Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor… - Son Dakika
Magazin

Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor…

Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor…

Barış Manço aramızdan ayrılışının 23. senesinde Türkiye'nin farklı yerlerinde etkinliklerle anılıyor. Barış Manço hayatı boyunca bizlere özellikle de çocuklara sayısız değerli eserler bırakmıştır. Barış Manço kimdir ve ne zaman ölmüştür insanlar tarafından merak ediliyor. Peki, Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor…

04.02.2022 10:14  Güncelleme: 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Usta sanatçı Barış Manço sevenleri ve ailesi tarafından ölümünün 23. yılı anılıyor. Gelecek nesillere sayısız eser bırakan Barış Manço, çocukların "Barış Ağabeyi" idi. Unutulmayan birçok şarkı seslendiren Barış Manço, Gülpembe, Dağlar Dağlar, Unutamadım, Arkadaşım Eşek gibi hafızalara kazınan şarkıları seslendirmiştir. Sadece Türkiye'de değil adını yurt dışında duyuran Barış Manço aramızdan ayrılışının 23. yılını Türkiye genelinde anılıyor. Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Detaylar haberimizdedir…

BARIŞ MANÇO NE ZAMAN ÖLDÜ?

Usta sanatçı Barış Manço sevenleri ve ailesi tarafından ölümünün 23. yılı anılıyor. Gelecek nesillere sayısız eser bırakan Barış Manço, çocukların "Barış Ağabeyi" idi. Unutulmayan birçok şarkı seslendiren Barış Manço, Gülpembe, Dağlar Dağlar, Unutamadım, Arkadaşım Eşek gibi hafızalara kazınan şarkıları seslendirmiştir. Barış Manço ne zaman öldü sorusunu merak eden insanlar Barış Manço'nun ne zaman öldüğünü araştırıyor.

Barış Manço 1 Şubat 1999 yılında Kadıköy- İstanbul'da vefat etmiştir. 31 Ocak 1999 gece saat 23:30 civarında İstanbul'un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs- Kalp- Damar Cerrahisi Hastanesi'nde aynı gece saat 01:30'da yaşamını yitirdi. Daha önce 1983 yılında bir kalp spazmı geçirmişti. 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı aldığından dolayı cenazesi için devlet töreni düzenlendi. Bu töreni TRT, Kanal D ve Kanal 6 canlı olarak kesintisiz yayınladı. STV ve Star televizyonları Manço Köşk'ten sevenlerinin düşüncelerini gün boyunca aralıksız paylaştı. Ayrıca Star TV ölümünün hemen öncesinde çekilen bir röportaj yayımladı. 3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi'ne getirilerek tören düzenlendi, ardından Levent Camii'nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca'daki Mihrimah Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mezarına "Gesi Bağları" yorumundan ötürü Kayseri'nin Gesi beldesinden getirilen toprak da kondu. Ölümünün duyulmasının ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bazı siyasetçiler başsağlığı mesajı yayınladılar.

Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor…

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

Barış Manço 2 Ocak 1943 Üsküdar, İstanbul'da doğdu. 1 Şubat 1999 Kadıköy, İstanbul'da vefat etmiştir. Türk sanatçı aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı Devlet Sanatçısı ve kültür elçisi.Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya'nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı ünvanına layık görüldü. 1 Şubat 1999 tarihinde, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu, kaldırıldığı Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde aynı gece ölmüştür.

Barış Manço'nun Evleri

Kadıköy'ün Moda semtinde bulunan köşkü sanatçının ve ailesinin eşyalarının sergilendiği bir ev haline getirildi. Köşk, 19. yüzyılda yapılan ve Whittall ailesinin evi olarak bilinen tuğladan yapılmış bir konaktı. Konak, 1970'li yıllarda Manço tarafından satın alındı ve ölümüne kadar bu konakta ailesiyle birlikte yaşadı. Günümüzde apartmanlar ile çevrili bu tarihî konak Barış Manço evi olarak kullanılmakta ve Barış Manço'nun kişisel eşyaları sergilenmektedir. Bu evin müze olabilmesi için tüm haklarının bir noktada olması gerekiyordu, ancak evin tapusu bankanın, işletmesi Kadıköy Belediyesi'nin, içerikte sergilenenlerde ailenin olduğu için müze sınıfında değildir.

Sanatçının Belçika, Liège'de bir evi daha bulunmaktadır. Bu ev, ailesi tarafından satışa çıkarılınca Nusret Aktaş isimli bir hayranı satın almıştır. "Liège Barış Evi" isimli evde, sanatçının eşyaları sergilenmektedir.

Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor…
Barış Manço'nun 1997 model arabası.
Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor…
Barış Manço evinde bulunan Barış Manço'nun heykeli ve piyanosu.
Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor…
Ev ziyaretçilerini karşılayan Barış Manço heykeli.

Barış Manço'nun Ödülleri

Müzik ve televizyon hayatında üç binden fazla ödül almıştır. Bu ödüller Barış Manço Evi'nde sergilenmektedir. Başlıca ödülleri şunlardır:

  • 1987 yılında Belçika tarafından "Türk Kültür Elçisi" unvanı
  • 1991'de "Türkiye Devlet Sanatçısı" unvanı
  • 1991 yılında Japonya Soka Üniversitesi "Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü"
  • 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi "Sanatta Onursal Doktora" unvanı
  • 1992 yılında "Fransız Edebiyat ve Sanat Şövalyesi" unvanı. Ekim ayında İstanbul Fransız Sarayı'nda düzenlenen törenle aldı.
  • Belçika'nın Liège şehri "Onursal Hemşehri" unvanı
  • 1994 yılı Kocaeli Üniversitesi tarafından Türk insanını ve Türkiye'yi çalışmalarıyla Dünya'ya tanıttığı sebebiyle verilen "Barış Diploması"
  • 1995 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi "Çocuk Eğitimi Alanında Onursal Doktora" unvanı
  • 1995 yılında Japonya Min-On Vakfı "Yüksek Şeref Madalyası"
  • Uluslararası Teknoloji Ödülü
  • Belçika Krallığı 2. Leopold Şövalyesi Nişanı
  • 1995 yılında Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından verilen "Türkmen Vatandaşlığı" unvanı
  • 200'ün üzerinde şarkısı olduğu için 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandı.
  • Onursal Oğul Unvanı

3000'in üzerinde plaket ve ödül almıştır.

Son Dakika Magazin Barış Manço ne zaman öldü? Barış Manço kimdir? Barış Manço vefatının 23. yılı anılıyor… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement