"1923'ten Günümüze Türkiye'de Kadın" Konulu Söyleşi - Son Dakika
Yerel

"1923'ten Günümüze Türkiye'de Kadın" Konulu Söyleşi

"1923\'ten Günümüze Türkiye\'de Kadın" Konulu Söyleşi

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Atatürkçü Düşünce Topluluğuna üye öğrenci Tülay Karaağaç tarafından, "1923'ten Günümüze Türkiye'de Kadın" konulu söyleşi düzenlendi.

09.03.2012 17:45

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Atatürkçü Düşünce Topluluğuna üye öğrenci Tülay Karaağaç tarafından, "1923'ten Günümüze Türkiye'de Kadın" konulu söyleşi düzenlendi.

Fen - Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlenen söyleşide, bir ülkede kadın statüsünün toplumun çağdaş değerlerle ve demokrasiyle ne ölçüde buluştuğunun bir göstergesi olduğunu belirten Karağaç, Cumhuriyetin ilanını izleyen ilk on yıl içersinde kadınların ailede, eğitimde, toplumsal yaşamda ve siyasette eşit haklara sahip birey statüsünü kazanmalarını sağlayan yasal ya da yapısal devrimlerin hızla yaşama geçirildiğini söyledi. Karaağaç, "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi, gibi uluslar arası sözleşmelerin ve kadın - erkek eşitliğine yönelik çalışmaların dünya gündeminde olmadığı bir dönemde, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türkiye'de kadının eşit haklara sahip birey statüsünü kazandırmaya yönelik devrimleri hızla yaşama geçirmeye başlamıştır" şeklinde konuştu.

Dünya nüfusunun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen ekonomik hayatta aktif olmadıklarını vurgulayan Karaağaç, "Türkiye'de kadın emeğinin önemli oranda ev içinde kullanıldığı bir gerçektir. Kadın çalışma hayatı içersinde hangi etkinlikte yer alırsa alsın, ev kadınlığı sorumluluğunu sürdürmektedir. Kadın, ev kadınlığı ortak paydasının altında kırda veya kentte, ev içinde veya dışında, tarımda, sanayide, hizmetler sektöründe çok farklı sorumlulukların bir parçası olarak yaşamını sürdürmektedir" ifadesinde bulundu.

Söyleşinin açılışında konuşan Atatürkçü Düşünce Topluluğu Öğrenci Temsilcisi Anıl Oymacı, kadının özellikle de Türk kadınının yalnızca dini ya da ailevi niteliklerinin değil medeni, siyasal, sosyal, bilimsel, ekonomik, hukuksal tüm yönlerinin toplumsal algıda kadın ve erkek arasındaki uçurum kapanana kadar tartışılması gerektiğini ifade etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel '1923'ten Günümüze Türkiye'de Kadın' Konulu Söyleşi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement