Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-7

Valilikteki yangında 8 kişi dumandan etkilendiIğdır Valiliğininde engelliler asansöründe elektrik sisteminde çıkan yangında, 8 Defterdarlık çalışanı dumandan etkilenerek hastanelik oldu.

07.08.2017 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Valilikteki yangında 8 kişi dumandan etkilendi

Iğdır Valiliğininde engelliler asansöründe elektrik sisteminde çıkan yangında, 8 Defterdarlık çalışanı dumandan etkilenerek hastanelik oldu.

Olay, bugün saat 12.30'da valilik binasında meydana geldi. Elektrik tesisatında çıkan yangın nedeniyle kabloları yanan asansör, bodrum kata düştü. Yangın ve duman üst katlara sararken, en üst katta bulunan 8 defterdarlık çalışanı dumandan etkilendi. Valilikte yangın merdiveni olmadığı için Defterdarlık görevlileri, itfaiye aracının sepetiyle üst kattan alındı ve aşağı indirildi. Dumandan etkilenen bu görevliler Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Vali Enver Ünlü, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, 5. Hudut Alay Komutanı Albay Taner Güneş, Belediye Başkanı Murat Yikit, İl Sağlık Müdürü Alpaslan Erol,112 Acil Müdürü Taner Başaran, olay yerine gelerek yangın söndürme ve kurtarma çalışmalarını izledi.

Vali Enver Ünlü, "Yangının neden çıktığı tam belli değil. Belli olduğunda gerekli açıklamayı yapacağım. Dumandan etkilenenler var durumları iyi "dedi.

Yangının öğle tatili sırasında çıkması nedeniyle etkilenen sayısının az olduğuna işaret eden yetkililer, son günlerde elektriklerin sık sık arıza verdiğini, bundan dolayı elektrik tesisatında yangının çıkmış olacağını belirtitiler.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Valilik

Mahsur kalanların kurtarılması

-Vali Enver Ünlü'den açıklama

Haber- kamera: Suat DENİZ/ IĞDIR,

==================================

Zorla evlendirilmek istenen Suriyeli kız 3'üncü kattan atladı

KİLİS'te, ailesinin zorla evlendirmek istediği öne sürülen 16 yaşındaki D.H. adlı genç kız, oturdukları binanın 3'üncü katından kendisini aşağı attı. Ağır yaralanan genç kız hastaneye götürülürken, annesi ile ağabeyi gözaltına alındı.

Olay, öğle saatlerinde Kartalbey Mahallesi'nde meydana geldi. Ülkesindeki iç savaştan annesi ve ağabeyiyle kaçarak bir apartmanın kiraladıkları 3'üncü katında yaşayan D.H., ailesi tarafından istemediği biriyle evlendirilmek istendi. İddiaya göre bu duruma karşı çıkan Suriyeli D.H., ailesiyle tartışınca balkona çıkarak kendisini boşluğa bıraktı. Ağır yaralanan genç kız, durumu görenlerin çağırdığı ambulansla tedavi için Kilis Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Olayın ardından polis, intihar teşebbüsünde ağır yaralanan genç kızın annesi F.H. ile ağabeyi M.H.'yi gözaltına alarak sorgulamaya başladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Olayın meydana geldiği bina

İntihara teşebbüs eden kızın ambulansa taşınması

İntihar eden kızın ağabeyin gözaltına alınması

Olay yeri incelemesi yapan polis

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

==========================================

Köpeğe çarpıp kaçan sürücü güvenlik kamerasında

KARABÜK'ün Eflani ilçesinde otomobilin çarpması sonucu yaralanan köpek, veteriner kliniğinde tedaviye alınması ardından öldü. Kaza yerinde durmadan yola devam eden sürücünün köpeğe çarpması güvenlik kamerasına yansıdı.

Olay, önceki gün ilçe merkezinde meydana geldi. Sürücüsünün ismi ve plakası tespit edilemeyen otomobil, yolun karşısına geçmek isteyen köpeğe çarptı. Köpek yol kenarına savrularak yaralanırken sürücü, kaza yerinde durmadan yoluna devam etti. Yol kenarındaki bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıyan kazada köpeğin yardımına çevredekiler koştu. Köpek, Safranbolu ilçesinde veteriner kliniğine götürüldü. Tedavi altına alınan köpek, yapılan müdahaleye ramğen dün öldü. Hayvanseverler, kazanın güvenlik kamera görüntüsünü sosyal medyada paylaşarak durmadan yola devam eden sürücüye tepki gösterdi.

Gönüntü dökümü:

-Kaza anı (güvenlik kamerası)

Haber: Bülent DİKTEPE/KARAÜK,

==========================================

Kabak çekirdeği hayatını kararttı

MANİSA'da yediği kabak çekirdeğinin boğazına kaçması sonucu uzun süre nefessiz kalan 5 yaşındaki Beyza Gürcan, beyin hücrelerinin ölmesi nedeniyle yatağa bağımlı hale geldi. 2 yaşındayken gülüp oynayan kızının hayatının karardığı anlatan anne ve baba, Beyza Gürcan'ın fizik tedavi masrafları için yardım istedi.

Şehzadeler İlçesi'nde yaşayan 5 yaşındaki Beyza Gürcan, 2014'te anneannesi ile parkta oynadığı sırada kabak çekirdeği yerken boğazına kaçırdı. Uzun süre nefessiz kalan Beyza Gürcan, hastaneye kaldırıldığında öldüğü söylendi, ancak yapılan müdahalelerin ardından tekrar hayata döndürüldü. Uzun süre nefessiz kalan Beyza'nın beyin hücreleri zarar gördüğü için o tarihten sonra ne konuşabildi ne de yürüyebildi. Hayatları kararan baba Mustafa Gürcan ve anne Fevziye Gürcan, kızları için mücadele vermeye başladı. Hayatını yatakta sürdüren ve 24 saat bakıma muhtaç olan küçük Beyza'ya annesi, babası ve yakınları gözü gibi bakıyor. Enfeksiyon kapma riski yüksek olduğu için çocuğunu hastaneye götüremediklerini söyleyen aile, fizik tedavi uzmanıyla evde özel tedavinin uygulanması gerektiğini, ancak maddi durumlarının yetersiz kaldığını, bu nedenle yardımsever ya da Sağlık Bakanlığı'nın desteğini beklediklerini söyledi.

Yaşadıklarını anlatan baba Mustafa Gürcan, "Yaz günü olması nedeniyle 17 Temmuz 2014 tarihinde anneannesi çocukları alıp aşağıya indirdi. Parkta kabak çekirdeği yemeye çalışırken, boğazına kaçmış. Oradan acil olarak hastaneye yetiştirildi. Bize öldüğünü söylediler, hayata döndürmek için uzun zaman geçtiği ve nefessiz kaldığı için beyin hücreleri ölmüş" dedi.

Çocuğunun hastalığına ancak fizik tedavinin çare olabileceğini söyleyen baba Mustafa Gürcan, "Biz kendi birikimlerimizle profesyonel fizik tedavicileri evimize getirttik. Rehabilitasyon merkezleri bizi kabul etmedi. Evde yaptırdık, ama gücümüz ancak 2 sene yetti. Kendimiz yaptırmaya başladık, ama profesyonel değiliz. Çocuğumuzun fizik tedavi almasını istiyoruz" dedi.

"KIZIM HAYAT DOLUYDU"

Olayın üstünden 3 sene geçtiğini ve çocuğunun 5 yaşına geldiğini dile getiren Mustafa Gürcan, hayat dolu olan kızının yatakta hayatını sürdürdüğünü söyledi. Kızının tekrar koşup oynamasını ve eski sağlığına kavuşmasını hayal eden baba Gürcan, "Tekrar eski sağlığına kavuşması için yardım istiyoruz. Beyza daha önce çok hareketli, çok sosyal bir çocuktu. Çok küçük bir kabak çekirdeği hayatını kararttı. Bize fizik tedavi için yardımcı olmalarını istiyoruz" diye konuştu.

"FİZİK TEDAVİ GÖRMESİ LAZIM"

Anne Fevziye Gürcan da Beyza'nın solunum sıkıntısı yaşadığı için fizik tedavi merkezlerine gidemediklerini, enfeksiyon riski yaşadıklarını söyledi. Anne Gürcan, "Hastaneye yatışlar da sıkıntılı oluyordu. Daha önce burundan mideye takılan bir hortumla besleniyordu. Şimdi mideden besleniyor. İlaçları, suyu, maması mideden veriliyor. Duymada, görmede bir sıkıntısı yok. Fakat algı yok. Sürekli yatmaya bağlı olarak kalça çıkıklığı var. Fizik tedavi alırken iyi durumdaydı. Ama bir yıldır yaptıramıyoruz. Fizik tedavi ile en azından ayağa kaldırmayı istiyoruz. Biz yapmaya çalıştık, ama artık tıkandık. Medikal masrafları, yurtdışından iğne getiriliyor. Bunları ödüyoruz. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama yetemediğimiz şey fizik tedavi" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Anne ve babanın kızlarıyla ilgilenmesi

Yatakta yatan Beyza Gürcan'ın görüntüsü

Baba Mustafa Gürcan'ın konuşması

Anne Fevziye Gürcan'ın konuşması

Çocuğunun eski fotoğraflarını göstermeleri

Haber- Kamera: Nermin UÇTU/ MANİSA,

=============================================

Otomobilden açılan ateşle izine gelen asker öldü, babası ve kuzeni yaralandı (2) (Yeniden)

ADANA'nın Ceyhan İlçesi'nde pompalı tüfekle vurulan ve askerden izne gelen 21 yaşındaki Mehmet Yaybel öldü, yanında bulunan babası ile kuzeni yaralandı. Olayla ilgili olarak ailenin akrabası 2 şüpheli gözaltına alındı.

Olay dün akşam Pamukeli Caddesi'nde meydana geldi. Şahin Özbilen Caddesi'nde oturan 52 yaşındaki Ekrem Yaybel, askerden izne gelen oğlu Mehmet Yaybel ve yeğeni 27 yaşındaki Muharrem Yaybel ile birlikte yöresel 'Bici bici' isimli tatlı yemek için dışarı çıktı. Yaya olarak giden 3 kişiye onları takip ettiği belirlenen kırmızı otomobilden pompalı tüfekle ateş açıldı.  Babası ve kuzeninin önünde yürüdüğü için vücuduna çok sayıda saçma isabet eden Mehmet Yaybel, çağrılan ambulans ile Ceyhan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ağır yaralanan Mehmet Yaybel yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Hayati tehlikesi bulunmayan Ekrem ve Muharrem Yaybel ise ayakta tedavi edildi. Olayla ilgili yapılan çalışma sonucu Yaybel Ailesi ile husumetleri olan ve akrabası olduğu ileri sürülen E.K. ve D.E., şüpheli olarak gözaltına alındı, V.Y. aranıyor.

Mehmet Yaybel'in cenazesi Adana Adli Tıp'a gönderilirken, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Ceyhan Devlet Hastanesine yaralının getirilmesi

Yaralının sedye ile acile götürülmesi

Olay yeri genel görüntüsü

Olay yeri inceleme ekiplerinin görüntüsü

Haber-Kamera: Ceyhun ÖZER/CEYHAN(ADANA),

=============================================

Aydın'da 64 sanıklı FETÖ/PDY çatı davası başladı

AYDIN'da yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, aralarında birçok işadamı ve bürokrat ile 2 gazetecinin de bulunduğu 37'si tutuklu 64 sanıklı 'çatı davası' başladı. Duruşmada ifade veren sanık kafeterya zinciri işletmecisi A.T.'nin (Abdülkerim Tikbaş) tutuklu olması nedeniyle iflas ettiğini söylemesi üzerine mahkeme başkanı Mustafa Ümit, "Ülke elden gitmiş, sen iflastan bahsediyorsun" dedi.

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamesi kabul edilen örgütün Aydın'daki çatı yapılanması davasına, duruşma salonuna dönüştürülen Aydın Gençlik Merkezi Şehit Fethi Sekin Tiyatro ve Konferans Salonu'nda başlandı. Duruşmaya örgüte üye olmak ve maddi destek sağlamak suçundan haklarında dava açılan 37'si tutuklu 64 sanık, sanıkların avukatları ve yakınları katıldı. Tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında duruşmanın yapılacağı salona getirildi. Kimlik tespitinin yapılmasının ardından sanıklara, iddianamedeki kendileriyle ilgili suçlamaların yer aldığı bölümler okundu.

"BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI TEKLİF ETTİLER" İDDİASI

Duruşmada ilk olarak kafeteryalar zinciri işletmecisi (Aymendo) olan tutuklu sanık A.T. dinlendi. Hakkındaki iddiaların çok ağır olduğunu belirten A.T., "2000 yılından beri Aydın Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) üyesiyim. Aydın'da çeşitli yerlerinde işyerlerim, kafeteryalarım var. ASİAD üyesiyken, 7 kişiyle birkaç kez yurt dışı gezim oldu. 2012 yılında ise bir kez de Pensilvanya'ya FETÖ liderinin yanına gittik. 15 dakikalık bir görüşmemiz oldu. 10 yıl bu cematin içinde bulundum. Bu sırada yılda yaklaşık 10 bin TL zekat, öğrenci bursu gibi yardımlarda bulundum. Paraları il imamı olarak bilinen B.K.'ye (Bekir Kalkan) veriyorduk. 2014 yerel seçimlerinde hükümetle ters düşen FETÖ'nün il imamı olan B.K., yanıma gelip, yerel seçimlerde bağımsız aday olmamı istedi. Ancak, kabul etmedim. O günden sonra da cemaatle olan ilişkilerimi durdurdum. 13 aydır cezaevindeyim ve mağdurum. Bu nedenle işlerim aksadı ve iflas ettim" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Ümit, "Siz alakam yok diyorsunuz ama 2014 yılında bir bankaya aralıklarla 6 bin 600 Euro, 13 bin 600 Euro ve 5 bin Euro para yatırmışsınız. Buna ne diyeceksin? Ülke elden gitmiş, sen iflastan bahsediyorsun. Ülken olmazsa senin işinin bir anlamı var mı" demesi üzerine A.T., hesaptaki paraların çocuklarının okul taksidi olduğunu iddia etti.

"VİZE İÇİN BORÇ ALDIĞI PARAYI YATIRMIŞ"

Telefonlarının 3'ünde de kriptolu haberleşme programı ByLock olduğu ve örgütün kasasının yanında çalıştığı iddiasıyla yargılanan gazeteci A.A. (Ali Akkurt) ise, "Şu ana kadar hiçbir yasa dışı olayım olmadı. Uzun yıllardan beri Aydın'da gazetcilik yapmaktayım. TRT muhabirliği ile birlikte Bakış Gazetesi muhabirliği de yaptım. Bakış Gazetesi sahibi Sami Solak'ın örgütün kasası olduğu söyleniyor. Bunu bilmiyordum. Yurt dışı gezilerine ise bir süre ASİAD'ta genel sekreterlik görevini yürüttüğüm için gittim. Telefonlarıma ise asla ByLock indirmedim ve bu programı kesinlikle de kullanmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Bir de 15 Temmuz'da Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı'nda öldürülen Yüzbaşı Mehmet Akkurt'un cenaze işlemlerini yaptırdığım iddiası da asla doğru değildir. 17 Temmuz tarihinde zaten tutuklanmıştım. Bu suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı Mustafa Ümit, "Alakam yok diyorsun ama 17-25 Aralık sonrasında buradan ayrılmamışsın. 2014 yılı Ocak ayında ise bankaya 20 bin euro para yatırmışsın. Buna ne diyeceksin" sorusuna ise A.A., "Yurt dışına gidebilmek için vize almam gerekiyordu. Bu nedenle bankada bir miktar paramın olması gerekiyordu. Ben de arkadaşlardan borç alarak bankaya yatırdım. Yurt dışından dörndükten sonra da parayı sahiplerine iade ettim" diye cevap verdi.

Duruşma, diğer sanıkların dinlenmeye devam edilmesiyle sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Tututuklu sanıkların cezaevi aracı ile getirilirken görüntüleri

-Sanık yakınlarından görüntü

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Burhan CEYHAN/ AYDIN,

=====================================================

Uludağ'daki uçurumdan düşerek ölen üniversite öğrencisi son yolculuğuna uğurlandı

ULUDAĞ'da,  uçurumdan düşerek yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Eren Gürbüz, memleketi Yalova'da son yolculuğuna uğurlandı. 26 yaşında hayata gözlerini yuman Eren Gürbüz, Altınova İlçesi'ne bağlı Subaşı Beldesi'nde toprağa verildi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü son sınıf öğrencisi ve üniversitenin arama-kurtarma topluluğunda da yer alan Eren Gürbüz, Cuma günü Artvin Yusufelililer  tarafından Alaçam'da düzenlenen şenliğe gitti. Alaçam'da tek başına kamp kurup şenliğe katılan Eren Gürbüz iddiaya göre, cumartesi gecesi saat 21.00'de.  mesire alanından Bursa manzarası izlemek üzere Kayabaşı Mevkii'ne doğru yürüyüşe çıktı. 940 metre rakımlı bölgedeki 70 metrelik uçurumdan düşen Eren Gürbüz, başını kayalıklara çarparak feci şekilde yaşamını yitirdi.  Olay, ailesinin aynı gece Eren Gürbüz'e telefonuyla ulaşamayyıp jandarma ekiplerinden yardım istemesi sonucu ortaya çıktı.

Jandarma, AFAD ve AKUT ekipleri gece saatlerinden itibaren bölgede başlattıkları aramada gece yarısı uçurumun başında Gürbüz'ün çantasını dün de saat 10.20'de, cesedine ulaştı. Ekipler, halatlarla istasyon kurarak, cesedi yukarıya çekti.

Eren Gürbüz'ün cesedi bu sabah Bursa'nın Merkez Yıldırım İçlesi Millet Mahallesi'ne getirildi. Burada helalik alınmasından sonra talihsiz gencin cenazesi Yalova'rnın Altınova ilçesi Subaşı Beldesi'nde toprğa verildi. Cenazeye katılan Gürbüz'ün babası Abidin, annesi Gonca ve Kızkardeşi Elif Gürbüz taziyeleri kabul etti.

Olayla ilgili soruşturmaya başlandı

Görüntü dökümü

-Helallik alınması

-Ailesinden görüntü

-Cenaze namazı

Haber-Kamera: Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA,

====================================

Kayalıklardan düşüp bacağını kıran İngiliz turist kurtarıldı

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, yürüyüş için gittiği dağlık alanda düşüp, bacağını kıran İngiliz turist Bertram Jack Gilliat Smith (19), Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ve Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin çabaları sonucunda kurtarılıp, hastaneye kaldırıldı. İngiliz turist, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.

Marmaris'te tatilini geçiren İngiliz turist Bertram Jack Gilliat Smith, babası ve arkadaşlarıyla Turunç Mahallesi, Kadırga Koyu Mevkisi'nde geçen 5 Ağustos'ta yürüyüşe çıktı. Smith, tırmanış sırasında sarp kayalıklardan yuvarlanıp bacağını kırdı. Arkadaşları, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayıp, yardım istedi. UMKE ve Muğla AFAD ekipleri, kazazedelere karadan ulaşım imkanının olmaması nedeniyle

Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'ndan deniz yoluyla ulaşım için destek istedi. Marmaris'ten sahil güvenlik botu ile Turunç Mahallesi Jandarma Komutanlığı'ndan bölgeyi iyi bilen iki asker alarak Kadırga Koyu'na gelen ekipler, önce sahile 300 metre mesafedeki sarp kayalıktaki yardım isteyenlerin ışık yakmasıyla yer tespiti yaptı. Ardından da tırmanışa geçip, yaralıya ulaştı. Vücudunun çeşitli bölgelerinde ezilme ve kanaması olan İngiliz turiste, ilk müdahaleyi UMKE ekipleri olay yerinde yaptı. Yapılan görüşmeler sonunda, arazinin sarp kayalık ve dik yamaçlardan oluşması, hastanın tıbbi durumu da düşünülerek sahile taşınmasının uygun olmayacağı kararı verildi ve 112 Acil Çağrı Merkezi'nden helikopter istendi. İzmir Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan helikopter yönlendirileceği bilgisi alındıktan sonra ekipler, yaralıyı helikopterin alabileceği uygun bir alana iple erişim tekniği kullanarak taşıdı.

Sarkıtılan halatla helikoptere alınan yaralı İngiliz turist, Dalaman Havalimanı'na götürüldü. Havalimanından UMKE ambulansına nakledilen Smith, Dalaman Devlet Hastanesi'ne nakledildi. Burada gerekli tedavisi yapılan Smith, taburcu edildi.

Jandarma, olayla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Kurtarma çamlışmalarından görüntü

-Yaralının helikopterle olay yerinden alınmasından görüntü

Haber-Kamera: Cavit AKGÜN/ MUĞLA,

============================================

Zonguldak'ta sıcak havada asfalt eridi

ZONGULDAK'ta, sıcak hava ile birlikte karayolunda eriyen asfalta kum dökülerek önlem alındı.

Kentte, 32 dereceye kadar ulaşan sıcak hava yaşamı olumsuz etkiledi. Sıcak hava ile birlikte kentte bazı noktalarda yollardaki asfalt eridi. Zonguldak-Ankara Karayolu'nda Karaman Beldesi ile Sapça Tüneli arasındaki noktada yer yer asfaltın erimesi ulaşımı yavaşlattı. Karayolları ekipleri güzergahta eriyen asfalta kum dökerek önlem aldı.

Sıcak hava hayvanları da etkiledi. Sıcaktan bunalan güvercinler, vatandaşların kent merkezinde Şehitler Anıtı önüne koyduğu su kabında serinlemeye çalıştı. Kabın etrafında toplanan güvercinler, tek tek içine girip su içerek ve kanatlarını çırparak serinledi.

Görüntü dökümü:

-Karayolları ekiplerinin eriyen asfalta kum dökmeleri

-Güvercinlerin su kabında su içmeleri ve banyo etmeleri

Haber-Kamera: Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK,

===============================================

Suriyeli özel öğrenciler için müfredat hazırlığı (2) (Yeniden)

HATAY'da, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF'in iş birliğiyle hazırlanıp geçici koruma statüsündeki Suriyelilere yönelik yapılacak çalışmalarda kullanılacak 'Rehberlik ve Özel Eğitim Kılavuz Kitapları' konusunda çalıştay düzenlendi.

Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde Antakya Savon Otel'de 10 gün sürecek çalıştayın açılışı yapıldı. Çalıştaya birçok üniversiteden özel eğitim konusunda uzman akademisyen katıldı. Çalıştay sonunda hazırlanacak iki ayrı kitapçık, eğitime muhtaç Suriyeli bireylerin özel eğitimlerindeki ana çerçeveyi oluşturacak. Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Ertan Göv çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak son 2 yıldır özel eğitim ve rehberlik alanında önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

İKİ AYRI KILAVUZ HAZIRLANACAK

Özellikle ülkemize sığınan başka ülke vatandaşlarının eğitimine önem verdiklerini kaydeden Ertan Gör şöyle konuştu: "Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin etkinliğinin artırılması ve geliştirilmesi için koruma statüsündeki Suriyeliler ve göçle ülkemizde bulunan Türkmenlerden tutun da birçok gruba, daha kaliteli daha kapsayıcı bir eğitim nasıl verilir onun çabasındayız. Bununla ilgili bakanlığımızın farklı birimleri farklı konularda çalışmalarını devam ettiriyor. Daha önce özel eğitim alanında yine rehberlik alanında UNİCEF'le ortak çalışma yaptık. Öğretmenlerimizi eğittik, eğitime katılmaları ve diğer Suriyeli öğrencilerin eğitime daha nitelikli olarak dahil olmaları için çalışmalarda bulunduk. Biz bu eğitimlerde kullanılmak üzere daha çok bir materyal geliştirmek için 10 gün boyunca Hatay'da olacağız. Özel eğitim ve rehberlik alanında formatörlerimizin elinde kullanabilecekleri kitap hazırlığı içinde olacağız."

HATAY'DA 56 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR

Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan ise, kayda alınan Suriyeli öğrencilerden 56 bininin Hatay'da eğitim öğretime devam ettiğini söyledi. Bu rakamın içinde özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin de yer aldığını kaydeden Karahan şöyle devam etti: "Bunların 44 bini geçici eğitim merkezleri 12 bini ise kendi okullarımızda kayıtlı bulunuyor. Elbette bunlar içerisinde  özel eğitime muhtaç olan birçok öğrenci var fakat bunların metodolojisi yönünden bir boşluk vardı, işte bu çalıştay o boşluğu giderecek. Hatay, Suriye savaşından en çok etkilenen ekonomik olarak en çok zarar gören illerimizden bir tanesi. Bu çalıştayla Hatay'ın güvenli, tatil yapılabilir, gezilebilir bir il olduğunu gösteriyoruz. Hatay'ımız her bakımdan huzurlu ve güvenli bir ildir ve tüm Türkiye'deki görmek isteyen vatandaşlarımızı davet ediyoruz."

Çalıştay daha sonra akademisyenler ve konunun uzmanlarının katılımıyla basına kapalı olarak devam etti.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Toplantıdan genel ve detaylar

Katılanların görüntüsü

Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı'nın konuşması

Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan'ın konuşması

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY,

================================================

Suriyelilere 27 ton pirinç dağıtıldı

ŞANLIURFA'nın Akçakale İlçesi'nde bulunan Süleymanşah Konaklama Tesislerinde barınan Suriyeli sığınmacılara 27 ton pirinç dağıtıldı.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Akçakale'de kurulan çadır kentte yaşamlarını sürdüren Suriyelilere, Pakistan'daki bir firma tarafından pirinç gönderildi. 5'in kiloluk paketler halindeki 27 ton pirinç bugün Kızılay ve kamp görevlileri tarafından ziyaret edilen çadırlardaki Suriyeli ailelere dağıtıldı. Görevlilerin pirinç dağıtımına Pakistan'dan gelen firma görevlileri de eşlik etti.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------------

Çadır kent ve ekipler

Çadırlarda pirinç dağıtımı yapılması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Hadi KURT -ŞANLIURFA -DHA)

==================================================

Belediyenin 'Bebek Meyve Ormanı' alternatif pazar oldu

BOLU Belediyesi'nin, 2013 yılında alternatif ürünler yetiştirerek kentte tarımsal çeşitliliği arttırmak için 200 dönüm alanda kurduğu 'Bebek Meyve Ormanı'nda yetiştirilen sebze ve meyveler dalından toplanıp satın alınabiliyor. Son 1 yılda 20-25 bin kişinin ormanda alışveriş yaptığı belirtildi.

Çayırköyü Mahallesi'ndeki alanda 2013 yılından itibaren doğan her bebek için bir meyve fidanı dikilerek 'Bebek Meyve Ormanı' kuruldu. Bebeklerin isimleri dikilen fidanlar ile birlikte ormana girişteki ahşap panoya doğum tarihleriyle birlikte yazıldı. Ormana gelen vatandaşlar kendi çocuklarının fidanlarının gelişimini takip edip bakımını yapabiliyor. Yaklaşık 10 bin ağacın bulunduğu Bebek Meyve Ormanı'nı ziyaret edenear, tamamen organik domates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye, kabak, lahana, pırasa ve soğan gibi birçok sebzeyi de dalından toplayıp satın alabiliyor. Kavun ve karpuz gibi meyveler de alanda yetiştiriliyor. Son 1 yılda yaklaşık 20-25 bin kişinin ormanda alışveriş yaptığı belirtildi.

