Çiğli'de İmar ve Kentleşme Çalıştayı... Utku Gümrükçü: "Çiğli'ye 200 Dönüm Yeşil Alan Kazandırıyoruz" - Son Dakika
Yerel

Çiğli'de İmar ve Kentleşme Çalıştayı... Utku Gümrükçü: "Çiğli'ye 200 Dönüm Yeşil Alan Kazandırıyoruz"

İzmir Çiğli Belediyesi, akademisyenler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerin katılımı ile "Çiğli İmar ve Kentleşme Çalıştayı" düzenledi. Eski SHP Genel Başkanı, eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın'ın da katıldığı çalıştayda konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Çiğli'ye 200 dönüme yakın yeşil alan kazandırma noktasındayız. Cumhuriyetin 100. yılında kentleşme için büyük bir mesafe kaydetmiş bir ilçe olacağız" dedi.

28.09.2022 14:43  Güncelleme: 17:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

İzmir Çiğli Belediyesi, akademisyenler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerin katılımı ile "Çiğli İmar ve Kentleşme Çalıştayı" düzenledi. Eski SHP Genel Başkanı, eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın'ın da katıldığı çalıştayda konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Çiğli'ye 200 dönüme yakın yeşil alan kazandırma noktasındayız. Cumhuriyetin 100. yılında kentleşme için büyük bir mesafe kaydetmiş bir ilçe olacağız" dedi.

Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu'nda düzenlenen, ilçenin imar ve kentleşme ile ilgili sorunlarının ele alındığı çalıştaya Eski SHP Genel Başkanı, Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın'ın yanı sıra Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, CHP İzmir İl yönetimi, bilim insanları, akademisyenler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitler katıldı.

"ÇİĞLİ KUZEY'İN PARLAYAN YILDIZI"

Çiğli'de imar ve kentleşme konusunda hayata geçirdikleri dijital çalışmaları anlatan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü şöyle konuştu:

"'Bir kenti sevmek ona hizmetle başlar' diyerek yola çıktık ve bugün burada sevgiyi hizmete dönüştürdüğümüz dostlarımız ile Çiğli'nin geçmiş sorunlarını ve gelecekte olabilecek sorunlarını masaya yatıracağız. Kentteki imar sorunu olan yerleri, kentsel dönüşüm uygulamalarını konuşalım, sulak alanları korumayı ve dijital uygulamaları masaya yatıralım istiyoruz. Çiğli çok gelişen bir ilçe. Kuzey'in parlayan yıldızı. Parlıyor ve gün geçtikçe de renkleniyor. Farklı ilçelerden, farklı kültürlerden vatandaşlarımız ilçemize yerleşiyor. Bazı dezavantajlarımız var. Arıtma tesisi, çöp tesisi gibi ancak avantajlarımız da mevcut. Örneğin Çiğli Kuş Cenneti ve Homa Dalyan'ı gibi. Ortak akıl ile Çiğli'yi 'İzmir'in en gelişmiş, en modern, en güzel ilçesi nasıl yapabiliriz?' diye kafa yoruyoruz. Yüzlerce, binlerce yıllık bir tarihi var, Kuş Cenneti gibi çok önemli bir alana sahip. Buradaki ekolojik dengeyi bozmadan insanların, hayvanların, doğanın bir arada ve daha da gelişerek yürümesini istiyoruz."

"TARIMSAL ALANLAR İMARA AÇILMAYACAK"

Baştan Gümrükçü konuşmasına şöyle devam etti:

