Dikkat! Bu Röportajı Okumadan Tüp Mide Ameliyatı Olmayın… - Son Dakika
Advertorial Sondakika

Dikkat! Bu Röportajı Okumadan Tüp Mide Ameliyatı Olmayın…

İstanbul Obezite Cerrahisi Doktorları ile Tüp Mide Ameliyatı Hakkında A'dan Z'ye Bilgilenin. Riskleri ve Ameliyat Sürecini Öğrenin.

25.01.2017 11:14  Güncelleme: 12:10
İlandır

Türkiye'nin ve Avrupa'daki vatandaşlarımızın dikkatle takip ettiğidoktorları bilgilendirmeye devam ediyor.ve tip 2 diyabet ameliyatı (transit bipartisyon) için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını SonDakika.com ekibi ile paylaştıkları için kendilerine teşekkür ediyoruz.

Obezite cerrahisi nedir? Obezite cerrahisi ameliyatları kimlere uygulanır?

Obezite hastalığı, son dönemlerde ülkemizde ve dünyada ne yazık ki artış gösteren bir hastalıktır. Obezite hastalığının bu denli yaygın olması ile birlikte, bu hastalıkla mücadelede farklı yöntemler geliştirilmiştir. Obezite cerrahisi ise bu yöntemler arasında, son dönemlerde artış gösteren ve başarılı sonuçlar veren bir tedavidir. Obezite cerrahisi ameliyatları, vücut kitle indeksi belirli bir sayının üzerinde bulunan, daha önce diyet ve egzersiz ile bu durumdan kurtulamayan, önceden geçirmiş olduğu bir tedavi sonucu kilo artışı devam eden veya bayanlarda doğum sonrası mevcut kilolarından kurtulamayan hastalarda uygulanır. Hastanın içinde bulunduğu, psikolojik veya bedensel hastalıkların, en önemlisi vücut kitle indeksinin durumuna göre operasyon türleri değişkenlik gösterebilmektedir.

Vücut kitle indeksi nedir? Nasıl hesaplanır?

Vücut kitle indeksi, hastamızın mevcut olan boy ve kilosunun, belirli bir matematiksel değerle hesaplanması sonucu ortaya çıkan bir sayıdır. Bu sayının normalden yüksek çıkması durumunda hastamız obezite cerrahisi çerçevesinde değerlendirmeye alınır.

İlk değerlendirmede hastaya ne gibi testler uygulanır?

Obezite cerrahisi çerçevesinde tarafımıza başvuran hastamızın ilk görüşmede, ilk muayenesi gerçekleştirilir. Bu görüşmede hastanın ağzından, yaşadığı süreçler ile ilgili detaylı bilgiler alınarak, daha önce geçirmiş olduğu bir operasyon bulunuyor ise bu operasyonla ilgili önceki dönem testleri incelenir. Yapılan psikolojik değerlendirme de hastamızın yaşayacağı süreçler detaylı olarak ilk ağızdan paylaşılır. Değerlendirilen tüm bu şartlarda hastamızın da onayı ile operasyon süreci başlamış olur.

Operasyon süreci nasıl başlar? Hastayı bu süreçte operasyon gününe kadar neler bekler?

Hastamızın ilk değerlendirmesinin olumlu sonuçlanması durumunda, öncelikle hastamıza bazı sağlık testleri uygulanır. Sağlık kontrolünde hastamızın genel durumu detaylı olarak konusunda uzman doktorlarımız tarafından incelenir. Son olarak aneztezi doktorumuzun bu testleri inceleyip, onaylaması ardından hastamıza uygun bir ameliyat günü belirlenir. Bu süreç içerisinde hastamızın öncesinde herhangi bir diyet programı uygulaması gerekmez. Yalnızca hastamızdan istenen, tetkik sürecinden operasyon gününe uzanan sürede sigara kullanıyor ise operasyondan 1 hafta önce bırakması, operasyon gününe kadar kan sulandırıcı iğne kullanmamasıdır.

Değerlendirme sürecinde hastanın testlerinde olumsuz bir durum bulunması, operasyona engel midir?

Yapılan ön görüşmede hastamızın psikolojik açıdan operasyona hazır olmaması kanaatine vardığımız durumlarda, hastamız öncelikli olarak psikoloğa yönlendirilir. Psikoloğun uyguladığı tedavinin olumlu sonuçlanması durumunda operasyon gerçekleşebilir. Diğer bir durumda, yapılan sağlık testlerinde hastanın operasyona engel teşkil edecek bir sağlık durumunun bulunması durumunda, dalında uzman doktorlarımıza yönlendirilerek doktorumuzun değerlendirmesine alınır. Bu duruma örnek verecek olursak; yapılan EKG'de hastamızın kalp ritminde herhangi bir taşikardi bulunması durumunda kardiyoloji doktorumuzun kontrol süreci başlar. Kardiyoloji doktorumuzun uyguladığı tedavi olumlu sonuç verir ve operasyona engel bir durum olmaz ise operasyon gerçekleştirilebilir. Aksi durumda hastamız tedavi sürecine olumlu sonuç vermemesi durumunda operasyon hastamızla yapılan görüşme ardından ertelenebilir veya iptal edilebilir.

Obezite cerrahisi ameliyatları hangi hastalara uygulanmaz?

Obezite cerrahisinde önemli olan, hastamızın sağlık açısından yapılan değerlendirmesinde operasyona engel gördüğümüz bir durumların yaşanmamasıdır. Bunun yanında, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı bulunan hastalarımızın tedavisi tamamlanmadan kesinlikle operasyona alınmamaktadır.

Obezite cerrahisi operasyonlarının öngörülen riskleri nelerdir?

Obezite cerrahisi operasyonlarında öngürülen riskler arasında kanama, kaçak ve emboli riskleri bulunmaktadır. Bu riskler son dönemlerde gerçekleştirdiğimiz operasyonlarda minimum boyuta indirgenmiştir. Tabi bunun yanında, aneztezi altında gerçekleştirilen her operasyonun minimum riskleri bulunmaktadır. Yanı bunlar bir bademcik ameliyatına girdiğinizde varolan risklerden daha fazla değildir. Konuyu bir başka boyutta inceleyecek olursak, bize en çok yönlendirilen sorular arasında son dönemlerde haberlerde ve sosyal medyada karşılaştığımız olumsuz sonuçlardır. Bu olumsuz sonuçlanan operasyonların doğru değerlendirilebilmesi için belirli soruların cevaplarını iyi incelemeli ve iyi değerlendirmeliyiz. Bu soruların bazılarına değinecek olursak; hastanın operasyonu nerede gerçekleşti? Operasyonu gerçekleştiren doktorun şu ana dek kaç operasyonu bulunuyor? Bu operasyonlar arasında herhangi olumsuz bir vaka bulunuyor mu? Operasyonun gerçekleştiği hastanede, olumsuz durumlarda müdahale edilebilecek yeterli ekipmanlar bulunuyor mu? Bu soruları objektif bir göz ile değerlendirip, doğru bir araştırma ile, hastalarımızın yaşayacağı psikolojik yük hafifletilebilir.

Tüp mide operasyonuna neden tüp mide denmektedir? Mideye yerleştirilen tüp hasta ile ne kadar süre kalmaktadır?

Sleeve gastrektomi yani genel tabir ile tüp mide ameliyatı, mideye yerleştirilen bir kalibre tüpü ile gerçekleştirilmektedir. Bu kalibre tüpü, ameliyat öncesi hastaya uygulanan endoskopi yardımı ile mideye yerleştirilir ve ameliyat esnasında midenin doğru oranda kesilmesi konusunda bize yardımcı olur. İşlemin gerçekleştirilmesi ardından mideye yerleştirilen bu kalibre tüpü ameliyat sonunda mideden çıkarılır. Yani hasta ameliyat sonrası odasına çıkarıldığında midede herhangi bir yabancı cisim bulunmamaktadır.

Tüp mide operasyonu ortalama kaç saat sürmektedir?

Tüp mide operasyonu, ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında süren bir operasyon türüdür. Hastanın anestezi etkisinden kurtulması ve odasına çıkması yaklaşık 1 saat 30 dakika sürmektedir.

Operasyon sonrasında odasına çıkarılan hastanın hissettiği ağrılar ne düzeydedir? Bu ağrılar ne kadar sürmektedir?

Operasyondan çıkan ve odasında kendine gelen hasta 4 saat boyunca yatağında yatmaktadır. Bu 4 saatlik sürede hasta hafif sancılar hissedebilir. Bu sancılar gayet doğaldır. Hastanede kaldığı sürede yapılan ağrı kesici ilaç ve iğneler ile bu ağrı minimum boyuta indirgenir.

Operasyondan ne kadar süre sonra hasta ayağa kalkabilir? Hastanın hastaneden taburcu olma süresi nedir?

Operasyonun ilk 4 saati hasta sırtüstü vaziyette odasında dinlenir. Operasyonun 4. Saatinin ardından hastamız hasta bakıcılarımızın eşliğinde ayağa kaldırılır. Bu dönemden sonra hasta kesinlikle yatağa bağlı bir hasta olmaz, bunun yanında kendi ihtiyaçlarını rahatça görebilir. Hastamızdan 30 dakika aralıklarla kalkıp yürümesi istenir. 2 gece 3 gün hastanemizde misafir olan hastamız, 3. Gün uygulanan kaçak testinin de olumlu sonuçlanması ardından hastamız hastanemizden taburcu edilir.

Hastaneden taburcu olan hastanın nelere dikkat etmesi gerekir? Hastaların iş hayatına dönüş süresi nedir?

Hastanemizden taburcu edilen hastamızın taburcu olduğu gün evde dinlenmesi önerdiğimiz bir durumdur. Taburcu olduğu günden itibaren 1 hafta boyunca ağır şeyler kaldırmaması da hastamızdan istediğimiz durumlardan birtanesidir. Bunun yanından diyetisyenimizin paylaştığı diyete de uyması istenir. Masa başı işlerde çalışan hastalarımız 3. Gün ardından iş hayatına dönebilmektedir. Daha ağır işlerde çalışan hastalarımızın ise 1.haftayı tamamlaması ardından iş hayatlarına dönmelerinde herhangi bir engel yoktur.

Kaçak durumu nedir? Nasıl anlaşılır? Kaçak vakası yaşayan hastalarda süreç nasıl işler?

Kaçak vakası, operasyon geçirmiş hastanın, işlem yapılan bölgeden sızıntı olma durumudur. Bu sızıntının birden fazla sebebi olabilir. Bunların arasında, hastanın ağır kaldırması, verilen sıvı diyet listesine uymaması olarak sıralanabilir. Hastalarımız hastaneden taburcu olacağı gün kaçak testleri yapılarak taburculuk işlemleri tamamlanmış olur. Diğer yandan, ilk 1 ay içerisinde görülen, yüksek ateş, baş dönmesi, istifra gibi durumlar kaçak vakasının yaşandığının belirtileri olabilir. Böyle durumlarda hastanın direk olarak doktoru ile irtibata geçmesi gerekmektedir. Yapılan muayenede kaçak vakasının yaşandığının görülmesi durumunda ise hasta yeniden bir revizyon operasyonuna tabi tutulur. Bu operasyonda sızıntı olan bölüme müdahale edilir.

Operasyon sonrası beslenme düzeni nasıl olur?

Gerçekleştirilen operasyon sonrasında, diyetisyenimizin desteği ile hastamıza uyması gereken program detaylı şekilde anlatılır. Bu program çerçevesinde hastamız 15 gün sıvı, 15 gün püre ve sonrasında katı diyet döneminden geçer. İlk 15 gün uygulanacak sıvı diyet döneminde bol su tüketimi önemlidir. Verilen program hastanın günlük alması gereken protein, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar nitelikte olması açısından verilen programa harfiyen uymak oldukça önemlidir. Sıvı diyeti sonlanan hastamız 15 gün ise püre diyet uygular. Bu diyet döneminin sonlanması ardından ise yine diyetisyen kontrolünde hastamız gündelik yiyeceklerden yavaş yavaş yemeye başlayabilir.

Katı diyet dönemine geçen hastanın beslenme düzeninde nelere dikkat etmesi gerekmektedir?

Operasyon sonrası uygulanan diyet oldukça önemlidir. Bu diyet döneminden sonra katı diyet dönemine geçen hastamızın öncelikli dikkat etmesi ve en önemli olan unsur katı ile sıvı ayrımını iyi yapması olacaktır. Sürekli olarak katı ile sıvı yiyeceklerin birlikte tüketilmesi ve bu durumun alışkanlık haline getirildiği durumlarda hastanın mevcut kilosunda artış gözlemlenebilir. Bunun yanında hastanın 1 sene boyunca kesinlikle gazlı içeceklerden uzak durması önerdiğimiz durumlar arasındadır.

Alkol ve sigara kullanan hastaların operasyon öncesi ve sonrası süreçte bu alışkanlıklarından ne kadar süre vazgeçmesi gerekmektedir?

Obezite ameliyatları çerçevesinde, alkol ve sigara alışkanlıkları bulunan hastalarımızdan operasyon gününden 15 gün önce alkol, 1 hafta öncesinden ise sigarayı bırakmaları istenir. operasyon sürecinden sonra ise, 15 gün kesinlikle sigara kullanılmamalıdır. Sigara kullanımı ülser hastalığını tetiklediğinden dolayı sigara kullanan hastaların, bu alışkanlıklarına devam ettiği sürece mide koruyucu hap kullanmaları istenir. Alkol de ise bu süre 1 aydır. 1 ay sonrasında ise hastadan alkolü uzun vadede ve az miktarda kullanmaları istenir. Alkol içerdiği maddeler neticesinde kilo verişini yavaşlatmaktadır. Bu nedenle hastalarımızın diyette olduğu gibi bu konuda da hassas davranmaları istenir.

Operasyon sonrasında saç dökülmesi gibi sorunlar yaşanmakta mıdır?

Tüp mide ameliyatı sonrasında özellikle ilk 6 ayda saç dökülmesi görülebilmektedir. Bu, hastanın hızlı kilo vermesi ile alakalı bir durumdur. Protein veya saçın yapısında bulunan keratinden kaynaklı bir durumdur. Şunun bilinmesi gerekir. Bu kesinlikle kalıcı bir saç dökülmesi değildir. Özellikle ilk 6 ay görülüyorsa. Ama 6 aydan daha uzun görülen saç dökülmelerinde demir çinko gibi mineraller veya biyotin gibi minerallerin değerlerine bakılması ve ona göre önlemlerin alınması gerekebilir.

Obezite cerrahisi ameliyatları, kilo kaynaklı olan hastalıklara çare olmakta mıdır?

Hastanın var olan durumu inceleme altına alındığında operasyon türleri değişkenlik göstermektedir. Gerçekleştirilen operasyonlarda kiloya bağlı olarak hastanın yaşadığı hipertansiyon, kolestrol, karaciğer yağlanması ve buna benzer rahatsızlıklarda zaman içerisinde azalma görülür. Hastanın kilo veriş hızına göre hastanın bu rahatsızlıklardan zaman içerisinde kurtulması mümkündür.

Tüp mide ameliyatı sonrası oluşabilecek sarkmalar nasıl engellenir? Bu sarkmalar için hastanın yeniden bir operasyon geçirmesi gerekir mi?

Tüp mide operasyonu sonrası hastalarda görülebilecek durumlardan biri de sarkmadır. Hızlı şekilde kilo veren hastada deri deformasyonlarının görülebileceğinin bilinmesi gerekir. Lakin bu deformasyonların engellenmesi, deri de herhangi bir sarkma durumunun yaşanmaması adına diyetisyenin önerdiği egzersiz programlarına uymak önemlidir. bu programlara uyan hastalarımızda herhangi bir deri deformasyonu yaşanmayacağı gibi bu durum için herhangi bir ilave operasyona gerek olmayacaktır.

Tüp mide operasyonu sonrası ömür boyu vitamin kullanmak gerekli midir?

Tüp mide operasyonu sonrası hastanın ömür boyu vitamin kullanmasına gerek duyulmamaktadır. Yaşanabilecek vitamin eksikliği gıdalar ile takviye edilebilmektedir. Ömür boyu vitamin alma hususu gastrik bypass adı verilen operasyon türünde geçerli olan bir bilgidir. Daha detaylı bilgi ve hakkında bilgilenmek için www.istanbulobezitecerrahisi.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak:

Son Dakika Advertorial Sondakika Dikkat! Bu Röportajı Okumadan Tüp Mide Ameliyatı Olmayın… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement