"Barış Sürecine CHP'de Destek Vermelidir" - Son Dakika
Yerel

"Barış Sürecine CHP'de Destek Vermelidir"

"Barış Sürecine CHP\'de Destek Vermelidir"

Siyaset Bilimci ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP'nin son durumunu değerlendirdi.

02.11.2014 13:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015 seçimleri öncesi partilerin son durumunu analiz eden Siyaset Bilimci ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP'nin son durumunu değerlendirdi.

CHP'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu çözüm sürecine destek vermesi gerektiğine vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. İlyas, 2023 hedeflerindeki Türkiye demokrasisinin CHP'siz olamayacağına dikkat çekti.

Barış sürecinin sonbaharında AK Parti'nin barış süreci konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini ve bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlam ve samimi duruş göstermiş olduğunu dile getiren Yrd. Dr. İlyas, CHP'nin 1989 yılında hazırladığı Kürt sorunu çözümü konusundaki duruşuyla şimdiki çizgisi arasında çelişkilerin yaşandığına dikkat çekerek :"Barış sürecinin sonbaharını yaşadığı bu günlerde, CHP'ye eskisinden daha fazla ihtiyaç vardır. Ak Parti bu konuda samimi ve sağlam duruş göstermiştir. Ve bu sürecin mimarı dönemin Başbakanı şimdiki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt sorunu- çözüm süreciyle ilgili Türkiye için üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Ancak, CHP'nin 1989 yılında hazırladığı Kürt Sorunu felsefesine geri dönmesi herkesin temennisidir. Zira, salt bu son süreç önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirttiği Yeni Türkiye'de, CHP'ye daha özelde dirayetli bir muhalefete ihtiyaç vardır. Çünkü 2023 hedefinde Türkiye, AB'ye her yönüyle hazırlanmış, kişi başına 25 bin doları hedefken, CHP'siz bir demokrasi düşünülemeyeceği unutulmamalıdır."

KILIÇDAROĞLU CHP'DE YÜZ NAKLİ YAPTI

Batman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'da CHP'nin(Cumhuriyet Halk Partisi) başarısız olma sebeplerine değindi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa geldikten sonra parti içinde yüz nakli yaptığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. İlyas, "Cumhuriyet Halk Partisi, halk ismini taşımasına rağmen halka inmeyi bir türlü gerçekleştirememiştir. Bunun sebepleri arasında tarihsel bir süreç olmasına rağmen bence asıl neden, kendini elit bir tabakadan görme hevesi ve siyaseti şeriat-laik ve Erdoğan'a muhalefet etme fraksiyonlarını taşımalarına bağlanabilir. Bu süreç, Baykal döneminde apaçık iken Kılıçdaroğlu dönemi sonrasında ise değişime uğrayacağı düşüncesi galip gelememiştir. Zira, Kılıçdaroğlu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki sorunların çözüme kavuşması temennisi kısa süreden hülyadan uyanan seçmen kitlesi için hayal kırıklığı olmuştur" dedi.

CHP TARAF OLMA KONUSUNDA İKİLEM YAŞIYOR

CHP'nin taraf olma konusunda "Ulusal-Sol" ikileminde kaldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. İlyas CHP içinde kongreden sonrada iç çekişmelerin sürdüğünü belirterek şöyle konuştu:"CHP içerisinde sorgulanan önemli mevzulardan biri de CHP'nin tarafını seçememiş olmasıdır. Bu durum halk tarafından sık sık dile getiriliyor. CHP içerisinde yaşanan parti içi çekişme ve ulusalcı-solcu kavgasının CHP'yi bir adım öteye geçirmeyeceği gerçeği ön plana çıkmışken, nasıl iktidar partisi olacağı söylemi siyasiler arasında sorgulanmaya devam etmektedir. Bugün AK Partinin solculardan daha solcu olması, halk devlet bütünleşmesinin yaşanması, AK Partinin siyasi literatürde sosyal devlet anlayışını oturtması CHP'nin işini zorlaştıran asıl etkendir."

2015 SEÇİMLERİNDE CHP'NİN STRATEJİK HEDEFİ NE OLMALI?

Batman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, 2015 seçimleri yaklaşırken, CHP'nin doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesi için ana stratejisinin bölge insanını kazanacak politikalar üretmesi, diğer taraftan aday listelerini belirlerken de halkın sevdiği kişileri tercih etmesinin CHP için olumlu bir adım olacağına işaret etti.

2015 seçimleri CHP için önemli olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. İlyas sözlerini şöyle sürdürdü: "CHP artık karar vermeli ve yüz nakli yaparak siyaset yapılamayacağını bilmelidir. Türkiye artık eski Türkiye değil. CHP ya 1978 ruhuna geri dönerek halkla kucaklaşacak, ya da oy kaybı yaşamaya devam edecektir, keza bu duruma en iyi örnek Cumhurbaşkanlığı seçimleridir. CHP ile MHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi için kurmuş oldukları çatının çökmesinin temel sebeplerini irdelerken, çatı partilerinin oyu Adıyaman'da yüzde 30'dan yüzde 15'e, Ağrı'da 14.49'dan 2.21'e, Bingöl'de 6.30'den 4.38'e, Bitlis'te 12.55'ten 4.22'ye, Diyarbakır'da 3.82'den 2.34'e, gerilemiştir. CHP'nin MHP ile birlikte kurduğu birlikteliğin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Diyarbakır, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Mardin, Hakkâri, Şırnak, Muş, Siirt gibi 12 ilde yüzde 5'in altında oy almasının, çatı partilerinin oylarındaki düşüşün, MHP'li seçmenin bir kısmının Erdoğan'a, CHP'li seçmenin de bir kısmının Demirtaş'a yöneldiğini ortaya koymuştur."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel 'Barış Sürecine CHP'de Destek Vermelidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement