Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Dünya genelinde yangına hassas olan bölgelerde yangın önleme ve yangınla mücadele çalışmaları kapsamında yapılan harcamalarda devamlı bir artış olduğu görülmektedir" dedi.
KÜ, Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) ve Orman Genel Müdürlüğünce "Avrupa Birliği Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı" kapsamında Ilgaz Dağı Milli Parkı'ndaki bir otelde düzenlenen "Uluslararası Karadeniz Bölgesi Orman Yangınları Konferansı"nda konuşan Aydın, üniversiteler ile Orman ve Su işleri Bakanlığının aynı platformda bir araya getirilmesinin önemli olduğunu, bu konunun KÜ ev sahipliğinde gerçekleşmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Aydın, Türkiye'nin Akdeniz coğrafyası ve iklim kuşağında yer alması sebebiyle özellikle yaz aylarında yangın tehdidi altında bulunduğunu dile getirerek, buna bağlı olarak her yıl çeşitli sayıda çıkan orman yangınları sonucu orman alanlarının zarar gördüğünü söyledi.
Avrupa'da yıllık ortalama 500 bin hektarlık orman alanının yandığını, dünya genelinde bu sayının 5 milyon hektar olduğunu kaydeden Aydın, Türkiye'de ise 2003-2014 yılları arasında her yıl ortalama 2 bin 606 adet orman yangını meydana geldiğini, 7 bin 780 hektar alanın küle dönüştüğünü belirtti.
Aydın, orman yangınları ile karşı karşıya bulunan birçok ülkenin, yangın öncesi ve yangınla mücadele planlarıyla ilgili organizasyonlar oluşturdukları ifade ederek, "Bu organizasyonların başarısı yangın potansiyelinin doğru şekilde ortaya konulmasına bağlıdır. Yangın potansiyeli değişken ve sabit çevre faktörlerine bağlı olarak değişmekte olup, bu değişimlerin hızlı şekilde analiz edilerek yangın organizasyonlarının hizmetine sunulması yangın organizasyonlarının başarısını büyük oranda etkilemektedir" diye konuştu.
Organizasyonların gelecekteki yangın çıkma ihtimalinin tahmin edilmesinin, kaynak planlaması ve tesirli mücadele için önemli olduğuna işaret eden Aydın, "Dünya genelinde yangına hassas bölgelerde yangın önleme ve yangınla mücadele çalışmaları kapsamında yapılan harcamalarda devamlı bir artış olduğu görülmektedir. Diğer taraftan yangınların etkili olduğu ekosistemlerde, kapsamlı yangın önleme çalışmaları ve yeni teknolojiler kullanılarak yangın önleme ve söndürme faaliyetleri ile ilgili çok çalışılmaktadır" şeklinde konuştu.
Yunanistan, İran, Ermenistan, Ukrayna, Moldova, Makedonya, Romanya ve Libya'dan katılımcıların yer aldığı konferansta 28 bildiri, 6 poster sunumu gerçekleşecek. - Kastamonu
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Karadeniz Bölgesi Orman Yangınları Konferansı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)