"ÇOCUKLARIN TABİATA İLGİSİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ"

Belediye Başkanı AK Partili Alaaddin Yılmaz, köy ve mahalle muhtarlarına Bebek Meyve Ormanı'nı tanıttı. Başkan Yılmaz, amaçlarının çocukların tabiata olan ilgisini artırmak olduğunu söyleyerek şöyle dedi:

"Doğan çocuklar kendi ağaçlarını, Tabiatı görecek. Aileleriyle birlikte gelip kendi ağaçlarına sahip çıkacak. Yeni nesil artık meyveleri bilmiyor. Tabiatla ilgisi çok zayıf, bunu arttırmaya çalışıyoruz. Burada daha çok uzun ömürlü meyvelere yöneldik. Karpuz konusunda çok başarılıyız. En az Adana kadar iyiyiz. Hatta daha iyi durumdayız. 5 çeşit meyve deniyoruz. Ama karpuz konusunda daha iyiyiz. Bir de tabii şu an Türkiye'de çıkan karpuzların içlerinin tamamı geçti. Şu an taptaze, doğal, organik karpuzları Bolu'da bulabilecek durumda bütün insanlarımız. Son 1 yılda 20-25 bin kişi buradan alışveriş yapmış. Fiyatlar piyasaya göre haftalık değişiyor."

Bolu çiftçisine patates ve buğday dışında üretim yapılabileceğini göstermek istediklerini de söyleyen Başkan Yılmaz şöyle devam etti:

"Amacımız; Bolu çiftçisinin sadece patates ve buğday üretirken, patates kadar meşakkatli olmayan karpuza yönelirlerse kar edebileceklerini onlara göstermek. çiftçimiz gözüyle görmediği bir şeyi yapmaz. Bu yüzden muhtar ve çiftçimizi buraya gezmeye getiriyoruz. Aynı zamanda sıcak bölgelerde yetişen tropikal bitkileri de burada yetiştirip halkımıza göstermeyi hedefliyoruz. Buraların sahiplenilmesini istiyoruz. Yoksa biz belediye olarak ne karpuzcuyuz, ne kesme çiçekçiyiz biz sadece insanlarımıza öncü ve örnek olmak istiyoruz. Tabiatı herkes sevsin istiyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------

-Ormandan görüntüler

-Meyve ve sebzelerin görüntüsü

-Muhtarların ormanı gezmesi

-Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile röportaj

-Detaylar

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,

============================================

Hakkarili dağcılar tırmanış için yeni rota belirledi

TÜRKİYE Dağcılık Federasyonu (TDF) Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç, antrenman ve dağcılığa meraklı gençlerin eğitim görebilceği yeni bir alan belirlediklerini ve bu alanın tırmanışa uygun hale getirilmesi için gerekli çalışmalara başladıklarını söyledi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Ertunç, yeni alanı, Hakkari kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Merga Büte Yaylası'na yakın arazide belirlediklerini söyledi. 4 yıldan bu yana eğitim amaçlı doğada tırmanış için uygun kaya aradıklarını ve nihayet bulduklarını anlatan Ertunç, Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün desteğini alarak kayayı, tırmanış için uygun hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Ertunç, burada hem anterenman yapacaklarını hemde dağcılığa meraklı olan gençlerin eğitim görebileceği bir yer olacağını belirterek şöyle konuştu:

"Hakkari'ye yakın ve değişik rotaları olan bir kaya bulabildik. Arkadaşlarımla bir araya gelerek Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün desteğini alarak bolt çakma işlemine başladık. Değişik tırmanış yerleri mevcut olan kayada beş ayrı rota açtık. Yaz aylarının kurak geçtiği bölgemizde mevcut kayaların yüzey kısımları güneş ışınlarından etkilenmiş, kullanılmaz duruma getirmiştir. Bu nedenle Hakkari merkezine yakın tırmanışa uygun yüzey kısmı sağlam kaya yok denecek kadar azdır. Beş ayrı rotada ana istasyon ve ara istasyon boltlarını çaktık. Burada yapacağımız tırmanış eğitiminde lider tırmanış ve top rope dediğimiz ana istasyondan geçen ipin bir ucu tırmanışçıda diğer ucu emniyetçide olmak kaydıyla yapılan uygulamadır. Amacımız bizimle beraber yeni nesillere bu sporu aşılamak, yol göstermek, tırmanış eğitiminde sporcunun kendisine özgüvenini sağlamak, kuvvet ve dayanıklılık gibi becerilerinin geliştirilmesinde yardımcı olmaktır. Büyük bir kısmı Valimiz Sayın Cüneyt Orhan Toprak tarafından sağlanan dağcılık ve tırmanış malzemeleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından verilen her türlü imkanları ve rota açma çalışmalarında yardımcı olan sporcu arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

DAĞCILARIN CEP TELEFON KAMERASINDAN

-Dağcıların yeni belirledikleri kaya

-yüksek kayada çalışma yapmaları

-Kayadan aşağı doğru tırmanış yaparak çalışma yapan dağcılardan genel ve detay

-Dağcılık Federasyonu Hakkari il Temsilcisi Naci Ertunç'un açıklaması

-Genel ve detaylar

Haber : Behçet DALMAZ/HAKKARİ, -

====================================================

Polisten gelin ve damada çiftetelli sürprizi

VAN'ın Çatak İlçesi'nde düzenlenen düğünde İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polisler davetliler ile birlikte çiftetelli oynadı. Çiftin nikahını ise ilk kez cüppe giyen Belediye Başkanvekili Hacı Asım Akgül kıydı.

