Dha Yurt Bülteni-10 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-10

1)DÖRT GÜN DENİZDE MAHSUR KALAN MÜLTECİLERİ KURTARAN KAPTAN DHA 'YA KONUŞTUMOTOR BEZLERİNDEN BATTANİYE DİKİP ÇOCUKLARI ISITTILİBYA açıklarında batmak üzere olan eski bir teknedeki 466 kaçak göçmeni, gemi telsizinden 'Barbaros'un torunları' diye seslenip ölümden kurtaran Arkas Holding'e...

31.05.2017 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)DÖRT GÜN DENİZDE MAHSUR KALAN MÜLTECİLERİ KURTARAN KAPTAN DHA 'YA KONUŞTU

MOTOR BEZLERİNDEN BATTANİYE DİKİP ÇOCUKLARI ISITTI

LİBYA açıklarında batmak üzere olan eski bir teknedeki 466 kaçak göçmeni, gemi telsizinden 'Barbaros'un torunları' diye seslenip ölümden kurtaran Arkas Holding'e bağlı Roseline A adlı Türk konteyner gemisinin kaptanı Mert Karamahmutoğlu, yaşananları DHA'ya anlattı. Tunus'ta kendisine ulaşan DHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mert Kara Mahmutoğlu, "Şirket politikamız önce insan sevgisiydi, bunun için yardım çağrısına hemen karşılık verdik. 4 gündür denizde aç bir şekilde iki tahta parçasıyla ilerlemeye çalışan insanları kurtardık. 18 kişilik personelle, 4 öğün yemek hazırladık. Kendi çocuklarımıza 2.5 gün geç kavuşuyoruz ama insanların gözlerindeki sevinç tüm zorluğa değdi" dedi.

Rotası Tunus olan Roseline A adlı Türk konteyner gemisi Libya açıklarında, İtalya'daki arama kurtarma merkezine yapılan acil yardım isteğini duydu. Talebe gemi telsizinden 'Barbaros'un torunları' diye seslenip bildirilen bölgeye doğru rotadan çıkıp seyreden 18 Türk gemi personeli, eski ve batmak üzere olan teknedeki 466 mülteciyi kurtardı. Gemi personeli, hayatlarını kurtardıkları mültecileri, anlaşmalardaki taahhütlere aldırmadan rotadan çıkıp ulaştıkları İtalya Deniz Kuvvetleri'ne bağlı savaş gemisine teslim etti.

18 PERSONEL, KENDİ YEMEKLERİNİ PAYLAŞTI

Arkas Holding'e bağlı Roseline A adlı Türk konteyner gemisinin kaptanı Mert Karamahmutoğlu, yaşananları kendisine telefonla ulaşVan DHA'ya anlattı. Mahmutoğlu, şöyle konuştu:  "Libya'nın  Misurata Limanı'ndan Tunus'un Sousse Limanı'na hareket ettiğimiz sırada gemi telefonla arandı ve 45 millik mesafelerde 3 bin kişiye yakın göçmenin mültecinin botlarda olduğuna dair ihbar aldım. Bizden yardım talebinde bulunuldu. Bize yaklaşık 6 saatlik mesafedeydiler. Göçmenlerin olduğu bölgeye doğru ilerledik. Yolculuğumuz da zaten yaklaşık 5.5 - 6 saat sürdü. Suyun üstünde beş tane göçmen botuyla karşılaştık. Bunlardan birinde 30 kişi vardı. Ahşap bir tekne vardı bunda ise 400 kişi bulunuyordu tekne ise 30 kişilikti. Tahta bir tekne olduğu için çok yaklaşarak zarar vermek istemedim. 60 metre mesafeye pozisyon kurduk. Tahta tekneye ip atarak hizasına kadar çektik. Teknenin içinde batmak üzere insanlar can havliyle birbirine vuruyorlardı aralarında kadınlar çocuklar anneler vardı. 20 kişilik tekneye 400 kişi bindirilmiş. İki katlı bir tekneydi. Tekne de izdiham çıktı. Çok korkmuşlar ürkmüşlerdi. Birbirlerini öldürmek istiyorlar, can havliyle gemiye çıkmak istiyorlar."

4 GÜNDÜR AÇ OLANLAR VARDI

Kurtardıkları mültecilerin Libya, Sudan, Fas, Suriye, Bangladeş ve Pakistan uyruklu olduklarını da ifade eden kaptanı Mert Kara Mahmutoğlu, hamile altı kadını İtalyan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı gemiyle gönderdiklerini, üşüyen 35 de çocuğa motor bezlerini uc uca ekleyip dikerek battaniye yaptıklarını anlattı. Mahmutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsan kaçakçılarına kişi başı bin 500 ile 2 bin dolar vermişler. Zodiyak batlarla açıktaki bu tekneye getirilmişler ancak eski olduğunu görünce binmek istememişler. Ancak insan kaçakçıları onları, silahla tehdit edip zorla bindirmişler. Bizim yaptığımız tüm denizcilerin yaptığı bir işti. Biz sadece yapmamız gerekeni yaptık ve insanlara yardım ettik. Gözlerinde mutluluk vardı ama bitkinlerdi. 4 gün yemek yemeyenler vardı aralarında. 18 personel kriz toplantısı yaptık, iş bölümü oldu. Şirketimizin politikası gereği erzak sıkıntımız olmuyordu. Bu erzaklarla hemen yemekler yapıp 4 öğün olarak mültecilere dağıttık. Hamile olan 6 kadın vardı onları özel yapıp botla, İtalyan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı gemiyle gönderdik. Yaşları 6 ile 10 arasında olan 35 de çocuk bulunuyordu. Açık denizde üşüdükleri için motorları temizlememiz için aldığımız bezler vardı bunları birbirlerine diktik ve devasa bir battaniye yaptık. Bunu üzerlerine serence soğuktan korundular."

"GEMİDE 26 SAAT KALDILAR"

İnsanların vatansız olmalarının onlar üzerinde yaşattığı yıkımı gözleriyle gördüklerini söyleyen kaptanı Mert Kara Mahmutoğlu, "Mülteciler 26 saat gemimizde kaldı. 27 Mart'ta da İtalya'nın 60 mil güneyinde askeri gemiye onları bıraktınız. Biz bu kurtarma operasyonu için rotadan çıktık. Gemide belli tarihlerde teslim edilmesi gereken kargolar vardı. Buna rağmen önce insan deyip kurtardık. İnsanların durumlarına çok üzüldük. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Ülkelerdeki iç karışıklıklardan kaynaklı kaçıyorlardı. Avrupa'ya gitmekten de mutlu değillerdi. Ama en azından ölmeyeceğiz diyorlardı. Biz de operasyon nedeniyle çocuklarımıza 2.5 geç kavuşacağız ama insanların gözlerindeki sevinç tüm zorluğa değdi. Gece saatlerinde ise İtalya sahil güvenlik ve MRCC talimatıyla göçmenler İtalyan Savaş gemisine teslim edildi, Roseline A gemisi seferine kaldığı yerden devam etti."

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

İZMİR/DHA

===================================================

2)İNGİLİZ'DEN SONRA ŞİMDİ DE BİR MİLYARDER DAHA BODRUM'DA

RUS asıllı Fransız milyarder Sergei Pugachev, mega yatı 55 metrelik 'Sanam (S)' ile Mikanos'tan Bodrum'a geldi.

İngiltere Premier Lig takımlarından Tottenham Hotspur'un patronu Joe Lewis'ten sonra bir başka milyarder Rus asıllı Fransız milyarder 54 yaşındaki Sergei Pugachev da Bodrum'a geldi. İki milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin iş adamları listesinde kendine yer bulan uluslararası yatırımcı Sergei Pugachev, eşi ve iki kızının bulunduğu 54 metre uzunluğundaki Malta bayraklı 'Sanam (S)' isimli ultra lüks motor yatıyla, bu sabah, Yunanistan'ın Mikanos Adası'ndan Bodrum'un Göltürkbükü Koyu'na yanaştı.

YELTSİN'İN EN YAKININDAYDI

ABD, Fransa, Lüksemburg, Rusya ve Birleşik Krallık'ta birçok projeyi yatırıma dönüştüren Pugachev, Rusya'nın eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'e çok yakın isimlerden biriydi. 2010'da eşi Aleksandra Tolstoy ile birlikte Fransa'ya yerleşen Pugachev hakkında Uluslararası Sanayi Bankası'na verilen kredileri zimmetine geçirdiği gerekçesiyle Rusya hükümeti tarafından 2011'de soruşturma başlatılmıştı. Pugachev'in sabah eşi ile yattan ayrılarak koydaki bir de lüks otelin SPA merkezine gitti ve geri döndü. Pugachev ailesi, DHA kameralarınca görüntüledi. Pugachev'in eşi ve çocukları, Göltürkbükü Koyunda yattan indirilen jet ski, banana ve su jeti yaptı. Pugachev'in ailesi ve yakınları ile birlikte tatilini Yunan adalarında sürdüreceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü

---------------------

Yattan görüntü

Pugachev eşi ve kızı yatın üzerinde

Pugachev'in bot ile yata gelişi yata binmesi

Haber- Kamera: Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla),

======================================================

3)KUR'AN AŞKI, ENGEL TANIMIYOR

İSLAM'ı Anlatan Eller Derneği'nin açtığı kursa katılan 20 işitme engelli genç kadın, 2 ayda Kur'an-ı Kerim'i işaret diliyle okumayı öğrendiler.Derneğin Kayseri'deki merkezinde açılan kursa katılan işitme engelli kadınlara, işaret dilini bilen 6 kadın din görevlisi, eğitim verdi. Yaklaşık 2 ay süren kurs sonunda, Kur'an-ı Kerim'i işaret diliyle okumayı öğrenen kadınlar için sertifika töreni düzenlendi. Törende açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Neciyullah Kocabıyık, kursiyerlerin azmi ve öğreticilerin yol göstericiliği sayesinde çok zor gibi görünen bir işi başardıklarını ve bazıları hem işitme hem de konuşma engelli olan kadınların Kur'an okumayı öğrendiğini kaydetti. Kocabıyık, "Derneğimiz bünyesinde açtığımız kursa 20 bayan kardeşimiz başvurdu ve işaret dilini bilen öğreticilerimiz, bu kardeşlerimize Kur'an okumayı öğretti. Bu sene 2 sınıf halinde bayanlara eğitim verdik. Bundan önceki 3 dönem halinde verdiğimiz kurslarda da 60 işitme engelli erkek arkadaşımız, Kur'an okumayı öğrendiler. Bu kardeşlerimizin Kur'an öğrenmesindeki temel kaide, işaret dilinin Türkçe karakterler kullanılarak okumalarıdır. Yaklaşık 2 yıldır Kur'an-ı Kerim kurslarımız devam ediyor" dedi.

Dernek Başkanı Kocabıyık, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın işitme engellilerle ilgili bir uygulamasının başlayacağını da bildirerek, "Türkiye genelinde işitme engelli 10 arkadaşımızı sınavla Umre'ye gönderecek. Kayseri'den de 2 arkadaşımız gidecek. 10 Ağustos'a kadar başvurular yapılacak. İstekli kardeşlerimizin İl Müftülüğü'nün Engelliler Koordinatörlüğüne başvurmaları gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Ankara'da ziyaret ettiğimiz Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez bey, buradaki arkadaşlarımızın çoğunu Umre'ye göndermişti. Biz dernek olarak Kur'an-ı Kerim öğrenmek isteyen bütün kardeşlerimizi bekliyoruz" diye konuştu.Kursiyerlerden Ayşegül Kübra ise, Kur'an okumayı çok istediğini ancak, nerede ve nasıl Kur'an okumayı öğreneceğini bilmediğini belirterek, "Daha sonra İslam'ı Öğreten Eller Derneği7nin böyle bir kurs açtığını öğrendim ve hemen geldim, Kur'an okumayı öğrendim. Kur'an okumak çok güzel ve okudukça huzur buluyorum" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından, kursu başarıyla tamamlayan kadınlara sertifikaları verildi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

-İşitme engelli kadın kursiyerin Kur'an okuması

-Kur'an kursundan genel görüntü

-İşitme engelli kursiyerin Kur'an okuması

-Dernek Başkanı Neciyullah Kocabıyık'ın açıklaması

-Kursiyerin açıklaması

-Detay görüntü

Haber - Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ, DHA)

DV 1 DOSYA, 4 dakika 54 saniye/156,7 MB

=====================================================

4)LÖSEV'DEN ÇOCUKLARA DİNOZORLU MOTİVASYON

LÖSEMİLİ Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 16 ülkeden lösemi ve kanser hastası çocuklar, Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Dino Park'ı gezip eğlendi.

Türkiye, Rusya, Çin, Singapur, Bosna-Hersek, Romanya, Ukrayna, Azerbaycan'ın da aralarında bulunduğu 16 ülkeden lösemi ve kanser hastası 45 çocuk, 16'ncı Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla Göynük Mahallesi'ndeki dinozor temalı Dino Park'ı gezdi. Dino Park'a gelen çocuklar, maket dinozorlar arasında bol bol fotoğraf çektirdi. Park içerisindeki oyun alanlarında eğlenen çocuklardan bazıları dinozor kostümü giyen görevlilerden korkarken, bazıları ise onlarla dans etti.LÖSEV Genel Koordinatör Yardımcısı Seda Sertcan, lösemi ve kansere karşı 'Biz buradayız ve bu savaşı yeniyoruz' mesajı vermek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi. Organizasyonun çocuklar için oldukça motive edici olduğunu belirten Sertcan, aralarında ilk defa denizi gören, ilk defa uçağa binenler olduğunu kaydetti.

Adana'dan önce Ankara'ya, oradan ilk defa bindiği uçak ile Antalya'daki LÖSEV'in etkinliğine gelen beyin tümörü rahatsızlığı olan Eyüp Dal, denizi ve dinozorları gördüğünü belirtirken, "Adanalıyım Allah'ın adamıyım" dedi.

Bartın'dan gelen lösemili Sedef Önal, "Burada çok eğleniyorum. Motivasyonumuz sıfırdı önceden ama buraya geldik ve fullendik. Burası çok eğlenceli bir yer ve LÖSEV'i gerçekten çok seviyorum, bizi çok eğlendiriyor. Bize çok iyi davranıyorlar. Rahatsızlığım iyi durumda, kontrollere gidip geliyorum sadece. Bunlar da yılda bir, altı ayda bir. Durumum çok iyi şu anda" diye konuştu.Adana'dan gelen lösemili Elif Kıranşan, "Günlerimiz çok eğlenceli geçiyor. LÖSEV'e bizi buraya getirdiği için teşekkür ediyorum ve LÖSEV'i çok seviyorum" dedi.

Konya'dan gelen beyin tümörü rahatsızlığı olan Mehmet Durmuş, "Burada ilk defa denizi gördüm. Güzelmiş. Ben çok sevdim denizi, çok güzelmiş, ilk defa gördüm. Antalya'yı da hiç görmemiştim. Bugün de dinozorlar parkına geldik. Buralar çok güzelmiş" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

--------------

Çocukların parkta gezisinden detaylar

RÖP 1: Eyüp Dal

Aktivitelerden detay

RÖP 2: Sedef Önal

Aktivite detayı

RÖP 3: Elif Kıranşan

Aktivite detayı

RÖP 4: Mehmet Durmuş

Dinozor aktivitesi detay

RÖP 5: Seda Sertcan (LÖSEV Genel Koordinatör Yardımcısı)

Dinozor kıyafetli animatörlerin çocuklarla dansı

LÖSEV afişi detay

Çocukların "LÖSEV'i Seviyoruz" demesi

133 MB/// 04.11

Haber-Kamera: Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya),

==================================================

5)GASP ZANLISINI YAKALAYAN POLİSİ GÖRÜP KAÇINCA GÖZALTINA ALINDILAR

İZMİT'te, bıçakla tehdit ettiği kişiden 35 TL gasp ettiği iddia edilen zanlı yakalandı. Bu sırada polisi görerek üzerlerinde bulunan maddeyi dere kenarına atarak kaçan 2 kişi de yakalanarak gözaltına alındı.

İzmit'te C.Y, Körfez Mahallesi 42 Evler mevkiinde bıçak zoru ile 35 TL'sinin gasp edildiği yönünde polise şikayette bulundu. Olay yerine gelen polis ekipleri, 42 Evler mevkiinde ismi açıklanmayan zanlıyı yakalayarak gözaltına aldı. Bu sırada polisi gören 2 kişi panikleyerek üzerlerinde bulunan maddeyi dere kenarına atıp koşarak kaçmaya çalıştı. Yaşanan kısa kovalamanın ardından polis ekipleri 2 kişinin önünü kesti. Polise direnen 2 kişi gözaltına alındı. Polis gözaltına aldığı 3 kişiyi polis merkezine götürdü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

----------------------

-3 zanlının polis merkezine getirilmesi

Faruk KIYAK/İZMİT(Kocaeli), -

====================================================

6)MERSİN POLİSİNDEN CAPTAGON OPERASYONU

MERSİN'de polisin gerçekleştirdiği iki ayrı operasyonda ele geçirilen 107 bin adet Captagon hapı ile ilgili 2 Suriyeli tutuklandı.

Aldığı istihbaratı değerlendiren polis ekipleri, bir kargo şirketinden Suudi Arabistan'a gönderilmek üzere verilen kahve öğütme makinesini incelemeye aldı. Narkotik madde arama köpeği Tina'nın havlayarak tepki vermesi üzerine kahve öğütme makinesi açıldı. Yapılan incelemede içerisinde gizlenmiş durumda 25 bin adet Captagon uyuşturucu hap ele geçirildi.  Narkotik ekipleri aynı gün operasyonun devamında bağlantısı olduğunu değerlendirdiği bir aracı şehir dışına kaçmak isterken kovalamaca sonucu yakaladı. Araçta yapılan aramada ise 82 bin adet Captagon uyuşturucu hap ele geçirildi.

Her iki operasyonla yakalanan ve mahkemeye çıkartılan iki Suriye uyruklu tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Polislerin kargo şirketine girmesi

Narkotik köpeğinin arama yapması

Köpeğin kahve öğütme makinasının yanında gezmesi

Polislerin kahve öğütme makinasını açması

Makina içerisinden çıkan Captagon hapı

Polislerin kaçan aracı otobanda kovalaması

Aracı durdurmaları

Araçta bulanan iki kişinin üzerlerini aramaları

Kelepçe takıp araca götürmeleri

Polislerin aracı aramaları

Araçtan çıkarılan poşet içerisinde  Captagon hapı

Polisin aracın bagajını araması

SÜRE: 01'45"  BOYUT: 184 MB

Haber-Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-10 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement