Dha Yurt Bulteni - 12 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bulteni - 12

Dha Yurt Bulteni - 12

Şehit Uzman Onbaşı Tuncay Zengin, Giresun'da son yolculuğuna uğurlandıŞIRNAK'ta PKK'lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada şehit olan 26 yaşındaki Jandarma Uzman Onbaşı Tuncay Zengin, memleketi Giresun'da son yolculuğuna uğurlandı.

10.06.2017 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehit Uzman Onbaşı Tuncay Zengin, Giresun'da son yolculuğuna uğurlandı

ŞIRNAK'ta PKK'lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada şehit olan 26 yaşındaki Jandarma Uzman Onbaşı Tuncay Zengin, memleketi Giresun'da son yolculuğuna uğurlandı.

Şehit Onbaşı Tuncay Zengin'in naaşı, Ordu-Giresun Havalimanı'ndan konvoy eşliğinde Giresun'un Dereli ilçesine getirildi. Belediye binası önünde düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Giresun Valisi Hasan Karahan, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgenaral Hakan Saraç, İl Jandarma Komutanı Albay Ali İhsan Ersoy, AK Parti Giresun Milletvekilleri Sabri Öztürk ve Cemal Öztürk, CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehidin ailesi, yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehidin ardından gözyaşı döken baba Sadullah, anne Gülseren ve kardeşi Tuğrul Zengin'i, askeri personel ile yakınları teselli etmeye çalıştı. Cenaze törenine katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de aileye başsağlığı dileğinde bulundu. İl Müftüsü Muhittin Oral'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından şehit Tuncay Zengin'in naşı Taşlıca köyündeki aile mezarlığında toprağa verildi.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Cenaze töreninden görüntüler

-Baba, anne ve kardeşin görüntüleri

-Detaylar

Haber-Kamera: Hakan KABAHASANOĞLU/ GİRESUN,

============================================

Ulaştırma Bakanı "Gemi inşa sektörüne 15 yılda 2,8 milyar dolar yatırım yapıldı"

YALOVA'da konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yalova Altınova Tershaneleri'nde Kenya için inşa edilen yolcu ve taşıma gemisini denize indirdi. Burada konuşan Bakan Arslan, "Tersanelerimizde sağladığımız istihdam bizim 30 bin, yan sanayi ile birlikte 90 bin istihdam sağlıyoruz. Bu 500 bin kişiye geçim kaynağı demek, 500 bin  kişinin bu sektörden geçimini sağlaması demekö dedi. Bakan Arslan, gemi inşa sektörüne 15 yılda 2,8 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı.

Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Altınova Tersanelerideki Özata Tersanesi'nde gemi indirme töreni gerçekleştirildi. Özata Tersanesi'nin Kenya Cumhuriyet için inşa ettiği MV Jambo isimli yolcu ve taşıma gemisi denizle buluşturuldu. Mombasa Limanı'nda hizmet vermesi planlanan gemi tamamen kaynaklı çelik konstüksiyon malzemeden inşa edildi. 84 metre boyunda 18 metre eninde inşa edilen ve 62 otomobil taşımak kapasitesine sahip geminin bin 400 kişiyi aynı anda taşıyabilecek kapasitede olduğu öğrenildi.

500 BİN KİŞİYE GEÇİM KAYNAĞI

Törende bir konuşma yapan Bakan Ahmet Arslan, gemi inşa sektörüyle ilgili konuştu. Gemi inşa sektörünün yıllık cirosunun 2,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan Arslan, "Gemi inşa sektöründen bahsediyoruz. Denizcilikten değil. Denizcilik bunun çok çok ötesinde.  Kaldı ki uluslararası bir sektör olan denizcilik, 2008'den beri dünya ciddi bir kriz yaşıyorken bu alanda ülkemizde sektörü büyütmeye, yol almaya, istihdam sağlamaya devam ediyor. 2,5 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Buna ihracat dahil, buna bakım, onarım dahil, yurtiçi üretim, yan sanayi ve gemi geri dönüşüm sanayi dahil.  İstihdam rakamların çok daha büyük olması hedefimiz. 35-36 tersaneden 79 tersaneye çıktık ama çok daha büyük istihdam, dünyadaki krizden kaynaklı olarak bu sektör beklentimiz üzerindeki büyümeyi sağlayamadı. Son yıllarda bir duraksama dönemine geçti. Dünyadaki krize rağmen bizim yerimizde saymamız dahi bizim için başarıdır, bizim için önemli noktadadır. Bu bölgede sadece direk istihdam 17 bin. Yan sanayi ve dolaylı istihdamı düşünürseniz çok daha büyük. Dolayısıyla tersanelerimizde sağladığımız istihdam bizim 30 bin, yan sanayi ile birlikte 90 bin istihdam sağlıyoruz. Bu 500 bin kişiye geçim kaynağı demek, 500 bin kişinin bu sektörden geçimini sağlaması demekö dedi.

TERSANE SAYISI 35'TEN 79'A GELDİ

Gemi inşa sektörüne 15 yılda 2,8 milyar dolar yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Arslan, "Memnuniyetle görüyoruz ki sektör kendini yeniliyor, geliştiriyor. Çok farklı üretim türleriyle çok farklı gemi inşa türleriyle dünyadan daha fazla pay almak adına önemli açılımlar, önemli atılımlar yapıyor. Nitekim bugün Kenya'ya buradan yapıp ihraç ettiğimiz gemi de bunun için iyi bir örnek.

Bu sektörde son 15 yılda yapılan yatırımın miktarı 2,8 milyar dolar. Bu önemli bir rakam. Tersane sayısı 35'lerden 79'a geldi. 585 adet tekne imal yeri var 700 bin ton yılda çelik işleme kapasitesine sahibiz ve 4,5 milyon dwt yılda gemi inşa etme kapasitesine sahibiz. Yine 2 milyon dwt havuzlama kapasitesine sahip bir ülkeden, Türkiye'den bahsediyoruz. 21 milyon dwt gerçekleşen yıllık bakım onarım kapasitesi var. Kendi garanti fonu kapsamında 10 firmanın 20 gemisine 250 milyon liralık kefalet sağlandı. Yine bu sektör gemi yatırımları 2. Bölge teşviklerinden, 5. Bölge kapsamında alınarak 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilir hale getirildi. Gemi yatırımları kredi garanti fonu kapsamında alındıö diye konuştu.

SEKTÖRE DESTEK SÖZÜ

Bakan Arslan, konuşmasının devamında ise bu sektörü destekler vermeye devam edeceklerini söyledi. Bakan Arslan, "Kira bedelleri de bu sektör üzerinde ciddi bir yüktü. Onu da cironun binde 1'i olacak şekilde düzenlenmiş olması sektörü ciddi bir şekilde rahatlattı onu da görüyoruz. Yine özellikle sektörün kredi bulma konusundaki sıkıntısını aşmak için kira sürelerini 49 yıla çıkaran bir düzenleme yaptık. Bu sektörün önünün açılabilmesi ve ülkeye katma değer oluşturması adına önemli bir adımdır. İhracat yaklaşık 500 milyon dolardan yılda 1 milyar dolarlara geldi. Bu da çok önemli bir adım. Kat ettiğimiz önemli bir mesafeydi. Memnuniyetle şunu söylemek gerekir, ülke olarak denizci bir ülkenin denizlerini ihmal etmeden, denizcilikten kaynaklı bu ülkenin büyümesinin önünü açması adına 15 yıldır çok ciddi mesafeler katledildi bakanlık olarak, hükümetler olarak üzerimize her ne düşüyorsa fazlasını yaptık. Bundan sonra da inşallah fazlasını yapmaya çalışacağız. Sebebi de şu, ülkemizin hedefleri büyük. Ülkemiz 2023-2035-2053 hedeflerini önüne koyup bu hedeflerde de ihracatı önceliklendirdiğine göre ve bunun da olmazsa olmazı ulaştırma altyapıları olduğunu bilerek biz ulaştırmanın her türünde ama özellikle de bugüne olduğu gibi bundan sonra da sektöre her türlü desteği vereceğiz. Sektörle her türlü işbirliğini yapacağız ve inşallah sektörü çok daha geliştireceğizö şeklinde konuştu.

ALTINOVA BELEDIYESI'NI ZIYARET ETTI

Konuşmaların ardından geminin indirme töreninde kurdele kesildi. Kurdeleyi Bakan Arslan'ın yanı sıra Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Özata Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ve Kenya Ferry Servis Başkanı Ramadan Seif Kajembe birlikte kesti. Bakan Arslan ardından Altınova Belediyesi'ne bir ziyaret gerçekleştirerek yeni hizmet binasının 'hayırlı olmasını' diledi. Bakan Arslan'a burada Başkan Metin Oral tarafından Hersek Lagünü temalı tablo hediye edildi. Bakan ardından Yalova'dan karayolu ile Bolu'ya hareket etti.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Bakanın konuşmaları

-Gemi indirme detayı

-Tersane detayı

(süre: 8.30 dk) (boyut: 270 mb)

Haber: Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA,

=============================================

Hastalığına inat yaşamayı seçip rol model oldu

MANİSA'da seminer veren spinal müsküler atrofi (SMA) hastası 36 yaşındaki Hatice Özkan, 9 aylıkken konulan ve 2 yıl ömür biçilen hastalığına inat tutunduğu yaşamı için verdiği mücadeleyi anlattı.

İzmir'in Narlıdere İlçesi'nde yaşayan, emekli asker Murat Özkan (59) ile ev hanımı Döndü Özkan'ın (57) ikinci çocuğu Hatice Özkan'a, henüz 10 aylıkken, vücudundaki istemli kasların günden güne kuvvetsizleşerek erimesine yol açan ve ALS hastalığının bir benzeri olan spinal müsküler atrofi teşhisi konuldu. Doktorlar Hatice için 'En fazla 2 yıl yaşar' dedi. Bacaklarından başlayan kas erimesi, boynuna ve kollarına yayılarak Özkan'ı yatağa ve tekerlekli sandalyeye mahkum etti. Öğrenim çağı gelince yürüyemediği için kızını her gün okula götüren annesi, yanında oturup ihtiyaçlarını karşıladı. Hastalığı sebebiyle öğrenime ara veren Hatice Özkan, ilkokul, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi. Ailesinin sevgisi ve yaşama azmiyle hayata tutunan Hatice Özkan, hastalığı ilerlediği için ellerini kullanamaz hale gelince imdadına yine annesi yetişti.

AZMETTİ ÖĞRENİMİNİ TAMAMLADI

Annesinin tuttuğu ve yapraklarını çevirdiği kitaplarla sınava hazırlanan Hatice Özkan, 2009'da Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü kazandı. Aile dostları olan ve kendisi de ALS'ye yakalanan göz doktoru Alper Kaya'nın hazırladığı programla bilgisayar kullanmaya başlayan Hatice Özkan, eğitimini sürdürdü. Kamu yönetimini bittirdikten sonra 2012'de girdiği sınavda ise bu kez Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulunu kazanan Hatice Özkan, buraya kaydını yaptırdı. Eğitimini evden sürdüren Hatice Özkan, vizelerine evinden, finallere ise üniversitelerin belirlediği merkezlerde girerek öğrenimini tamamladı. Öğrenmeye hevesli Hatice Özkan, yine Atatürk Üniversitesi'nin Reklamcılık bölümünü de bitirdi. Hatice Özkan, şimdi ise Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü'nün yanı sıra İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğrenim görüyor. Bununla da yetinmeyen Hatice Özkan, Konya Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Okutmanlığı Bölümü'nde ve Amerika'nın Aston Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İnternet üzerinden 4 yıldır radyo programı yapan Hatice Özkan'ın ayrıca hayatını konu alan kitap çalışmasını sürdüryor.

"ROL MODEL OLMAK İSTİYORUM"

Hayatı başarı ve mücadeleyle dolu Hatice Özkan, hastalığın kendini yıldıramadığını göstermek ve kendisi gibi aynı hastalığı taşıyan insanları bilinçlendirmek için seminerler veriyor. Hatice Özkan, ailesiyle birlikte geldiği Manisa Kültür Kafe'de de yaşadığı sıkıntıları ve mücadelenin önemini anlattı. Genetik bir hastalığının olduğunu belirten Hatice Özkan, "Hastalığı anlatarak, bir SMA hastasının neler başarabileceğini anlatarak, insanlara örnek oluyorum. Açıkçası rol model olmak istiyorum. İnsanlar hayatlarındaki en ufak engellerde tökezlediklerinde pes etmemeleri için bu tür toplantılar düzenlemeye başladım. Tek amacım bu" dedi. Ailesi ise kızlarıyla gurur duyduklarını ve hayatının her anında destek olduklarını söyledi.

SPİNAL MUSKULER ATROFİ (SMA) NEDİR?

Çocuklukta belirtileri daha belirgin görülen hastalık, sık rastlanan genetik rahatsızlıklardan biridir. Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın tüm tiplerinde omurilikte bir bölgedeki hareket sinirleri etkilenir. SMA, kas hareketlerini kontrol eden sinir sisteminin tahrif olmasıyla kasların erimesi ve zayıflaması belirtileriyle literatürdeki yerini almıştır. SMA hastalığının evreleri söz konusudur. En tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evredir. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebilir. Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar söz konusudur.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Hatice Özkan seminerden

Hatice Özkan röp.

Hatice Özkan anne ve babası ile genel detay

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Ersan ERDOĞAN/MANİSA,

===============================================

Eskişehir'de 'Pati şenliği'nde 'satın alma sahiplen' etkinliği

ESKİŞEHİR Kent Konseyi tarafından 'Satın alma sahiplen' sloganı ile düzenlenen  'Pati Şenliği'nde, vatandaşlar barınaklardan getirilen köpekleri sahiplendi.

Espark Alışveriş Merkezi yanındaki açık otoparkta yapılan  'Pati Şenliği'nde hayvan barınaklarından getirilen çoğunluğu yavru olan köpekler sahiplendirildi. Vatandaşların ilgi gösterdiği etkinlikte köpek sahiplenen vatandaşlara Eskişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri tarafından, köpeklerinin boynuna asmak için fular dağıtıldı. Eskişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sühendan Koparal, "Burada hayvan sahiplenenlere, köpeklerinin boynuna takmak için fular ve çevreyi temiz tutmaları için de çöp poşeti dağıttık" dedi. Hayvan sahiplenen vatandaşlara, köpeklerinin aşı ve bakımlarının bir yıl boyunca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi veterinerleri tarafından yapılacağı belirtildi.

Görüntü dökümü:

---------------------------

-Yavru köpeklerin,

-Köpekleri seven vatandaşların,

-Yavru köpeklerden sahiplenmek isteyenlerin görüntüsü,

-Köpek sahiplenen hayvanseverlerin konuşmaları,

-Kent Konseyi kadın meclisi üyelerinin köpek sahiplenenlere fular ve köpek pisliğini temizlemeleri için poşet hediye etmesinden çekilen görüntü

Haber-Kamera: Kemal ATLAN-Hakan TÜRKTAN-ESKİŞEHİR,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bulteni - 12 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement