BM Uyuşturucu ve Suç Bürosu'nun "2013 Dünya Uyuşturucu Raporu" yayımlandı Birleşmiş Milletler, Türkiye ve İran'ın sınırda uyuşturucuya karşı güçlendirdikleri güvenlik önlemlerinin, uyuşturucu rotasının Irak'a kaymasına neden olduğu haberleri bulunduğunu bildirdi. BM uyuşturucu raporunda, "2011'de Türk güvenlik kuvvetleri Irak'ın kuzeyinden yapılan eroin kaçakçılığıyla bağlantılı üç operasyonla 550 kilo uyuşturucu ele geçtiğini bildirdiler" denildi.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Bürosu'nun "2013 Dünya Uyuşturucu Raporu" yayımlandı. Raporda dünyada ele geçen morfin ve eroinin arttığı Türkiye ile Batı ve Orta Avrupa'da ele geçen miktarda ise azalma görüldüğü bildirildi.
-TÜRKİYE ENJEKSİYON'DAN BULAŞAN HIV'I AZALTMA REKORTMENİ-
Rapora göre, 2008-2011'de iğneyle uyuşturucu alanlar arasındaki HIV yayılmasını önlemede en başarılı ülke Türkiye oldu. Filipinler'de enjeksiyonla HIV bulaşma yaygınlığı yüzde 12 arttı. Bu ülkeyi Çekoslovakya, Belarus, Yunanistan, Tunus, Romanya, Finlandiya izledi.
-TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ EROİN ROTASI ESKİSİ GİBİ GÜÇLÜ DEĞİL-
Eroin kaçakçılığı için uzun süredir önemli bir merkez olan Pakistan'ın coğrafi nedenlerle farklı rota ve deniz taşımacılığı dahil nakliye türleri geliştirdiği belirtilen raporda, "Değişikliğe İran ve Türkiye'den geçen, oturmuş Balkan rotasındaki eroin akışında görülen kesinti neden olmuş olabilir. Bu Afrika ve bazı Körfez ülkelerinden Avrupa piyasalarına kaçakçılıkta ara merkez olarak yararlanan alternatif deniz rotalarının gelişmesini teşvik etmiş olabilir" denildi.
Avrupa'da bitki esrar yakalamalarında artış, reçine esrar yakalamalarında azalış eğiliminin sürdüğü, bunun reçine ithali yerine "içte esrar yetiştirmede" artış anlamına gelebileceği kaydedilen raporda, Türkiye'de 2011'de önceki yıla göre 8 ton az esrar reçinesi ele geçirildiği belirtildi.
-YASADIŞI AFYON PİYASASI-
Afganistan'dan daha fazla afyonun İran ve Türkiye'yi içine alan Balkan rotası ile Orta Asya ve Rusya'yı içine alan kuzey rotası yerine, Pakistan ve İran'ı kapsayan "güney" rotasıyla Avrupa'ya ulaştığına ilişkin belirtiler olduğu kaydedildi.
Güvenlik faaliyetlerinin artması sonucu Avrupa'da eroin arzının azaldığını, bunun kendini ele geçen eroin miktarlarında düşüş biçiminde gösterdiği belirtildi. Afganistan-Avrupa rotasındaki Türkiye'de, 2011'de yakalanan eroin miktarının yüzde 43 azalarak 7 tona indiği de kaydedildi.
Raporda, "İlginç şekilde Türkiye ve Güney-Doğu Avrupa'daki eroin yakalamaları, iki bölge kaçakçılık rotasında İran'dan ileride bulunmasına rağmen, 2010 yılından beri azalmaya başlamıştı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) Türkiye ve AB'de 2010 ve 2011'de yakalamalardaki azalışın kaçakçılık miktarı ve güvenlik güçlerinin faaliyetlerinde meydana gelen değişiklik sonucu olabileceğini iddia ediyor" denildi.
-ORTA DOĞU'DAKİ YENİ ROTALAR-
Raporda Orta Doğu'daki yeni uyuşturucu kaçakçılığı rotaları konusunda ise şu bilgi verildi:
"Irak ve Orta Doğu yeni kaçakçılık rotaları olarak ortaya çıkabilir: Giderek daha fazla ülke ele geçen eroinin kaynağı olarak Afganistan'ı gösteriyor. Bunun bölgede eroin kullanımını artırıp artırmadığı görülecek. 2006-2011'te Körfez Devletleri, Çin, Malezya ve Tayland hedeflerine yönelen birçok Pakistanlı kaçakçının tutuklanması da dikkat çekici. İran ve Türkiye sınırındaki güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesinin, yeni kaçakçılık rotasının Irak'a yönlenmesine neden olduğu haberleri var. 2011'de Türk güvenlik kuvvetleri Irak'ın kuzeyinden yapılan eroin kaçakçılığıyla bağlantılı üç operasyonla 550 kilo uyuşturucu ele geçtiğini bildirdiler. Irak yoluyla hem eroin hem afyon kaçakçılığı yapıldı. Kanadalı yetkililer 2009-2012'de Irak'tan havayoluyla Kanada'ya afyon kaçakçılığı yapıldığını bildirdiler."
-AVRUPA'DAKİ GELİŞMELER-
Raporda şöyle denildi:
"-Doğu ve Güney Doğu Avrupa'da kokain kullanımı ve kaçakçılığı bugüne kadar sınırlı olmuştu, ele geçirilen kokain miktarlarında ise dalgalanmalar görülüyor. Türkiye, sınırları içinde ele geçen kokain miktarındaki son artışları, bir varış yeri ve şimdilerde bir transit ülke olmasına dayandırdı.
2010-2011'de Arnavutluk, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna'daki kokain menşei hakkındaki raporlar kokain kaçakçılığı rotasının halihazırdaki Balkan eroin rotasıyla çakıştığını, sınırlı miktarda kokainin Orta ve Doğu Avrupa'ya buradan taşındığını ortaya koyuyor.
-"KOKAİN EROİN ROTASI TÜRKİYE YA DA KÖSTENCE'DE BAŞLIYOR OLABİLİR"-
-Kokain ve eroin kaçakçılığı rotası Türkiye'de ya da Köstence gibi yakın bir destinasyonda başlıyor olabilir. Avusturya 2011'de ele geçen uyuşturucu temelinde, kokainin yüzde 10'unun topraklarına Balkan rotasıyla girdiği sonucuna vardı. Türk yetkililere göre geçmişte eroin kaçakçılığına karışmış oldukları bilinen büyük örgütler, kısmen kokaine geçtiler. Havaalanlarındaki yakalamalara ek olarak Türk güvenlik güçleri konteyner ve gemilerde büyük ölçüde kokain ele geçirdi.
-Türkiye büyük miktarda "ekstasi' ele geçen bir ülke olarak ortaya çıktı, ele geçen miktarlar ise geçen on yılda yavaş bir hızla arttı, 2005'te 1.7 milyon ekstasi tableti (474 kilo) ele geçirilmiş ve bu pik noktayı oluşturmuştu.
-Türkiye'de başka içerik taşıyan haplar "ekstasi' diye satılıyor."
-TÜRKİYE TIP DIŞI "HAP" KULLANIMINDA 13'ÜNCÜ-
BM raporunda sakinleştirici ve yatıştırıcıların tıp dışında kullanılmasının yaygınlığına ilişkin bir tablo da yer aldı. Türkiye bu listede 13'üncü oldu. Sırasıyla nüfusun; Estonya'da yüzde 12.9'u, Norveç'te yüzde 12.6'sı, Portekiz'de yüzde 12'si, Litvanya'da yüzde 11.9'u, İtalya'da yüzde 10.4'ü, Makedonya'da yüzde 1.0'u, Kanada'da yüzde 9.1'i, Meksika ve El Salvador'da yüzde 7.7'si, Bolivya'da yüzde 6.9'u, Macaristan'da yüzde 6.7'si, Hollanda'da yüzde 6.7'si, Türkiye'de yüzde 5.1'i, Almanya'da yüzde 4.3'ü. Nikaragua'da yüzde 4.1'i, Polonya'da yüzde 3.3'ü, ABD'de yüzde 2.6'sı, Finlandiya'da yüzde 2.3'ü, Venezuela'da yüzde 2.1'i, Avustralya'da yüzde 1.9'u sakinleştirici ve yatıştırıcıları tıbbi amaç dışında kullanıyor.
Kişilerin üzerinde yakalanan uyuşturucu türlerinin yaygınlığı itibarıyla öne çıkan ülkeler; esrarda Fas, kokainde Brezilya, eroinde Afganistan, amfetamin tipi uyarıcılarda ise Hollanda oldu. Türkiye sadece, "eroin" listesinde de kişisel yakalamalarda beşinci sırada yer aldı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › BM 2013 Dünya Uyuşturucu Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?