"Tarımsal alanların imara açılması, denize yakın yerlerde evlerin yapılması, sosyal donatının eksikliği gibi birçok konu var. Depremde bir kez daha gördük ki nitelikli ve sağlıklı alanlara kavuşmamız lazım. 3-4 dijital uygulamamız var ve bunlar Türkiye'de toplasanız 10 belediyede yok. Hızlı gelişen ve dönüşen bir ilçe. O nedenle de vatandaşa daha hızlı hizmet için bunu yapıyoruz. İmar planlarımızı yeniliyoruz. Yaşam ve sosyal donatı eksiklerini nasıl düzenleriz diye bakıyoruz. Şunun da sözünü bir kez daha veriyoruz. Tarımsal alanları imara açmayacağız, yeşil alanları koruyup yenisini kazanaduracağız, sulak alanları koruyup kollayacağız. Dağ Mahallesi, Köyiçi, Güzeltepe, Balatçık mahallerimizde kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz. Yaptığımız yeni planlamalarla 200 dönüme yakın yeşil alan kazandırma noktasındayız. Yeni imar planımız ile yangınlara ve sele karşı kentleri nasıl koruruz ve iklim krizi ile mücadelede kenti nasıl koruruz bunun çalışmasını yapıyoruz. 20 personelimiz ile beraber Katip Çelebi Üniversitesi'nde Kentsel Dönüşüm Yüksek lisansı yapıyoruz. Bina envanteri, kentsel dönüşüm envanteri çalışmaları yapıyoruz. Üç boyutlu drone çekimi ile tüm sokakları haritalandırdık. Yerçizenler Derneği ile sayısal veri oluşturup halka açık uygulama için çalışmamız devam ediyor. Bir uygulamamız daha var. Telefonunuzdan giriyorsunuz sağda eczane solda okul var, görüyorsunuz. Böylece bu uygulama ile kenti bilmeyenler için de yer bulmak kolaylaşıyor. Bunları da yıl sonuna kadar tamamlayacağız. 2023 yılında Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında kentleşme noktasında büyük bir mesafe kaydetmiş ya da bunu halletmiş bir ilçe olacağız. Dirençli kent anlamında büyük bir kazanım olacak."

KARAYALÇIN: "YEREL YÖNETİMLER DEVREYE GİRİYOR"

Eski SHP Genel Başkanı, eski başbakan yardımcısı ve eski dışişleri bakanı Murat Karayalçın da düzenlenen çalıştayın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Çiğli'nin yeni kentsel standartlara kavuşabilmesi, daha verimli bir hizmet için yapılanlar çok önemli. Aynı zamanda belediyenin saydamlaşması açsısından bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İmar ve planlama konusunda Türkiye'de kent planlaması için çok önemli bir dönüşüm eşiğini yaşıyoruz. Bu dönüşümün tamamlanabilmesi, Türkiye'nin yeni bir imar düzenine kavuşabilmesi yerel yönetimlerin, Bütünşehir Yasası'nı nasıl yorumlayacaklarına çevre düzeni planlarını nasıl ele alacaklarına bağlı. Bütünşehir Yasası bu doğrultuda değerlendirilirse, ayrıca hep birlikte tarımın desteklememesi konusu karara bağlanırsa eşiğinde bulunduğumuz imar dönüşümü başarı ile tamamlanacaktır. Türkiye'de çok yakın tarihlere kadar kırsal alanda toprak insan ilişkileri devlet tüzel kişiliğine bırakılmıştır. Yani merkezi yönetim her iki konuda da çalışmalar yapmaya çalıştı. Kırsal Toprak Reformu'nu ne yazık ki Türkiye yapamadı. Şu an nüfusumuzun sadece yüzde 8'i kırsalda yaşamaktadır. Yani TÜİK'e göre yüzde 92 kentlerde yaşıyor ve bu dünya standartlarında yüzde 5'tir. Yani daha da azalacak eskiye göre, toprak reformu önemini yitirdi. Mekan insan ilişkilerinde de kırsal yerleşim deseninin, dokusunun yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Merkezi yönetim tarafından bu konuda 'Merkez Köyler Projesi' ve 'Köy Kentler Projesi' yapıldı. 85 bin kırsal yerleşim biriminin 40 bini köydü. Artık 30 ilde köyler mahalleye dönüştü. 31 ilde ise hala ayrı bir tüzel kişilik olarak hizmet veriyorlar. Ne kırsal yerleşim düzenini yapabildik ne de toprak reformunu. Neden olmadığı da düşünülmeli? Şimdi yeni bir dönem başlıyor ve yerel yönetimler devreye giriyor. Ben eski bir belediye başkanı ve eski bir başbakan yardımcısı olarak yerel yönetimlerin merkezi yönetime göre daha başarılı sonuçlar elde edeceğine inanıyorum."

"ÇİĞLİ'DE ÇEKİM MERKEZİ YARATILABİLİR"

Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiğli Batı Kent Modeli'nin Ankara dışında ilk kez uygulandığı Egekent Projesi'ne de ev sahipliği yapmıştır. Egekent bana göre bir kentsel toprak reformuydu. Bu gereksinme bu anlayışla değerlendirilmeli ve bence bu çok özel bir önem taşıyor. Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığım döneminde İzmir'i kıskanıyordum. Ankara çok göç alıyordu ama onları Ankaralılaştıramıyorduk. İzmir bunu başarıyordu. İzmir Rizeliyi de Mardinliyi de İzmirlileştiriyordu. Ama artık bunu yapamadığını görüyorum. Çünkü İzmir nüfusu bunu yapabilecek sayının çok üstüne çıktı. Ege bir mucize, olağanüstü bir iklim ve toprak. Ben Ege'deki yerel yönetimleri Ayvalık'tan başlayarak Muğla'ya kadar yeni kent projelerine ihtiyaç var. Ege'de de kırsal alan da aynı yaklaşımla ele alınmalı. Ege tarım açısından Türkiye için olağanüstü önem taşıyan bir yer. Ege'de tarımsal üretimin artması için kırsal çekim merkezlerinin artması gerekir. Çiğli sınırı içinde belki 100. yıla kadar kırsal çekim merkezi yaratılabilir. Türkiye'nin ilk kentsel dönüşüm projesini 1990 yılında Ankara'da Dikmen Vadisi adı ile uyguladık. Dikmen Vadisi gecekondular, Portakal Çiçeği Projesi de imarlı binalar için yapıldı ve büyük deneyim elde ettik. Kentsel dönüşümün finansmanını Japonya' da sattığımız tahvillerle yaptık. Bu kaynakları kullandık, o zaman kentsel dönüşümün adı yoktu. Sonra da uyguladığımız projenin kentsel dönüşüm olduğunu anladık. Kentsel dönüşüm kent alanlarının yeniden üretimidir. Plan olmadan kentsel dönüşüm projeleri uygulanamaz. Ayrıca burada yaşayanlar ile kararı beraber almalısınız ki demokrasi de işin içine girsin. Bu toplantı çok zamanlı yeni bir dönem başlıyor. Birkaç gün sonra TBMM açılacak ve bu dönemin başında böyle güçlü bir kadro ile bu çalışmanın yapılması Çiğli, İzmir ve Türkiye için de çok yararlı olacaktır. Başkanımıza çok teşekkür ederim."

ÇİĞLİ'DE MURAT KARAYALÇIN'IN ADI CADDEYE VERİLDİ

Karayalçın'ın konuşmasının ardından bir kez daha söz alan Başkan Gümrükçü, " Çiğli'de düzgün yapılaşma anlamında Egekent, Evka 5, Evka 2 ve Evka 5'i çıkarınca ne yazık bir şey kalmıyor. Çiğli'de Egekent ile bizi buluşturan bir kişi olduğu için Sayın Karayalçın'ın emeği olduğunu düşünüyorum. Çiğli'yi Karşıyaka'ya bağlayan Ata Sanayi'nin ortasından geçen cadde Çigli Belediyesi'nin önerisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayıyla Murat Karayalçın Caddesi oldu. Sayın Karayalçın'ın adı Çiğli'de yaşayacak" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO KONUŞMALAR

ÇİĞLİ BELEDİYE BAŞKANI UTKU GÜMRÜKÇÜ'NÜN AÇILIŞ KONUŞMASI

ESKİ SHP GENEL BAŞKANI MURAT KARAYALÇIN'IN KONUŞMASI

2.VİDEO ÇALIŞTAYDAN DETAY GÖRÜNTÜLER

Çiğli\'de İmar ve Kentleşme Çalıştayı... Utku Gümrükçü: "Çiğli\'ye 200 Dönüm Yeşil Alan Kazandırıyoruz"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Çiğli'de İmar ve Kentleşme Çalıştayı... Utku Gümrükçü: 'Çiğli'ye 200 Dönüm Yeşil Alan Kazandırıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement