Kızkumu İçin Çalışmalara Başlandı - Son Dakika
Güncel

Kızkumu İçin Çalışmalara Başlandı

Kızkumu İçin Çalışmalara Başlandı

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri, Kızkumu'nun Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesinde yer alabilmesi için çalışmalara başladı.

18.10.2013 11:54  Güncelleme: 10:27

Muğla'nın Marmaris İlçesi Orhaniye Köyündeki Kızkumu'nun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) 1972 yılında kabul ettiği Dünya Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine bağlı olarak oluşturulan Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alabilmesi için çalışmalar başlatıldı. Türkiye'nin 9'i kültürel, 2'si karma olmak üzere 11 mirası listede yeralırken Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan 'Listeye girmek için 11 kriteri yerine getirmemiz gerekiyorö dedi.

Orhaniye Köyü'ndaki koyun orta yerinde doğal akıntı ve dalgaların oluşturduğu, efsanesi de olan Kızkumu bölge turizmine büyük katkı sağladı. Denizin ortasında yürüyormuş izlenimi veren Kızkumu özellikle Rus turistlerin büyük ilgisini çekti, her gün binlerce turist burada yürüyüş yaptı. Ancak aşırı kullanım nedeniyle deniz içindeki kumul yayılınca özelliğini kaybetmeye başladı. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan geçen 26 Ağustos'ta Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, Kızkumu'nun korunmasının yarım kaldığını, gerekli denetimlerin yapılarak deniz kıyı habitatını olumsuz etkileyecek faaliyetlere müdahale edilmesini istedi. Kurum 6 Eylül'de verdiği cevapta gerekenin yerine getirileceğini bildirdi. Kızkumu'nun UNESCO geçici listeye dahil edilebilmesi için çalışmaların sıkı bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Filiz Ersan 'Şimdiye kadar Kızkumu'nun kurtarılması için çok fazla müracaatta bulunduk. Buranın sonunun gelmesi için adeta seferberlik başlatıldı. Daha önce ayak bileklerine gelen su hizası yanlış uygulama ve kullanım nedeniyle, kumlar gereğinden fazla yayıldığında su artık bele kadar geliyor. Buranın kurtulabilmesi için artık UNESCO'nun bu işe el atması gerektiğini düşünerek çalışmalarımıza başladıkö dedi.

Ersan, Kızkumu'nu UNESCO şemsiyesi altına alabillek için denize canlılık kazandıran Posidonia çayırlarının korunmesi, kumları engelleyen iskelelerin kaldırılarak şamandralar konulması gerektiğini hatırlattı. Ersan, 'Burası düzenlendiği taktirde dünyada bir örneği olmaz. Muğla Üniversitesi, yetkili makamlar ve Marmaris Liman İşletmeleri Müdürü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde de bölgede kalması gereken tekne sayıları belirlenecek. Şu anda orada aylarca ve hatta yıllarca kalan mavi kartları bile olmayan tekneler var. Bunların aza indirilmesi ve 3 günde bir yer değiştirmesi gerekiyor. Konunun sıkı takipçisiyizö dedi.

KUTU -1

KIZKUMU NASIL KURTULUR

Uzmanların yaptığı ilk incelemede Kızkumu'nun kurtulması için alınması gerekli önlemler ortaya çıktı. Buna göre kanalizasyon sorununun giderilmesi, yat ve çekek yerlerinin azaltılması ve teknelerin mavi kart uygulamasına geçmesi, Barcelona Sözleşmesi gereği Poseidonia Çayırlarına zarar verilmemesi için demirleme yerine duba uygulamasına geçilmesi, dalgalarla gelen kumları engelleyen taş iskelelerin sökülmesi, Azmak Deresi'nin ıslah edilmesi, Martı Marina'nın yüzer iskelelerinin geriye çekilmesi, denizi kirleten tekne onarım işlerinin durdurulması, Kızkumu'na turnike sisteminin kurulması, günübirlik tekneleri için ortak bir iskelenin yapılması, Bük Mevkiindeki kaçak inşaat ile iskelenin acilen yıkılması, denetimlerin çok sıkı ve taviz vermeden yapılması gerekiyor.

KUTU-2

ÜLKEMİZDEKİ UNESCO KÜLTÜREL MİRASLARI

Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları (Bitlis), Alahan Manastırı (Mersin), Alanya Kalesi ve Tersanesi (Antalya), Afrodisias Antik Kenti (Aydın), Bursa ve Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri (Bursa), Diyarbakır Kalesi ve Surları (Diyarbakır), Efes (İzmir), Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Şanlıurfa), İshakpaşa Sarayı (Ağrı), Karain Mağarası (Antalya), Konya Selçuklu Başkenti (Konya), Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Antalya ve Muğla), Mardin Kültürel Peyzaj Alanı (Mardin), Perge Antik Kenti (Antalya), Sagalassos Antik Kenti (Burdur), Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergahı, St. Nicholas Kilisesi (Antalya), St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve Çevresi (Mersin) 19. Sümela Manastırı (Trabzon), Beyşehir, Eşrefoğlu Camii (Konya), Hatay, St. Pierre Kilisesi (Hatay), Bergama (İzmir), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Ani Tarihi Kenti (Kars), Aizanoi Antik Kenti (Kütahya), Beçin Ortaçağ Kenti (Muğla), Birgi Tarihi Kenti (İzmir), Gordion (Ankara), Hacı Bektaş Veli Külliyesi (Nevşehir), Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı (Muğla), Niğde'nin Tarihi Anıtları (Niğde), Mamure Kalesi (Mersin), Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi (Eskişehir), Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi (Gaziantep), Zeugma Arkeolojik Siti (Gaziantep), Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri (Manisa), Laodikeia Arkeolojik Alanı (Denizli), Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri

Karma (Doğal ve Kültürel) Miraslar:

Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya), Kekova (Antalya)

Doğal Miras:

Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı (Ankara-Konya-Aksaray)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kızkumu İçin Çalışmalara Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement