Cumhurbaşkanı Aday Gösterdi, Türel Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Seçildi - Son Dakika
Politika

Cumhurbaşkanı Aday Gösterdi, Türel Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Seçildi

Cumhurbaşkanı Aday Gösterdi, Türel Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Seçildi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, istifa eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yerine Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (TSKB) başkanı seçildi.

06.11.2017 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, istifa eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yerine Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (TSKB) başkanı seçildi. Başkan Türel, kendisini birlik başkanlığına aday gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve genel kurul üyelerine teşekkür etti.

Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe'nin istifasının ardından boşalan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı'na, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in adaylığı uygun bulunmuştu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bugün Bursa'da gerçekleştirilen Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Genel Kurulu'na katılarak, adaylığını açıkladı. Başkan Türel, bugüne kadarki en yüksek katılımlı birlik genel kurulunda kullanılan 91 oyun tamamını alarak Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı'na seçildi. Başkan Menderes Türel, öncelikle kendisini başkanlığına aday gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve genel kurul üyelerine teşekkür etti.

Antalya'nın selamını iletti

Başkan Türel genel kurul üyelerine hitaben yaptığı konuşmasına Antalya halkının selamlarını ileterek başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Sağlıklı Kentler Birliği'ne ilk belediye başkanlığı dönemi olan 2006 yılında üye olduklarını hatırlatan Başkan Türel, aynı zamanda çok farklı birliklerde de görev aldıklarını söyledi. Tarihi Kentler Birliği, Akdeniz Belediyeler Birliği gibi birliklerde çalıştıklarını anlatan Başkan Türel, "BM çatısı altında Strong City gibi dünyanın en önemli belediyelerinin üye olduğu belediyelerle birlikte görev alıyoruz. Aynı zamanda Avrupa Konseyi'nde yerel ve bölgesel yönetimlerde görev yapıyorum" dedi.

"Türkiye'nin sağlığı için çalışıyoruz"

Genel kurul üyelerine Antalya ile ilgili de bilgi veren Başkan Türel, şunları söyledi: "Antalya 10 milyondan fazla yabancı turiste ev sahipliği yapan bir şehir olarak Türkiye'nin misafir odalarından birisi. Bizim için 81 ilimizin her biri ayrı güzellik ve zenginliktir. Her ilimiz, her ilçemiz gönlümüzdedir. Örneğin Antalya Belediyesi olarak son dönemde Şırnak'ta Şırnak Belediyesi ile birlikte önemli çalışmalar yapıyoruz. Hepimiz tek Türkiye için çalışıyoruz. Birlik bünyesinde Türkiye'nin sağlığı için çalışıyoruz. Sağlıklı Kentler Birliği'nin görev alanı ve çalışmaları fevkalade geniş aslında. Genel Kurul üyelerinin oyları ile Başkanlık görevinin şahsıma tevdi edilmesi de onurlu bir görev olarak kabul ediyorum. Bugüne kadar Sağlıklı Kentler Birliğimizin kuruluşunda ve gelişmesinde öncü rol oynayan, bu birliğin kurulmasında temellere harç koyan çok kıymetli Belediye Başkanımız Sayın Hikmet Şahin'e emek ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Bizden önceki başkanımız Sayın Recep Altepe de gerçekten birliğin bu bayrağı devraldıktan sonra en iyi şekilde ilerlemesi için çok önemli gayretler göstermiş ve gelişmesine katkı sağlamıştır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Önemli olan bizim isimlerimiz değildir, kurumlar kişilerden her zaman daha önce gelir. Kişiler değişir, kurumlar devam eder. Bize düşen hizmet bayrağını en iyi şekilde koruyup, bir sonraki arkadaşımıza devretmektir."

Radikal değişiklik yapmayacağız

Görevi devir aldıktan sonra birliğin faaliyetlerini en güçlü şekilde devam ettirmek için çalışmalar yürüteceklerini belirten Başkan Türel, sözlerine şöyle devam etti: "Birliğimizin Bursa'da kurulmuş olması ve faaliyetlerini Bursa merkezli sürdürüyor olması önemlidir. Çünkü bizler bu görevleri tek merkezlerde toplamak yerine mümkün olduğunca Anadolu'nun önemli şehirlerine dağıttığımızda çok daha efektif çalışmalar yapılacağını biliyoruz. O yüzden böyle bir görev değişikliği ile birlikte bir takım soru işaretleri akıllara gelebilir. Biz görevi devraldıktan sonra inşallah birliğin bugüne kadarki faaliyetlerini en güçlü şekilde devam ettirerek, öyle taşları yerinden oynatarak değil taşların yerini daha da sağlamlaştırarak bir adım atacağımızı, radikal değişiklikler yapmayacağımızı da dile getirmek isterim."

"Hepimizin ortak gayesi Türkiye'nin bütün şehirlerinin sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmak"

"Şehrinin aşığı olan insan için makamın, koltuğun önemi yoktur" diyen Başkan Türel, "Belediye başkanlığı da birlik başkanlığı da sadece ve sadece bir sorumluluktur, bir görevdir. Beraberce birliğimizin çalışmalarını daha ileri götürmek için elimizden gelen bütün gayreti en iyi şekilde göstereceğimizi özellikle altını kalın bir çizgiyle çizerek ifade etmek isterim. İnşallah hep birlikte bu başarılı görevleri en iyi şekilde yürütürüz. Allah mahcup etmesin. Birliğimizin çalışmaları zaten siyasi karakterde çalışmalar değildir. Burada her siyasi partiden başkanlarımız, arkadaşlarımız vardır. Hepimizin ortak gayesi Türkiye'nin bütün şehirlerinin sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaktır. Eskiden önemli görülen siyasi çekişme ve ayrışmalar günümüzde artık büyük ölçüde önemini kaybetmiştir. Buraya her birimiz siyasi görevlerimiz nedeniyle gelmiş bulunabiliriz. Ancak hiçbirimiz burada siyasi kimliğimizi öncelikli değil, siyasi kimliğimizi bir tarafa koyarak bu zaman kadar güçlü bir şekilde gelen aile bağları içerisinde bir hizmeti mutlaka gerçekleştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Birlik ve beraberlik vurgusu

Birlik ve beraberliğin öneminin 15 Temmuz'da görüldüğünün altını çizen Başkan Türel, "15 Temmuz ihanet girişimi karşısında milletimiz ve siyasetimiz Türkiye'nin birlik ve beraberliğine sahip çıkmıştır. Milletimiz ve siyasetimiz Türkiye'nin beraberliğine siyasi parti gözetmeksizin sahip çıkmıştır. Türkiye içeride terör örgütlerinin yıkıcı faaliyetleri, yurtdışına ise sınırlarının yanı başındaki savaşlar ve terör tehditleri yüzünden olağanüstü bir dönemden geçmektedir. Adeta ikinci bir Kurtuluş Savaşı yaşanmaktadır. Devletin ve milletin bekası siyasi bir mesele değildir, şahsi bir mesele değildir. Böyle bir dönemde, böyle bir mücadele için hepimiz her fedakarlığı yaparız, yapmalıyız. Birlik bünyesinde bu anlayışla hiç bir ayrım yapmadan, dostluk, kardeşlik içinde çalışacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

"Bütün belediyelerimiz ilerleme kaydetti"

Sağlıklı Kentler Birliği çalışmalarının kurumsal bir hüviyet kazandığına dikkat çeken Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birlik bünyesinde uzman arkadaşlarımız, danışman hocalarımız birlik çalışmalarını belirli bir noktaya getirmişlerdir. Bildiğiniz gibi, Sağlıklı Kentler Birliği çalışmaları Dünya Sağlık Örgütü prensipleri çerçevesinde üç temel üzerinde yürütülmektedir. Sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve sağlıktır. Sürdürülebilirlikle çevrenin korunması, kapsayıcılıkla sosyal belediyecilik konuları da Birliğimizin çalışma konuları arasındadır. Birliğimizin 2005-2020 Stratejik planına toplantıya gelmeden önce yeniden göz attım. Genel olarak sağlık alanında çalışmaların öngörüldüğü stratejik planın revize edilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim. Eğer meclisimiz, yönetim kurulumuz uygun bulursa, 2018, hatta 2019-2023 dönemi için yeni bir stratejik plan çalışması yapılmasını da ele almamız iyi olacaktır. Çünkü Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 hem ülkemiz hem de şehirlerimiz için önemli bir tarihtir. 2023'e kadar şehirlerimizin eksiklerini azami ölçüde ortadan kaldırarak 21. Yüzyıl Türkiye'sinin iddiasını şehircilik sahasında ortaya koymalıyız. Türkiye'nin muasır medeniyet yarışında bugün en önemli meselesi şehirlerimizin sağlıklı, huzurlu, bereketli, çevreci, müreffeh olmasıdır. Türkiye son senelere kadar yol, su, kanalizasyon, metro, köprü, tramway yapma derdindeydi. Sosyal alanda ise yoksullukla mücadele, halkımızın en temel sağlık ve sosyal hizmetlere erişiminin sağlanması açısından önem arz etmekteydi. Çok şükür bütün bu sahalarda bütün belediyelerimizi büyük ilerlemeler kaydettiler."

"Sosyal belediyecilik"

2004'de Antalya'da ilk dönem başkanlık görevini devraldığında kanalizasyon oranının yüzde 30'lar civarında olduğunu hatırlatan Türel, "O dönemde 640 km sahil şeridinde tek bir tane arıtma tesisi vardı, oysa bugün artık yüzde 95'lerde olan bir kanalizasyon şebekesi, birden 30'a çıkmış arıtma tesisinden bahsediyoruz. Bu rakamlar altyapı gelişmesini ortaya koymaktadır. 2004'te Türkiye'de sosyal belediyecilik çok gelişmiş değildi. Bugün sadece biz Antalya Belediyesi olarak 10 bin kişiye sosyal kartla yardım yapıyoruz, aşevlerimiz, ayni yardımları yürütüyor. Bütün belediyelerimiz de benzeri çalışmaları çok başarı ile uyguluyor. Eğitim hizmetlerimiz, kadın merkezlerimiz, sağlık merkezlerimiz, spor salonlarımız, Alzheimer hastalarına desteklerimiz, engelsiz şehir desteklerimiz, 2004'te benim göreve başladığım yıllarda birçok belediyede ya yoktu ya da yok denecek kadar azdı. Bunlar yaptık, fakat estetik, kimlikli şehirler geliştirme konusunda maalesef yeterli başarıyı hala sağladığımızı söylersek meseleyi biraz gerçeklikten çıkarmış oluruz" diye konuştu.

"Estetik ve kimlikli şehirler inşa etmeliyiz"

"Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız son dönemde çok haklı eleştiriler yapıyor" diyen Başkan Türel, şunları aktardı: "Estetik ve kimlikli şehirler inşa etme görevimiz, muasır medeniyet hedefimizde bugün en önemli şart haline gelmiştir. Ne pahasına olursa olsun, bu yarışı kazanmak mecburiyetindeyiz. Şehirlerimizi kat sayıları, renkleri, biçimleri birbiriyle uyumsuz beton yığını görüntüsünden çıkarmalıyız. Mahalle kültürünü güçlendirecek sosyal mekanlar kurmalıyız. Akıllı şehir teknolojilerinden daha iyi sağlık hizmeti için, daha kapsayıcı sosyal hizmet için faydalanmalıyız. Ağaçlandırılmış yürüyüş yolları, bisiklet yolları, yeşil alanlarla insanların daha sağlıklı ve huzurlu olmasını destekleyecek bir şehir hayatının önünü hep birlikte açmalıyız. Sağlıklı Kentler Birliğimiz, bu konuda bilgi üretme, yol gösterme, tecrübe paylaşımı sağlama platformudur. Bugüne kadar çok faydalı rehberler hazırlanmış emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Eğitimler verilmiş, proje tanıtımları, yarışmaları yapılmıştır."

"Bütün iller dengeli gelişmeli"

Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: " İstanbul'da 11 Kasım'da bir ödül töreni gerçekleştirilecek. Bu vesileyle tüm arkadaşlarımızı buradan İstanbul'a davet ediyorum. Bu çalışmaları geliştirmeliyiz. Belediyelerimiz arasında tecrübe paylaşımının, işbirliği ve yardımlaşmanın önemini vurgulamaya ihtiyaç duymuyorum. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Şırnak ilimizin içme suyu şebekesinin yapımına yardımcı oluyoruz. Şırnak'ta 2-3 sene daha biz çalışsak, Şırnak'ın çehresini değiştiririz. Şırnak örneği bile hizmet belediyeciliğinin önemini çarpıcı bir şekilde göstermektedir. Dolayısıyla Birlik olarak, belediye başkanları olarak, ben sadece kendi şehrimden sorumluyum dememeliyiz. Sorumlu her vatandaş gibi bizler de ülkenin her yerinin derdini çekiyoruz. Şehirlerimizde, ilçelerimizde her yerden gelen vatandaşlarımız, 81 ilden gelen vatandaşlarımız büyük bir memnuniyetle yaşıyorlar. Onları memnun etmek görevimiz. Ben, Antalya gelişsin, diğer şehirlerimiz beni ilgilendirmez diyemem. Burdur'un, Isparta'nın gelişmesi de Bursa'nın, Ağrı'nın gelişmesi de bir Antalyalı olarak beni de ilgilendirir hepimizi de ilgilendirir. Ülkenin bir bölgesi gelişmezse diğer bölgelerin gelişmesi yarım kalır."

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, seçimin ardından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin ilk encümen toplantısına başkanlık etti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Cumhurbaşkanı Aday Gösterdi, Türel Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Seçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement