İTO'dan Belçikalı Yatırımcılara, Rusya Pazarına Girelim Teklifi - Son Dakika
Ekonomi

İTO'dan Belçikalı Yatırımcılara, Rusya Pazarına Girelim Teklifi

İstanbul Ticaret Odası, yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Belçikalı iş adamlarıyla yuvarlak masa toplantısında iş birliği fırsatlarını görüştü.

09.09.2014 16:59  Güncelleme: 17:15

İstanbul Ticaret Odası (İTO) yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Belçikalı iş adamlarıyla yuvarlak masa toplantısında iş birliği fırsatlarını görüştü. İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Belçikalı muhataplarına "Rusya pazarına birlikte girme" teklifinde bulunduğunu belirtti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü ve eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Ekren ile eski Avrupa Birliği Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın da dahil olduğu İTO heyeti, Brüksel Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde Belçikalı yatırımcılarla bir araya geldi.

Brüksel Bölgesi Dış Ticaret Bakanı Cecile Jodogne, Brüksel Yatırım ve İhracat Ajans Müsteşarı Benedicte Wilders ve Avrupa İşletmeler Ağı Direktörü Jean-Philippe Mergen'in de katıldığı toplantıda muhtemel ortak projeler değerlendirildi.

İTO Başkanı Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hedefler belirleyip nokta atışları yapmak istiyoruz. Brüksel ile başlattığımız bu toplantıları diğer gelişmiş ülkelerde tekrarlayacağız. Amacımız iş dünyamızın temsilcileriyle muhatap ülkelerdeki muadillerini 8-10 kişilik gruplar halinde buluşturup müşterek projeler üretmek. Bu kapsamda karşılıklı ticaretin geliştirilmesi, üçüncü ülkelerde müşterek yatırımlar, Türkiye'ye yatırım çekilmesi ve Türk yatırımcıların dışarıya açılması hedeflerimiz arasında" değerlendirmesini yaptı.

Bu tür toplantıları İtalya, Fransa ve İngiltere'yle sürdüreceklerini belirten Çağlar, Ukrayna krizinde AB ve Rusya arasında karşılıklı ticari ve ekonomik yaptırımlardan zarar gören şirketleri Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi.

Çağlar, Moskova yönetiminin gıda ambargosu karşısında Avrupalılara, "Gelin, Rusya pazarına birlikte girelim" teklifinde bulunduklarını ve bu amaçla Avrupalılar ile Türkiye ve üçüncü ülkelerde ortaklıklar kurmaya sıcak baktıklarını ifade etti.

Suriye ve Irak başta olmak üzere Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki çatışmalar ve siyasi krizler nedeniyle ihracatta Avrupa pazarının tekrar öne çıktığını anımsatan Çağlar, AB ve Türkiye arasındaki ticarette Gümrük Birliği'ne ilaveten coğrafi yakınlık, siparişlerde esneklik, hızlı teslimat ve kolay finansman gibi avantajların iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çağlar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ekonomide sanayinin payının artırılması gereğine işaret eden sözlerine destek vererek, "Sıcak para geliyor gidiyor, ekonomi canlı, hizmet sektörü başta olmak üzere birçok sektör hareketli ama sanayiye ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Bu kapsamda sanayi yatırımlarında ve dış ticarete dönük kredilerde faizlerin düşürülmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Çağlar, "Artık dünyada cüzi karlarla mal satabiliyorsunuz. Bu karları kredilerinizin finansmanı için harcamak doğru değil" tespitinde bulundu.

Mahalli seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından gündemin ekonomiye yoğunlaşması gerektiğini anlatan Çağlar, mevcut konjonktürde iş dünyasıyla hükümetin çok daha senkronize çalışması, yatırımların önündeki engellerin kaldırılması ve sanayinin daha fazla teşvik edilmesini istedi.

Eski AB Bakanı Egemen Bağış ise "İTO'nun gelişmiş ekonomilere yönelik bu pilot projesinin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Sektör odaklı, dar kapsamlı, birebir temaslara imkan veren bu tür organizasyonlar hem ülkemize yatırım çekmek açısından çok daha ikna edici, hem de Türk iş adamlarının dışardaki fırsatları çok daha iyi irdeleyebilmeleri ve değerlendirebilmeleri açısından çok daha etkili" diye konuştu.

Bağış, daha önce Avrupa'nın kültür ve spor başkenti seçilen İstanbul'un, Avrasya'nın ticaret başkenti olmasının önünde hiçbir engel görmediğini belirtti.

Avrupa'da bazı aşırı sağ ve ırkçı grupların burada yaşayan Türkleri geri gönderme rüyası gördüğünü kaydeden Bağış, "50 yıl önce davet edilen ve yaşadıkları ülkelerin refahına muazzam katkılarda bulunan göçmenlere karşı bu tür ırkçı yaklaşımlar insan hakları ihlalidir. Gerek Türkiye gerekse gurbetçi kardeşlerimiz daima entegrasyonun en büyük destekçileri olmuşlardır" dedi.

Entegrasyon adı altında asimilasyonun hedeflenmesinin ve 25 yıl önce yıkılan Berlin Duvarı'nı Avrupa'nın farklı kentlerinde yeniden inşaya çalışmanın kabul edilemeyeceğini vurgulayan Bağış, göçmenlerin geri dönmesi halinde bundan en çok zararı, iş gücü ihtiyacı artacak Avrupa ekonomisinin göreceği uyarısında da bulundu. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İTO'dan Belçikalı Yatırımcılara, Rusya Pazarına Girelim Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement