5 MAYIS

Genel Ticaret Sistemi'ne göre nisanda 23 milyar 364 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İthalat da bu dönemde yüzde 34,9 artarak 29 milyar 466 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret hacmi yüzde 30,1 artışla 52 milyar 830 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığı yüzde 98,1'lik yükselişle 6 milyar 102 milyon dolar olarak hesaplandı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79,3'ü buldu.

TÜFE nisanda yüzde 7,25, Yİ-ÜFE yüzde 7,67 arttı. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 69,97, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 121,82 oldu.

10 MAYIS

Türkiye'de işsizlik oranı, martta bir önceki aya göre 0,3 puan artışla yüzde 11 oldu.

12 MAYIS

TÜİK, Türkiye'de 2021'de ortalama hane halkı büyüklüğünün 3,23 kişi, ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek ilin ise 5,46 kişiyle Şırnak olduğunu açıkladı.

16 MAYIS

Türkiye'de işsizlik oranı, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla 0,1 puan artarak yüzde 11,4 oldu.

18 MAYIS

Kamu ihalelerinde e-ihale yönteminin kullanımı zorunlu hale getirildi.

28 MAYIS

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Siper Hava Savunma Sistemi'nin bir testinin daha başarıyla tamamlandığını bildirdi.

31 MAYIS

TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak bu yılın ilk çeyreğinde 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artış gösterdi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ocak-mart dönemindeki net ihracatın büyümeye katkısının 3,46 puan olduğunu belirterek, "Bu güçlü büyümenin yaklaşık yarısı net ihracattan geldi. İhracat yine büyümenin lokomotifi oldu." ifadelerini kullandı.

2 HAZİRAN

Tüketicilere ucuz et sağlanması, besici ve tüketicinin korunması, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının önlenmesi amacıyla Et ve Süt Kurumu tarafından yetiştiricilere verilen sığır başına 2 bin 500 liralık desteğin süresi yıl sonuna kadar uzatıldı.

Mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 artışla 19 milyar dolara yükselen ihracatla tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatına ulaşıldı. İthalat da yüzde 43,8 yükselişle 29 milyar 652 milyon dolar oldu. Dış ticaret hacmi yüzde 31,1 artışla 48 milyar 625 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığı yüzde 157 artışla 10 milyar 679 milyon dolar olarak hesaplandı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64 oldu.

3 HAZİRAN

TÜFE mayısta aylık bazda yüzde 2,98, Yİ-ÜFE yüzde 8,76 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 73,50, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 132,16 olarak kaydedildi.

9 HAZİRAN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bilim insanlarına ve araştırmacılara yönelik bir müjde vererek, "Uzayda bilimsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik teklifleri değerlendireceğimiz bir 'Bilim Misyonu Çağrısı' başlattık. Çağrı kapsamında teknolojinin gelişimine, ekonomik kalkınmaya, bilim dünyasına en fazla katkısı olacak bilimsel projeler seçilecek, projenin test ve deneyleri 'Uzay Yolcumuz' tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılmak üzere kabul edilecek." dedi.

10 HAZİRAN

Türkiye'de işsizlik oranı, nisanda bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti.

13 HAZİRAN

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından, nisanda düzenlenen 1144 teşvik belgesiyle 31 bin 176 kişiye istihdam sağlayacak 32,5 milyar liralık yatırımı destekleyeceklerini bildirdi.

14 HAZİRAN???????

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün itibarıyla hizmete alınan Türksat 5B uydusunun dünyanın üçte birinden fazlasını içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip olduğunu belirterek, "5B uydumuz, yüksek veri iletim kapasitesiyle uydu internet hizmetinde çok daha geniş coğrafyalarda etkin olmamızı sağlayacak." dedi.

24 HAZİRAN

Yeni uygulamaya alınan gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihracına 6 milyar 556 milyon lira tutarında talep geldi.

30 HAZİRAN

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, konut başına 50 bin liraya kadar finansman imkanı sağlayan, 60 ay vadeli, 0,99 faizli Konutlarda Isı Yalıtım Projesi'nin bugün başladığını bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomide 2022 böyle geçti: Nisan-mayıs-haziran - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement