Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'den fırlatılacak bir füzeye "engel olmaya" hazır olduklarını açıkladı.
Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin, Kuzey'in Tongchang-ri istasyonundaki hareketlilikten haberdar olduğu ve füzenin fırlatılması halinde müdahalede bulunulacağı belirtildi.
Bakanlık sözcüsü Moon Sang-gyun gazetecilere, " Ordu, hava savunma hazırlıklarını artırdı böylece Kuzey'den fırlatılan bir füzeye ya da topraklarımıza yahut sularımıza düşen herhangi bir enkaza anında müdahalede bulunulabilecek" açıklamasında bulundu.
Moon, aynı zamanda, kuzey sınırındaki hareketliliği takip etmek için ABD askeri personeliyle ortak çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Diğer yandan, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, basın müşaviri aracılığıyla yaptığı açıklamada, Pyongyang'ın otoriter rejimi korumak için "umutsuz bir önlem" olarak değerlendirdiği füze fırlatma planını kınadı.
Park, "Kuzey Kore'nin yanlış kararını durdurmanın tek yolu, Kuzey Kore'nin nükleer programından vazgeçmediği sürece hayatta kalamayacağını anlamasını sağlamaktır" dedi.
Japonya
Japonya'da da balistik füze taşıyan bir nakliye gemisinin, Kuzey Kore tarafından fırlatılması planlanan füzeye karşı önlem almak üzere Hiroşima'dan Okinawa'ya hareket ettiği bildirildi.
PAC-3 Patriotları olarak bilinen önleme uçaklarının, Kuzey Kore'nin uydu taşıyan füzesinin yahut enkazının ülke sınırları içine düşmesi halinde kullanılacağı belirtildi.
Yetkililer, Japon hükümetinin, antibalistik füzelerle donatılmış üç MSDF Aegis destroyeri, Doğu Çin Denizi ve Japon Denizi'ne göndererek alarma geçtiğini ifade etti.
Savunma Bakanı Gen Nakatani, Öz Savunma Kuvvetleri'ne, topraklarına giren herhangi bir uzun menzilli füzeyi düşürmeye hazır olmaları emri verdi.
Nakatani tarafından gönderilen tebligatta, Pyongyang'ın, Güney Kore'nin güneyindeki Jeju Adası'nın batı sularına yük koruyucu kapak bırakarak, füzenin ilk aşamasının, Güney Kore'nin batı kıyıları açıklarındaki Sarı Deniz'e düşmesini beklediği kaydedildi.
Kuzey Kore'nin 8-25 Şubat'ta yörüngeye uydu gönderme niyetinden, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütünü haberdar etmişti.
Güney Kore, Kuzey'i, yörüngeye uydu fırlatmak bahanesiyle yeni bir uzun menzilli füze denemesi yapması halinde "ağır bedel ödeyeceği" konusunda uyarmıştı.
Diğer yandan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore'yi kınayarak, yeryüzü gözlem uydusu gönderme planından vazgeçmeye çağırmıştı.
Kuzey Kore'nin füze denemesi yaparak BM Güvenlik Konseyi kararlarını hiçe saydığını söyleyen Abe'nin sözlerine yer veren Japonya'nın resmi ajansı Kyodo'da yer alan haberde, bunun, Japonya'nın güvenliğine yönelik provokatif bir eylem olduğuna dikkat çekilmişti.
Savunma Bakanı Gen Nakatani de ülkenin savunma güçlerine tetikte olmaları ve titiz gözetim yapmaları emri vermişti.
Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde üç yer altı nükleer test yapmıştı. Pyongyang yönetiminin 2013'teki üçüncü nükleer denemesi, bölgede gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine neden olmuştu.
Son Dakika › Güncel › Seul ve Tokyo'dan Pyongyang Füzesine Karşı Önlem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?