Çatak Belediye Basın Bürosunda görevli Hüdayi Gümüş ile ilçede görevli öğretmen Kübra Coşkun düzenlenen düğün töreniyle dünya evine girdi. Atatürk İlköğretim Okulu bahçesinde  yapılan düğün törenine gelin ve damadın akrabaları ve arkadaşları katıldı. Yüzlerce kişinin halay çektiği düğünün sonunda ise ilçede görevli bazı polis memurları gelin ve damada sürpriz yaptı.

Düğün sonunda zırhlı araçlarla düğün alanına gelen sivil kıyafetli polis memurları, orkestra ekibinden çiftetelli çalmasını istedi. Çalınan çiftetelli müziği eşliğinde oynayan polis memurlarına gelin ve damat da eşlik ederken, bir anda tüm davetliler oyuna dahil oldu. Renkli görüntülere sahne olan düğün sonunda polis memurları alandan ayrılırken, gelin ve damadı tebrik etti.

KAYYUM BAŞKAN İLK NİKAHINI KIYDI

Belediye Basın Bürosunda görevli olarak çalışan Hüdayi Gümüş ile ilçede öğretmenlik yapan Kübra Coşkun'un nikahını ise Ocak ayında Çatak Belediyesi Başkanvekilliğine atanan Kaymakam Hacı Asım Akgül kıydı. Eşi Demet ve kızı Elif İpek ile nikah törenine katılan Başkanvekili Akgül, ilk kez cübbesini giyerek genç çiftin nikahını kıydı. Başkanvekili Akgül, ilk kez nikah kıydığını ve bugünün onun içinde anlamlı ve özel bir gün olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Çalışma arkadaşım Hüdayi Bey'in nikahını kıyıyor olmak benim için ayrı bir mutluluk. Bu nikah akdi aile bağlarımızı güçlendirmemizin bir örneği oldu. Bu da benim meslek hayatım boyunca ve belediye başkanlığı vekilliği süresince de ilk nikah kıyma görevim oldu. Bizler çok mutlu olduk."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------

-Okul önünde davetlilerin halay çekmesi

--Düğün alanına zırhlı araçla gelen polislerin çiftetelli oynaması

-Oynayanlardan detaylar

-Polislerin gelin ve damadı tebrik etmesi

-Detaylar

-Çatak Belediye Başkan Vekili Hacı Asım Akgül'ün nikah kıyması

Haber-Kamera: Orhan AŞAN/VAN, -

===================================================

'Ben antepfıstığı' 25 liradan tezgahlarda

GAZİANTEP'te, bu yılın ilk mahsül kırmızı kabuklu antepfıstığı kilosu 25 liradan tezgahlardaki yerini aldı.

Gaziantep'in önemli değerleri arasında yer alan antepfıstığının hasadına başlandı. Geçen yıla göre rekoltenin düşük olduğu kentte 'Kırmızı ben fıstık' diye tabir edilen antepfıstığı kilosu 25 liradan satışa sunuldu. Geçen yıl 15 liradan satışına başlanan antepfıstığının bu yıl piyasaya çıkmasıyla seyyar satıcılarının da yüzü gülmeye başladı.

Seyyar satıcı Batuhan Söğütçü, fıstık fiyatının dengesiz olduğunu belirterek, "Bu sene fıstık az olduğu için fiyatlar çok yüksek. Vatandaşlar önce fıstığı bolca alıyor ama fiyatını öğrenince vazgeçiyor. Parası olan kilo ile alıyor, olmayan gram ile alıyor" dedi.

Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan da antepfıstığında rekoltenin bu yıl çok düşük olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Bu sene yok senesi. Fıstıkta rekolte çok düşük, ama geçen seneden elimizde kalan mahsulümüz var. Ben fıstık az olduğu için 25 liradan pazarda alıcısını buluyor. Rekoltenin düşük olması fiyatları biraz arttırdı, ama talep çok fazla. Gaziantep'e bütün bölge ülkelerinden talep geliyor. Fıstığımız çok güzel olduğu için talep çok fazla, ama rekolte düşük olduğu için talebi karşılayamıyoruz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Fıstık tezgahı

Fıstıkçı Batuhan Söğütçü ile röp.

Metin Faruk Tamer'in anonsu

Hasan Kuruoğlan röp.

Genel ve detay görüntüler

Haber: Metin Faruk TAMER - Kamera: Mustafa KANLI  GAZİANTEP-DHA)

============================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-7 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement