Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-2

2 Bir haftada 46 terörist etkisiz hale getirildiTÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından terörle mücadele harekatı kapsamında son bir haftadır yürütülen operasyonlarda, ikisi sözde lider kadrosunda 46 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

04.08.2017 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DHA YURT BÜLTENİ-2

Bir haftada 46 terörist etkisiz hale getirildi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından terörle mücadele harekatı kapsamında son bir haftadır yürütülen operasyonlarda, ikisi sözde lider kadrosunda 46 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan haftalık bilgilendirmede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt içerisinde bölücü terör örgütüyle mücadele ettiği, Suriye'nin kuzeyinde de Fırat Kalkanı Harekatı ile de ülkesine göç edenlerin geri dönüşüne destek verdiği kaydedildi. Bilgilendirmede, Teröristle Mücadele Harekatı kapsamında 27 Temmuz 3 Ağustos arasındaki süreçte bölücü terör örgütünün sürekli barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergahı olarak kullandığı Hakkari, Şırnak, Van, Bingöl ve Muş'u teröristlerden temizlemek maksadıyla yürütülen operasyonlara taarruz anlayışıyla aralıksız devam edildiği vurgulandı.

Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl ve Muş'ta yürütülen operasyonlarda aranan teröristler listesinde Gri kategoride yer alan 'Dijyar' kod adlı Behtin Bilan ile mavi kategoride bulunan MKP mensubu 'Şahin' kod adlı Yılmaz Kes'in de aralarında olduğu 46 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtilen bilgilendirmede şöyle denildi: "İcra edilen operasyonlarda 18 adet piyade tüfeği, 1 adet makineli tüfek, 1 adet Dragunov keskin nişancı tüfeği, 5 adet roketatar, 2 adet tabanca olmak üzere toplam 27 adet silah ve 1 TAS füzesi ile 20 kilo tahrip kalıbı (TNT), 286 kilo amonyum nitrat, 274 adet roketatar mühimmatı, 303 adet roketatar sevk fişeği, 148 adet el bombası, 51 adet mayın, 119 adet fünye, 1 adet top mermisi, 6 bin 346'sı Biksi makinalı tüfek mühimmatı olmak üzere 13 bin 520 adet hafif silah mühimmatı, 387 adet Doçka uçaksavar mühimmatı, 59 adet tüp, 5 adet el dürbünü, 2 adet telsiz, 90 adet şarjör ve çok miktarda EYP yapımında kullanılan kablo ele geçirilmiştir. 38 adet EYP tespit edilerek imha edilmiş, teröristler tarafından kullanılan 41 sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirilmiştir."

MİNİBÜS HELİKOPTERLE VURULDU

Bilgilendirmede, Şırnak'ın Beytüşşebab İlçesi'nin Germe Tepe bölgesinde insansız hava aracıyla tespit edilen ve bombalı eylemlerde kullanılacağı istihbaratı alınan 1 minibüsün Atak helikopteri ile vurularak imha edildiği belirtildi. Bölücü terör örgütünün finansal kaynağına yönelik çalışmalarda ise 13 kilo uyuşturucu ile 71 bin 305 paket kaçak sigaranın ele geçirildiği ve sınırı kaçak geçmeye çalışan 5 bin 179 kişinin yakalandığı kaydedildi.

'SON TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLİNCEYE KADAR'

2 askerin şehit olduğu, 3 askerin ise yaralandığı bir haftalık süreçte teröristle mücadeleye devam edileceği belirtilen açıklamada şöyle devam edildi; "Bu hafta özellikle Şırnak/Beytüşşebap-Merkez (Bestler Dereler, Cudi Dağı), Şırnak/Beytüşşebap–Faraşin Bölgesi, Hakkari/ Yüksekova, Van/ Gürpınar, Bingöl/ Solhan ve Muş/Şenyayla bölgelerinde orta çaplı operasyonlar sonucunda bölücü terör örgüt yapılanmasına ağır darbe indirilmiş ve örgütün önemli kayıplar vermesi sağlanmıştır. Yapılan operasyonlar kapsamında ele geçirilen silah, teçhizat, mühimmat ve malzemeler ile etkisiz hale getirilen ve örgütten kaçarak teslim olan terörist sayısı göz önüne alındığında yürütülen operasyonların, bölücü terör örgütünü baskı altına aldığı ve örgütün dağılmasına yönelik önemli etkileri olduğu görülmektedir. Bölücü terör örgütünün önemli gelir kaynaklarından olan kaçakçılık faaliyetleri, hudut hattında alınan etkili tedbirlerle engellenmeye devam edilmiştir. Hudut bölgelerinde alınan tedbirler sayesinde hafta içinde 5 bin179 kişi yakalanmış ve bol miktarda uyuşturucu ve kaçak sigara ele geçirilmiştir. Yüce Türk milletinden aldığı güç ile Türk Silahlı Kuvvetleri vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin etmek için en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar kararlı, etkin ve caydırıcı mücadelesine devam edecektir."

Açıklamada Suriye'nin kuzeyinde sürdürülen harekat ile de ülkesine dönen sivillerin desteklendiği, terör örgütü PKK/PYD unsurlarının ise doğu ve batıya olası saldırılarını durdurmaya yönelik tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edildiği ifade edildi.

'ÖRGÜTTE ÇÖZÜLME BAŞLADI'

Terör örgütünde son dönemde yürütülen operasyonlar ile çözülme başladığını ve sözde lider kadrosundaki isimlerin teslim olduğu vurgulanan TSK bilgilendirmesinde şunlar kaydedildi: "Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, milli birliğimizi ve bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan başta PYD/YPG/PKK, FETÖ/PDY ve DEAŞ olmak üzere diğer tüm terör örgütleriyle mücadelesini kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürecektir. Söz konusu mücadele yürütülürken bölge halkımızın zarar görmemesi için her türlü dikkat ve duyarlılık gösterilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi bu hafta da örgütten kurtulma isteğiyle teslim olan teröristlere yenileri eklenmiştir. Özellikle teslim olan ve etkisiz hale getirilen teröristler içerisinde örgütün sözde lider kadrolarında yer alan, gri ve mavi kodla aranan kişilerin olması örgütteki çözülmenin boyutlarını göstermesi açısından son derece önemlidir. Bu durumun ortaya çıkmasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılı ve caydırıcı operasyonları ile kararlı duruşunun etkisi görülmektedir. Bölücü terör örgütünün, elemanlarının büyük bir bölümünü yitirmesi; yeni katılımların da azalması nedeniyle, son dönemde oldukça güç duruma düştüğü görülmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün olduğu gibi bundan sonra da vatan toprağının ve milli birliğimizin korunması için kararlı duruşuyla, kendisine verilecek her türlü görevi yerine getirecek güç ve kudrete sahiptir.

Görüntü Dökümü

-----------------------

Operasyondan görüntüler

Haber: GAZİANTEP, ANKARA -

=======================================

Sıcaklar bunaltıyor

Tunceliler 41 derece sıcaklıkta munzur'a akın etti

Gaziantep'te vatandaşlar kapalı mekanlar, park ve camilerde dinlenmeyi tercih ediyor

Şanlıurfa'da çocuklar süs havuzlarında serinliyor

TUNCELİLER 41 DERECE SICAKLIKTA MUNZUR'A AKIN ETTİ

TUNCELİ'de son yılların en sıcak günlerinden birininin yaşandığı bugün, 41 dereceye ulaşan hava sıcıklığından korunmak ve serinlemek amacıyla halk, Munzur Çayı kıyısındaki plajlara akın etti. Dışarda gezmenin bile zorlaştığı Tunceli'de halk buz gibi Munzur Çayı suyuna girerek serinlemeye çalıştı.

Mevsimin en sıcak günlerden birinin yaşandığı Tunceli'de halk, Munzur plajlarına akın etti. Öğlen saatlerinden itibaren sıcakların iyice bastırmasıyla birlikte Munzur Çayı kenarındaki plajlara giren genç, çocuk, yaşlı, kadın ve erkekler, buz gibi sularda serinleyerek sıcaklardan korunmaya çalıştı. Özellikle Almanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde yaşayan Tuncelili vatandaşların Ege yada Akdeniz yerine tatillerini memleketlerinde geçirmesi ve Munzur Plajlarını tercih etmesi nedeniyle Munzur Çayı'nın kenarındaki plajlar dolup taştı. Munzur Plajında serinleyenler arasında yer alan Suna Tosun, tatil için batı illeri yerine tercihini Tunceli'den yana kullandığını belirterek, "Ben batıda tatilimi geçirmek istemedim ailece Munzur'da serinlemek, kendi topraklarımızda kalmak daha doğruydu. Munzur'un buz gibi suyu dünyanın hiçbir yerinde yok, bu sıcaklıklarda Munzur bizi serinletiyor" dedi.  Almanya'dan gelen Hasan Ulu ise, Çeşme yada Bodrum sahilleri yerine Tunceli'de Munzur Çayı kıyısını tercih ettiklerini ve bu yüzden pişman olmadıklarını söyledi.

GAZİANTEP'TE SICAKLIK BUNALTIYOR

GAZİANTEP'te, 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Gaziantep'te hava sıcaklığının gölgede 40 dereceyi bulması nedeniyle bunalan vatandaşlar, kapalı mekanlar, park ve camilerde dinlenmeyi tercih ediyor. Öğle saatlerinde etkisini arttıran sıcak nedeniyle caddeler ve sokaklar boş kalıyor. Güneşin etkisini arttırdığı saatlerde vatandaşlar soğuk su ve meşrubat tüketerek serinlemeye çalışıyor.

ŞANLIURFA'DA ÇOCUKLAR SÜS HAVUZLARINDA SERİNLİYOR

ŞANLIURFA'da, hava sıcaklığının 52 dereceyi bulması üzerine çocuklar, tehlikeli ve yasak olmasına rağmen süs havuzlarına girerek serinlemeye çalıştı.

Şanlıurfa'da, termometreler 52 dereceyi bulduğu kentte, sıcaktan bunalan çocuklar, yüzme havuzları ve kavşaklardaki süs havuzlarında serinlemeye çalışıyor. Yasak ve tehlikeli olmasına rağmen aldırış etmeyen çocuklar havuzda yüzerek ve birbiriyle şakalaşarak serinledi. bazı vatandaşlar ise güneşin çarpmaması için kendilerini güneşten koruyarak gölgelerde uyumaya çalışıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

(GAZİANTEP)

Parkta bulunun vatandaşlar

Güneşli hava

Genel ve detay görüntüler

(TUNCELİ)

Plajdan görüntü

Munzur çayından görüntü

Munzur plajından görüntü

Serinleyen insanlar

Suya atlayan insanlar

Güneşlenen kadın ve erkekler

Suda yüzen  çocuklar

Plajdan detay görüntüler

Röpörtajlar

Genel ve detay görüntüler

(ŞANLIURFA)

Süs havuzunda yüzen çocuklar

Havuzda yüzen çocuklar şakalaşması

Belediye yüzme havuzunda yüzen çocuklar

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: TUNCELİ - GAZİANTEP - ŞANLIURFA

================================================

İzmir Dikili açıklarında 31 göçmen böyle yakalandı

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından  İzmir Dikili ilçesi Bademli önlerinde lastik bot içerisinde 31 göçmen yakalandı.

Dün saat 06.25'te, İzmir Dikili ilçesi Bademli önlerinde lastik bot içerisinde bir grup göçmen olduğu bildirildi. Görevlendirilen Sahil Güvenlik Botları tarafından tespit edilen bahse konu lastik bot durdurularak ve içerisinde bulunan Suriye uyruklu 31 göçmen (6 erkek, 9 kadın, 16 çocuk) yakalanarak Dikili Limanı'na intikal ettirildi.

Görüntü Dökümü

--------------------

-Operasyon görüntüleri

Haber : İZMİR

======================================

Simit fırınında patlama korkuttu

ANTALYA'da, bir simit fırınında gaz sıkışması nedeniyle meydana gelen patlama, maddi hasara yol açtı.

Olay, Muratpaşa İlçesi Dutlubahçe Mahallesi Fatih Caddesi'nde hizmet veren Uğur Dalgıç'a ait 2 katlı simit fırınında meydana geldi. İddiaya göre akşam kapatılan fırının ikinci katındaki tüp, gaz sızdırdı. Gece boyunca fırında biriken gaz, büyük bir gürültüyle patladı. Patlamanın ardından işyerinde yangın çıktı. Görgü tanıklarının haber vermesiyle olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü. Patlama ve yangın nedeniyle fırında büyük çapta maddi hasar meydana geldi.

Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı patlamanın ardından polis inceleme başlattı. Polis, işletme sahibi Uğur Dalgıç ve simit ustası Mehmet Türk'ün de ifadesine başvurdu. Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasının ardından fırında hasar tespiti yapıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------

Patlamanın meydana geldiği ikinci kattan detay

Çevreye saçılan cam parçaları ve kapılardan detay

Polis ve itfaiyenin çalışmasından detay

Çevredeki kalabalıktan detay

Haber- Kamera: Alparslan ÇINAR/ANTALYA, -

===========================================

5 metrelik köpek balığı oltaya takıldı

ANTALYA'nın dünyaca bilinen Konyaaltı Sahili'nin 2 mil açığında 5 metre boyunda 'sapan' cinsi köpek balığı oltaya takıldı. Balıkla fotoğraf çektiren amatör balıkçı ve turistler ardından denize bıraktı.

Antalya'da nesli tüketmekte olan fokun beslenirken görüntülenmesinin ardından, bu kez amatör balıkçıların oltasına 5 metre boyunda köpek balığı takıldı. Tur teknesiyle turist gezdiren ve amatör balıkçılık yapan 37 yaşındaki Ozan Ertürk Şahin, Konyaaltı Sahili'nden 2 mil uzaklıkta geçen hafta gece 'baragadi' yöntemiyle denize 80 olta bıraktı. Ertesi sabah teknesiyle turistleri gezdirmeye çıkaran Şahin, gece bıraktığı oltaları çekince yanındakilerle büyük bir şok yaşadı. Oltaya yaklaşık 5 metre boyunda 'sapan' cinsi köpekbalığı takıldığını gören Ozan Ertürk Şahin, balığı yanındakilerle beraber tekneye çekti. Köpekbalığıyla fotoğraf çektiren, görüntü alan Şahin ve turistler, balığı tekrar denize bıraktı. Ozan Ertürk Şahin, ilk kez bu büyüklükte bir balık yakaladığını belirterek, "Turistler de şok oldu" dedi.

'KIYILARIMIZDA NADİR GÖRÜLÜR'

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu cins köpekbalığının genellikle okyanuslarda yaşadığını belirterek, "Bizim sularımızda çok nadir görülür. Akdeniz'de ise yılda birkaç kez ortaya çıkarlar. İnsanlara zarar vermez" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------

Köpek balığından detay

Tatilcilerin balıkla fotoğraf çektirmesi

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: ANTALYA-DHA)

===========================================

Kahramanmaraş'ta, 22 maganda yakalandı

KAHRAMANMARAŞ'ta son bir hafta içerisinde düğünlerde ve asker uğurlamalarında havaya ateş eden 22 maganda silahlarıyla birlikte yakalandı.

Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, düğünlerde ve asker uğurlamalarında magandalar nedeniyle üzücü olaylar yaşanmaması için çalışma başlattı. Magandalara karşı bir dizi tedbirler alan ekipler, düğün sahiplerini ve askere gidecek gençler ile onların yakınlarını silahla ateş etme, havai fişek atma, gürültü yapma ve klakson çalıp yolu kapatmanın yasak olduğunu hatırlatıp, aksi yönde davrananlar hakkında yasal işlem yapılacağı yönünde uyardı.

SİVİL POLİS EĞLENCELERDE

Asayiş Şube Müdürlüğü, uyarıyla yetinmeyerek daha sonra kentteki düğün ve asker uğurlamalarında sivil polisler görevlendirdi. Yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi ve son bir haftada 22 kişi silahla havaya ateş ederken sivil polisler tarafından suçüstü yakalandı. Bu kişilerle birlikte 10 tüfek, 12  kurusıkı tabanca ve çok sayıda fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan magandalar hakkında 'Genel güvenliği kasten tehlikeye düşürmek' suçundan adlı işlem yapılırken, 32 kişiye de gürültü yaparak çevreyi rahatsız ettiklerinden dolayı Kabahatler Kanunu kapsamında adlı işlem yapıldı. Ayrıca asker uğurlamalarında kurallara uymayan 80 motosiklet sürücüsüne ceza yazıldı, 40 motosiklet ise eksiklerinden dolayı trafikten men edildi.

Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri, halkın huzuru için çalıştıklarını ve denetimlerin aralıksız devam edeceğini kaydetti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

Masa üstündeki silahlar

Fişekler

Silahlardan detaylar

Genel ve detay görüntüler

Haber: Ömer KOÇ Kamera: KAHRAMANMARAŞ-DHA)

=============================================

Alanya'nın 30 yıllık teleferik hayali gerçek oldu

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde yaklaşık 30 yıl önce gündeme gelen ancak çeşitli gerekçelerle yapılamayan teleferik projesi tamamlandı. Damlataş plajından 1'inci Derece Arkeolojik SİT olan Alanya Kalesi'ne uzanan 900 metrelik hattan oluşan teleferikte, insanlı testler başladı. 9 milyon euroya mal olan teleferikle yılda 1 milyon kişinin taşınması planlanıyor.

Alanya'da geçen yılın kasım ayında yapımına başlanan ve Damlataş Plajı'ndan yaklaşık 300 rakımdaki Alanya Kalesi'nin içerisinde bulunan Ehmedek bölgesine çıkışı sağlayacak Alanya teleferiğinin yapımı tamamlandı. Yapım işinin bitirilmesi ve tüm deneme turlarının tamamlandığı teleferik insanlı testlerin de bitmesiyle ziyaretçilerin hizmetine açılacak. Toplam 900 metre hat uzunluğuna sahip, 17 kabinle hizmet verecek teleferikle saatte 1130 kişi, yılda ise yaklaşık 1 milyon kişinin taşınması hedefleniyor.

İLK PROJE 1986'DA GÜNDEME GELDİ

1980 yılında konuşulmaya başlayan Alanya'daki teleferik projesi 1986 yılında belediye meclisine öneri olarak sunulmasıyla gündeme geldi. Proje için hazırlık yapılırken, hattın ulaşacağı Alanya Kalesi 1988 yılında 1'inci Derece Arkeolojik SİT ilan edildi. Bunun sonrasında bölgede yapılacak her iş için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay şartı zorunlu hale geldi. Aradan geçen sürede görev yapan belediye başkanları Damlataş Plajı'ndan Alanya Kalesi'ne uzanacak teleferik için projeler hazırlattı. Ancak bu projeler Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay alamadı. Ekonomik sıkıntılar da projenin yapılmasına engel teşkil etti. Alanya Kalesi'nin 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından da teleferik için süreç daha da zorlaştı.

İHALEYİ 9 MİLYON EURO'YA ALDI

Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel'in göreve geldiği 2014 yılında proje raftan indirildi. Kentin 30 yıllık hayali olan teleferik için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve UNESCO'nun şartlarına uygun proje hazırlanması kararlaştırıldı. Hazırlanan proje tarihi ve doğal yapıya zarar vermeyeceği onayını aldıktan sonra ihaleye çıkıldı. Teleferik Holding, üst kullanım hakkıyla 1 yılı inşaat, 19 yılı işletme modeli olarak 9 milyon euroya ihaleyi aldı. Geçen yıl kasım ayında çalışması başlatılan projenin inşaat işi geçen ay tamamlandı.

KURBAN BAYRAMI'NDA HİZMETE GİRECEK

Dünyaca ünlü Damlataş ve Kleopatra plajlarının üzerinden Alanya Kalesi'ne tırmanan teleferik, hem şehrin kuşbakışı görüntüsünü, hem de ilçe merkezinde bulunan tüm tarihi dokuyu tek seferde ziyaretçilerinin seyrine sunacak. Belediyenin testlerin tamamlanmasıyla Kurban Bayramı'nda hizmete açmayı planladığı teleferiğin sefer ücreti kişi başı 18 TL olarak planlanırken, gaziler ve şehit yakınları, engellilerle yaşlılar için toplu taşıma indirimlerinin uygulanacağı belirtildi.

KALEYE BÜYÜK ARAÇLAR GİREMEYECEK

Yapılan proje kapsamında teleferiğin zirve durağına yerleştirilen yürüyüş yolları ile iç kale ve diğer bölgelerine ulaşılırken, yürüyüş yolunun bitimine kurulacak olan alanda ise 14 kişi kapasiteli 4 'Shatter' olarak bilinen büyük golf araçlarıyla ziyaretçiler, Süleymaniye Cami mevkiinden iç kaleye kadar tüm alanları yürümeden gezebilecek. Alınan belediye kararlarıyla teleferiğin hizmete girmesiyle birlikte büyük tur otobüslerinin kaleye girişi yasaklanacak. Golf aracı turlarıyla otobüslerin ve büyük araçların kale dokusuna verdiği zararın engellenmesi planlanıyor. Başlangıç olarak 4 araçla hizmet verecek olan golf araçlarının gelecek olan ziyaretçi sayısına göre artırılması bekleniyor.

"BAYRAM HEDİYESİ"

Teleferik çalışmalarını inceleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, bir hayalin gerçekleşmesinde yer almanın onur verici olduğunu söyledi. İnsanlı testlerde kabine binen Başkan Yücel, "Şu an teleferiğin son testleri gerçekleşiyor. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Alanya'nın en güzel sahillerinden Damlataş ve Kleopatra plajlarının üzerindeyiz. Teleferik inşaatı Damlataş bölgesinden, iç kaleye yani Ehmedek bölgesine uzanıyor. Saatte 1130 kişi taşıyan ve 17 kabinden oluşan teleferiğimizle Alanya'nın 30 yıldır hayali olan bir projeyi gerçekleştirdik. Yetkili firma test turlarını yapıyor. İnşallah biz de gelecek hafta işletme ruhsatını vererek Alanya'mıza ve Alanya'yı ziyaret eden tüm turistlerimize bayram hediyesi olarak sunmayı planlıyoruz" dedi.

"DOĞAL GÜZELLİKLERLE İÇ İÇE"

Alanya teleferiğin SİT alanına kurulan Türkiye'de tek, deniz kenarına kurulup tarihi yerleri seyirlik hale getiren iki teleferikten biri olduğunu söyleyen Başkan Yücel, teleferiğin amacına uygun bir şekilde ziyaretçilerin hizmetine açılacağını vurguladı. Başkan Yücel, "Çünkü teleferikler hem taşıma hem de seyirlik içindir. Fakat Alanya teleferiği taşımadan ziyade seyirlik olarak kullanılabilecek ender teleferiklerden biridir. Bu proje doğal güzelliklerle iç içe olan bir proje. Ben şimdiden bu projenin Alanya halkına hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------

Teleferiğin dış plan görüntüleri

Teleferiğin içinden görüntü

Teleferikten çekilmiş manzara görüntüler

Adem Murat Yücel'in teleferiğe gelişi ve binişi

Adem Murat Yücel röportajı

HABER- KAMERA: Engin ANAK/ALANYA (Antalya),

================================================

Suriyeliler fındık hasadında çalışabilecek

ORDU Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, fındık hasadında ilk kez bu yıl oturma izni olan sığınmacı Suriyelilerin çalışabileceğini, bunun da fındık işçilerinde rekabete yol açacağını söyledi.

Ordu'nun sahil kesiminde havanın sıcak gitmesi nedeniyle bazı üreticiler fındık hasadına erken başlarken,  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden fındık hasadı için mevsimlik fındık işçileri de kente gelmeye devam ediyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, bu yıl ilk kez Suriye uyruklu kentte kalan sığınmacıların da fındık hasadında çalışabileceğini söyledi. Gürcistan uyruklu vatandaşlar ile Suriye uyruklu vatandaşların 90 gün süreyle mevsimlik fındık işinde çalışabileceğini vurgulayarak,  bununla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın da bir genelge yayımladığını hatırlatan Selami Akarsu, "Gürcistan'dan mevsimlik fındık işi için gelenler ve Ordu'da ikametgahı olan burada kalan, sığınmacı statüsündeki Suriyeli vatandaşlarımız Valilik ve Kaymakamlıklar'dan alacakları  mevsimlik çalışma izni ile fındık işçiliğinde çalışabilecekler. Her ilin çalışma kotası var. Ordu'da çalışacakların da il kotası var, buna dikkat etmek lazım. Yalnız bu çalışma süresi 90 gün ile sınırlı ve sadece fındık hasadını kapsıyor. Valilik tarafından oluşturulan Fındık Komisyonu kararı gereğince de fındık işçilerine 60 lira ücret ödenecek. Suriye ve Gürcistan uyruklu vatandaşların fındık hasadında çalışmasıyla fındık işçiliğinde de rekabet oluşmasını bekliyoruz" dedi.

SURİYELİ İŞÇİLER FINDIK BÖLGESİNDE İLK DEFA ÇALIŞACAKLAR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik fındık işçilerinin kimlik bildirme zorunluluğu da olduğunu belirten Selami Akarsu, "Mevsimlik fındık işçilerini çalıştıracak olan işverenlerin isim listelerini muhtarlıklara bildirmeleri gerekiyor. Muhtarlıklar da bu isimleri jandarma ve emniyete bildirmek zorunda. GBT'leri yapıldıktan sonra hiçbir sorun kalmıyor. İşverenler işçi çalıştırmada da sorun yaşamayacak. Bu sezon yaklaşık 10 bin fındık işçisinin bölgeye gelmesini bekliyoruz. Yerli işçilerin yevmiyeleri yüksek rakamlara doğru gidiyor, yabancı uyruklu işçilerin çalışması dengeleme unsuru olacak. Çiftçilerimizin de tercih meselesi olacak. Parasal yönüne bakarlarsa iki alternatif olacak onu değerlendirecek. Tercih, rekabet ve alternatif olması çiftçilerimiz içinde önemli. Bu bölgede fındık işçilerine ihtiyaç var. Suriyeli işçilerde fındık bölgesinde ilk defa çalışacaklar. Ne kadar verimli olup olmayacağını bu yıl göreceğiz" şeklinde konuştu.

16 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARIN BAHÇEDE ÇALIŞMASI YASAK

Valilik tarafından oluşturulan fındık komisyonu tarafından alınan karar gereği 16 yaşından küçük çocuklarında fındık hasadında bahçede çalıştırılmasının yasak olduğunu, izinsiz kaçak olarak Gürcistan uyruklu işçi çalıştıran bahçe sahiplerine her işçi için 6 bin lira cezai işlem uygulanacağını da ifade eden Selami Akarsu, üreticilerin mağdur olmamaları için dikkatli olmalarını da istedi.

Öte yandan bu yılın fındık rekoltesi ise henüz açıklanmadı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından rekoltenin Ağustos ayı içinde açıklanması da bekleniyor.

Görüntü Dökümü

------------------------------

-Selami Akarsu ile röportaj

-Fındık hasadından görüntü (arşiv)

Haber-Kamera: Nedim KOVAN/ORDU-

=====================================

Akçakale'de diş taraması

ŞANLIURFA'nın Akçakale İlçesi'nde, yaz spor kurslarına katılan 800 çocuk ağız ve diş sağlığı taramasından geçirildi.

Akçakale Belediyesi tarafından organize edilen yaz spor kurslarına katılan 800 öğrenci, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü salonunda diş doktorlarının katılımıyla taramadan geçirildi. Tarama sonunda çocuklara diş macunu ve fırça hediye edildi.

Akçakale Devlet Hastanesi Başhekimi Şehmus Göz, taramadan geçirilen çocuklara ağız ve diş sağlığı konusunda dikkat etmeleri gerekenleri anlattıklarını ve problemleri olan çocukları da hastaneye gelmeleri konusunda uyardıklarını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

--------------------------------------------

Taramaya katılanlar

Sıraya giren çocuklar

Çocukların taramadan geçirilmesi

Doktorların muayenesi

Çocuklara fırça ve macun dağıtılması

Başhekimin açıklaması

Genel ve detay görüntüler

Haber- Kamera: Hadi KURT -ŞANLIURFA- DHA)

=============================================

Arıcı kadına öncelikli destek

Muş'ta kırsal kalkınma projesi kapsamında arıcılık yapanlara hibe yardımında bulunulurken kadın arıcılara öncelik verildi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) son 4 yılda 21 arıcılık projesine destek alındığını söyleyen Muş Arıcılar Birlik Başkanı Aydın Bağlam, son yıllarda Muş'ta yerli arıcılığın geliştiğini ve arıcı sayısında önemli artış olduğunu bildirdi. Arıcılık yapan evli ve 3 çocuk annesi Sevgül Bozkurt, kadın girişimcilere artı 10 puan ayrıcalık yapıldığını söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Arı kovanlarının araçtan indirilmesi

-Bayan arıcıya verilen kovan ve diğer malzemelerden detaylar

-Röportaj

Haber-Kamera: Eser AYDIN/ MUŞ,

=============================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement